Lapos fej csecsemőkorban

Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


Lapos fej csecsemőkorban

Mitől lesz a lapos feje a babáknak? Hogyan kezelhető a lapos fej csecsemőkorban? Kihez forduljunk, ha a baba feje lapos? Gyógytornász szakértőnk bemutatja a lapos fej kialakulásának okait és lehetséges kezelését.

A csecsemők buksija könnyen eldeformálódhat saját súlya alatt, mivel a koponya kezdetben nagyon képlékeny. Munkám során tapasztaltam, hogy a rossz pozíció lapos fejűséget, a lapos fejűség rossz pozíciót eredményez (főleg a féloldali).

Melyik baba hajlamos a „lapos fej” kialakulására?
- a „nagyon puha fejű” babák,
- a nagy súlyú babák,
- a nagy fejű babák
- a lusta babák,
- a koraszülött babák,
- a csak háton fekvő babák
- az ikerbabák.....

Az emberi koponya 6 csontból áll, amelyek csak később forrnak össze, magzati korban bizonyos fokig elmozdulnak, elcsúsznak egymáson. A koponyaméret némi csökkentésével könnyíti meg a természet a baba útját a szülőcsatornán keresztül. Még a születést követően is rugalmasak maradnak a csontok néhány hétig, hónapig, tehát a fej alakját tudjuk kicsit befolyásolni a fektetéssel, párnákkal, pozíciókkal.

A kisbaba megszületése után ideje nagyobb részét ágyban tölti. Ahhoz, hogy jól érezze magát és egészségesen feküdhessen, gondosan kell megvetni az ágyát.

Mit tehetünk a „lapos fej” elkerülése érdekében?
- Gyakran változtassuk a csecsemő helyzetét az ágyban, (néha erre legyen a feje az ágyban és máskor fordítva).  Így lehet a legjobban megelőzni az ún. fekvési károsodásokat, például a ferdenyakúságot, vagy a fej deformálódását. Helyezzük gyakran hasra, vagy fordítsuk oldalra a babát!

- Nappal változtassuk a fekvőhelyét. Nem mindegy, hogy min és hol fekszik a baba. Az egy-két hónapos csecsemő csak minimális helyváltoztatásra képes, de az ő esetében is lényeges, hogy ne mindig a kiságyában legyen.

- Tegyük le a talajra a babát. A néhány hónapos csecsemő számára nagyon fontos, hogy napközben éber állapotban, nagyobb, tér álljon a rendelkezésére. Ezen nagyobb területen a csecsemő jobban mozog, könnyebben játszik.

- Használjuk megelőzésképpen a speciális lyukas babapárnát alváshoz, játékhoz, utazáshoz, szundikáláshoz… napi pár órában vagy szükség esetén többet is.

Kihez forduljunk, ha a baba feje lapos?
Tanácsos szakemberhez fordulni (orvoshoz, gyermek gyógytornászhoz), mert a fejforma csak 1 éves kor alatt befolyásolható. A vizsgálaton megbeszélhetik a fej laposságának mértékét, hasznos tanácsokkal láthatják el, vagy különböző terápiát javasolhatnak.
A babafej „lapossága- kereksége” cranio méterrel mérhető. A lapos fej lehet szimmetrikus és aszimmetrikus lapos, ezek közül vannak súlyosabb és enyhébb esetek is.

Hogyan kezelhető a lapos babafej súlyos esetekben?
- koponya ortézissel,
- műtéttel,
- pozicionálásokkal,
- manuál terápiával,
- cranio sacralis terápiával,
- kinesio taping-gel,
- gyógytornával
- speciális lyukas babapárnával
 


Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


2013.05.30