Autistavizsgáló központ nyílt Budapesten! - Milyen tüneteknél gyanakodj autizmusra? Hogyan látja egy autista a világot?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Autistavizsgáló központ nyílt Budapesten! - Milyen tüneteknél gyanakodj autizmusra? Hogyan látja egy autista a világot? Mi az autizmus? Milyen jelek utalnak autizmusra? Hogyan mutatható ki az autizmus? Az Autizmus világnapja (április 2.) apropóján egy alapítvány kampánnyal jelentkezett, és átadták Közép-Európa eddig egyetlen autistavizsgáló-központját. Mi az autizmus? Milyen jelek utalnak autizmusra? Hogyan mutatható ki az autizmus? Miként látják az autisták a világot? Az Autizmus világnapja (április 2.) apropóján egy alapítvány kampánnyal jelentkezett, és átadták Közép-Európa eddig egyetlen autistavizsgáló-központját is.

Autistavizsgáló-központ nyílt
Átadták Közép-Európa első autistavizsgáló-központját, amely Budapesten, a felújított Heim Pál kórház Madarász utcai részlegében kapott helyet - mondta el Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában. Az új központban az autista gyerekeket a nekik szükséges nyugodt környezetben tudják gyógyítani - tette hozzá.

Mi az autizmus?
Az autizmus spektrumzavar egy veleszületett, gyógyíthatatlan betegség, amelynek számos változata létezik. A legjellemzőbb, hogy a betegséggel élők nehezen fogadják be a világot, ezen belül frusztrálónak éreznek átlagosnak tartott érzelmeket, színeket és zajokat - ismertette a főigazgató.

A tünetek általában 2 éves kor körül jelentkeznek, a gyermekek a legsúlyosabb tüneteket 2-5 éves koruk között mutatják - fiúknál 4-5-ször gyakoribb, mint lányoknál. Bár közvetlen környezetükhöz való kapcsolatuk, alkalmazkodásuk ezután lényegesen javulhat, de az alapprobléma nem változik. Az autizmus nem egyforma mindenkinél, skálája az enyhe szociális készségzavartól a súlyosabb, gyakran értelmi fogyatékossággal együtt járó állapotig terjedhet.



Milyen jelek utalhatnak többek között autizmusra?
- társaktól való elkülönülés - úgynevezett "autisztikus magány" - vagy szokatlan közeledés
- egyoldalú interakció
- a beszéd hiánya, a beszéd szintjéhez képest gyenge beszédhasználat, kommunikáció, vagy a nyelv szó szerinti értelmezése, furcsa tartalma, szokatlan hanghordozása
- szokatlan, sztereotip, repetitív (ismétlődő) tevékenységek, hobbik
- ragaszkodás az állandósághoz, a megszokotthoz - változás esetén dühkitörés
- repkedő kézmozgás, lábujjhegyen járás
- előre-hátra ringás, kézfej rázása stresszhatásra
- csökkent fájdalomérzés
- fóbiák
- alvászavar
- önmaga ellen irányuló agresszió

Az autista gyerekeknek a gyógyuláshoz szükségük van akadálymentesített környezetre, ahol olyan szín- és hangvilág veszi körül őket, amely nyugodt közeget biztosít nekik - erre is szolgál az autista vizsgálóközpont.

A vizsgálóközpont létrehozására tavaly április 2-án az autizmus világnapján hirdetett gyűjtést a Út a Mosolyért Alapítvány. Szijjártó-Nagy Szilvia, az alapítvány elnöke azt mondta: előszeretettel támogatnak olyan területeket, amelyek nem kapnak elég figyelmet, és mindig a hosszú távú megoldások kialakítása a céljuk, miként ez az autistavizsgáló-központ esetében is történt.

