Főoldal > Cikkek > Divat > Hogyan válasszunk babaruhát és gyerekruhát (mérettáblázattal) - játékos ötletek az öltöztetéshez - Szülők Lapja

Hogyan válasszunk babaruhát és gyerekruhát (mérettáblázattal) - játékos ötletek az öltöztetéshez

Szülőklapja képMire kell odafigyelni a gyerekruha vásárlásnál? Miért nem szabad a babákra és gyerekekre műszálas alsó ruhákat adni? Honnan lehet felismerni, hogy a babának éppen melege van vagy fázik? Elárulunk néhány trükköt, amivel könnyebben ráveheted a kisgyermekedet az öltözködésre.

Szerző: Szülők Lapja
2014-06-23
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Milyen legyen a baba/gyerekruha alapanyaga?
Amikor babáknak/gyerekeknek ruhát választunk, az első és legfontosabb dolgunk az, hogy a polcról levett ruha címkéjét megnézzük, és megállapítjuk, hogy alkalmas-e arra a célra, amire szánjuk. A gyerekek számára legegészségesebb és legkényelmesebb viselet a természetes anyagokból gyártott ruhák, ezek közül is legismertebb a pamut/biopamut. Ha bodykat, felsőket, nadrágokat választunk, akkor mindenképpen ezekből az anyagokból készült ruhákat részesítsük előnyben.

Pamut
A pamut/biopamut amellett, hogy kellemes és bőrbarát viselet, időjárástól függetlenül egész évben megfelelő öltözék lehet. Ezzel szemben a műszálas ruhák kényelmetlenek, és sokszor irritálják a bőrt - gyerekeknél allergiát, ekcémát és gombás fertőzéseket is okozhatnak. Jobb tehát, ha kerüljük ezekből az anyagokból készült baba- és gyerekruhákat, mert viseletük szélsőséges esetekben akár egészségügyi problémákhoz vezethet. A ruhafestékek is tartalmazhatnak veszélyes anyagokat, illetve allerigzálhatnak, ezért kisbabáknak világos vagy nem túl színes alsóruhákat vegyünk!

Tipp - Honnan tudom, hogy pamut-e vagy műszál?
Ha nem tudod eldönteni egy anyagról, hogy tartalmaz-e műszálat, akkor tartsd a fény felé. Ha csillog, akkor egész biztosan van benne műszál is.


Viszkóz, len, gyapjú
Pamut mellett gyerekeknek bátran ajánlható a viszkóz (rayon is a viszkóz egyik formája). Általában 2-3 éves korúaknak készülő ruhák között már egyre több található belőle.
Egy másik természetes anyag a len, de a merevsége miatt inkább a nagyobbaknak készül belőle ruha. A lent szokták keverni pamuttal és viszkózzal – így veszít a merevségéből.
Hűvösebb, illetve téli napokra ideális természetes anyag a gyapjú. A jobb minőségűek nem szúrnak, gyakran keverik más anyagokkal is vagy bélelik, hogy kellemesebb legyen a viselete.

Polár
Műszálas anyag ugyan, de nagyon kedvelt a polar. A jobb darabok jól szellőznek kifelé, miközben a hőt is tartják (thermo anyag). Itt törekedjünk a jobb minőségű polárt megvenni, mert jelentős különbség van a polár anyagokon belül is.


OEKO-TEX® Standard 100

Csecsemő- és gyerekruhák esetén nem csak az alapanyag fontos, hanem hogy az alapanyag megbízható gyártói forrásból származik-e. Különösen igaz ez azokra a ruhadarabokra, amelyek a gyerekek érzékeny bőrével érintkeznek.
Az OEKO-TEX® Standard 100 világszerte elterjedt, egységes vizsgálati és tanúsítási rendszer, mely a textíliák káros anyagtartamát elemzi.
A minőségi és gyermekruhák gyártói, akik kisbabák és 3 éves kor alatti gyerekek számára gyártanak textilből készült termékeket, kizárólag olyan alapanyagokat használnak, amelyek OEKO-TEX® Standard 100 tanúsítvánnyal rendelkeznek.
 


AJÁNLOTT BABARUHABOLTOK, ÚJ RUHÁK, HASZNÁLT RUHÁK>>

Mekkora méretű ruhákat vásároljunk?
Ajándékvásárlás esetén érdemesebb az aktuális méretnél egy számmal nagyobb méretet választani, hogy egészen biztosan jó legyen a ruhácska a babára/gyermekre, és ne fordulhasson elő, hogy a baba már eleve kinőtt méretet kap ajándékba.

