Főoldal > Cikkek > Családtervezés > Babát szeretnénk! A családalapításra is fel kell készülni! - Szülők Lapja

Babát szeretnénk! A családalapításra is fel kell készülni!

Szülőklapja kép„Tudod kislányom, amikor a méhecske rászáll a virágra és megtörténik a beporzás….” Általában ilyen és ehhez hasonló történetekkel kezdődött a mi korunkban a nemi életre való felkészítés.

Szerző: Szülők lapja
2012-10-02
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Aztán jött a biológia óra és a tanárnő szégyenlősen elhadarta a férfi- és női nemi szervek működését, miközben mi izgatottan és szégyenlősen vihogtunk, hisz akkor még nem tudtuk, hogy ennek mekkora szerepe lesz a későbbi életünkben.

Bár a pironkodó tanárnő elmondása alapján nem valószínű, hogy sikerült tökéletesen megértenünk a nemi szerveink működését, azért a jegyzetekből az alapokat sikerült elsajátítanunk. Azt megtanultuk, hogy az új élet létrehozásához mi szükséges, hogyan kerül a baba a kismama pocakjába, de hogy ez mennyire összetett folyamat és milyen gondos előkészítést igényel, azt talán még most érett felnőttként sem mindig látjuk át.
Pedig a parányi életet nem elég fejben megtervezni, a szervezetünket gondosan elő kell készíteni a magzat „létrehozására” és gondos kihordására.

A gondtalan várandósság és leendő baba szempontjából az ideális az lenne, ha a párok tudatosan, egészségtől és erőtől kicsattanva indulnának neki a gyermekvállalásnak.

Hogyan készítsük fel szervezetünket?

Káros szenvedélyek elhagyása
Az első és legfontosabb, hogy fel kell hagynunk a szervezetünk mérgezésével. A káros szenvedélyeket minimum a baba tervezett fogantatása előtt 3 hónappal el kell hagyni!
Sokat hallani, hogy a dohányzás, a drogozás, az alkohol mennyire gátolja a fogantatás létrejöttét, illetve az egészséges utód nemzését. Bár nem is gondolnánk, de sokkal tovább megmarad a káros hatása, mint azt mi érezzük. Egy-egy nagyobb ivászat után a másnaposság - ahogy a neve is mutatja -, csak egy rossz napot jelent számunkra. Azonban a férfiak nemzőképességét akár 3 hónapra is tönkreteheti. A férfiaknál ugyanis – bár nem olyan látványos, mint nálunk nőknél -, szintén létezik egy nemi ciklus. Közel 100 napig tart, melynek első részében - azaz 74 nap alatt - kifejlődnek, majd 14 nap alatt megérnek a spermiumok. A cigaretta és a narkotikumok a spermiumok genetikai állományában okozhatnak olyan mérvű eltérést, hogy az a megtermékenyítésre alkalmatlanná válik. Ha mégis bekövetkezik a megtermékenyülés, akkor magzati korban jöhet elő olyan betegség, mely – hivatalos megnevezés szerint – az élettel összeegyeztethetetlen, azaz vetélést okozhat. Mivel a férfiak ciklusa közel 3 hónapot vesz igénybe, így a drogozás, a dohányzás, vagy az alkohol hatása közel negyed évig veszélyezteti a fogantatást, illetve a magzat kihordását.

Egészségi állapot
A leendő kismama egészségi állapota elsődleges szempont a felkészülésnél. Vannak olyan betegségben szenvedők, akik folyamatos orvosi vizsgálatra szorulnak. A cukorbetegek, magas vérnyomással élők, epilepsziások, súlyos szembetegségben szenvedők számára az orvosukkal történő konzultáció segít tisztázni, hogy milyen különleges ellátásra számíthatnak áldott állapotban. Speciális étrend, folyamatos kontroll, esetleg kórházi tartózkodás lehet szükséges számukra a baba biztonságos kihordásához.

Tisztasági szűrések
Mivel a fogantatás pillanatában nemcsak a baba neme dől el, hanem az is, hogy egészséges lesz-e, így érdemes a gondos felkészülés részeként egy alapos kivizsgáláson átesni a pár mindkét tagjának. Ez történhet a hölgyeknek a saját nőgyógyászuk, a férfiaknak az urológusuk segítségével, de léteznek olyan intézmények, melyek kimondottan ebben a tervezési fázisban nyújtanak segítséget. Az ún. családtervezési központok célja, hogy a szűrésen átesett párok egészségesen, a kockázati tényezők kizárásával kezdhessék el a családalapítást. Az esetleges fertőzések, peteérési zavarok, vagy a férfiak esetében a rossz spermiumkép ugyanis mind gátló tényezők és meddőségi problémákhoz, illetve vetéléshez vezethetnek.
A családtervezési központokban - többek között - a nők számára hüvelytisztasági vizsgálatot és ciklusdiagnosztikát végeznek, míg a pár férfitagjára egy egyszerű ondóvizsgálat vár. Sok férfi megijed e szó hallatán, pedig nem jelent egyebet, mint a steril edényben összegyűjtött ejakulátum leadását, melyet mikroszkóp alatt megvizsgálva a szakemberek megállapítják, hogy a spermiumok száma, alakja, mozgása megfelelő-e, a sperma nem tartalmaz-e fertőzésre utaló jeleket.

Érdemes a fenti vizsgálatokra rászánni az időt, ugyanis segítségükkel időben kiderülhetnek az esetleges problémák és sok időt, valamint idegeskedést spórolhatnának meg a párok.

