Erőszakos gyerekek: Mi az oka a kisgyermekek agresszív viselkedésének? - A genetikának is köze lehet hozzá

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Erőszakos gyerekek: Mi az oka a kisgyermekek agresszív viselkedésének? - A genetikának is köze lehet hozzá Kisgyermekek erőszakos viselkedését tanulmányozták a Montreali Egyetemen. Nagyszabású ikervizsgálatokkal elemezték a korai erőszakos viselkedés genetikai és környezeti összefüggéseit. Mi az oka a kisgyermekek agressziójának, és lehet-e azon változtatni? A kutatásból kiderül. Kisgyermekek erőszakos viselkedését tanulmányozták a Montreali Egyetemen. Nagyszabású ikervizsgálatokkal elemezték a korai erőszakos viselkedés genetikai és környezeti összefüggéseit. Mi az oka a kisgyermekek agressziójának, és lehet-e azon változtatni? A kutatásból kiderül.

A genetika magyarázatot ad az erőszakos viselkedésre?
Eric Lacourse kutatócsoportja egypetéjű és kétpetéjű ikrek szüleivel végzett vizsgálatot, hogy értékelje és összehasonlítsa gyermekeik viselkedését, környezetét és genetikai jellemzőit.

"A gének és a környezet elemzésével felfedeztük, hogy a korai genetikai tényezők döntően befolyásolják a fejlődést, nagyrészt magyarázatot adnak az erőszakos viselkedés fennmaradására és megváltozására", idézte a Science Daily a Psychological Medicine című szaklapban ismertetett kutatás vezetőjének szavait.

Lehet-e változtatni az agresszióra való hajlamon?
Hozzátette: ez a genetikai háttér nem jelenti azt, hogy a gyermeki agresszión nem lehet változtatni, a viselkedést magyarázó ok-okozati láncban a genetikai tényezők mindig kölcsönhatásban állhatnak a környezeti okokkal.



50 százalékban a környezet, 50 százalékban a genetika felelős a gyermekkori agresszióért
Az elmúlt 25 év korai gyermekkorra irányuló kutatásait erősen befolyásolta a szociális tanulás elmélete. Az elmélet szerint az erőszakos viselkedést leginkább a környezet és a média által közvetített agresszív minták váltják ki.

Már a csecsemőkorban kezdődik
A kora gyermekkori fizikai agressziót kutató vizsgálatokból azonban az derült ki, hogy az erőszakos viselkedés a csecsemőkorban kezdődik, csúcspontját pedig kettő és négyéves kor között éri el.

Ugyanakkor ezek a kutatások azt is kimutatták, hogy idővel a környezeti hatások kiegyenlítődnek, és az egész életet vizsgáló, genetikai szempontokat is figyelembe vevő vizsgálatok szerint körülbelül 50 százalékban írható a számlájukra az agresszivitás.

A korai erőszakot fontos megfelelően kezelni
- Mivel a kora gyermekkori hajlamok a szülőkből és a kortársakból negatív reakciókat válthatnak ki, ezért óvatosan kell kezelni a korai testi erőszakot. Akár a szülők, akár a társak erőszakos válaszreakciói a krónikus fizikai agresszió kialakulásához is vezethetnek - tette hozzá Lacourse.

Olvasd el ezt is!
Mit tegyél, ha a gyerek erőszakos? - Pedagógus tanácsai »


Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2014.03.10