Hogyan hat a számítógép és a videójáték a gyerekekre?

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Milyen hatással vannak a gyerekekre a számítógépes játékok és a videójátékok? Okozhat-e viselkedészavart a sok számítógépes- és videójáték? Káros-e az erőszakos számítógépes játék? Az Amerikai Pszichológiai Társaság felmérései szerint a viselkedési zavarokkal küzdő, elevenebb gyerekek általában több időt töltenek videójátékokkal, ugyanakkor igaz az is, hogy a számítógépen sokat játszó gyerekek magatartása idővel jelentősen leromlik.

A videójátékokkal töltött túl sok idő negatívan hat a gyermekek viselkedésére
"Ez egy rendkívül fontos felfedezés, a legtöbb kutató szerint ugyanis a viselkedészavarokért elsősorban biológiai és genetikai tényezők a felelősek, nem pedig a környezeti hatások" - nyilatkozta Drouglas A. Gentile, az Iowa Állami Egyetem munkatársa, a mostani kutatás vezetője. Bár a felmérések szerint a játékok erőszakossága is hatással lehet a viselkedészavarok kialakulására, a videójátékokkal töltött idő mennyisége sokkal jelentősebb tényező. Ez pedig nem függ sem a gyerekek nemétől, sem pedig az etnikai hovatartozástól és a szociális helyzettől.

Teszttel vizsgálták a videójátékokat játszó gyerekeket
A tudósok 3034, 8 és 17 év közötti gyerek állapotát kísérték figyelemmel három éven keresztül. A gyerekek rendszeres időközönként (harmadik, negyedik, hetedik és nyolcadik osztályban) beszámoltak róla, mennyi időt töltenek naponta videójátékokkal.
A szakértők egy, a viselkedésproblémák és a figyelemzavar felismerésére kifejlesztett pszichológiai tesztet is kitöltettek a gyerekekkel. A figyelemzavaros gyerekeknek komoly koncentráció-problémáik lehetnek, képtelenek befejezni azt, amit elkezdtek, különösen akkor, ha a feladat nehéz vagy unalmas.

Több a kára, mint a haszna a számítógépes játékoknak
Bár a korábbi vizsgálatok alapján úgy tűnt, a videójátékok segíthetik a vizuális adatfeldolgozást, ez pedig jó hatással lehet a figyelemzavaros gyerekekre, a mostani adatokból jól látszik, hogy "az elektromos médiumok károsan hatnak a koncentráció-képességre, még akkor is, ha javítják a vizuális felismerést és információ-feldolgozást" - mondta Gentile.

A kutatás részletes leírása a Psychology and Popular Media Culture címu szaklapjában került publikálásra.

Forrás: Medipress



Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2013.07.13