Főoldal > Cikkek > Fogamzásgátlás > Amit a fogamzásgátló tablettákról jó tudni - Szülők Lapja

Amit a fogamzásgátló tablettákról jó tudni


A normális nemi ciklus során a petefészekben termelődik az ösztrogén, valamint a progeszteron hormon, illetve itt történik a petesejt érése és kilökődése is. A fogamzásgátló tablettával mesterségesen, kívülről visszük be a szervezetbe az ösztrogént és a progeszteront, ezzel mesterségesen meggátoljuk a petefészek működését és a petesejt érését is.

Szerző: Szülők lapja
2008-04-17
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

Hogyan hat a tabletta?
• Gátolja a petefészek működését, így nem érik meg a petesejt.
• Hormonális változások hatására a méhnyak-nyák sokkal sűrűbb lesz, így a spermiumok csak nehezen tudnak feljutni a méhszájba.
• Sorvasztja a méhnyálkahártyát, így egy esetleg megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni a méhbe, így a terhesség sem következik be.

Hogyan kell szedni?
Általában 21 napon keresztül kell szedni a tablettát, majd tartani kell 7 nap szünetet. Nagyon fontos, hogy minden nap hasonló időpontban kell bevenni a tablettát, tehát vagy reggel fogmosás után, vagy este lefekvés előtt érdemes bevenni. A menzesz általában a 7 nap szünet közepén, a 3-4. napon szokott megjönni. Fontos, hogy a menzesz esetleges meglététől függetlenül a 7 nap szünetet követően újra el kell kezdeni szedni a tablettát.
A módszer rendkívül kiszámítható, mert mindig a hét ugyanazon napján kell elkezdeni szedni a gyógyszert, szabályos 28 napos ciklusok lesznek, a menzesz mindig ugyanakkor fog megjönni, ami biztonságérzetet ad.

Ha szeretnék elkezdeni tablettát szedni, mit tegyek?
Először is el kell menni nőgyógyászhoz. A tabletta szedésének vannak kockázatai, ezért részletes orvosi vizsgálatra van szükség, hogy van-e olyan betegség, ami mellett nem szabad fogamzásgátlót szedni. Ezekkel a betegségekkel és mellékhatásokkal később részletesen foglalkozunk.
Az orvosi vizsgálat magába foglal egy elbeszélgetést, ennek során el kell mondani, hogy milyen betegségeink vannak, családunkban elő fordult-e trombózis, embólia, nőgyógyászati daganatos megbetegedés.
Ezt követően egy részletes nőgyógyászati vizsgálat következik, melynek során rákszűrés is történik.
Amennyiben nincs kizáró ok, a nőgyógyász részletesen elmagyarázza a tabletta szedését, és fel is írja a tablettát receptre. Fontos, hogy ezek a készítmények csak receptre kaphatók. Első alkalommal csakis nőgyógyász szakorvos írhatja fel, majd egy éven keresztül a háziorvos is felírhatja a receptet. Egy év után csak akkor lehet folytatni a tabletta szedését, ha a vizsgálatot megismételjük.
Bár törvény erre nem kötelez, azonban a nőgyógyász a tabletta szedése előtt elrendelhet vérvizsgálatot is, ugyanis ez is felderíthet olyan betegségeket, amik mellett nem szabad tablettát szednünk.

Befolyásolja a dohányzás a fogamzásgátló hatását?
Dohányzás - ha ez csak alkalomszerű - nem jár fokozott kockázattal. Azonban ha valaki rendszeresen dohányzik, akkor az esetleges szövődmények aránya ugrásszerűen megnő. 35 év alatt rendszeres dohányosok is szedhetik a fogamzásgátlót, azonban nekik jobban oda kell figyelniük az esetleges szövődményekre. 35 év feletti rendszeres dohányosoknak nem szabad fogamzásgátlót szedniük!

