Főoldal > Cikkek > Fogamzásgátlás > Milyen fogamzásgátlót használjunk? - Szülők Lapja

Milyen fogamzásgátlót használjunk?

Szülőklapja képLegyen, vagy ne legyen? A szex és a szerelem gyümölcse az emberi ötletesség és kreativitás egyik legnagyobb kihívása. Évezredekig a teherbe esést elkerülni volt problémás, a modern fogamzásgátlás korában már inkább összehozni nehéz a babát.

Szerző: Szülők lapja
2012-08-30
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A régi korok bizarr és egészségre veszélyes módszerei helyett tucatnyi szer és eszköz közül lehet választani. A bőség zavara és rossz döntések helyett érdemes szakemberhez fordulni. Cikkünk szakértőjeként Dr. Illanitz Elemért, a Dr. Rose Magánkórház orvosigazgatóját kértük fel.

Állandó próbálkozás
Megmosolyogtató és borzongató egyszerre, hogy mivel nem próbálkoztak az emberiség hajnalán a termékenység befolyásolására. A köldökre helyezett vasgolyó, amulettként nyakban viselt macskahere, vagy meddő öszvér fülzsírjából készült kenőcs sporadikus sikereket hozhatott használóinak. Nagyobb eséllyel gátolták a fogamzást a speciális keverékből gyúrt hüvelylabdacsok és kúpok, amikhez állatürüléktől a famézgán át a gránátalmáig mindent kipróbáltak. Ezek célja egyrészt az ovuláció megakadályozása ösztrogéntartalmú anyag felszívódásával, másrészt a fogamzás gátlása a méhszájhoz helyezett savas, spermicid gyapjúcsomóval vagy szivaccsal.

Méhen belüli fogamzásgátló eszközöket a sivatagi népek használtak először háromezer éve: sima, lapos köveket helyeztek a tevék méhébe, hogy az állatok ne legyenek vemhesek. Nőknél a csirke mellcsontját használták erre a célra, később fémből, majd műanyagból készültek az eszközök. A hetvenes évek végétől használunk ezüsttel és rézzel kombinált, sárgatesthormonnal kezelt műanyag spirált.

Lesújtóbb statisztikát produkáltak az esemény utáni, többnyire növényi alapú és vetélést indukáló szerek. A görögök a vadmurok magját, a kínaiak az angyalgyökeret használták, Latin-Amerikában még ma is alkalmazzák a kerti rutából készült salátát fogamzásgátló hatása miatt, de olyan mérgekkel is próbálkoztak régen, mint a higany.

A mechanikus védelemben az iszlám szakkönyvek a megszakított közösülést favorizálták, míg a középkor óta minden kultúra kialakította a maga óvszerét a kéznél lévő anyagokból: bőrből, állati bélből, olajozott selyempapírból, vászonból. Százötven éve kezdték gumiból gyártani, ma pedig latexből készül.

Jelentős újítás
A hormonális fogamzásgátlás Ludwig Haberlandt osztrák élettanprofesszor felfedezésével indult: 1901-ben kimutatta a petefészek-hormon gátló hatását. A harmincas években javaslatára Richter Gedeon budapesti gyárában sikerült ipari méretekben előállítani petefészekhormon-kivonatot. Mindeközben Adolf Butenant német biokémikus Nobel-díjjal jutalmazott kísérletében vizeletből izolált tiszta ösztrogént, majd sárgatesthormont (progeszteront). A múlt század közepén mexikói édesgyökérből vontak ki először félszintetikus sárgatesthormon-származékot, majd 1960-ban Amerikában piacra dobták a fogamzásgátló tablettát Enovid néven. A mainál négy-ötször magasabb ösztrogéntartalom  sajnos sok egészségügyi problémát okozott az első időkben.

Módszertan
Legtöbben a pirulára esküsznek, még azok is, akik tartanak a hormonális fogamzásgátlás vélt vagy valós mellékhatásaitól. Százmillió nő él világszerte ezzel a módszerrel. Az elmúlt fél évszázadban végzett gyógyszeripari fejlesztéseknek köszönhetően a mai pirulák biztonságosak és egészségre kevésbé ártalmasak: lényegesen kisebb adag ösztrogént tartalmaznak, így kevesebb mellékhatás mellett is hatásosak. Mások a hagyományos óvszeres védekezést részesítik előnyben. A legtöbb tévhit a méhen belüli eszközöket érinti, a férfiak vazektómiás vagy hormonális fogamzásgátlásának mikéntje pedig maga az ismeretlenség homálya, és a jövő egyik nagy kérdése.

