Vigyük-e a csecsemőt babaúszásra?

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Vigyük-e a csecsemőt babaúszásra?

Szabad babaúszásra vinni a csecsemőt? Ártunk, vagy használunk vele? Gyakrabban lesz beteg? Elkaphat fertőzéseket? Mikortól mehet a csecsemő babaúszásra?

Vihetjük a babát csecsemőúszásra?
A csecsemőúszás mint program, jót tesz a babának és a családnak egyaránt. Az egészséges „úszó” babáknál a fertőzéses jellegű megbetegedések nem fordulnak elő gyakrabban, mint az úszni nem járóknál.

Az viszont tény, hogy ügyesebben mozognak ezek a kicsik, másrészt társasághoz, nyüzsgéshez szoknak. 6 hónapos korban viszi a legtöbb szülő a gyermekét az uszodába, ebben az életkorban még könnyen vízbe szoktathatók a csecsemők.

Hogyan készüljünk fel a babaúszásra?
Először meg kell nézni  a helyszínt; az uszodát, az edzőt, az öltözőhelyiséget is. Ha megtetszett, kezdjék el otthon a vízhez szoktatást a nagy fürdőkádban, sok vízzel. A víz hőmérsékletét fokozatosan csökkentsék az uszodaira (ezt a látogatáson kérdezzék meg, hogy hány fokos). Így az első alkalom nem lesz annyira új, rossz élmény. Hogy mikre figyeljenek, azt mindig az edző mondja meg a gyakorlatok során.

Ha beteg a baba, szüneteltessük az úszást!
Amennyiben a gyermeknél a legkisebb betegség tünetet észlelnek, hurutos - hány, hasmenése van - az úszást feltétlenül függesszék fel, és csak teljesen egészséges állapotban kezdjék meg az újabb edzéseket.
 
Dr. Szabolcs Andrea
Forrás: www.bethesda.hu

Fotó: Freepik
 


Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2013.07.16