Terhességi tesztek

Milisitsné Tátrai Beatrix

Családtervezés

Milisitsné Tátrai Beatrix


Terhességi tesztek

A várandósság valaki számára öröm, valaki számára szomorúság, de mindkét esetben minél előbb szeretné tudni a nő, mi történik a szervezetében.


Mikor gondolhatunk terhességre?
Akkor, ha a következő havi vérzés elmarad, vagy késik, és mennyisége is kevesebb a megszokottnál. Ilyenkor a nők nagy része terhességi tesztet vásárol, amitől a megnyugtató választ várja. Ha bizonytalan, inkább készítsen tesztet!

A terhességi tesztek működési elve
Minden terhességi teszt alapelve a HCG-hormon vizeletben való megjelenésének vizsgálata. A HCG (Human Chorionic Gonadotropin) egy hormon, amelyet a petesejt termel a megtermékenyülés, beágyazódás után. A hormon mennyisége az egész terhesség alatt folyamatosan emelkedik, melyet a 12. hét után a kialakult méhlepény termel. A hormon tehát a petesejt beágyazódását, a terhesség fennmaradását segíti elő.
Abban az esetben, ha a terhesség fennáll, a teszt pozitív eredményt mutat. Ha az eredmény negatív (vagyis nem mutat terhességet), még nem jelenti azt, hogy a várandósság nem áll fent, lehet, hogy túl korai volt a vizsgálat.

Mikortól mutatják ki a terhességi tesztek a terhességet?
A tesztek érzékenysége széles skálán mozog. A legérzékenyebbek 10 - 25 IU/ ml hormont is képesek kimutatni, a fogantatás után néhány nappal.

Hol szerezhetjük be a  terhességi teszteket?
A terhességi tesztekhez gyógyszertárban, és szinte minden drogériában, illatszerboltban hozzájuthatunk. A drogériában szabadon „garázdálkodhatunk”, válogathatunk, elolvashatjuk a tesztek hatékonyságát, működését, nem kell eladótól kérni. És a bőség zavarában egyre bizonytalanabbak leszünk!
A gyógyszertárban pedig szakember ad felvilágosítást, melyik lenne számunkra és pénztárcánk számára a legmegfelelőbb választás.
A teszt nem receptköteles szabadon vásárolható korhatár nélkül!

Hogyan alkalmazzuk a terhességi teszteket?
A terhességi teszttel a vizsgálatot (ha lehetséges) minden esetben a reggeli első vizelettel végezzük el! A reggeli vizelet sokkal nagyobb mennyiségben tartalmazza a HCG-hormont, így a vizsgálat eredménye is biztosabb.
Egy tiszta vizeletes pohárban felfogott vizeletbe mártsuk bele a tesztet (vagy tartsuk a vizeletsugárba)  - az előírásnak megfelelően – és tartsuk benne kevés ideig, majd helyezzük vízszintes felületre és várakozzunk. A teszt reakcióideje 10-15 perc. Ha a leolvasáskor két csík jelenik meg, akkor a teszt pozitív (terhesség) - de ne feledkezzünk meg a kontrollcsíkról, mert ha az nem jelent meg, akkor az eredmény nem értékelhető pozitívnak.
Ha a vérzés továbbra is késik, akkor néhány nap múlva ismételjük meg a vizsgálatot!

Milyen terhességi tesztek kaphatók?
Sokféle terhességi gyorsteszt létezik. Érzékenységét a dobozon mindig feltüntetik. Van nagyon egyszerű, ami csak pozitív – negatív eredményt mutat, és van amelyik digitálisan kijelzi még azt is, hogy hányadik terhességi hétben van a „kíváncsiskodó”. Ennek arányában változnak az árak is, 400 Ft, vagy akár 3000 Ft is lehet a költség.

Fotó: Freepik



 


Milisitsné Tátrai Beatrix

Családtervezés

Milisitsné Tátrai Beatrix


2012.06.04