Mentollal a kék-zöld foltok ellen!

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Mentollal a kék-zöld foltok ellen! Mit tegyél húzódás, sportsérülés, izomláz ellen, hogy enyhüljenek a tünetek? Vess be egy mentolos hűtőgélt, és máris jobban érzed magad. Egy esést vagy ütközést szinte nem is lehet megúszni lila foltok nélkül. A finom tapintásra is érzékeny véraláfutás belülről feszíti a sérült szöveteket. A mentolos hűtőgél azonban gyorsan és tartósan lehűti a sérült testrészt, így kisebb lesz a fájdalom és a duzzanat is!

A zúzódás tünetei
A zúzódás jellemzően akkor alakul ki, amikor megütjük valamelyik testrészünket. Az érintett területen sérülnek a szövetek és az ütközés erejétől megrepednek a hajszálerek is. A hajszálerekből kiszivárgó vér hozza létre a zúzódás jellegzetes tünetét, a vérömlenyt. A szövetek közé kerülő vér miatt a sérült testrész fájdalmasan megduzzad és mozgatásra, sőt, a puszta érintésre is rendkívül érzékennyé válik.



A véraláfutás színe eleinte sötétlila, majd néhány nap elteltével lassan kékes, aztán zöldes, a gyógyulási folyamat végén pedig sárgás árnyalatot ölt. Ez az elszíneződés a szövetek közé kerülő vörösvérsejtek bomlási folyamatának eredménye: mivel az érből kikerülő vér már nem képes felvenni több oxigént, a színe először kékessé válik. A hemoglobin molekulák bomlásakor eleinte zöld színű biliverdin, majd sárga bilirubin képződik. A változatos színárnyalatok miatt hívjuk a vérömlenyt hétköznapi nyelven egyszerűen csak lila vagy kék-zöld foltnak.

Miért fontos a sérült testrész hűtése?
Az esést vagy ütközést követően a sérült testrészt fel kell polcolni és hűteni kell. A feltámasztás következtében kevesebb vér kerül a szövetek közé, így a feszítő duzzanat nagysága és a fájdalomérzet is csökken. A jegelés is ugyanezt a célt szolgálja: hatására az erek összehúzódnak, így kevesebb vért bocsátanak ki magukból.

Miért válaszd a mentolos hűtőgélt?
Sérülés esetén nincs mindig kéznél jég, ám aki rendszeresen sportol, pontosan tudja, hogy ilyenkor a hűtő hatású gélek, spray-k mielőbbi alkalmazása az első teendők közé tartozik. A sportsérülések, balesetek okozta zúzódás ellen ajánlott, magas mentol tartalmú gélek erős hűsítő hatása a jegeléshez hasonló módon csökkenti a fájdalomérzetet és mérsékli a duzzanat növekedését.



A természetes módon a borsmenta, illetve egyéb mentafélék leveléből előállított mentol hűsítő, frissítő, fájdalomcsillapító tulajdonságai évezredek óta ismertek a népi gyógyászatban. A mentol ma már a legtöbb szájhigiénés termékben; fogkrémben, szájvízben, rágógumiban, cukorkában megtalálható. Fertőtlenítő, enyhén érzéstelenítő hatásának köszönhetően a torokfájás elleni szopogatós tablettáknak is gyakori összetevője.
 
A mentol hűsítő ereje ugyanakkor a bőrre kenve mutatkozik meg leginkább. Szinte azonnal érzékelhetően enyhíti a napégés vagy a tompa sérülések okozta fájdalmakat. A húzódást, rándulást, ütést vagy ütközést követően a magas mentol tartalmú, hűtő hatású gél használata enyhíti a zúzódást kísérő fájdalmat és csökkenti a duzzanatot. A mentolos krémek azonban csak ép bőrfelületen használhatók, nyílt seben alkalmazásukat kerülni kell!

Fotók: Rawpixel

Támogatott tartalom [x]

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2019.07.11