Főoldal > Cikkek > Családtervezés > Policisztás ovárium szindrómád van? Így eshetsz könnyebben teherbe - Szülők Lapja

Policisztás ovárium szindrómád van? Így eshetsz könnyebben teherbe

Szülőklapja képA policisztás petefészek (PCOS) szindróma legnagyobb problémája, hogy meddőséghez vezet. A meddőségi problémák azonban nagyon jó arányban kezelhetők! Szülész-nőgyógyász szakértőnk részletesen elmondja, hogy melyek a PCOS jellemző tünetei, hogyan lehet kezelni, és mit kell tenni a sikeres teherbeeséshez.

Szerző: Dr. Oláh Orsolya
2015-07-21
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Oláh Orsolya
szülész-nőgyógyász
kérdezd szakértőnket a témában >>

Kevés olyan kórkép van, ami aktuálisabb, mint a policisztás ovárium szindróma. Szakmai körökben is figyelemreméltó, hogy egyre több és több páciensnél derül fény erre a szindrómára, miközben az oka korántsem tisztázott teljes mértékben. De mégis mi ez a betegség, miről is van szó?

PCOS - Mikor beszélünk policisztás ovárium szindrómáról?
A policisztás ovárium szindróma (vagy policisztás petefészek szindróma, rövidítve PCOS) diagnózisa definíció szerint akkor állítható fel, ha a három kritériumából kettő megvan, és minden más endokrinológiai betegség kizárható. A három kritérium a következő:
- a peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása vagy végleges megszűnése,
- androgén (férfihormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei,
- ultrahanggal látott jellegzetes policisztás petefészkek képe.

Vagyis a páciens tartós vérzéskimaradás, aknés bőr és túlzott szőrnövekedés, hajhullás, alma-típusú elhízás, régóta tartó alhasi fájdalom, vagy meddőség miatt jelentkezik vizsgálatra.

Nőgyógyászati és laborvizsgálatokkal szűrhető ki
Látható, hogy ez nem egy nőgyógyászati betegség, viszont diagnózisához elengedhetetlen a nőgyógyászati vizsgálat. A vizsgálat többi részét sok helyen endokrinológus végzi, aki mind belgyógyász, mind szülész-nőgyógyász szakember is lehet. A vizsgálat ki kell, hogy terjedjen a testsúly, haskörfogat és vérnyomás mérésére is.

Két részletben végzett hormonlabor vizsgálatra is szükség van. A hormonvizsgálatok egy részét a ciklus elején, a 2-4. nap között kell végezni. A ciklus második felében (a 21-25. nap között) mért progeszteron szint az tüszőrepedés megállapítására szolgál, ez különösen fontos a kezelés hatásosságának lemérése során. Szükség van teljes körű lipid vizsgálatra, a pajzsmirigy diszfunkció kizárása céljából TSH vizsgálatra, valamint mellékvese betegség gyanúja esetén ennek megfelelő vizsgálatra is. Mivel a kórkép nagymértékben összefügg a szénhidrát anyagcsere zavarával, érdemes egy cukor- és inzulin terheléses tesztet is végezni, emellett az androgén tüneteket vizsgálva a bőrt, a szőrnövekedést és a hajhullást is megvizsgálni. A páciensek nagy része által említett alhasi szúró fájdalom okai általában a feszülő petefészkek.

A PCOS meddőséghez vezet - peteérés nélkül nincs teherbeesés
A diagnózis felállítását követően endokrinológiai vagy PCOS-ban járatos szülész-nőgyógyász általi gondozásra van szükség.
A PCOS legnagyobb problematikája a meddőség: Peteérés nélkül a páciens nem tud teherbe esni, és az érésben megakadt apró tüszők növekvő száma egy olyan nyomást helyez a még ép petefészek állományra, ami idővel roncsolja azt, és fokozatosan beszűkülhet a működése.
A páciensek túlnyomó többsége is ekkor fordul szakemberhez, ugyanis az egyéb tünetekkel a legtöbben együtt tudnak élni, még ha a fizikai és pszichés tünetek meg is nehezítik az életet.

Tennivalók PCOS esetén


A meddőségi kivizsgálás első lépései: nőgyógyászati vizsgálat, Chlamydia-vizsgálat és átjárhatósági vizsgálat
A meddőségi kezelést egy széleskörű meddőségi kivizsgálás szokta megelőzni. Ennek része a rutin nőgyógyászati vizsgálat, mely során a méhnyakrák szűrés mellett több helyen különböző infekciós szerológiai vizsgálatot is végeznek, pl. Chlamydia vizsgálatot. Emellett még ha igen valószínű is, hogy a PCOS a ludas, akkor is javasolt a petevezeték átjárhatósági és a partner spermavizsgálata.

