Nyári fülgyulladás okai, tünetei, kezelése - Ezért ne hagyd, hogy a gyerek gyakran lebukjon a víz alá!

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Nyári fülgyulladás okai, tünetei, kezelése - Ezért ne hagyd, hogy a gyerek gyakran lebukjon a víz alá! Gyakori víz alá bukás, huzat, klímaberendezés - Mi okozhat nyáron fülgyulladást és mit tehetünk ellene? Szakorvos válaszol. Javában tombol a nyár, ami egyet jelent a strandolással, fürdőzéssel. Nincs is kellemesebb felfrissülés a hőségben, mint megmártózni a hűs habokban, legyen szó akár természetes vízről, akár medencéről.

A vízbe merülés azonban kellemetlen tüneteket, sőt komoly fájdalmat is okozhat és bizony a klíma vagy huzat sincs jó hatással a fülünkre. Mi okozhat nyáron fülgyulladást és mit tehetünk ellene? Szakorvos válaszol.

A fülgyulladás okai
- Nyáron a leggyakoribb fülészeti probléma a bakteriális és/vagy gombás eredetű hallójárat-gyulladás, amely leggyakrabban az uszodai és természetes vizekben történő strandolás miatt alakul ki. Fürdőzés során ugyanis a hallójárat hámja felázik és könnyebben befertőződik, ám a fertőtlenítő hatású klórnak köszönhetően nagyobb eséllyel betegszünk meg az uszodában, strandokon, mint a természetes vizekben. A huzat vagy a lehűlés szintén okozhat fülpanaszokat, fülkürt hurutot, valamint segítheti a vírusfertőzés kialakulását, sőt az egyre több helyen alkalmazott légkondicionáló berendezés is szerepet játszhat a betegség kialakulásában – mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.



A fülgyulladás tünetei
- A hallójárat gyulladás legfőbb tünete sokszor rágáskor, a hallójárat bemenet nyomásra vagy a fülkagyló hátrahúzásakor jelentkező heves fájdalom, fülfolyás, viszketés, a hallójárat beszűkülése miatti füldugulás.
- Fülkürthurut esetében nincs fülfolyás, a hurutos tünetek mellett a fő panasz a füldugulás, a feszítő fájdalom és a nyeléskor jelentkező kattogás.

Milyen kezelés szükséges fülgyulladás esetén?
- Általában elég a hallójárat gyulladás helyi kezelése gyógyszeres gézcsík behelyezésével a hallójárat kitisztítás után.
- Ezt követően gyulladáscsökkentő szteroidos fülcsepp használata javasolt néhány napig.
- Súlyosabb esetben azonban szükség lehet antibiotikum szedésére is.

- Hogy elkerüljük a betegséget, a fürdőzést követően szárítsuk ki a hallójáratot, mert a felázott bőr ideális táptalaj a baktériumok számára. Épp ezért ne használjunk sós vizes fülsprayt se. Ügyeljünk arra, hogy a fülünk tisztítását ne vigyük túlzásba, ugyanis a hallójáratnak öntisztuló funkciója van, a képződő fülzsír pedig védő hatást fejt ki rá. Kerüljük a fültisztítópálca használatát, amellyel mikrosérüléseket okozhatunk, ezzel segítve a fertőzést. Az összegyűlt, spontán nem távozó fülzsír halójáratból történő eltávolításában inkább kérjük a szakember segítségét - tette hozzá a doktornő.

Ez is érdekelhet:
Így távolítsd el a fülben rekedt vizet úszás, fürdőzés után - 6 módszer, amivel elkerülheted a fülgyulladást »


Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2019.07.03