Babát tervezel? Akkor fogyassz sok folsavat!

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


Babát tervezel? Akkor fogyassz sok folsavat!

Az egészségügyi szakemberek szorgalmazzák, hogy a kenyeret dúsítsák folsavval, a B-vitamin egyik létfontosságú típusával, hogy csökkentsék a nyitott gerinccel született csecsemők számát.

A folsav kedvező hatása
Ez a betegség a leggyakoribb a velőcső-záródási zavarok közül, mely évente mintegy ötezer brit újszülöttet érint. A velőcső a fejlődő idegrendszer egy részét képezi, ebből alakul ki az agy és a gerincvelő. Az említett rendellenesség akkor alakul ki, ha a velőcső nem záródik be rendesen a terhesség első néhány hetében. A születendő gyermekre mozgáskorlátozottság, a fejlődés késlekedése, valamint széklet- és vizelet-inkontinencia vár. Chilében felére csökkent ezen fejlődési zavarban szenvedők száma, miután az egészségügyi minisztérium kötelezővé tette a liszt folsavval való kiegészítését.

A táplálkozás hatása
A velőcső-záródási zavarokat már 50 évvel ezelőtt is kapcsolatba hozták a táplálkozással. Az a szóbeszéd járta, hogy a hiányosan táplálkozó anyák kockázata magasabb, és hogy a télen fogant kisbabák közül több születik nyitott gerinccel (orvosi szóval spina bifidával), talán azért, mert ilyenkor kevesebb zöldség és gyümölcs kerül az étrendbe a terhesség első szakaszában.

Már a tervezés alatt fogyasszon folsavat a leendő kismama!
A Brit Egészségügyi Minisztérium szóvivője elmondta: „Változatos és kiegyensúlyozott étrenddel a legtöbb embernél biztosítható a megfelelő mennyiségű folsav. A fejlődési rendellenességek megelőzése céljából javasoljuk, hogy a terhességet tervező nők naponta 400 mg folsavat vegyenek magukhoz.”


Forrás: medipress

Fotó: Freepik


 


Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


2012.10.01