Több millió forintot elenged a kormány a lakáshitel-tartozásodból - Most jött ki a rendelet, íme, a részletek!

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


Több millió forintot elenged a kormány a lakáshitel-tartozásodból - Most jött ki a rendelet, íme, a részletek! Újabb engedmények a CSOK-ot igénybevevők részére. Három vagy több gyermek vállalása esetén gyerekenként 1 millió forint hitelcsökkentés, már a kedvezményes, állami támogatású CSOK-hitelekből is!

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) mellé felvehető kedvezményes, tízmillió forintos hitelből is elengednek jövő évtől egy-egy millió forintot a harmadik vagy további gyerekek vállalása esetén - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára 2017. november 16-án, csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Mikor és hogyan lehet igényelni a hitelcsökkentést?
Novák Katalin közölte, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) mellé felvehető kedvezményes, tízmillió forintos hitelből is elengednek 2018-tól egy-egy millió forintot a harmadik vagy további gyerekek vállalása esetén. Azaz lényegében minden 3. és további, újonnan születő gyermek után átvállal a kormány 1-1 millió forint lakáshitel-tartozást a szülőktől.

Az elengedést a járási hivatalokban lehet igényelni és már a várandósság ideje alatt be lehet adni a kérelmeket, az igénylés díjmentes. Elmondta azt is, hogy a már meglévő hitelek esetében nem csak a lakáscélú jelzáloghitelek csökkentésére lehet igénybe venni a lehetőséget, hanem mindenfajta jelzáloghitelre, a jövőben felvett hitelek esetében azonban csak a lakáscélúakra vonatkozik majd az elengedés.
 

Összefoglalva - az 5 legfontosabb tudnivaló a milliós elengedésről


1. Miből enged el 1-1 millió forintot az állam?
- A meglévő lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekből, illetve az újonnan felvett lakáscélú hitelekből. Házastársak, élettársak csak együttesen igényelhetik a kedvezményt, nekik a hitel fedezetét képező lakásban együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük, emeli ki a Portfolio cikke.

2. Mi a hitelelengedés feltétele?
- Minden 2018. január 1-je után megszülető 3. és további gyermek után igényelhető, a már meglévő gyerekek, illetve az első és második gyermekek után nem. Azon gyermekek után is igényelhető, amelyek még nem születtek meg (a terhesség 12. hetétől), továbbá örökbefogadottak.

3. Mekkora kerete van erre az államnak?
- A kormány 17 milliárdos kiadással számol (ez évi 17 ezer gyermeket jelentene), de ez felülről nyitott keretösszeg.

4. Mi a bankok álláspontja?
- A bankokkal egyeztették a lépést, ők ezt előtörlesztésként számolják el, előtörlesztési díjukat az állam fizeti.

5. Hol lehet igényelni a támogatást?
A területileg illetékes járási hivataloknál igényelhető, ez keresi meg a bankot, amely előtörlesztési szándékként értelmezi a hivatal megkeresését.
 

Mi az a CSOK?


Milyen összeg igényelhető használt lakásvásárlásra a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) keretében?
Mint ismeretes, egy gyerek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint.

Milyen összeg igényelhető új lakás építésére vagy vásárlására a családi otthonteremtési kedvezmény keretében?
Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik. A három gyermeket nevelők vagy vállalók esetében nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk.

A CSOK-ról és a 10 milliós hitelről bővebb információt találsz korábbi cikkünkben »

Forrás: MTI, Portfolio.hu
Fotó: ujszo.com

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


2017.11.16