Biztonság és megelőzés
Bonyolítja a helyzetet a biztonságos szex és a fogamzásgátlás összemosódása. Az óvszer valóban mindkét célt szentesítő eszköz azok számára, akik még nem készek a családalapításra és alkalmi partnerekkel érintkeznek. Megelőzhető használatával például a  meddőséget is okozó chlamydia fertőzés. A nem kívánt terhesség elkerüléséhez statisztikai alapon legoptimálisabb választás a gyógyszer rendszeres szedése, vagy az intra-uterin spirál. Nem küszöbölhetők ki ugyanakkor a fogamzásgátlók lehetséges mellékhatásai - többek között a mélyvénás trombózisra és tüdőembóliára való fokozott hajlam – ezért a megfelelő pirula kiválasztása és felírása a nőgyógyász szakorvos feladata, a páciens egyéni igényeihez igazodva. A választásban szerepet játszhat a testsúly, testalkat, arcbőr, pattanások, menstruációs panaszok, de akár a készítmény ára is.

Kiknek ajánlott a tabletta?
A napi pirula szedését általánosságban a nemdohányzó fiatal felnőtt (18-35 éves) korosztálynak ajánlják az orvosok. 18 éves kor alatt elvileg nem javasolt a tabletta, ugyanakkor a szakemberek egyetértenek abban, hogy még a korán elkezdett hormonális fogamzásgátlás is jobb egy esetleges terhességmegszakításnál. A gyógyszer hatékonyságát csak a rendszeres szedés biztosítja. Ha feledékenységből alkalmilag megszakad a gyógyszer szedése, ártalmatlan áttöréses vérzés jelentkezik a relatív hormonhiány miatt, ami ugyanakkor nem feltétlenül jelenti a fogamzásgátló hatás megszűnését. Megoszlanak a vélemények arról, hogy szükséges-e időnként szünetet tartani a fogamzásgátló huzamosabb idejű szedése esetén. Szervi oka nincs a szünetnek: a méh nyálkahártyája minden ciklusban felépül és lelökődik tabletta nélkül is. A gyógyszerszünet alatt bekövetkezett nem kívánt terhesség, vagy az úgynevezett ”post pill amenorrhoea”, a  vérzés kimaradása, inkább okozhat gondot.

Ennek kapcsán jogos kérdés, hogy a tablettaszedés mellett néhány ezrelék eséllyel mégis bekövetkezett terhesség vajon milyen hatással lehet a babára? A korszerű tabletták minimális hormontartalma pár nap alatt kiürül a szervezetből, ezért magzatkárosító hatásuk nincs, de ezzel együtt nem optimális tablettaszedés közben teherbe esni. A régi típusú tabletták esetén 2 - 3 hónap is szükséges, amíg a hormon tökéletesen kiürül a szervezetből.

Spirál, hüvelygyűrű
Kényelmes és megbízható eszköznek bizonyul ma is a méhen belüli spirál, ami a nők 95 százalékánál panaszmentes, higiénikus, és az együttlét alatt sem okoz kényelmetlenséget. A másik lehetséges eszköz a hüvelygyűrű, melynek előnye, hogy hormontartalma a májat elkerülve közvetlenül szívódik fel, így azoknak javasolt, akiknek volt korábban májproblémájuk.

Tévhitek
A sürgősségi tablettákról
Se szeri, se száma a fogamzásgátlással kapcsolatos tévhiteknek. Sokan például úgy hiszik, hogy a sürgősségi tabletta bevétele után nem kell védekezni a következő vérzés elmúltáig. Az esemény utáni tabletták a rendszeresen szedett fogamzásgátlók hormonmennyiségének többszörösét tartalmazzák egyetlen adagban. A hirtelen nagy mennyiség felboríthatja a ciklust, előfordulhat pecsételő vérzés, de ki is maradhat a havi vérzés. Biztonságos, egészséges védelmet csak a rendszeres szedésű, kis hormontartalmú szerek adnak.
A dohányzásról
A dohányzás és a tablettaszedés összefüggését sokan igyekeznek trivializálni – rosszul teszik. A pirula és a cigi igen veszélyes kombináció, amely mérhetően fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, különösen az idősebb korosztály esetében. A nikotin érösszehúzó hatása, megnöveli a vér koleszterinszintjét, gyorsítja az érelmeszesedés kialakulását, indukálja a tabletták lehetséges mellékhatásait.
A szoptatásról
Kétséges védekezési módszer az is, miszerint a szoptatás alatt nem lehet teherbe esni. Ilyenkor valóban természetes hormonvédekezéssel él az anya szervezete, de ez korántsem megbízható, rendszeresen esnek teherbe szoptató anyukák, kivált a szoptatás vége felé.