Genetikai tanácsadás
A fogamzásra történő felkészüléskor a babavállalást tervezők családfájának elemzésével dönthető el, hogy szükség van-e genetikai tanácsadásra. A leendő anyuka és apuka családjában előforduló betegségek alapján ugyanis következtetni lehet a gyermekek betegséghajlamára is. Géndiagnosztikai eljárások keretében a fejlett orvostudománynak köszönhetően erre ma már szerencsére lehetőség van. A genetikai tanácsadókban a genetikus szakember a leendő szülőktől összegyűjti azokat az információkat, leleteket melyből a rizikófaktorokat vizsgálják. A felmenők betegségein túl a munkahelyi-, környezeti ártalmak, valamint a 35 év feletti gyermekvállalás kockázatait vizsgálják.  

Vírusos fertőzések kizárása
Fontos annak tisztázása, hogy a leendő kismama korábban átesett-e rubeolán, vagy bárányhimlőn, hiszen ezek a vírusos megbetegedések a várandósság alatt komoly veszélyt jelenthetnek a magzatra. Amennyiben még nem kapta el a fenti fertőzéseket, úgy a körzeti orvosától kérhet védőoltást ellenük.

Egészséges életmód, étkezési szokások
A káros szenvedélyektől való megszabadulással már sokat tettünk a saját-, és gyermekünk egészsége érdekében, de a megfelelő táplálkozásról sem szabad megfeledkezni.
A helytelen étkezési szokások miatt ma már szinte népbetegség a kövérség. Ez látszólag önmagában még nem indokolná a gyermektelenséget, mégis igen jelentősen befolyásolja a fogantatás képességét. A zsírszövet ugyanis olyan hormonokat termel, amelyek peteérési zavarokat, ovulációs problémákat okozhatnak.
Nemcsak az elhízás, de ennek épp az ellenkezője, a kóros soványság is a gyermekáldási esélyeket csökkentő faktor. Az állandó éhezés, nélkülözés, egyoldalú táplálkozás a test készleteinek kimerüléséhez, az egészség romlásához vezethet.
A rendszeresség és a vitaminokban, rostokban gazdag élelmiszerek elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez, valamint az emésztés karbantartásához.

Vitaminok szerepe
Kulcsfontosságú, hogy a magzatvédő vitamin szedését a tervezett fogantatás előtt minimum egy, de inkább három hónappal megkezdje a kismama, hiszen ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az anyai vérben a megfelelő vitamin-koncentráció kialakuljon. A magzatvédő vitaminok legfontosabb hatóanyaga a folsav és a B12 vitamin, melyek nagyban befolyásolják a magzat egészséges fejlődését.

…és még egy fontos információ…
Ha néhány sikertelen próbálkozás után sem színezodik el a terhességi teszten mindkét csík, az még nem jelent problémát, ugyanis egy-egy együttlét során még a teljesen egészséges és jó időben próbálkozó párok esetében is mindössze 20-25% az esélye a fogantatás létrejöttének!

Felhasznált irodalom: Simó Tímea: Ha nem jön a baba – a meddőség okai és kezelése

 

Címkék: családalapítás, baba, gyermekvállalás, fogantatás, terhességi teszt

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Egy gyerek nem gyerek? Tényleg szüksége van egy gyereknek testvérre? Milyen okból dönt úgy valaki, hogy csak egy gyermeket vállal? - Szülői vélemények
Egy gyerek nem gyerek? Tényleg szüksége van egy gyereknek testvérre? Milyen okból dönt úgy valaki, hogy csak egy gyermeket vállal? - Szülői vélemények

Egyes szülők azonnal tudják, hogy hány gyermeket szeretnének vállalni, míg másoknak nehéz eldönteni a testvérkérdést, aminek a hátterében erkölcsi, lelki, anyagi, egészségügyi és egyéb megfontolások állnak. Olvasóink is megfogalmazták erről a véleményüket, amely talán segít azoknak, akik még e döntés előtt állnak.

tovább a cikkre
Így hat a születendő gyermek egészségére, ha az apa dohányzik - Norvég kutatási eredmény
Így hat a születendő gyermek egészségére, ha az apa dohányzik - Norvég kutatási eredmény

Ha a gyermek fogantatása előtt apja dohányzott, több mint háromszorosára növeli az asztma korai kialakulásának kockázatát az utódnál azokhoz képest, akiknek apja sosem cigarettázott - derült ki egy norvég kutatásból.

tovább a cikkre
Babát tervezel? Késik a baba? Ez a gyakori ok is állhat a háttérben
Babát tervezel? Késik a baba? Ez a gyakori ok is állhat a háttérben

Sokan nem tudják, hogy a hüvely állapota is rendkívül fontos ahhoz, hogy megfoganjon a baba. Bár a hüvely egészségét akkor is őriznünk kell, ha nem tervezünk gyermeket, egy szinte panaszokat sem okozó hüvelyi fertőzés - ami a normál flóra egyensúlyának felborulásával is jár - a teherbeesés útjába is állhat. Ráadásul nem csak neked kell odafigyelni, hanem a párodnak is!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Kiwilé

Kiwilé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db kiwi

Recept:

A kiwit forró vízben alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd a kést és a gyümölcsöt is újból megtisztítjuk a forró vízben. Karikára vágjuk és szitán átpréseljük.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen k&eacut(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Rendszeresen bántalmazta és kínozta egyéves nevelt kisfiát a pápai férfi - A gyermeket az anyja sem védte meg

vissza vissza