AMH vizsgálat - megmutatja, mennyire működik a petefészek
Egy újabb hasznos teszt az AMH, más néven Anti-Müller hormon vizsgálat. Ennek a hormonnak a szintje arra utal, hogy mennyire működik a petefészek, milyen mennyiségű és minőségű a peteérés. Mérése a ciklus bármelyik napján történhet, szintje nem változik ciklusonként, nagyon megbízható fokmérője a petefészek tartalékainak. Alacsony AMH esetén érdemes minél előtt tapasztalt szakemberhez, IVF centrumba fordulni, hogy még időben megfelelő kezelést kezdhessenek el, igen alacsony AMH esetén viszont nagyon kicsi az esélye a teherbeesésnek. Jelenleg még fizetős vizsgálat, magánlaborokban végzik.

Fogyás - a páciensek egyharmadánál megszünteti a panaszokat
A PCOS kezelése igen összetett. Az alapkezelés a szénhidrát anyagcsere beállítására, az inzulinrezisztencia visszaszorítására irányul, ehhez elsősorban alacsony szénhidráttartalmú étrendre van szükség.
Az étrend egyik célja, hogy a páciens megszabaduljon a súlyfeleslegétől, másrészt pedig az inzulinszint egyensúlyban tartása. Normál testsúlyú páciensnél az utóbbi a cél. Az étrend fontosságát szemlélteti, hogy a páciensek egyharmadánál a fogyás önmagában megszünteti a panaszokat.

Egy körülbelül napi 1400 kcal tartalmú testsúlycsökkentő diétánál az ideális napi szénhidrát bevitel kb. 120-160 g. Ennek számolását végtelenül megkönnyítik a különböző telefonos alkalmazások (pl. myfitnesspal), ezekkel ez alig jelent több, mint napi 5 perc elfoglaltságot. Emellett többször (4-5-ször) együnk keveset, este 6 után már csak folyadékot fogyasszunk.

Tanácsok a teherbe esés érdekében


Intermittáló koplalás diétája - egyre több szakember javasolja
Egyre több szakember javasolja az intermittáló koplalás diétáját (intermittent fasting diet), ami alapján ha egy 6-8 órás intervallumban fogyasztjuk el az aznapi menüt, sokkal jobban beindul az anyagcserénk, és kerül egyensúlyba a cukorháztartásunk.
Édesítőszerek közül lehetőleg az alábbiakat használjuk: szacharin, sztívia, nyírfacukor ill. eritritol, ezek bioboltban beszerezhetőek.

Fahéj, lenmag - minél többet fogyasszunk ezekből
Sokat hallani a fahéj és a lenmag jótékony hatásáról PCO-szindrómában, érdemes beilleszteni ezeket a táplálkozásba.

D-vitamin - hosszabb kúrára van szükség
Mivel a legtöbb PCOS páciensnél alacsony a D-vitamin szint, melynek fontos szerepe van a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában, legalább három hónapig javasolt a D3-vitamin fogyasztása lehetőleg kapszula formájában.

Mio-inozitol - természetes anyag, használjuk bátran
Újabb készítmény a por formájában kapható mio-inozitol. Ez egy olyan természetes anyag, amely az emberi szervezetben glükózból képződik, és a B-vitamin komplex része. Használata szintén javítja szénhidrát-anyagcserét.

Króm-tabletta - javítja a cukorháztartást
Végül a króm tabletta szintén segíti a cukorháztartás egyensúlyba kerülését.
A táplálkozás mellett legalább ilyen fontos a rendszeres, heti 4-5 alkalommal végzett, minimum 30, de még jobb ha 60 perces kardió alapú testmozgás, ami állhat pl. kocogásból, intenzív kerékpározásból, spinningből vagy úszásból is.

Antidiabetikumok  - minimum 3-6 hónapos kúra javallott
Ha a tünetek az étrend és a testmozgás mellett sem javulnak, szükséges lehet a szénhidrát-anyagcsere gyógyszeres kezelése. Az antidiabetikumok közül a használatban lévő metformin az inzulinrezisztenciát csökkenti, általában 3-6 hónap szükséges a hatás kifejtéséhez.

Számtalan esetben már a fentiek elegendőek a teherbeeséshez.

Gyógyszeres ovulációindukció - tüszőrepedést serkent
Ha mégsem járunk sikerrel, gyógyszeres ovulációindukcióra (tüszőrepedést serkető kezelésre) van szükség. Az első vonalbeli terápia a clomiphen-citrát, melyet a ciklus elején kell alkalmazni tabletta formájában. A kezelés alatt ultrahangos folliculometria történik, ennek során figyeljük a gyógyszer hatékonyságát, vagyis a petefészkekben kialakuló tüszőérést, végül az ovulációt. Érdemes kiegészíteni a kezelést egy alkalommal beadott hCG injekcióval, ezáltal könnyebb időzíteni a szexuális együttlétet az ovulációhoz, és jobb eredmény érhető el.

