Szamárköhögés: két újszülöttet is kórházba kellett vinni a betegség miatt! - A szamárköhögés tünetei, kezelése

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Szamárköhögés: két újszülöttet is kórházba kellett vinni a betegség miatt! - A szamárköhögés tünetei, kezelése A szamárköhögés, bár kötelező védőoltás van ellene, az újszülöttekre és csecsemőkre veszélyes betegség. Mik a szamárköhögés tünetei? Hogyan lehet kezelni a szamárköhögést? A szamárköhögés, bár kötelező védőoltás van ellene, az újszülöttekre és csecsemőkre veszélyes betegség - mondta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy két újszülött kaphatta meg a betegséget.

Kötelező védőoltás van ellene
Póta György elmondta, Magyarországon az 1950-es évek óta kötelező védőoltás van a szamárköhögés (pertussis) ellen, az első oltást két hónapos korban kapják a gyerekek a DiPerTe kombinált oltás keretében, és az ismétlődő oltássorozat a fiatal felnőttkorig nyújt védettséget.

Az Index még december 27-én értesült arról, hogy két, Budapesten született csecsemőt is szamárköhögéssel diagnosztizáltak. Bár a babák egészségesen születtek december elején, néhány héttel később mindketten kórházba kerültek szamárköhögés tüneteivel.

Mint Póta György hangsúlyozta, a két megfertőzött újszülött valószínűleg valamelyik felnőtt családtagtól kaphatta el a betegséget.

A szamárköhögés tünetei, kezelése
A szamárköhögés bakteriális eredetű, cseppfertőzéssel terjedő, csillapíthatatlan, erős köhögéssel járó megbetegedés.

A szamárköhögés lappangási ideje 7-14 nap. Először légúti, hurutos tünetekkel jelentkezik, melyhez éjszakai köhögés, orrfolyás társul, sok esetben hőemelkedéssel, kötőhártya-gyulladással. Ezután jellemzi a - éjszaka még erősebben jelentkező - görcsös köhögés, nehézlégzés, a köhögőrohamok végén akár hányás is előfordulhat.

Póta György hozzátette, a fertőzés antibiotikummal, köhögéscsillapító készítménnyel gyógyítható, nem halálos betegség, azonban az erős köhögési rohamok az újszülötteket, csecsemőket kifáraszthatja, aminek komoly következményei lehetnek.

Nem lehet belőle járvány a beoltottság miatt
Tavaly harminc igazolt szamárköhögéses esetet regisztráltak Magyarországon, Póta György azonban hozzátette: mivel a lakosság oltva van a betegség ellen, ezek a szórványos esetek nem okozhatnak komoly járványt.

Olvasd el ezt is!
Ezentúl kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás - Még milyen oltást kap meg a kisbabád, gyermeked? »

Forrás: MTI, Webbeteg, Index
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2018.01.02