Főoldal > Cikkek > Családtervezés > Egy gyerek nem gyerek? Tényleg szüksége van egy gyereknek testvérre? Milyen okból dönt úgy valaki, hogy csak egy ... - Szülők Lapja

Egy gyerek nem gyerek? Tényleg szüksége van egy gyereknek testvérre? Milyen okból dönt úgy valaki, hogy csak egy gyermeket vállal? - Szülői vélemények

Szülőklapja képEgyes szülők azonnal tudják, hogy hány gyermeket szeretnének vállalni, míg másoknak nehéz eldönteni a testvérkérdést, aminek a hátterében erkölcsi, lelki, anyagi, egészségügyi és egyéb megfontolások állnak. Olvasóink is megfogalmazták erről a véleményüket, amely talán segít azoknak, akik még e döntés előtt állnak.

Szerző: Szülők lapja
2017-02-24
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

"Egy gyermekünk van, és nem szeretnénk neki testvérkét" című cikkünkre meglepően sok hozzászólás érkezett. Talán nem véletlenül. Ott, ahol családot terveznek, ahol gyermek születik, felvetődik mindjárt annak a kérdése is, hogy hány gyermek is gazdagítsa a családot, a megszületett kisbabának hány testvérkéje legyen majd.

A választ egyes szülők azonnal tudják, akár már jóval az első kisbaba megszületése előtt, míg másoknak nehezebb a döntés, hiszen a testvérkekérdést annyi minden más (erkölcsi, anyagi, lelki, egészségügyi) szempont befolyásolja.

A cikk szerzője Tömösi-Kerékgyártó Andrea, aki hivatását tekintve pedagógus, civilben pedig maga is édesanya, leírja, hogy milyen szép és harmonikus családi életet élnek; férjével együtt egy óvodáskorú kislányt nevelnek. Boldogok. Ők ketten szinte már az elejétől biztosak voltak benne, hogy csak egy gyermeket szeretnének vállalni, egy gyermek felnevelésére szentelik az életüket.

A szerző, miközben megindokolja saját döntésük hátterét, aközben olyan kérdéseket is feszeget: vajon miből táplálkozik a testvérféltékenység, mi lehet a titka a jó testvéri viszonynak, és mi az a pont, ahol a testvéri szeretet átfordul örök haragba, gyűlölködésbe, folytonos rivalizálásba. Az írás pontról-pontra végig veszi a szülők, a nagytestvér és a kistestvér szemszögét, illetve kitér az ezzel kapcsolatos társadalmi elvárásokra és előítéletekre is, amiből az anyai lelkiismeret-furdalás is táplálkozik. "Egy gyermekünk van, és nem szeretnénk neki testvérkét" című írásunkat ide kattintva olvashatod újra.

Olvasóink hozzászólása nagyon szórt volt a témában, mert sokan sokféleképpen gondolkodunk. Volt, aki egyetértett, és volt, aki egyáltalán nem. Egyes anyák elítélték a szerzőt az "önzéséért", míg mások azonnal pártfogásukba vették "ez márpedig mindenkinek a szíve-ügye" - érveléssel. Mivel egymás véleményéből és tapasztalatából is sokat lehet tanulni, álljon itt néhány egymásnak akár ellentmondó hozzászólás azok közül, amit ti fogalmaztatok meg. Tanulságul szolgáljon csupán annyi: nem elítélni, hanem megérteni kell egymást.


KELL-E EGY GYEREKNEK MINDENÁRON TESTVÉR? - OLVASÓINK HOZZÁSZÓLÁSAIBÓL VÁLOGATTUNK

Egy gyerek nem gyerek? Tényleg szüksége van egy gyereknek testvérre? Milyen okból dönt úgy valaki, hogy csak egy gyermeket vállal? - Szülői vélemények


Nem érdekel, ki mit gondol erről - Zsófi véleménye


"Nekem három gyerekem van, mert így tartottam helyesnek. Nem érdekel, ki mit gondol erről. Az én döntésem, az én életem, az én gyerekeim. Az én felelősségem. Ha egy gyerekem lenne, vagy éppen nem lenne gyerekem, ugyanezt mondanám."


