Ingyenes HPV elleni védőoltás 2018: Mit kell tudni a HPV-ről? Ki kaphat ingyenes védőoltást? Meddig igényelhető?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Ingyenes HPV elleni védőoltás 2018: Mit kell tudni a HPV-ről? Ki kaphat ingyenes védőoltást? Meddig igényelhető? Idén is kérhető a hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni (HPV-) védőoltás. A térítésmentes védőoltást az iskolaoltási program keretében az általános iskola 7. évfolyamát végző, 12. életévüket betöltött lányok kaphatják meg. Idén is kérhető a hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni (HPV-) védőoltás - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018. 09. 07-én, pénteken az MTI-t.

A térítésmentes védőoltást az iskolaoltási program keretében az általános iskola 7. évfolyamát végző, 12. életévüket betöltött lányok kaphatják meg, a szülői beleegyező nyilatkozatokat szeptember 12-ig kell az iskoláknak visszajuttatni.
 

Emmi: idén is kérhető a hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás


Hogyan történik az oltás?
A védettség eléréséhez féléves különbséggel két oltásra van szükség, ezeket a 7. évfolyamra járó lányok a tanévben ősszel és tavasszal kapják meg. Az iskolai oltáskampányban használt vakcina a jelenleg elérhető legtöbb HPV-típust tartalmazó oltóanyag, a humán papillomavírus kilenc típusa ellen alakít ki védettséget.



Kitértek arra, hogy az oltás éveken keresztül jelentős védelmet nyújt a lányok számára a fertőzés következtében kialakuló méhnyakrák ellen, ugyanakkor felhívták a figyelmet az oltás melletti rendszeres nőgyógyászati szűrés fontosságára is.

Meddig kérhető az ingyenes oltás az iskolákban?
A szülői beleegyező nyilatkozatokat szeptember 12-ig kell az iskoláknak visszajuttatni.

Méhnyakrák: több száz fiatal édesanya hal bele évente hazánkban - Hogyan lehet megelőzni a betegséget? »

A hazai átfogó méhnyakrák-megelőzési program részeként 2014-ben vezették be a humán papillomavírus elleni védőoltást az iskolákban.

Kiknél és milyen rákos betegségek ellen nyújt védelmet a HPV-oltás?
Az elsőként Ausztráliában bevezetett védőoltás a torokban és szájban kialakuló rákos betegségek ellen is véd nőknél és férfiaknál egyaránt - írta a BBC News.

- Elegendő ember beoltásával felszámolható a vírus, mivel kizárólag embereket fertőz meg. Ausztráliában 90 százalékkal csökkent a fertőzöttség a vakcinaprogram tíz évvel ezelőtti bevezetése óta - mondta Ian Frazer, az ausztráliai Transzlációs Kutatóintézet professzora.

Hogyan reagál az immunrendszer a HPV vírusra?
A humán papillomavírus leggyakrabban szexuális úton terjed.

- Az emberek többségének immunrendszere egyszerűen megszabadul a vírustól anélkül, hogy az illető tudomást szerezne arról, hogy megfertőződött, de a népesség egy százalékánál öt évig is fennáll a fertőzöttség. Ebben az esetben a fertőzöttnek nagyon nagy az esélye, hogy rákos lesz - mondta a szakember.

A HPV-oltás bevezetése óta 50 százalékkal csökkent az új méhnyakrákos esetek száma.
 
Forrás: MTI, Szülők Lapja
Fotó: Freepik / pressfoto

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2018.09.10