Ha még nem szedek tablettát, hogyan kell elkezdenem?
A gyógyszerek betegtájékoztatóján az szerepel, hogy első alkalommal a menzesz első napján kell elkezdeni a gyógyszer szedését. Ez azért jó, mert így már rögtön az első alkalommal biztonságos a gyógyszer, nem eshetünk teherbe. Viszont komoly hátulütője a módszernek, hogy ilyen esetben a gyógyszer szedése melletti vérezgetés esélye az első ciklus során 20% körüli, mely a 3. ciklusra már 1% alá csökken.
Ha ezt a vérezgetést el szeretnék kerülni, inkább várják meg a ciklus 3. napját, és csak ekkor kezdjék el szedni a gyógyszert (eddigre a menzesz nagy részén már túl vannak). Az első ciklus alatt, tapasztalatom szerint érdemes óvszerrel is védekezni, mert ilyenkor kell megtanulnunk a gyógyszer szedését, valamint a szervezetnek is alkalmazkodnia kell a gyógyszerhez. A második ciklustól kezdve a módszer teljesen biztonságos.

Mit tegyek, ha elfelejtek egy tablettát bevenni?
Ha kevesebb, mint 12 óra telik el, akkor mielőbb be kell venni a tablettát. A következő tablettát a szokásos módon kell folytatni, mintha semmi sem történt volna. A fogamzásgátló-hatás biztonságos.
Ha több mint 12 óra telt el, akkor az aznapi tablettát ki kell hagyni és másnap rendesen tovább kell folytatni a tabletta szedését. Fontos, hogy a ciklus ilyen esetben már nem biztonságos, más módszerrel is védekezni kell. Sajnos ilyen esetben előfordulhat vérezgetés is, ekkor beszélni kell nőgyógyásszal.
Sokan kérdezik, hogy ilyenkor egyszerre a két tabletta bevétele megoldás-e. Ennek sajnos semmi értelme, ne terhelje feleslegesen a szervezetét.

Mit tegyek, ha a tabletta szedése közben megbetegszem?
Bizonyos betegségek befolyásolhatják a tabletta felszívódását, illetve hatékonyságát. Ha olyan betegséget kap el, ami mellett hányás, hasmenés jelentkezik, akkor a tabletta nem tud felszívódni a gyomorból, így hatni sem tud. Ilyenkor a tabletta szedését folytatni kell, de mással is kell védekezni, mert a tabletta nem biztonságos.
A tabletták a májban bontódnak le, így ha valamilyen májbetegséget kap, akkor a tabletta szedését abba kell hagyni, mással kell védekezni és sürgősen el kell menni orvoshoz.

Hatással van az alkoholfogyasztás a tabletta hatékonyságára?
Az alkohol befolyásolhatja a tabletták felszívódását. Nem szabad a fogamzásgátlót alkohol mellett bevenni. Ha este buliba készül, a tablettát inkább reggel vegye be, amikor már kevesebb alkohol van a szervezetében. Ha valaki nagyon gyakran bulizik esténként, akkor a fogamzásgátlót inkább reggel vegye be (ha nem tud felkelni, inkább szokjon át a déli tablettaszedésre).

Milyen előnyei, illetve hátrányai lehetnek a szedésének?

Tabletta szedésének előnyei:
• Véd a nem kívánt terhesség ellen,
• véd a méhen kívüli terhesség ellen,
• ennek van a legnagyobb fogamzásgátló hatása (Pearl index: 0,05-2)
• szabályos ciklusokat eredményez, kiszámítható,
• véd a petefészekrák ellen,
• véd a méhtestrák ellen,
• a menstruáció előtti hangulatingadozásokat csökkenti.

Tabletta szedésének szövődményei lehetnek:
• Trombózis, embólia,
• tabletta szedése után rendszertelen ciklus,
• tabletta szedése mellett előforduló vérezgetés,
• súlygyarapodás,
• májbetegségek.

Szövődmények a tabletta szedésekor

Trombózis, embólia:

A női nemi hormonok, így a fogamzásgátló készítmények fokozhatják a vér alvadékonyságát, így trombózist, embóliát okozhatnak. Ez általában meglévő betegséghajlam esetén szokott előfordulni. Erre úgy lehet következtetni, ha a családban már előfordult ilyen jellegű betegség, vagy a tablettát szedő hölggyel történt már hasonló eset (például valamilyen baleset, vagy betegség, esetleg terhesség kapcsán volt már trombózisa). Esetleg erős visszerei vannak. Ilyenkor ezt ki kell vizsgáltatni és nem célszerű hormonkészítményeket szedni, más módszert érdemes választani.

Tabletta szedése után rendszertelen ciklus:
Ha korábban cikluszavarai voltak, akkor ezeket elnyomhatja a tabletta szedése és a fogamzásgátló abbahagyása után a cikluszavarok újra előjöhetnek. A tablettát szoktuk alkalmazni pusztán cikluszavarok kezelésére is. Sajnos azonban a tabletta tud okozni hormonzavarokat is, ezt egy egyszerű vérvétellel ki lehet mutatni, és gyógyszeresen kezelni lehet.