Mindig is tudtam, hogy kettő gyermeket szeretnék - Renáta gondolatai


"Nekem nem volt testvérem, ezért egyértelmű volt, hogy minimum kettő gyereket szeretnék majd. Elnézve őket ez volt életem legjobb döntése. Igyekszem úgy nevelni őket, hogy felnőttként is mindig ott legyenek majd egymásnak. Ha velünk történne valami, könnyebb lesz együtt nekik, mint egyedül a vakvilágban.
De nyilván van, aki pont emiatt dönt fordítva. Teszem azt, van testvére és felnőttként is veszekedtek, ő lehet, hogy pont ezért áll meg egy gyereknél.
Férjemnek 2 testvére van, neki is természetes volt a döntés. Veszekedtek néha, de tele van szép emlékekkel."


Egykeként kettő gyermekre vágytam - Pálma véleménye


"Én egyke vagyok, és mindig is szerettem volna tesót is a gyereknek. 2 gyerekem van, és így vagyunk teljesek!"


Okom van rá, amiért csak egy gyermeket vállalok - Noémi hozzászólása


"Mi, amikor elkezdtük fontolgatni a gyermekvállalás kérdését első perctől fogva egyértelmű volt számunkra, hogy 1 gyermeket szeretnék. Aztán terhes lettem, nagy nehézségek árán... A terhességem alatt kialakuló toxémiára tekintettel a nőgyógyászom javasolta, hogy ne szüljek másodikat. Márciusban lesz 3 éves a kisfiúnk, sokan kérdezgetik, hogy nem jön-e a kistesó. De mi szikla szilárdan kiállunk amellett, hogy nem. Én bátran állítom, hogy nem válna a javunkra még egy gyerek. Oda lenne a harmonikus családi életünk és a már közösen megálmodott jövőnk."


Egy testvér gyermekkorban élmény, felnőttkorban támasz - véli Helga


"Amikor a harmincas éveinkben gyereket vállaltunk, arra is gondoltunk, hogy gyermekeinknek nem csak a gyermekkora lesz szerintünk élmény telibb, ha testvérük van, hanem felnőttkorukban is lesz, akihez fordulhatnak, és egymásnak támaszaik lehetnek... Mi most ikreket várunk, 2 éves lesz a kislányunk, mire megszületnek, még egy lány, és egy fiú."


Nem jutna egyformán mindegyik gyereknek - Reni hozzászólása


"Az első gyereknek még talán meg tudjuk adni azt, amire szüksége van, de a másodikra már nem biztos, hogy ugyanannyi figyelem jutna. Iskolák, különórák, a későbbiekről nem is beszélve..."


Egy gyereket tisztességgel felnevelni is nagy kihívás - Edit véleménye


"Szerintem egy gyereket tisztességgel felnevelni, mindent megadni neki az egész életében - ez egészen nagy kihívás! Nyilván vannak emberek, akik ezt máshogyan gondolják. Én mégis azt hiszem egy gyerek a tökéletes."


Nekünk 2 gyerekkel tökéletes a család - Henrietta és Miklós véleménye


"Hárman vagyunk testvérek. Gyerekkorunkban persze mi is veszekedtünk sokat, és biztos rivalizáltunk is, de mára már béke van közöttünk. Én örülök neki, hogy annak idején nem volt internet, és a szüleim nem hallgatva másokra, bevállaltak 3 gyereket. Nekem is van 2, és nem bánom, hogy a nagyobb is igényli a figyelmet, mert a kicsivel sokat kell foglalkozni. Szereti a húgát és sokat segít körülötte. Nekünk 2 gyerekkel tökéletes család!"


Nem kamu kifogásokat kell felsorakoztatni - Borbála írta


"Szuper, ha valaki be meri vallani, hogy egyáltalán nem akar kistestvért a gyerekének, de akkor nem kamu kifogásokat kell felsorakoztatni, hogy hány kisbabát megvisel a testvér, meg hány felnőttnek rossz a viszonya a felnőtt testvérével... Emberek vagyunk, van ilyen is, ahogy van sok olyan is, aki tűzbe menne a testvéréért, és bizony olyan is akad, aki már kicsi gyerekként is imádta a testvérét. Szerencsés vagyok, mert nekem szuper testvéreim vannak, akik mellettem állnak a mindennapokban, és a gyerekeim is szeretik egymást. Ismétlem, nem baj, ha valaki egy gyereket akar, csak legyen annyira őszinte, hogy nem kamuzik, hanem leírja, hogy neki (és/vagy a férjenek) ez így jó."


