Miért fontos a gyerekeknek a játszóház?

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Miért fontos a gyerekeknek a játszóház?

Mikortól vigyük játszóházba a gyerekeket? Miért érdemes kiszakadni az otthoni játékkörnyezetből, és játszóházba járni? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, mielőtt legelőször játszóházba indulunk? Mennyibe kerülnek a játszóházak? – felmérésünkből ezek és sok minden más is megtudható.

Alapvetően két klasszikusa van a játszóházaknak: a bevásárlóközpontok modern, nagy mozgásos és nagy légteres változatai, és az ezzel ellentétben inkább kisebb és visszahúzódóbb gyerekek számára ideális kuckósabb, ugyanakkor sok játékeszközös játszóházak. Bár a két kategória nem zárja ki feltétlenül egymást, és sok helyen ügyesen ötvözik a két műfajt – nem kell egyik vagy másik mellett letenni a voksunkat. Sokkal inkább azt érdemes megfigyeli, hogy mi az, amire a gyermeknek igénye van.

A játszóház megválasztásnál a gyermek szempontjait vegyük figyelembe!
Ma már szerencsére elég sok játszóház közül válogathatunk, kényelmi okokból mégis gyakran a megszokottat választjuk, illetve a hozzánk legközelebb esőbe indulunk. Érdemes a játszóház megválasztására több időt szánni, és eleinte akár több helyet is kipróbálni. A játszóház kiválasztásakor a gyermekünk igényeihez alkalmazkodjunk, ne pedig a saját kényelmünkhöz.
Amikor el kezdjük feltérképezni a játszóházakat, talán úgy tűnhet, hogy mindegyik egyforma - pedig ez nem így van. A játékok választéka, a programkínálat, a hely felszereltsége, hangulata, közönsége, a szolgáltatások bősége behatárolja, hogy milyen korosztályú és személyiségű gyermeknek érdemes egyik vagy másik helyet megmutatni.

Néhány szempont, ami alapján dönthetünk:

1.    Meghitt játszókuckó vagy kalandparkok hangulatát idéző óriási játszóház való a gyermeknek?
A még éppen csak első lépéseit próbálgató gyermekünkkel otthonosabb, nyugodt légkörű játszóház ajánlott, ahol nem csak sok felfedezésre váró játék, hanem még kis játszótársak is akadnak. A kisebb gyermekekkel mindenképpen meghittebb, családiasabb jellegű játszóház mellett döntsünk. Ezzel szemben viszont a nagyobb, fáradhatatlan örökmozgó gyereket vigyük olyan helyre, ahol inkább nagymozgásos játékokkal köthetik le magukat (pl.: focipálya, lábbal hajtható autók, trambulin, légvárak, mászókarendszerek, mászófal, csúszdák).

2.    Mennyi idős a gyermek?
Több gyermekes anyukáknak néha gondot okoz, hogy ami a kicsinek megfelelő, az nem biztos, hogy a nagynak is, és fordítva - leginkább nekik találták ki a több korosztálynak is alkalmas, komplexebb játszóházakat. Szerencsére a játszóházak többsége igyekszik az összes korosztály igényét lefedni, kicsik és nagyok kedvét egyaránt keresni. Többségükben egyszerre találhatók meg a nagymozgásos játékpark és egy kisebbek számára kialakított babasarok, ahol a kicsik nyugodtan és biztonságban kúszhatnak-mászhatnak-felfedezhetnek.

Miért fontos a gyerekeknek a játszóház?
   A játszóházak többsége igyekszik az összes korosztály igényét lefedni

3.    Fejlesztő játékok vannak-e, illetve fejlesztő foglalkozásokon részt lehet-e venni?
Gyakorló anyukák jól tudják, hogy képtelenség és felesleges otthonra minden játékot megvásárolni. A játszóházak egyik nagy előnye éppen az, hogy egyrészt új játékokat lehet kipróbálni anélkül, hogy bármit feleslegesen megvennénk otthonra, másrészt olyan játékokhoz is hozzá lehet férni, amit - a fentivel ellentétben- otthonra biztosan nem vennénk meg.
Gyermekünk kipróbálhat egy sor fejlesztőjátékot - ezalatt mi végigkövethetjük, hogy egyes játékokkal tud-e már játszani, mennyire érdekli őt az adott játék, egyáltalán mi köti le a gyermek figyelmét és érdeklődését?
A játszóházak másik előnye az, hogy jobbnál-jobb fejlesztő foglalkozásokat kínálnak. Ezeken a fejlesztőórákon a gyerekkel egyéni vagy kiscsoportos foglalkozások keretében minden esetben szakember foglalkozik.

