HPV elleni védőoltás: Fiúknak is érdemes lenne beadni! - Milyen betegségeket okozhat a humán papilloma vírus?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


HPV elleni védőoltás: Fiúknak is érdemes lenne beadni! - Milyen betegségeket okozhat a humán papilloma vírus? A kormány kiterjesztené 12 éves fiúkra is HPV-védőoltást az iskolai védőoltási program keretében, mivel egyre több orvostudományi adat támasztja alá, hogy a védőoltás a fiúk esetében is hatékony a humán papilloma vírus (HPV) ellen. A kormány kiterjesztené 12 éves fiúkra is HPV-védőoltást az iskolai védőoltási program keretében - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy január 19-ei rendezvényen, Budapesten.

Horváth Ildikó elmondta, az állam 2014 óta térítésmentesen biztosítja a 12 éves lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltást az iskolákban, ez minden évben sikeres, hiszen a beoltottsági arány ebben a korosztályban 75 százalék feletti.

Fiúk esetében is hatékony lenne a védőoltás
Mint hozzátette, egyre több orvostudományi adat támasztja alá, hogy a védőoltás a fiúk esetében is hatékony a humán papilloma vírus (HPV) ellen.

Mint a Házipatika cikke rámutat, a HPV férfiakra nézve is veszélyes: okozhat szájüregi, illetve fej-nyak területén jelentkező daganatot, valamint különféle nemi szervi tumort, mint például a péniszrák. Ráadásul egy beoltott férfi közvetett védelmet nyújt a vele kapcsolatba kerülő nők számára is.



A Mályvavirág Alapítvány által szervezett méhnyakrák-megelőzési hét nyitórendezvényén az államtitkár arról beszélt, hogy a kormány elkötelezett a méhnyakrák és egyéb népbetegségek megelőzésében, sajnálatos, hogy ebben a ma már megelőzhető és korai stádiumban gyógyítható betegségben ötszáz nő hal meg évente Magyarországon.

Kevesen szűretik meg magukat
Horváth Ildikó fontosnak nevezte az egyén felelősségét a szűrésen való részvételben, mert - mint mondta - még mindig kevesen élnek az ingyenes szűrés lehetőségével a 25 és 65 év közötti nők körében.

Adókedvezmény női betegségekre
Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta azt is, hogy 2019-től adókedvezményben részesülnek azok a nők, akiket az endometriózis, az emlőrák, a méhnyakrák vagy a petefészekrák betegség érint.
 
Koiss Róbert, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház osztályvezető főorvosa is a szűrés és az oltás fontosságát emelte ki, hiszen e kettő kombinációjával megelőzhető a méhnyakrák kialakulása.

Ezért fontos a méhnyakrákszűrés
A méhnyakrákot korai stádiumban igen nehéz észrevenni, mert nem jár különösebb tünetekkel, csak akkor, ha a daganat már továbbterjedt. A rendszeres szűrésnek éppen ezért hatalmas szerepe van, hiszen minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei - hangsúlyozta.

A szűrés a rákmegelőző állapotot is nagy arányban kimutatja, így kezeléssel elkerülhető a méhnyakrák kialakulása - emelte ki.

Olvasd el ezt is!
Ha rossz a méhnyakrákszűrés eredménye - Mit javasol a szülész-nőgyógyász az azonnali műtét helyett? »

Hétfőn méhnyakrák-megelőzési hét kezdődik
Január 21, hétfőtől rendezik meg a XIII. európai méhnyakrák-megelőzési hetet, amely a nőket sújtó daganatos megbetegedés veszélyeire, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Ehhez kapcsolódóan a Mályvavirág Alapítvány szervezésében az ország 120 településén tartanak a témához kapcsolódó szakmai és felvilágosító előadásokat, különböző programokat.

Forrás: MTI, Házipatika
Fotó: Pixabay

 

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2019.01.21