Főoldal > Cikkek > Családtervezés > Családtervezés felkészülten - Szülők Lapja

Családtervezés felkészülten

Szülőklapja kép „ - …és fiút, vagy lányt szeretnétek? - Mindegy, csak egészséges legyen.” A válasz ugyan minden leendő szülő számára egyértelmű, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a fogamzást megelőző időszakban is számos dolgot tehetnek a baba egészséges fejlődésének érdekében. A megtermékenyülés pillanatában nemcsak a magzat neme dől el, de az is, hogy egészséges lesz-e, illetve milyen adottságokkal jön majd a világra.

Szerző: Szülők lapja
2008-04-17
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A várandósság átlagosan 40 hétig tart, de a fentiek tükrében a felelősségteljes babavárás ennél jóval hosszabb időszakot jelent. Nem elég az elhatározás, a kisbaba utáni vágy, tudatos felkészülésre és néhány lemondásra is szükség van a szülők részéről.

A gyermekvállalás előtt a párok először általában az egzisztenciális háttérről gondoskodnak, hogy leendő babájuknak a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg. Külön lakásba, házba költöznek, hogy nyugodt körülményeket, biztonságos bázist biztosítsanak a babának. Gyűjtögetnek a babaszobára, annak berendezésére, a gyermekük kényelmét, biztonságát szolgáló tárgyakra. Mindent elkövetnek, hogy megfelelő fizikai és érzelmi háttérrel várják babájuk születését.
Ugyanilyen körültekintően kell eljárniuk az egészségügyi feltételek megteremtésekor is.
A születendő baba egészsége a legfontosabb szempont, melyért a szülők már a tervezés, felkészülés időszakában is rengeteget tehetnek. Bár ezek a teendők néha lemondásokkal járnak, egy ilyen cél érdekében nem is tűnnek áldozatnak.

Veszélyeztető tényezők kizárása
Az első és remélhetőleg legevidensebb, hogy a veszélyeztető tényezőket ki kell zárni a gyermek érdekében. Minimum 3 hónappal a tervezett teherbe esés előtt a szülőknek le kell mondaniuk az esetleges káros szenvedélyeikről. A dohányzás, az italozás és sajnos ma már a drogozás is egyre elterjedtebb a fiatalok körében. A gyermek vállalása felelősségvállalást is jelent. Felelősséget, egy önmagát ellátni képtelen kis kiszolgáltatott emberkéért. Ezért fontos, hogy a fogantatás előtt minimum 3 hónapot szánjanak a szülők a mérgező anyagok kiürítésére. Szintén negyedévet ajánlanak a szakemberek a fogamzásgátló tabletták szedésének felfüggesztésére, hiszen a női szervezetnek időre van szüksége a belső hormonszabályozás helyreállításához. Ez idő alatt egyéb, nem hormonális fogamzásgátló módszereket alkalmazhatnak (pl: óvszer, spirál, helyi fogamzásgátlók).

Családfa elemzés
A fogamzásra történő felkészüléskor a babat tervezők családfájának elemzésével dönthető el, hogy szükség van-e genetikai tanácsadásra. A leendő anyuka és apuka családjában előforduló betegségek alapján ugyanis következtetni lehet a gyermekek betegséghajlamára is. A genetikai tanácsadóban a szakember a babát tervező pároktól összegyűjti azokat az információkat, leleteket melyből a rizikófaktorokat vizsgálják. A felmenők betegségein túl a munkahelyi, környezeti ártalmak, valamint a 35 év feletti gyermekvállalás kockázatait is figyelembe veszik.

Egészségi állapot
A kismama egészségi állapota elsődleges szempont a felkészülésnél. Vannak olyan betegségben szenvedők, akik folyamatos orvosi vizsgálatra szorulnak. A cukorbetegek, magas vérnyomással élők, epilepsziások, súlyos szembetegségben szenvedők számára az orvosukkal történő konzultáció segít tisztázni, hogy milyen különleges ellátásra számíthatnak áldott állapotban. Speciális étrend, folyamatos kontroll, esetleg kórházi tartózkodás lehet szükséges számukra a baba biztonságos kihordásához.

Tisztasági szűrések
A tervezett fogantatás előtt fontos, hogy a páros mindkét tagja felkeresse a megfelelő szakembereket az esetleges nemi fertőzések tisztázása és kezelése céljából. A leendő kismamák a nőgyógyászati szakrendeléseken ún. hüvelytisztasági vizsgálaton esnek át, azaz a hüvelyből vett váladékmintából megállapítják, hogy nincs-e gombás, vagy egyéb fertőzése, melyek veszélyesek lehetnének a magzatra. Pozitív eredmény esetén a megfelelő gyógyszeres kezelés azonnali megkezdése szükséges, hogy a fogamzás időpontjára teljesen megszabaduljon kórokozóktól.
A férfiaknak – bár gyakran ódzkodnak tőle - az urológiai rendeléseken végzik az ondóvizsgálatot. Ez nem jelent mást, mint hogy a leadott mintából megállapítják, hogy spermáik alkalmasak-e a megtermékenyítésre, ill. hogy nincs-e valamilyen kezelendő fertőzésük. A környezetszennyezés, a civilizációs ártalmak sajnos egyre többször okoznak problémákat, egyre kevesebb életképes spermium termelődik, így ennek a vizsgálatnak a jelentőssége valóban nem elhanyagolható. A leggyakoribb ok - ami a férfiak nemzőképességét gátolja-, az általuk elfogyasztott vízben található női nemi hormonoknak tudható be. A fogamzásgátlók szedésével, s ennek vizelet útján történő ürítésével temérdek női hormon kerül vizeinkbe. A tisztító berendezések ezeket nem szűrik ki, így a férfiak szervezetébe való bejutásuk gyakori oka a hiábavaló próbálkozásoknak.