4.    Van-e gyermekfelügyelet, animátor/játékmester-szolgálat?
Szeretnénk egy kicsit pihenni, netán egy kávét nyugodtan meginni, amíg a gyerek végigmássza az összes alagutat és mászókát? Netán el kell intéznünk sürgősen valamit? Erre lehet megoldás a játszóházi gyermekfelügyelet, amikor a gyermeket nyugodtan rábízzuk szakember felügyeletére, aki hozzáértő módon szórakoztatja a gyermekünket. Mindenki jól jár: a gyermek biztonságos helyen, játékok között, vidám környezetben tölti az idejét, mi pedig nyugodtan elintézhetjük a szükséges tennivalókat. Gyermekmegőrzés sajnos nem mindenhol van, és azt is jó tudni, hogy a legtöbb helyen csak 3 éves kortól vállalják a gyerekek rövidebb-hosszabb felügyeletét.

5.    Mennyire biztonságos és tiszta a helyszín?Miért fontos a gyerekeknek a játszóház?
Sok anyuka azért szereti játszóházba vinni a gyermekét, mert tudja, hogy a gyermeke a lehető legnagyobb biztonságban van. Amíg a játszótéren a gyerekek figyelmetlenségből leeshetnek a magasból, vagy megüthetik magukat, addig a túlbiztosított játszóházakban ilyen nem fordulhat elő. Ennek az az oka, hogy a gyerekek épségéről szigorú biztonsági előírások gondoskodnak. Totyogó babákkal mégis jó, ha kerüljük azokat a helyeket, ahol a kisbabák a rohangáló nagy gyerekektől nincsenek kellőképpen elkerítve.
A biztonság mellett a higiénia is számít. Nagyon sok múlik azon, hogy a játszóház mennyire tiszta, fertőtlenítik-e időnként a játékokat, a szőnyeget, illetve tiszta-e a mosdó, a pelenkázó, a szoptató sarok, amely ugyanúgy a játszóház része. Mit sem ér egy jól felszerelt játszóház, ha a játékok elhanyagoltak és ragadnak a kosztól.

6.    Ne csak a gyermek, hanem a szülő is érezze jól magát
Egy jó játszóház nem csak a gyerekekre, hanem az őket kísérő felnőttekre is gondol. Bár nem ez a legfőbb szempont, de nem árt, ha egy kicsit saját magunkkal is törődünk. Komfortosabban érezzük magunkat, ha kényelmesen helyet tudunk foglalni, egy kávét nyugodtan meginni, a kikészített újságokat átlapozgatni. Egyes játszóházak gondoltak a mozogni és sportolni vágyó szülőkre is: amíg az anyukák az edzőteremben kis mozgással kikapcsolódnak, addig a gyerekek nyugodtan játszhatnak. Hiszen akkor visszük szívesen és örömmel játszóházba a gyerekeket legközelebb is, ha mi magunk is kellemesen érezzük magunkat.


Miért érdemes játszóházba járni?
Aki egyszer már belekóstolt a játszóházak világába, annak ez nem kérdés. Így is akadnak szülők, akik számára nem egyértelmű a játszóházak nyújtotta számos előny és lehetőség. A felmérésünkben feltett kérdésünkre, miszerint: „Miért érdemes játszóházba járni?” - sokféle válasz érkezett a játszóházaktól.
Íme, a leggyakoribbak:

-    baba/gyermek közös játéka a szülővel, közös családi élmény
-    vagy éppen ellenkezőleg: míg a gyerek játszik, a szülő kikapcsolódhat
-    nagymotoros mozgásfejlesztés főképp 4-5 éves korúaknak
-    önbizalom növelés a képességfejlesztésen keresztül
-    biztonság
-    szocializációs élmények - a szülő megfigyelheti a gyermeke társas viselkedését
-    változatosság, eltérés az otthonitól
-    SNI-s gyeremek esetén akár sorsfordító is lehet

A felsoroltak mellett ne feledjük, a gyermek a játékon keresztül tanul. Minél több játékot adunk a kezébe, annál több inger éri, és annál többet tapasztal. A játékkal ráadásul megelőzhető egy sor tanulási- és figyelemzavar; illetve játékos gyakorlatokkal megkönnyíthető a tanulás. „Kisgyermekkorban megalapozható jó képességekkel az egész életben könnyebb boldogulni. Tudományosan bizonyított tény, hogy a hatékony, játékalapú koragyermekkori programok sokszorosan megtérülnek az egyén, illetve az egész társadalom számára” – adta válaszul az egyik képességfejlesztő pedagógiai módszeréről ismert játszóház.

