Közlemény: ezentúl kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás! - Miért fontos beoltatni a gyermekedet?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Közlemény: ezentúl kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás! - Miért fontos beoltatni a gyermekedet? A bárányhimlő elleni védőoltást kötelezővé és ingyenessé teszik a Nemzeti immunizációs programban a 15-18 hónapos gyermekek részére. Milyen tünetekkel jár a bárányhimlő? Hogyan kezelhető a bárányhimlő? Lázár János miniszter 2018. március elsején a Kormányinfón jelentette be, hogy a bárányhimlő elleni védőoltás 2019. január 1-jétől bekerül a kötelező védőoltások körébe.

Még 2017 decemberében megírta a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott információra alapozva, hogy a bárányhimlő elleni védőoltást kötelezővé teszik a Nemzeti immunizációs programban, az egészségügyi dolgozók számára pedig kötelező lesz a kanyaró elleni immunstatus, és szükség esetén ők is ingyen oltást kapnak - ezt a hírt erősítette most meg Lázár János.

Egy másik kötelező oltással együtt adnák be
Az ingyenesen elérhető bárányhimlő elleni vakcinák beadása a jelenlegi védőoltási naptárba úgy illeszthető be a legjobban, ha az oltási sorozat két részletének beadása 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással egy időben történik.



Csecsemőknél és felnőtteknél súlyosabb szövődmények lehetnek
Magyarországon a bárányhimlő gyakori és rendkívül ragályos betegség, ez adja a bejelentett fertőző betegségek felét - a lakosság 95 százaléka esik át a cseppfertőzéssel terjedő, általában enyhe lefolyású betegségen 15 éves-16 éves korára. Immunhiányos csecsemőknél viszont életveszélyes lehet, továbbá felnőtteknél gyakoribb a súlyosabb lefolyás.

Az Emmi információi szerint azokban az országokban, ahol az oltási rendbe illesztették a bárányhimlő elleni vakcinát, az éves megbetegedések száma 80-90 százalékkal, a kórházi ápolások száma 80 százalékkal, míg az orvoshoz fordulásoké 60 százalékkal csökkent.

Más oltásokat egyelőre nem tesznek ingyenessé
Korábban szó volt arról is, hogy az agyhártyagyulladás (meningococcus B) elleni, a rotavírus elleni és a hepatitis A elleni oltást is ingyen elérhetővé teszik, de ezekre nem tért ki a jelenlegi tájékoztatás. Az sem derült ki, hogy ha valaki 15 hónaposnál fiatalabb és 18 hónaposnál idősebb gyermeknek adatja be a védőoltást, akkor fizetnie kell érte.

A bárányhimlő elleni védőoltás jelenleg 10-12 ezer forint körüli összegbe kerül.

Olvasd el ezt is!
Kötelező és választható védőoltások - Mit mikor kell, hogy megkapjon a gyermeked? »

A bárányhimlő tünetei és kezelése
A bárányhimlő általában a 10 éven aluli gyermekek betegsége, általában télen és kora tavasszal a leggyakoribb. Lappangási ideje 14-24 nap. Az első tünetek a láz és a fejfájás, ezt követi a betegségre jellemző kiütések megjelenése. A kiütések igen nagy számban jelennek meg és kellemetlen viszketéssel járnak. A bárányhimlős kiütések bárhol megjelenhetnek a testen, akár a szájüregben és a fejbőrön is. A kiütések pár nap alatt kifakadnak és leszáradnak, de gyorsan újratermelődnek.

A betegség vírusos jellege miatt csak tüneti kezeléssel enyhíthető: fájdalomcsillapító sziruppal, sok folyadékkal és antihisztaminos krémmel segíthetjük elő a gyógyulási folyamatokat.

A bárányhimlő ritka, de súlyos szövődményei a vírusos tüdőgyulladás, a másodlagos bakteriális felülfertőződések és az encephalitis.
Még több információt a bárányhimlőről korábbi cikkünkben olvashatsz »

Forrás: Magyar Nemzet, Szülők Lapja
Fotó: truecare.com

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2018.03.05