Gyermekorvosok kérik: 3 nap helyett legalább 15 napot igazolhasson a szülő az óvodában, iskolában

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Gyermekorvosok kérik: 3 nap helyett legalább 15 napot igazolhasson a szülő az óvodában, iskolában Évek óta időről időre felmerül a kérdés, jó-e az, hogy a szülő csupán 3 napot igazolhat, ha a gyermeke betegség vagy más okból nem megy óvodába, iskolába. A HGYE szerint akár 15 nap is beleférne. Évek óta időről időre felmerül a kérdés, jó-e az, hogy a szülő csupán 3 napot igazolhat, ha a gyermeke betegség vagy más okból nem megy óvodába, iskolába.

Szülő által igazolható napok száma: 3 - mire elég ez?
Van, aki azt mondja, ha felemelnék a jelenlegi 3 szülő által igazolható napot, az csak visszaélésre és lógásra adna okot, más azonban - egyebek közt a Házi Gyermekorvosok Egyesülete - úgy véli, szükséges lenne több felelősséget adni a szülők kezébe és egyúttal csökkenteni a gyermekorvosok terheit, hogy a valóban súlyos esetekre több idejük jusson, ne igazolás-írással menjen el a munkaidő nagy része.



Levél a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökétől
Éppen azért a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Dr. Póta György - miután az oktatási államtitkárság több alkalommal is elzárkózott a kérdéstől, mondván, nem az ő kompetenciájuk - levélben fordult a kollégáihoz, intézményvezetőkhöz, valamint szülőkhöz, hogy közös összefogással sikerüljön elérniük a változást.

Sokkal fejlettebb az orvostudomány, mint évtizedekkel ezelőtt
Mint írja, az oktatási intézményekből való hiányzásokat azért kellett korábban orvosnak igazolnia, hogy a közösségeket megvédjék a fertőző betegségektől. Ugyanakkor az orvostudomány fejlődésének következtében ma már nincs szükség olyan előírásokra, mint évtizedekkel korábban és sok esetben maguk a szülők is teljes felelősséggel tudnák igazolni gyermekük hiányzását anélkül, hogy ezzel a gyermekorvost terhelnék.

Kevés a házi gyermekorvos, sok a kisgyermek
Dr. Póta György leveléből kiderül, jelenleg hazánkban 1300 házi gyermekorvos dolgozik - ők látják el a Magyarországon élő mintegy másfél millió óvodás és kisiskolás korú gyermeket, adnak a szülőknek tanácsot, és írnak megszámlálhatatlan mennyiségű igazolást, hogy a gyerek ismét közösségbe mehessen. Úgy véli, azzal hogy a gyereknek és az őt kísérő szülőnek feleslegesen kell akár órákig ücsörögnie a váróteremben elősegíti az újabb megbetegedést, mindemellett az igazolás-írogatás mellett a gyermekorvosnak gyakran nem jut elég ideje a súlyosabb esetekre.

Az orvosoktól nem csak orvosi esetre kérnek igazolást!
Ráadásul - hangsúlyozza - gyakran nemcsak betegségből adódó, hanem egyéb jogkövetkezményekkel járó indokolatlan iskolai hiányzások igazolását is a tőlük várják el. Sok szülő és pedagógus ugyanis a gyermek különböző iskolán kívüli programok miatti mulasztását is - például nyaralás, gyermekláthatás, temetés, nyelvvizsgára való készülés, zeneiskolai képzés - az orvossal kívánja "betegség címén" igazoltatni!

3 nap helyett legyen 15 nap a szülői igazolás mértéke
A HGYE elnöke levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a Házi Gyermekorvosok Egyesülete támogatja a jelenleginél nagyobb mértékű szülői felelősségvállalást, hiszen megítélésük szerint már maga a gyermekvállalás, de a közösségbe küldés elsődleges eldöntése is a szülő ismeretein, intelligenciáján, gondosságán, lelkiismeretességén múlik, nem egy orvos által aláírt és lebélyegzett papíron.

Éppen ezért azt kérik az intézményektől, tegyék lehetővé, hogy a jelenleg engedélyezett 3 nap helyett a szülők jóval többet, éves szinten akár 15 napnyi hiányzást igazolhassanak, így kiváltva a felesleges orvosi vizsgálatok és ott keletkező igazolások jó részét.

"Az Európai Unió legtöbb országában működő gyakorlatnak megfelelően tekintsék a magyar szülőket is felnőtt, döntésképes személyeknek, mi pedig a megfelelő egészségnevelési eszközökkel támogassuk őket ebben. Tegyük lehetővé, hogy egy könnyebb lefolyású, orvosi vizsgálatot nem igénylő megbetegedés esetén maguk dönthessenek gyermekük gyógyulásával kapcsolatban, a mulasztást felelősen igazolhassák. Ezért a felelősen gondolkodó magyar szülőket arra biztatjuk és kérjük, hogy szólaljanak fel iskolájukban, óvodájukban, és javasolják, illetve támogassák ezt a kezdeményezést. Így elérhető lenne, hogy enyhe lefolyású betegségekkel ne kelljen mindenképpen orvosi vizsgálatra menni, majd a panaszmentes gyermeket pusztán az igazolás miatt visszavinni a rendelőbe, esetleg egy nyelvvizsgán, sportversenyen vagy síelésen való részvételt teljesen jogellenesen ezzel igazoltatni" - emeli ki a levélben Dr. Póta György, hozzátéve, egyes helyeken, egyebek közt Pomázon és Tiszaújvárosban már megemelték a szülői igazolások számát, és a tapasztalatok szerint bevált a változtatás.

A HGYE teljes levelét itt tudod elolvasni és letölteni »

Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2019.03.06