Tévesen hajtottak végre koponyaműtétet egy 7 éves kisfiún Debrecenben! - Nem is az volt a baja, amit az orvosa állított

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Tévesen hajtottak végre koponyaműtétet egy 7 éves kisfiún Debrecenben! - Nem is az volt a baja, amit az orvosa állított Mit tennél, ha gyermekedet indokolatlanul műtenék meg és sodornák ezzel veszélybe az életét? Ha a műtét után még rosszabb lenne az állapota, mint előtte? Ha olyan kifejezésekkel dobálózna egy elismert orvos, mint kisfejűség, koponyacsontosodási zavar?

"Minden szülő legszörnyebb rémálmát élte át Rózsa Benett (7) édesapja és édesanyja: a kisfiút a leletei szerint egy neves orvos kétszer is félrediagnosztizálta, és feleslegesen végzett el rajta agyműtétet" - olvasható a Blikkben.

Benett koraszülöttként, a 31. hétre született, oxigénhiánnyal. 4 hónapos korában a szülei úgy érezték, nem fejlődik úgy, mint kortársai, ezért kezelőorvosuk javaslatára egy elismert orvos magánrendelésére vitték el a gyermeket, aki kisfejűséget diagnosztizált Benettnél.
 

Felesleges koponyaműtét egy 7 éves kisfiúnál


Koponyacsontosodási zavar
Amikor pár évvel később a Zika-vírus terjedésével egyre több információ és kép jelent meg a kisfejűségben szenvedő gyermekekről, a szülők úgy látták, az ő fiúk egyáltalán nem mutatja a kisfejűség jeleit. Így újra felkeresték az orvost, aki ezúttal új diagnózissal állt elő: Benettnek koponyacsontosodási zavara van, amit műteni kell. A műtétet végre is hajtották, a beavatkozás során - az ilyenkor szokásos módon - eltávolítottak egy darabot a gyermek koponyájából.


(képünk illusztráció!)

Így derült ki az orvosi tévedés
A műtét ellenére azonban nem történt javulás a gyermek állapotában, sőt, fokozódott a fejlődési visszamaradása és viselkedési problémái, ezért a szülők külföldi szakorvosokhoz fordultak. Végül a Harvard Egyetem professzorai szakvéleményt mondtak: szerintük nem csupán téves volt mindkét diagnózis, de a kisfiú operációja is teljesen felesleges, sőt, veszélyes volt.

Mit tehet a család a történtek után?
"Az orvosok szerint az agyműtét során elhaltak bizonyos agysejtjei" - mondja Benett édesapja. A kisfiú jövőre iskolába menne, de a ceruzát is alig tudja megfogni, továbbá javítani kell a testmozgásán és az értelmi képességein is. A család jelenleg most heti háromszor hordja fejlesztésre a kisfiút, bízva az állapota javulásában. Értesüléseik szerint van egy kezelés, amivel az elhalt agysejteket regenerálni lehet.

A félrediagnosztizáló orvos ellen feljelentést tettek és kártérítési igényüket is érvényesíteni kívánják.

- Álláspontom szerint a történtek kimerítik a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekményét. Felvettük a kapcsolatot azzal a klinikával, ahol a műtétet elvégezték, de az intézmény igazgatója nem ismerte el a felelősségüket. Az orvos ismertségére való tekintettel azt kértük, hogy a nyomozást ne a helyi, hanem a fővárosi hatóságok folytassák le - fogalmazott dr. Helmeczy László, a család ügyvédje a lapnak.

Olvasd el ezt is!
Minden koraszülött babának szüksége van fejlesztésre - Egy koraszülött baba sikertörténete »

Forrás: Blikk
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2018.02.16