Ha saját részre vásárolunk, akkor arra kell törekedni, hogy mindig a megfelelő méretet vegyük a babának/gyermeknek. Egy rosszul megválasztott, nagyobb méretű ruha ugyanolyan kényelmetlen viselet a kicsik számára, mint nekünk felnőtteknek. A ligő-lógó ruhák mindenhova beleakadnak: belelógnak étkezéskor az ételbe, a túl hosszú ujj rácsúszik a baba/gyermek kezére, a nadrág rálóg a cipőre, amitől még orra is eshet a Kicsi. A túl nagy ruhák kényelmetlenek és akadályozzák a Kicsiket a szabad mozgásban.
Ennek az ellenkezője is igaz: a túl szűk, kinőtt ruhácskák épp olyan kényelmetlenek tudnak lenni, mint a túl bő ruhadarabok. A túl feszes nadrágok szoríthatják a baba/gyermekek pocakját, ami könnyen nyűgössé teheti őket.

Tipp - Változtatható méretű ruhák
Egyes ruhagyártók már eleve variálható patentsorral készítik a bodykat. Kicsit drágábbak ugyan, de érdemes olyat választanod, ami már eleve több patentsorral van ellátva - így hosszabb ideig használhatod a bodykat, és nem kell néhány hét után megválni a kedvenc daraboktól.

A duplagombolású kantáros nadrággal/ruhával szintén ez a helyzet. A duplagombolásnak köszönhetően dupla mérethosszt használhatsz ki.
Márkásabb nadrágoknál egyre elterjedtebb az állítható derék, ami nagyon praktikus.Babaruha méretek

0-3 hónapos    50-62 méret
6-9 hónapos    68-74 méret
12-18 hónapos    80-86 méret

Gyermekruha méretek

2-3 éves    92-98 méret
4-5 éves    104-110 méret
6-7 éves    116-122 méret

Az európai méretezésnél a számok a gyermek testmagasságát jelentik centiméterben. Pl: 50-es méret egy 50 cm hosszú csecsemő számára ajánlott.
A fenti táblázat számai irányszámok, vaskosabb vagy hosszabb lábú babáknak kelleni fog a nagyobb méret, a rövidebb végtagú babáknak elegendő lesz a kisebb méret is.

Használt ruhát vagy újat vegyünk?
A használt ruha vásárlása mellett számtalan érv szól: egyrészt olcsó, nem egyszer valóban töredéke az eredeti árnak. A babaruhákat a kisbabák nem tudják igazán elhasználni -  ismerjük az érzést, hogy milyen vérző szívvel félretenni a kinőtt darabokat. Ezzel szemben egy használt babaruhától azzal a biztos tudattal válunk meg, hogy legalább nem került sokba.

Másrészt a használt babaruhák választéka óriási, ma már kiváló és szebbnél-szebb használt baba- és gyermekruhákhoz lehet hozzájutni. Sokak fejében talán még a divatjamúlt és hordhatatlan babaruhák emléke él, amit mára felváltott a nyugati országokból érkező, megkímélt, címkével ellátott, fertőtlenített, igényes márkás ruhák bő választéka.

Arról nem is szólva, hogy mekkora sikerélményt nyújt, amikor potom pénzért a gyerek összes ruháját be tudjuk szerezni az előttünk álló szezonra.
Jellemzően az egészen kicsi méretekből (56-68) van túlkínálat, mert az anyukák különböző okokból az első időszakban még nem keresik a használt ruhaneműt. Csak később kapnak rá a használt ruhavásárlás mikéntjére; ezért ahogy nő a gyermek, és változik a mérete, egyre nagyobb kihívást jelent a használtruha-vétel.

Amennyi érv szól a használt ruha mellett, ugyanannyi szól az új mellett is.
Ha ajándékba vagy babakelengyébe vásárolunk ruhát, akkor nem illik használt ruhával beállítani, főleg akkor nem, ha még nem is családtagról van szó.
A használtruha-lerakatokban sajnos nem minden ruhatípust találunk meg, és rendszerint azt nem, amit a leginkább keresünk, és amire a leginkább szükségünk lenne.
Az új árukat kínáló gyermekruhaboltok és webáruházak előnye, hogy ezeken a helyeken nem csak azt vehetjük meg, ami “jut”, hanem ahhoz is hozzáférünk, amire a babának/kisgyermeknek aktuálisan szüksége van.