Naponta 1 autizmus-diagnózis Budapesten
Csak Budapesten naponta minimum egy autizmus diagnózist adnak ki, a legoptimistább becslések szerint is minden 100. gyerek autizmussal jön világra - ezt már a Mars Alapítvány közölte új kampányuk, egy VR-film apropóján, mely azt mutatja meg a gyermek szemszögéből, mit érez egy autista gyerek egy nyüzsgő bevásárlóközpontban.

100 ezer autista gyermek hazánkban
Egy idén nyáron záródó több éves, 16 EU-s országban zajló kutatás előzetes adatai szerint az alsó  tagozatos iskolás korosztály 1%-a autista, ez Magyarországon 100 000 embert jelent. Az autizmus diagnózisok száma erőteljes emelkedést mutat az egész világon, ezért az ENSZ 2007-ben április 2-át az Autizmus világnapjává nyilvánította.

Milyen érzés autistának lenni?
A Mars Alapítvány kampányában az autista emberek nehézségeire hívja fel a figyelmet, amik akadályozzák őket a hétköznapi életben olyan egyszerű dolgok kapcsán, mint például a bevásárlás vagy a tömegközlekedés, és amelyek az emberek többsége előtt ismeretlenek. A kampány célja, hogy közelebb hozza az autista emberek világát. A most közzétett kisfilmben érzékszerveinkkel ugyanazt érzékelhetjük, amit a főszereplő autista kisfiú a bevásárlóközpontban.

- Azt látom, hogy azok az emberek "félnek" tőlünk, akiknek nincs elég tudás a birtokukban - legyen az pedagógus, orvos, pénztáros, stb. - mondja Oravecz Lizanka, aki felnőttként kapott Asperger-diagnózist, és szakértőként segíti az alapítvány munkáját.

- Autistának lenni olyan, mintha egyszerre lennék süket, néma, vak. Süket vagyok, amikor zajban kell meghallanom a másik embert, viszont denevérfülű, ha csend van. Néma vagyok, ha hirtelen kell válaszolnom, mert nagyon szorongok, pedig amúgy rengeteget beszélek. Elvakítanak a fények, miközben élesen látok minden apró porszemet a levegőben, vagy észreveszem a legapróbb változásokat is a környezetemben. Sokszor vagyok vak szociálisan is - tette hozzá.

Videó: így érez egy autista kisgyerek a bevásárlóközpontban - Végig bírod nézni?



1989 óta létezik hazánkban autizmus diagnosztika
Magyarországon 1989 óta létezik autizmus diagnosztika. A diagnózist nyújtó intézmények legtöbbjének azonban sem ideje, sem módja nincs arra, hogy az autizmus diagnózis után támaszt, információt nyújtson a családoknak. Az alapítvány ezt a hiányt pótolja szülőknek és pedagógusoknak nyújtott tréningjeivel.

- Az Egyesült Államokban vagy Angliában a diagnózis felállítása után közvetlenül a család intenzív segítséget kap. Ilyenkor a szakember rendszeresen találkozik a szülőkkel, tréninget tart nekik, meglátogatja őket az otthonukban, segíti az iskolaválasztást. Nálunk ez nem így van - mondja Szilvásy Zsuzsanna, a Mars Alapítvány vezetője, aki egyben a WHO autizmus szakértője.

- A szülők már akkor elvesznek a rendszerben, amikor az autizmus gyanúja felmerül. Legendaszerűen terjednek a hírek jó diagnosztikai helyekről, különböző fejlesztésekről, amik segíthetnek, olyan óvodákról és iskolákról, amelyek beveszik ezeket a gyerekeket. Hivatalosan az autizmus fogyatékosságnak számít, ezért az egészségügyi rendszernek biztosítania kellene valamilyen bevett útvonalat. De ez nem történik meg, a szülők egymástól és honlapokról tájékozódnak - emelte ki Szilvásy Zsuzsanna.

Olvasd el ezt is!
Hogyan látja a világot egy autista kisgyermek? Kisfia gondolatait fogalmazta meg egy édesanya »

Forrás: MTI, Országos Sajtószolgálat, Autista.hu, Wikipédia
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2018.03.29