Mennyi idős kortól vigyük gyermekünket először játszóházba?
A játékot nem lehet elég korán kezdeni, mert annyira fontos szerepe van a baba (később kisgyermek) fejlődésében. Éppen ezért, amint legyűrtük a fertőzésveszélyek feletti aggodalmunkat, már indulhatunk is játszóházba a kicsivel, hogy mihamarabb sok új játékkal és élményekkel ismertessük meg. A játszóházak a korai fejlesztésben rejlő lehetőségeket, illetve a mai anyukák igényeit felismerve, a már egészen a kiskorú babák fogadására is fel vannak készülve. Egyes helyeken már akár a 6 hónapos babákat is jól le lehet kötni, és az anyukával közös baba-mama programok is kifejezetten ezt a korosztályt célozzák meg. Bátrabb anyukák a még csak pár hónapos babákat is magukkal viszik a játszóházakba, de mégsem ez a jellemző.
A felmérést kitöltő válaszadó játszóházak a játszóházi „kezdést” körülbelül 1 éves kor körül ajánlják.

Milyen extra szolgáltatásokat nyújtanak a játszóházak?
A visszaérkezett válaszokból megtudható az is, hogy a játszóházak manapság már nem csak szó szerint vett „játszó-házként” üzemelnek - az üzemeltetők ügyes árukapcsolással további családbarát és egyéb ismeretterjesztő szolgáltatásokat rendeltek az eredeti játszóházi funkcióhoz.

Születésnapi zsúrokMiért fontos a gyerekeknek a játszóház?
A szülők számára köztudott, hogy a játszóházak legtöbbjében születésnapi zsúrt lehet tartani: a szülő előre befizetett összegért cserébe nem csak a kiváló helyszínt kap, hanem programot, animátort, bohócot, tortát, menüket, és legfőképpen nyugalmat! A felmérés válaszai előrevetítik, hogy a játszóházak növekvő népszerűsége miatt hamarosan a családok már nem csak a gyermek születésnapi zsúrját, hanem a névnapi rendezvényeket és más családi eseményeket is játszóházakban fognak tartani.

Kressz-oktatás, kiállítások, baba-mama programok
Az ünnepi rendezvényeken túl, a megkérdezett játszóházak különféle plusszolgáltatást említettek meg: kresz-oktatástól kezdve - a hüllőkiállításon, környezetvédelmi előadáson, népi játékokon, kézműveskedésen át, falusi gyerekek rég elfeledett játékáig sok izgalmas kiegészítő programokat kínálnak a gyerekek számára. A legtöbb helyszín délelőttönként az anyukákat és csecsemőjüket „babás-mamás” programokkal várja. Dúdoló, ringató, csilingelő, tátika, móka-mozgás-muzsika – a többféle elnevezés mind ugyanazt takarja - ezeken az alkalmakon kellemes környezetben játékosan énekelve-ringatva fejlesztgetik az édesanyák a mindenre kíváncsi babákat. A játszóházak a nagyobb gyerekekre is gondolnak, ezért nekik angolórákat, logopédiai foglalkozásokat, ritkábban tornákat, és tematikus táborokat szerveznek.

Mennyibe kerülnek a játszóházak?
A játszóházak árait meglehetősen nehéz egymással összehasonlítani: van ahol perc alapú, máshol 15 perc, megint máshól 30 illetve 60 perc alapú a számlázás, és akadnak olyan helyszínek is, ahol kizárólag - korlátlan időre szóló- napijegy váltható. Ebből adódóan kedvezmény is rengeteg féle létezik - a legnépszerűbbek a hét eleji-, testvér-, kísérő és korszerinti kedvezmények.
A vidék-főváros különbözőség a játszóházak árában is tükröződik. Általában elmondható, hogy a fővárosi játszóházak kb. 15-20%-kal magasabb áron kínálják szolgáltatásaikat, mint a vidékiek – hozzátéve azt, hogy ez nagyban függ a lokációtól, a játszóház méretétől, színvonalától, szolgáltatásaitól, stb.
A hét eleji időpontok rendszerint olcsóbbak, azonban a kedveltebb és sűrűbb hétvégi időpontokhoz közeledve, amikor a szülők jobban ráérnek, egyre drágulnak az árak.


Fotók: Freepik


Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2014.06.25