Most már biztos: ekkor kapják meg a babák a bárányhimlő elleni védőoltást - Már 12 kötelező védőoltást kapnak a gyerekek

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Most már biztos: ekkor kapják meg a babák a bárányhimlő elleni védőoltást - Már 12 kötelező védőoltást kapnak a gyerekek 2019 szeptemberétől kapják meg a kisgyermekek a bárányhimlő elleni védőoltást 2 alkalommal: egyszer 13 hónapos, majd pedig 16 hónapos korukban. Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják be a gyermekeknek - nyilatkozta az országos tisztifőorvos szerdán az MTI-nek.

Müller Cecília elmondta, a szakmai álláspont szerint a legjobb, ha a lehető legkorábbi életkorban kapják meg a gyerekek a védettséget, akkor, amikor az anyai immunvédelem már nincs jelen a kisgyermek szervezetében, tehát a védőoltás hatásos és hatékony.

2 oltást kapnak a babák: 13 hónapos, illetve 16 hónapos korukban
A bárányhimlő elleni védettség kialakulásához két oltásra van szükség; az első oltást a szeptember 1-je után már a 13 hónapos életkort betöltött gyerekek kapják, így szeptember-október-novemberben mintegy 24 ezer gyermeket oltanak be, majd decemberben további 16 ezren kapják meg a vakcinát.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete más időpontot ajánlott az oltásra
Arra a felvetésre, hogy a Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint jobb lenne, hogy a vakcinát 15 és 18 hónapos korban, más oltásokkal együtt adnák be, Müller Cecília azt mondta, azért döntöttek az oltás külön időpontban történő beadásáról, hogy az oltáshoz köthető, bármiféle esetleges reakciót pontosan be lehessen azonosítani.

Hozzátette: a kötelező védőoltásokért az állam felelősséggel tartozik, ezért is indokolt a kiemelt figyelem.

Az egyik legragályosabb betegség
A szakember elmondta, a bárányhimlő (varicella) az egyik leggyakoribb és az egyik legragályosabb, cseppfertőzéssel terjedő betegség, Magyarországon évente 28-52 ezer beteget regisztrálnak.

2019 áprilisában jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár, hogy idén szeptembertől kötelező védőoltás lesz a bárányhimlő elleni vakcina, amelyre 1,3 milliárd forint költségvetési forrás jut.

12 kötelező védőoltás
A bárányhimlő elleni védőoltással tizenkettőre bővült az életkorhoz kötött kötelező védőoltások száma.

- gümőkór (tbc) elleni védőoltás
- a torokgyík elleni védőoltás
- a szamárköhögés elleni védőoltás
- a merevgörcs (tetanus) elleni védőoltás
- a járványos gyermekbénulás elleni védőoltás
- a mumpsz elleni védőoltás
- a kanyaró elleni védőoltás
- a rózsahimlő (rubeola) elleni védőoltás
- haemophylus influenzae b (Hib) elleni védőoltás
- a hepatitis B elleni védőoltás
- a pneumococcus baktérium elleni védőoltás
- és a szeptembertől bevezetendő bárányhimlő elleni oltás

Ez is érdekelhet!
A bárányhimlő tünetei, kezelése, súlyos szövődményei - Miért veszélyes a gyerekekre? »


Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2019.06.06