A testvérhiány egy egész életre hátrányba hozhat valakit - László érvelése


"Az egy gyerekes szülőknek arra is fel kell készülniük, hogy ha ők meghalnak, akkor a gyerekük egyedül, támasz nélkül marad a világban! Az egyke unokahúgom egy szintén egyke sráchoz ment feleségül és minden családi összejövetelen számon kérik a szüleiktől, hogy nekik miért kell majd egyedül maradniuk, miért nem lett testvérük. Sokáig én is úgy gondoltam, hogy ez kizárólag a szülők oldaláról közelíthető meg, de olyan sok érvet hallottam tőlük az álláspontom ellen, hogy ma már úgy gondolom, hogy az, aki nem egészségügyi megfontolásból nem ajándékoz testvért a gyerekének, az egész életére hátrányba hozza azt, ami nagyobb "hiba", mintha meg sem szülte volna azt az egyet."

Sok izgalmas véleményt írtatok még - ezek közül nem mindet, csak néhányat választottunk ki. Ha a többire is kíváncsi vagy, akkor látogass el a Szülők Lapja Facebook oldalára, ahol az összes hozzászólást elolvashatod.

Címkék: testvér, testvérféltékenység, nagytesó, kistesó, baba születése, szülő, gyermeknevelés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Amikor a nagytesó féltékeny a kicsire - 8 alapszabály, hogy megelőzd a testvérféltékenységet! Mit tegyél, ha mégis kitör a viszály?
Amikor a nagytesó féltékeny a kicsire - 8 alapszabály, hogy megelőzd a testvérféltékenységet! Mit tegyél, ha mégis kitör a viszály?

Hogyan kerülhető el a testvérek közötti rivalizálás? Rá kell-e venni a nagytestvért az osztozkodásra? Hogyan kezeld az elmérgesedett konfliktushelyzetet, amikor a testvérek már-már egymásnak esnek a vita hevében. Gyakorlatias tanácsok, tippek több gyerekes szülőknek.

tovább a cikkre
5 nevelési hiba, ami elmélyíti a testvérféltékenységet - Mit ajánl a gyermekpszichológus?
5 nevelési hiba, ami elmélyíti a testvérféltékenységet - Mit ajánl a gyermekpszichológus?

Hogyan kell ügyesen felkészíteni a nagytesót a kisbaba érkezésére? Ezentúl minden programra valóban együtt kell menni a két gyerekkel? Hogyan lehet igazságot tenni a testvérek közötti vitákban? Testvérféltékenységről, testvérek közötti konfliktusokról és a testvérekkel kapcsolatos nevelési hibákról pszichológus szakértőt kérdeztünk.

tovább a cikkre
11 varázslatos fotó a testvéri szeretetről - Neked melyik a kedvenced?
11 varázslatos fotó a testvéri szeretetről - Neked melyik a kedvenced?

A testvérek közötti kötelék az egyik legszorosabb lehet, ami adódik az életben, egy testvér egyszerre rokon, szövetséges, cinkostárs, támasz, játszópartner és menedék, a titkok tudója és a gyermekkori emlékek őrzője, akivel az ember egy kicsit úgy érezheti, nincs egyedül a nagyvilágban.

tovább a cikkre
Hogyan készítsd fel a gyermeked a kistestvér fogadására? Egy anyuka szívmelengető módszere
Hogyan készítsd fel a gyermeked a kistestvér fogadására? Egy anyuka szívmelengető módszere

Ősi módszer, hogy hogyan készítheted fel a nagytesót a kistestvér születésére, ami által a világ legtermészetesebb módján fognak ráhangolódni egymásra.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Gyermekbántalmazás bejelentése: hova fordulhatsz, ha bántalmazásra gyanakodsz a környezetedben? Családjogi szakértő válaszol tovább

Bántalmazás, szexuális zaklatás - sajnos egyre többször merülnek fel a gyermekek sérelmére elkövetett, ilyen jellegű bűncselekmények. Tudjuk-e, mi a hivatalos útja, módja annak, hogy egy...

Év végi szabadság kiadása: mi a hivatalos eljárás? Hogyan lehet szabadságot átvinni a következő évre?  tovább

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot a törvény szerint, ettől csak néhány esetben lehet eltérni. Melyik az a 4 eset, amikor a szabadság átvihető a következő...

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Bogyóleves

Bogyóleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 ml olaj 20 g fehérliszt 20 g Graham liszt só köménymag levesgyöngy vagy pirított zsemlekocka

Recept:

Az olajat egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a lisztet, állandó kevergetés mellett világosbarnára pirítjuk. Egy kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, köménymaggal ízesítjük. Jól kiforraljuk. Levesgyöngy&(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Családtervezés

Babát szeretnél? 7+1 dolog, amit tegyél meg, hogy könnyebben sikerüljön teherbe esned (x)

vissza vissza