Nehezen megy az írás, olvasás a gyereknek? Lehet, hogy a hallásával van gond! - A visszatérő fülfertőzések veszélyei

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Nehezen megy az írás, olvasás a gyereknek? Lehet, hogy a hallásával van gond! - A visszatérő fülfertőzések veszélyei A gyermekkori, visszatérő fülfertőzéseknek súlyos következményei lehetnek. A fülfertőzések fájdalmasak, egyensúly- és hallásproblémákat okozhatnak, és ha rendszeresen kiújulnak, akár maradandó halláskárosodáshoz, illetve siketséghez vezethetnek. A gyermekkori, visszatérő fülfertőzéseknek súlyos következményei lehetnek. A fülfertőzések fájdalmasak, egyensúly- és hallásproblémákat okozhatnak, és ha rendszeresen kiújulnak, akár maradandó halláskárosodáshoz, illetve siketséghez vezethetnek.
 

Olvasási, írási nehézségekkel küzd a gyermeked? Lehet, hogy gond van a hallásával!


Az ismétlődő fülgyulladás váratlan következménye
Az angol Coventry Egyetem ez irányú tanulmánya szerint az ismételt fülgyulladások az olvasási nehézség kockázatát is megnövelik. A vizsgálatban minden harmadik, 9 éves, gyakori fülfertőzéstől szenvedő gyermeknél olvasási és írási problémákat figyeltek meg, kisiskolásoknál pedig minden negyedik olvasási gondokkal küzdő gyermeknél mutattak ki valamilyen fokú halláskárosodást, melyet azonban sem a szülők, sem a tanárok nem vettek észre.

Ezt olvastad már? Középfülgyulladás okai, tünetei, kezelése »



Nem minden olvasási nehézség köthető a hallásproblémákhoz!
Természetesen nem minden olvasási nehézségekkel küzdő gyermek siket, vagy hallássérült, ám az átfedés aránya mégis jelentős. Mivel az olvasás tanulásához, azaz a beszélt hangok és szavak „nyomtatott” betűkké és szavakká történő leképezéséhez a gyermek megfelelő szintű nyelvi- és beszédkészsége nélkülözhetetlen, érthető, hogy azok a gyerekek, akik nem hallják jól a beszédet, az olvasás során is nehézségekbe fognak ütközni.

Nem ez az első kutatása a témában az egyetemnek: Olvasási, tanulási nehézségek - ez is lehet az oka »

Erre van az érintett gyermekeknek szüksége
Ezeknek a gyerekeknek extra szülői és tanári támogatásra van szüksége ahhoz, hogy megértsék a kapcsolatot a betűk és a hangok között, valamint olyan módszerekre, melyek elősegítik az olvasási készségük maximális fejlődését.

Forrás: mindenamihallas.hu / Jáksó Nóra
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2019.01.22