Sok szülő számára nem is alternativa a használt ruha, hanem kizárólag új ruha vásárlásában gondolkodik. Ennek az egyik magyarázata az lehet, hogy a használt anyagot nem mindenki szívesen adja az amúgy is érzékenyebb bőrű gyerekére. Másik magyarázata pedig az, hogy minden anyuka szereti divatos ruhácskába öltöztetni a babákat. A babaruha/gyerekruha gyártók pedig éppen úgy követik a divatot, mint a felnőttruhák gyártói.


AJÁNLOTT BABARUHABOLTOK, ÚJ RUHÁK, HASZNÁLT RUHÁK>>

Hogyan tehetjük élvezetessé a baba/gyermek számára az öltözést?
Eleinte a babák és kisgyermekek egyáltalán nem szeretik az öltözködést, és kész tortúraként élik meg a ruhacserét. Személyiségtől függően néhány gyerek csak megadóan tűri az öltöztetést, mások végigkiabálják az egész műveletet, és az sem ritka, hogy elszaladnak, a mamáknak pedig futtában kell öltöztetni őket. Néhány apró trükkel, praktikával ügyesen elterelhetjük a figyelmüket, sőt megtaníthatjuk őket, hogy az öltözködés jó móka is lehet.

A kisbabákat öltöztessük énekelve, mondogassunk nekik mondókát miközben a szemükbe nézünk! Addig is, amíg öltöznek meséljük el nekik, hogy éppen mi történik, melyik ruhadarab következik. Öltöztetésnél ne másról essen szó, ne a reggeli kakaóról beszéljünk, hanem arról, ami éppen velük történik. Amikor egy ruhácska rájuk került, gyengéden megsimogathatjuk őket, adhatunk nekik egy puszit. Ez egészen biztosan nem lesz ellenükre.

A nagyobbakat már lehet motiválni: “Ha ügyesen felöltözöl, már indulhatunk is fagyizni/a játszótérre”. A jól kitalált motiváció kivétel nélkül mindig hat a gyerekekre. A 2-3 éves gyerekeket tanítgathatjuk az önállóságra. “Én rád adom az egyik cipőcskét, a másikat viszont Te próbáld meg felvenni.” Kitalálhatunk versenyeket: “Ki öltözik fel előbb én vagy Te?” Elnevezhetjük a ruhadarabokat, amivel játékosabbá tehetjük az öltözködést: “Ez a mamuszka lesz a Cini egér. Keressük meg, hogy hova bújt a kis Cinike?” Az önállóságra való szoktatásnál ne múlasszuk el megdicsérni őket. Ne feledjük, a dicséretet nem lehet túlzásba vinni.

JÁTÉKOS MONDOKÁK ÖLTÖZKÖDÉSHEZ>>

Mikor-mit adjunk a babákra/gyerekekre?
A legnehezebb kérdés mindig az, hogy jól van-e felöltözve a gyerek. Ez még sokszor a gyakorló és rutinos szülőket is bizonytalanná teszi. Ha túl kevés ruhát adunk a gyermekre, akkor biztosan megfázik. Ha túlöltöztetjük, akkor először csak diszkomfortosan érzi magát, majd kiizzad, végül pedig egy szél fuvallattól is meg tud hűlni. Éppen ezért nem jó technika sem a túl-, sem az alulöltöztetés.

Csecsemők esetében aranyszabály, hogy egy réteggel mindig több ruhát adjunk rájuk, mint amit mi magunkon kényelmesen elviselünk. A csecsemőknek még más a hőérzetük, és a babakocsiban szinte mozdulatlanul fekve nem azt a hőmérsékletet érzékelik, mint mi, akik ütemesen sétálunk, és toljuk a babakocsit.

Gyerek öltöztetése esetén egy másik megszívlelendő tanács: öltöztessünk rétegesen! A réteges öltöztetéssel egészen biztosan nem lehet mellényúlni: inkább több és vékonyabb anyagú ruhát adjunk a babákra/kisgyermekekre, amit bármikor könnyedén variálhatunk. Ha elbújik nap, vagy feltámad a szél, akkor egy mellénykét vagy kardigánt ráadunk a babára/gyermekre, ha pedig napos helyen vagyunk, akkor egy réteget leveszünk a kicsikről.
 
Tipp - Melege van-e a babának?
Ha a csecsemő hőmérsékletét le akarjuk ellenőrizni, akkor ne a kezét vagy a lábát ellenőrizzük, mert a csecsemők perifériás keringése még kevésbé hatékony (a keze és lába hidegebb, mint a test többi része). Ehelyett tegyük rá kezünket a mellkasára, vagy a tarkójára és figyeljük az egyéb jeleket. Túlhevülésre utal, ha verejtékezik, kipirult, csapzott a haja, vagy nyűgösen sír.