A petefészek műtéti kezelése
Több szakember szerint a clomiphen-citrát alternatívája lehet a petefészkek műtéti kezelése, mely a laparoszkópos ovarium drilling. Ennek során a petefészkeken több apró lyukat ütnek, így csökkentve a petefészkeken belüli nyomást, melyre a petefészkek jó arányban reagálnak spontán peteéréssel.

Amennyiben mindezek alkalmazása után még mindig nem történik teherbeesés, a második vonalbeli kezelést már általában meddőségi centrumokban végzik, mivel ez már szorosabb kontrollt és nagyobb hozzáértést igényel. Az első vonalbeli kezelés sikertelensége esetén a szülész-nőgyógyász szakember irányítja tovább a pácienst a megfelelő központba.

Nagyon jó arányban kezelhetők a meddőségi problémák
Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a PCOS-ban szenvedő páciensnek sok esetben nagy türelemre és kitartásra van szüksége a sikeres kezeléshez, mivel az életmódbeli változtatások állandó odafigyelést tesznek szükségessé, és sok plusz energiát emésztenek fel. Szeretném bátorítani a pácienseket, hogy ha megtehetik, ne halasszák a gyermekvállalást a 30-as éveik végére, és minél előbb forduljanak szakemberhez, mert a sikeres terápiához nem ritkán hosszú hónapokra, évekre van szükség. Ugyanilyen fontos, hogy a diagnózis után ne keseredjenek el, mert ha nem is könnyen, de nagyon jó arányban kezelhetőek a meddőségi problémák, és az új életmódba fektetett munka legtöbbször meghozza a gyümölcsét.

Címkék: Policisztás ovárium szindróma, PCOS, teherbeesés, meddőség, Chlamydia vizsgálat, AMH vizsgálat, Intermittáló koplalás, Mio-inozitol, Gyógyszeres ovulációindukció

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

A meddőséget a nők harmadánál az endometriózis okozza
A meddőséget a nők harmadánál az endometriózis okozza

Hogyan lehet felismerni az endometriózist? Miért okoz meddőséget a betegség? Milyen lehetőségei vannak a meddőséggel küzdő nőnek, aki felismerte magán a tüneteket? Ki lehet-e véglegesen gyógyulni az endometriózisból? Szakértő válaszol.

tovább a cikkre
Egyre több a meddő pár Magyarországon
Egyre több a meddő pár Magyarországon

A felmérések szerint egyre több meddő pár van Magyarországon, akik nem tudnak gyermeket vállalni - mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden a fővárosban tartott konferencián.

tovább a cikkre
A meddőségi kivizsgálás menete
A meddőségi kivizsgálás menete

Hazánkban a meddő párok aránya eléri a 25%-ot. Fontos hangsúlyozni, hogy – a legtöbbször legalábbis - párokról van szó, hiszen a fogamzási nehézség legszűkebb értelemben véve is két embert érintő probléma. Ennek ellenére még mindig népszerű az a felfogás, hogy a meddőségért a nő a felelős.

tovább a cikkre
Gyakoribb a meddőség a „0”-ás vércsoportúaknál
Gyakoribb a meddőség a „0”-ás vércsoportúaknál

Kutatók szerint a leggyakoribb vércsoportú „0”-ás nőknek sokkal gyakrabban merül ki a petesejtkészletük, így idősebb korukban nehezen tudnak teherbe esni.

tovább a cikkre
Korfüggő meddőség
Korfüggő meddőség

A tüszők (follikulusok), következményesen a petesejtek (oocyta) öregedését számos esetben jól meghatározható klinikai tünetek jellemezik: gyengül a fogamzóképesség, a vetélések és a kromoszómális rendellenességet hordozó fogamzások száma növekszik. Az elmúlt évek kutatási eredményei némileg közelebb vittek a petefészek öregedési folyamatának megértéséhez.

tovább a cikkre
Hormonális okok a meddőség hátterében
Hormonális okok a meddőség hátterében

A hormonok a belső elválasztású mirigyeknek a váladékai, olyan molekulák, melyek a véráram segítségével érik el a célszervet, vagy célsejtet, és irányítják, szabályozzák azok biokémiai működését.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Oláh Orsolya - szülész-nőgyógyász

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET novemberben - Csúsznak a kifizetések a munkaszüneti nap miatt tovább

November elseje, mindenszentek idén szerdára esik - emiatt sok család a megszokottól később kapja meg a különféle családtámogatási juttatásokat. Mikor érkezik novemberben a családi pótlék,...

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Répafelfújt

Répafelfújt

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 20 g vaj 20 g liszt 150 ml tej, vagy babatej 50 g sárgarépapüré 20 g reszelt sajt fél tojás

Recept:

A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és habzásig hevítjük. Felöntjük a tejjel, vagy babatejjel és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a megfőzött, ledarált répapürét, valamint a reszelt sajtot és a fél tojást. Tűzálló tálban megsütjük.
(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Családtervezés

Több millió forintot elenged a kormány a lakáshitel-tartozásodból - Most jött ki a rendelet, íme, a részletek!

vissza vissza
Advertisement