Vírusos fertőzések kizárása
Fontos annak tisztázása, hogy a leendő kismama korábban átesett-e rubeolán, vagy bárányhimlőn, hiszen ezek a vírusos megbetegedések a várandósság alatt komoly veszélyt jelenthetnek a magzatra. Amennyiben még nem kapta el a fenti fertőzéseket, úgy a körzeti orvosától kérhet védőoltást ellenük.

Egészséges életmód, vitaminok szerepe
A káros szenvedélyektől való megszabadulással már sokat tettek a saját és gyermekük egészsége érdekében. A megfelelő táplálkozásról sem szabad megfeledkezni. A rendszeresség és a vitaminokban, rostokban gazdag élelmiszerek elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez, valamint az emésztés karbantartásához.
Kulcsfontosságú, hogy a magzatvédő vitamin szedését a tervezett fogantatás előtt minimum egy, de inkább három hónappal megkezdje a kismama, hiszen ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az anyai vérben megfelelő vitaminkoncentráció kialakuljon. A magzatvédő vitaminok legfontosabb hatóanyaga a folsav és a B12 vitamin, melyek nagyban befolyásolják a magzat egészséges fejlődését.

A test fizikai felkészítése
A 9 hónap során a csontrendszert, a dinamikus izomrendszert, valamint az ezeket összekapcsoló izületi- és szalagrendszert hatalmas terhelés éri. A várandósság során a gerinc görbülete megváltozik, a test súlypontja áthelyeződik. Ezekre a változásokra megfelelő tornával lehet felkészíteni a leendő kismama testét, hogy a várandósság alatt jelentkező panaszokat - mint derék- és hátfájás, visszeresség kialakulása -, megelőzze, vagy legalábbis mérsékelje. A babavárás korai szakaszában bizonyos izomcsoportokat, pl. a hasizmokat már nem szabad edzeni, ezeket is a felkészülés ideje alatt célszerű megerősíteni.

S ha már testüket így megedzették, a szükséges vizsgálatokon átestek, kicsattannak az egészségtől, akkor nem marad más hátra, mint összeolvadni egy ölelésben és bízni benne, hogy meghozza a várva várt kis gyümölcsét.

Forrás: Baba Magazin
Szerző: Simó Tímea

Címkék: családtervezés, megtermékenyülés, baba, szűrés, családfa

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Egy gyerek nem gyerek? Tényleg szüksége van egy gyereknek testvérre? Milyen okból dönt úgy valaki, hogy csak egy gyermeket vállal? - Szülői vélemények
Egy gyerek nem gyerek? Tényleg szüksége van egy gyereknek testvérre? Milyen okból dönt úgy valaki, hogy csak egy gyermeket vállal? - Szülői vélemények

Egyes szülők azonnal tudják, hogy hány gyermeket szeretnének vállalni, míg másoknak nehéz eldönteni a testvérkérdést, aminek a hátterében erkölcsi, lelki, anyagi, egészségügyi és egyéb megfontolások állnak. Olvasóink is megfogalmazták erről a véleményüket, amely talán segít azoknak, akik még e döntés előtt állnak.

tovább a cikkre
Így hat a születendő gyermek egészségére, ha az apa dohányzik - Norvég kutatási eredmény
Így hat a születendő gyermek egészségére, ha az apa dohányzik - Norvég kutatási eredmény

Ha a gyermek fogantatása előtt apja dohányzott, több mint háromszorosára növeli az asztma korai kialakulásának kockázatát az utódnál azokhoz képest, akiknek apja sosem cigarettázott - derült ki egy norvég kutatásból.

tovább a cikkre
Babát tervezel? Késik a baba? Ez a gyakori ok is állhat a háttérben
Babát tervezel? Késik a baba? Ez a gyakori ok is állhat a háttérben

Sokan nem tudják, hogy a hüvely állapota is rendkívül fontos ahhoz, hogy megfoganjon a baba. Bár a hüvely egészségét akkor is őriznünk kell, ha nem tervezünk gyermeket, egy szinte panaszokat sem okozó hüvelyi fertőzés - ami a normál flóra egyensúlyának felborulásával is jár - a teherbeesés útjába is állhat. Ráadásul nem csak neked kell odafigyelni, hanem a párodnak is!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Brokkolileves

Brokkolileves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g brokkoli 30 ml tej 8 g liszt só őrölt kömény 10 g trappista sajt

Recept:

Az alaposan megmosott brokkolit sóval, őrölt köménnyel ízesített vízben megfőzzük. A lisztet elkeverjük a tejjel, ezzel habarjuk be a levest. Még pár percig főzzük. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.DIETETIKUS VÉLEMÉNYE

Egyszerű, k&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Beragasztotta a kisfia száját a tatabányai anya, mert nem tudott tőle tévét nézni - 5 év börtönt is kaphat

vissza vissza