AJÁNLOTT BABARUHABOLTOK, ÚJ RUHÁK, HASZNÁLT RUHÁK>>

Fotó: Freedigitalphotos.net

Címkék: baba, gyerek, babaruha, gyerekruha, használt babaruha, használt gyerekruha, babaruha méret, gyerekruha méret, pamut, műszál

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Veszélyes anyagokat találtak a gyermekruhákban - Magyarországon is!
Veszélyes anyagokat találtak a gyermekruhákban - Magyarországon is!

Veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben a Greenpeace - közölte a környezetvédő szervezet az MTI-vel kedden.

tovább a cikkre
Vigyázz! Ezek a gyermekruhák tartalmaznak mérgező anyagokat!
Vigyázz! Ezek a gyermekruhák tartalmaznak mérgező anyagokat!

Lehetőség szerint kerüljük a PVC alapanyagból készült használati cikkek vásárlását a gyerekeknek, ezek a termékek ugyanis nagyobb eséllyel tartalmazhatnak egészségkárosító hatású lágyítószereket - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

tovább a cikkre
Dobó Kata így sétáltatja kislányát, Szofit
Dobó Kata így sétáltatja kislányát, Szofit

Erős fényvédő készítménnyel, napbiztos ruházatban, elegendő folyadékkal vág neki a kánikulában a közös sétának Dobó Kata öt hónapos kislányával, Szofival. Kata óvatossága indokolt, a kánikulai napok nagyon veszélyesek a kicsikre, de napfényre is szüksége van a szervezetnek, így a bezárkózás nem jó megoldás.

tovább a cikkre
Mondókák sétáláshoz
Mondókák sétáláshoz

Már jár a baba?
Akkor sétáljatok együtt minél többet, mi pedig összegyűjtöttük hozzá a legkedvesebb sétáltató mondókákat.

tovább a cikkre
Babák, kisgyermekek öltöztetése télen - Mikor nem szabad kivinni a babát levegőztetni?
Babák, kisgyermekek öltöztetése télen - Mikor nem szabad kivinni a babát levegőztetni?

Ki lehet vinni a babákat télen a levegőre? Mennyi ideig lehetnek kinn a hidegben? Milyen ruhát kell rájuk adni? Nagyon gyakori kérdések az anyukáktól, főleg első kisgyermek esetén.

tovább a cikkre
Mondókák fürdetéshez, öltöztetéshez
Mondókák fürdetéshez, öltöztetéshez

Összegyűjtöttünk egy csokorra való mondókát, verset, hogy élvezetesebbé tegyük az esti mosakodást, fürdést és az öltözködést a kicsik számára.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Gyermekbántalmazás bejelentése: hova fordulhatsz, ha bántalmazásra gyanakodsz a környezetedben? Családjogi szakértő válaszol tovább

Bántalmazás, szexuális zaklatás - sajnos egyre többször merülnek fel a gyermekek sérelmére elkövetett, ilyen jellegű bűncselekmények. Tudjuk-e, mi a hivatalos útja, módja annak, hogy egy...

Év végi szabadság kiadása: mi a hivatalos eljárás? Hogyan lehet szabadságot átvinni a következő évre?  tovább

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot a törvény szerint, ettől csak néhány esetben lehet eltérni. Melyik az a 4 eset, amikor a szabadság átvihető a következő...

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Karácsonyi beigli -
 klasszikus recept

Karácsonyi beigli - klasszikus recept

Sütemények >>
18 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Töltelékhez (2 rúdhoz) Diós: 25 dkg darált dió vagy Mákos: 25 dkg darált mák 15 dkg cukor 1 marék rumos tejbe beáztatott mazsola 1,5 dl tej Tésztához (2 rúdhoz): 40 dkg liszt 20 dkg Ráma 2 tojássárgája 1 dl tejföl 2 evőkanál cukor 2,5 dkg (kocka)élszető fél vanília rúd közepe

Recept: Töltelék elkészítése
A klasszikus karácsonyi beigli diós vagy mákos töltelékkel készül.

Kisebb lábasba beleöntjük a tejet, a finoman kikapargatott vaníliát, a cukrot és a darált diót (vagy mákot). Egy picit pároljuk, (...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Családtervezés

Babát szeretnél? 7+1 dolog, amit tegyél meg, hogy könnyebben sikerüljön teherbe esned (x)

vissza vissza