Így védd a fület a külső hallójárat gyulladástól! - A nyári fülgyulladás tünetei és megelőzése gyerekeknek, felnőtteknek

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Így védd a fület a külső hallójárat gyulladástól! - A nyári fülgyulladás tünetei és megelőzése gyerekeknek, felnőtteknek Nyáron különösen gyakori a külső hallójárat gyulladása (otitis externa). Bár a fájdalmas gyulladás legtöbbször egy hét alatt magától is elmúlik, a szövődmények elkerülése érdekében nagyon fontos szerepet játszik a megelőzés. Nyáron különösen gyakori a külső hallójárat gyulladása (otitis externa). Bár a fájdalmas gyulladás legtöbbször egy hét alatt magától is elmúlik, a szövődmények elkerülése érdekében nagyon fontos szerepet játszik a megelőzés.
 

Hogyan védd nyáron a füled a külső hallójárat gyulladástól?


Mik a külső hallójárat-gyulladás tünetei?
A külső hallójárat gyulladás felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt könnyen kialakulhat, a tünetei alapján könnyen beazonosítható.

A gyulladás fő tünetei:
- a fülviszketés,
- az érzékeny, fájó fül,
- enyhe halláscsökkenés,
- a hallójárat kipirosodása,
- súlyosabb esetben a nyaki nyirokcsomók is megduzzadhatnak.

Hogyan védd nyáron a füled a külső hallójárat gyulladástól?

Hogyan előzhető meg a külső hallójárat-gyulladás?
  • A hallójárat-gyulladást legegyszerűbben úgy kerülheted el, ha minden fürdőzés után gondosan szárazra törlöd a hallójáratot, illetve meggátolod a hallójárat hámjának felázását. A kisgyerekeknél három éves kor alatt ez a legegyszerűbb módja a betegség megelőzésének. Ha a külső hallójáratot rendszeresen víz éri és nedves marad, akkor kiszárad, sérülékennyé válik, és ideális környezetet teremt a baktériumok és gombák szaporodásának.
     
  • Tanácsos a strandolásnál hipoallergén úszósapkát húzni minden fürdőzésnél
     
  • Kerüld a kétes vizű helyeket, csak minősített, tiszta vizű fürdőhelyeket keress fel
     
  • Háromévesnél idősebb gyerekek és felnőttek esetében további segítséget jelent a hallójárat szárazon tartásában egy olyan speciális füldugó, melyet kifejezetten úszáshoz, strandoláshoz, vízi sportokhoz fejlesztettek ki. Ezek a füldugók védelmet nyújtanak a hallójárat számára, meggátolják a víz bejutását, miközben nem keltenek elszigeteltség érzést, azaz minden hang a környezetünkben jól hallható marad a viselésük közben is.

Ez is érdekelhet:
Így távolítsd el a fülben rekedt vizet úszás után: 6 szuper módszer, amivel megelőzheted a fülgyulladást »

Forrás: mindenamihallas.hu / Jáksó Nóra
Fotó: Pxhere

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2019.07.19