Úgy kimarta a pelenka a kisbaba bőrét, hogy orvoshoz kellett vinni a sebek miatt - Anyukája számolt be az esetről

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Úgy kimarta a pelenka a kisbaba bőrét, hogy orvoshoz kellett vinni a sebek miatt - Anyukája számolt be az esetről Pelenka okozta égési sérülések miatt kellett egy 7 hetes csecsemőt kórházba vinni Bristolban, Angliában. A baba édesanyja a kislány keserves sírására ébredt és pelenkacserénél fedezte fel a szörnyű égési sérüléseket Elizabeth popsiján. A kislány végül kórházba került. Pelenka okozta égési sérülések miatt kellett egy 7 hetes csecsemőt kórházba vinni Bristolban, Angliában - adta hírül a The Sun. A baba édesanyja a kislány keserves sírására ébredt és amikor a pelenkáját ki szerette volna cserélni, akkor fedezte fel a szörnyű égési sérüléseket Elizabeth popsiján, amit véleménye szerint a 2 órával korábban ráadott pelus okozott.
 

Durva felmaródás keletkezett a kisbaba bőrén


A 24 éves főállású anya, Reanne Davis elborzadva vette észre, milyen súlyos allergiás reakciót váltott ki gyermekénél az újonnan vásárolt pelenka, mely az egyik angliai drogérialánc saját márkás terméke. Amikor éjjel a kicsi sírására ébredt, még nem sejtette, milyen látvány fogadja, amikor leveszi a pelenkát. A baba feneke vörös volt, rétegekben vált le róla a bőr, ami a picinek érthető módon óriási fájdalmat okozott.



Először házi praktikákkal próbálkozott, de végül kórházba vitte a kislányt
- Nagyon megdöbbentem - nyilatkozta Reanne a lapnak -, nem gondoltam, hogy egy pelenka ilyen égési sérülést okozhat.

Óvatosan megpróbálta először nedves popsitörlővel, aztán nedves vattacsomóval megtisztogatni a baba bőrét, de mivel a bőr elkezdett lehámlani, így inkább nem bántotta. Másnap reggelre a popsin lévő bőr száraz és repedezett lett, kétféle pelenkakiütés elleni krémmel is próbálkozott az édesanya, de egyik sem volt hatásos.

Ekkor tárcsázta az ügyeletet és tanácsukra azonnal kórházba vitte gyermekét, ahol megállapították, hogy a sérülések olyanok, mintha súlyos allergiás reakcióként kémiai égés lépett volna fel a baba bőrén ott, ahol pelenka takarta. 4 órát tartózkodtak a kórházban, ahol antibiotikumot és szteroidos kenőcsöt írtak fel a kislánynak.



Mi az a kémiai égés?
A kémiai égés során erősen maró hatású anyaggal (sav vagy lúg) érintkezik a bőr. A kémiai égés során ennek az anyagnak a kémiai energiája alakul át hőenergiává. Akár komoly sérüléseket is okozhat, pl. a lágy szöveteket elfolyósíthatja, elüszkösítheti. A háztartási tisztítószerek, lefolyótisztítók, vízkőoldók között előfordulhat ilyen erősen maró hatású, ezért fontos, körültekintéssel használni, tárolni őket. Ha minden elővigyázatosság ellenére a szer ráfröccsen a bőrre, a lehető legrövidebb időn belül el kell távolítani róla, mert amíg a vegyszer a bőrrel érintkezik, addig folyamatosan pusztítja a szöveteket.

Az eset következménye
A drogérialánc szóvivője szerint komolyan veszik az esetet és megkezdték az ügy kivizsgálását. Az anyának felajánlottak egy 10 fontos ajándékutalványt, aki azonban ezt visszautasította, ő azt szeretné elérni, hogy ez a termék kerüljön le az áruházi polcokról, nehogy más csöppséggel is megtörténjen hasonló eset.

Az anyukát az eset kapcsán több kritika is érte: többen kifogásolták, ha ilyen durván felmaródott a pici bőre, miért várt másnapig a kórházba menetellel. Továbbá az sem bizonyított, hogy a pelenka, vagy esetleg a popsikrém, popsitörlő váltotta ki a súlyos bőrallergiás tüneteket.

Forrás és képek: The Sun, vital.hu

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2018.01.12