Hova tovább?
A hormonális fogamzásgátlás jövőjét jelzik az intenzív kutatások. Vélhetően tovább  csökkennek a dózisok, finomodnak a hatóanyagok, és minimalizálható a mellékhatásként fellépő trombózisveszély. Várakozás övezi a nem szájon át alkalmazandó szerek fejlesztését is. A hüvelygyűrű, a bőrtapasz vagy bőrbe beültetett eszköz, a havi injekció és a méhen belüli hormonkibocsátó eszközök nagy előnye, hogy elkerülik az emésztőtraktust és a májat.

Tudtad-e? A túlsúly és a fogamzásgátlás hatékonysága
Kutatások szerint bizonyos alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók kevésbé bizonyulnak hatékonynak elhízott hölgyek esetében. Most egy hét tanulmányegyesítő vizsgálat némileg árnyalta a helyzetet, bebizonyítva, hogy ez a megállapítás elsősorban a tabletták esetében igaz. Az ok valószínűleg az, hogy a zsírfelesleg befolyással van a keringésre, így lassabbá teszi a tabletták felszívódását. Ez alapján a 25-ösnél magasabb BMI-vel rendelkező nők esetében kisebb a tabletták hatékonysága, és a teherbeesés rizikója egyenes arányban nő az elhízás mértékével. A fogamzásgátló tapaszoknál azonban nem a BMI, hanem a testsúly alapján fedeztek fel hasonló összefüggéseket.
Az injekció formájában beadott fogamzásgátlóknál nem tapasztaltak hatékonyságcsökkenést túlsúly esetén sem. Mindazonáltal ha a hormonális fogamzásgátlók lehetséges mellékhatásait nézzük, nagyobb elhízás esetén amúgy sem javasolt ez a megoldás, mivel tovább fokozza a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának veszélyét.

Címkék: fogamzásgátló, teherbe esés, hormonális fogamzásgátlás, biztonság, megelőzés, tabletta, hüvelygyűrű, tévhitek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Fogamzásgátlás szoptatás alatt
Fogamzásgátlás szoptatás alatt

Sokszor felmerül a kérdés, milyen lehetőségek vannak a fogamzásgátlásra a szoptatás ideje alatt. Igazából nem túl széles a skála...

tovább a cikkre
Valósággá válhat a férfi fogamzásgátló
Valósággá válhat a férfi fogamzásgátló

A férfi fogamzásgátlás kutatásának egyik központjában, a Kansasi Egyetemen már dolgoznak a férfiak által szedhető tabletta kifejlesztésén. A munka vezetője, Joseph Tash reméli, hogy a tabletta hatására nem fog a férfiak libidója csökkenni, szedésének abbahagyása után pedig visszatér a termékenység.

tovább a cikkre
Nem tartják biztonságosnak a fogamzásgátló spirálokat az egészségügyi dolgozók
Nem tartják biztonságosnak a fogamzásgátló spirálokat az egészségügyi dolgozók

Sok orvos és más egészségügyi szolgáltató hibás nézeteket vall a méhüregbe beültetett fogamzásgátló (például spirál) biztonságosságát illetően. Szerintük a módszer inkább káros, mint hasznos, főként a még nem szült hölgyek esetén.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET novemberben - Csúsznak a kifizetések a munkaszüneti nap miatt tovább

November elseje, mindenszentek idén szerdára esik - emiatt sok család a megszokottól később kapja meg a különféle családtámogatási juttatásokat. Mikor érkezik novemberben a családi pótlék,...

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott tök

Rakott tök

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300-400 g tök 80 g darált hús 15 g rizs 20 g sajt 20 g olaj 50 g tejföl, vagy kefír bors petrezselyemzöld, vagy kapor zsemlemorzsa

Recept:

A friss tököt előfőzzük, majd a félpuha tököt margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük.
A darált húst és a rizst kevés olajon megpároljuk. A rizses darált húst a tökre rétegezzük, a tetejére sajtot sz&o(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki?

vissza vissza
Advertisement