Tabletta szedése mellett előforduló vérezgetés:
Ez akkor szokott előfordulni, ha nem megfelelően szedik a tablettát, vagy ha a tablettában lévő hormon mennyisége nem elegendő szervezet számára. Ilyenkor beszélni kell orvossal és lehet, hogy érdemes más készítményre váltani.

Súlygyarapodás:
A régi, magas hormontartalmú tabletták jelentős mennyiségű folyadékot tartottak vissza a szervezetben, ezért súlygyarapodást okoztak. A mai alacsony hormontartalmú készítmények fokozzák a folyadék kiürítését a szervezetből, így nem okoznak hízást sem. Ha valaki hízik a tabletta mellett, azt nem lehet a tabletták számlájára írni.

Májbetegségek:
A tabletták a májban bomlanak le, így egy meglévő, eddig nem tudott májbetegséget ronthatnak. Májbetegség esetén nem szabad fogamzásgátlót szedni. Ezt általában a tabletta szedése előtt csináltatott vérvételből meg lehet állapítani Sajnos a tabletták elősegítik a jóindulatú májdaganatok előfordulását. Szerencsére ez csak nagyon ritkán fordul elő, de ezt előre kivédeni nem lehet.

Ha tabletta szedése mellett szövődményeket tapasztal, akkor a tablettát azonnal abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni!

Tartós betegségek esetén lehet szedni a tablettát?
Kezelt magas vérnyomásban lehet fogamzásgátlót szedni.
Kezelt cukorbetegségben lehet fogamzásgátlót szedni.
Daganatos megbetegedésekben nem szabad fogamzásgátlót szedni.

Hatással vannak más gyógyszerek a fogamzásgátló tablettára?
Epilepszia elleni gyógyszerek, valamint bizonyos antibiotikumok, például ampicillin, oxytetracyclin, rifampicin meggyorsítják a fogamzásgátló lebontását a májban, ezért ezek szedése mellett a fogamzásgátlás nem biztonságos. Ilyen gyógyszereket felírása esetén szólni kell az orvosnak, mert ezek nagy része mással is kiváltható, illetve epilepszia elleni szerek szedése mellett magasabb hormontartalmú készítmény szedése biztonságos lehet.
Olyan átmeneti betegségek esetén, mely miatt antibiotikumot kell szedni, inkább más védekezés ajánlott!


Szerző: Dr. Fekete Tibor (szülész-nőgyógyász)
 

Címkék: fogamzásgátló tabletta, petefészek, ösztrogén, progeszteron, petesejt, ciklus, gyógyszer

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Fogamzásgátlás szoptatás alatt

Sokszor felmerül a kérdés, milyen lehetőségek vannak a fogamzásgátlásra a szoptatás ideje alatt. Igazából nem túl széles a skála...

tovább a cikkre
Milyen fogamzásgátlót használjunk?

Legyen, vagy ne legyen? A szex és a szerelem gyümölcse az emberi ötletesség és kreativitás egyik legnagyobb kihívása. Évezredekig a teherbe esést elkerülni volt problémás, a modern fogamzásgátlás korában már inkább összehozni nehéz a babát.

tovább a cikkre
Valósággá válhat a férfi fogamzásgátló

A férfi fogamzásgátlás kutatásának egyik központjában, a Kansasi Egyetemen már dolgoznak a férfiak által szedhető tabletta kifejlesztésén. A munka vezetője, Joseph Tash reméli, hogy a tabletta hatására nem fog a férfiak libidója csökkenni, szedésének abbahagyása után pedig visszatér a termékenység.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Töltött tojás

Töltött tojás

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: tojás majonéz mustár pritamin paprika póréhagyma tejföl reszelt sajt fűszerpaprika ízlés szerint!

Recept:

A tojásokat alaposan megmossuk, majd héjában keményre főzzük (kb. 15 perc). Amikor kihűlt, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját külön tálba tesszük, összetörjük, hozzákeverünk annyi tejfölt, hogy krémes legyen, ízesítjük majon&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

Így segítheted a gyerek beszédfejlődését: 7 szuper játék a hangképzés, szókincs, memória fejlesztésére

vissza vissza