Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Miért fontos a gyerekeknek a játszóház? - Szülők Lapja

Miért fontos a gyerekeknek a játszóház?

Szülőklapja képMikortól vigyük játszóházba a gyerekeket? Miért érdemes kiszakadni az otthoni játékkörnyezetből, és játszóházba járni? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, mielőtt legelőször játszóházba indulunk? Mennyibe kerülnek a játszóházak? – felmérésünkből ezek és sok minden más is megtudható.

Szerző: Szülők Lapja
2014-06-25
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Alapvetően két klasszikusa van a játszóházaknak: a bevásárlóközpontok modern, nagy mozgásos és nagy légteres változatai, és az ezzel ellentétben inkább kisebb és visszahúzódóbb gyerekek számára ideális kuckósabb, ugyanakkor sok játékeszközös játszóházak. Bár a két kategória nem zárja ki feltétlenül egymást, és sok helyen ügyesen ötvözik a két műfajt – nem kell egyik vagy másik mellett letenni a voksunkat. Sokkal inkább azt érdemes megfigyeli, hogy mi az, amire a gyermeknek igénye van.

AJÁNLOTT JÁTSZÓHÁZAK>>

A játszóház megválasztásnál a gyermek szempontjait vegyük figyelembe!
Ma már szerencsére elég sok játszóház közül válogathatunk, kényelmi okokból mégis gyakran a megszokottat választjuk, illetve a hozzánk legközelebb esőbe indulunk. Érdemes a játszóház megválasztására több időt szánni, és eleinte akár több helyet is kipróbálni. A játszóház kiválasztásakor a gyermekünk igényeihez alkalmazkodjunk, ne pedig a saját kényelmünkhöz.
Amikor el kezdjük feltérképezni a játszóházakat, talán úgy tűnhet, hogy mindegyik egyforma - pedig ez nem így van. A játékok választéka, a programkínálat, a hely felszereltsége, hangulata, közönsége, a szolgáltatások bősége behatárolja, hogy milyen korosztályú és személyiségű gyermeknek érdemes egyik vagy másik helyet megmutatni.

Néhány szempont, ami alapján dönthetünk:

1.    Meghitt játszókuckó vagy kalandparkok hangulatát idéző óriási játszóház való a gyermeknek?
A még éppen csak első lépéseit próbálgató gyermekünkkel otthonosabb, nyugodt légkörű játszóház ajánlott, ahol nem csak sok felfedezésre váró játék, hanem még kis játszótársak is akadnak. A kisebb gyermekekkel mindenképpen meghittebb, családiasabb jellegű játszóház mellett döntsünk. Ezzel szemben viszont a nagyobb, fáradhatatlan örökmozgó gyereket vigyük olyan helyre, ahol inkább nagymozgásos játékokkal köthetik le magukat (pl.: focipálya, lábbal hajtható autók, trambulin, légvárak, mászókarendszerek, mászófal, csúszdák).

2.    Mennyi idős a gyermek?
Több gyermekes anyukáknak néha gondot okoz, hogy ami a kicsinek megfelelő, az nem biztos, hogy a nagynak is, és fordítva - leginkább nekik találták ki a több korosztálynak is alkalmas, komplexebb játszóházakat. Szerencsére a játszóházak többsége igyekszik az összes korosztály igényét lefedni, kicsik és nagyok kedvét egyaránt keresni. Többségükben egyszerre találhatók meg a nagymozgásos játékpark és egy kisebbek számára kialakított babasarok, ahol a kicsik nyugodtan és biztonságban kúszhatnak-mászhatnak-felfedezhetnek.

Miért fontos a gyerekeknek a játszóház?
   A játszóházak többsége igyekszik az összes korosztály igényét lefedni

3.    Fejlesztő játékok vannak-e, illetve fejlesztő foglalkozásokon részt lehet-e venni?
Gyakorló anyukák jól tudják, hogy képtelenség és felesleges otthonra minden játékot megvásárolni. A játszóházak egyik nagy előnye éppen az, hogy egyrészt új játékokat lehet kipróbálni anélkül, hogy bármit feleslegesen megvennénk otthonra, másrészt olyan játékokhoz is hozzá lehet férni, amit - a fentivel ellentétben- otthonra biztosan nem vennénk meg.
Gyermekünk kipróbálhat egy sor fejlesztőjátékot - ezalatt mi végigkövethetjük, hogy egyes játékokkal tud-e már játszani, mennyire érdekli őt az adott játék, egyáltalán mi köti le a gyermek figyelmét és érdeklődését?
A játszóházak másik előnye az, hogy jobbnál-jobb fejlesztő foglalkozásokat kínálnak. Ezeken a fejlesztőórákon a gyerekkel egyéni vagy kiscsoportos foglalkozások keretében minden esetben szakember foglalkozik.

4.    Van-e gyermekfelügyelet, animátor/játékmester-szolgálat?
Szeretnénk egy kicsit pihenni, netán egy kávét nyugodtan meginni, amíg a gyerek végigmássza az összes alagutat és mászókát? Netán el kell intéznünk sürgősen valamit? Erre lehet megoldás a játszóházi gyermekfelügyelet, amikor a gyermeket nyugodtan rábízzuk szakember felügyeletére, aki hozzáértő módon szórakoztatja a gyermekünket. Mindenki jól jár: a gyermek biztonságos helyen, játékok között, vidám környezetben tölti az idejét, mi pedig nyugodtan elintézhetjük a szükséges tennivalókat. Gyermekmegőrzés sajnos nem mindenhol van, és azt is jó tudni, hogy a legtöbb helyen csak 3 éves kortól vállalják a gyerekek rövidebb-hosszabb felügyeletét.

5.    Mennyire biztonságos és tiszta a helyszín?Miért fontos a gyerekeknek a játszóház?
Sok anyuka azért szereti játszóházba vinni a gyermekét, mert tudja, hogy a gyermeke a lehető legnagyobb biztonságban van. Amíg a játszótéren a gyerekek figyelmetlenségből leeshetnek a magasból, vagy megüthetik magukat, addig a túlbiztosított játszóházakban ilyen nem fordulhat elő. Ennek az az oka, hogy a gyerekek épségéről szigorú biztonsági előírások gondoskodnak. Totyogó babákkal mégis jó, ha kerüljük azokat a helyeket, ahol a kisbabák a rohangáló nagy gyerekektől nincsenek kellőképpen elkerítve.
A biztonság mellett a higiénia is számít. Nagyon sok múlik azon, hogy a játszóház mennyire tiszta, fertőtlenítik-e időnként a játékokat, a szőnyeget, illetve tiszta-e a mosdó, a pelenkázó, a szoptató sarok, amely ugyanúgy a játszóház része. Mit sem ér egy jól felszerelt játszóház, ha a játékok elhanyagoltak és ragadnak a kosztól.

6.    Ne csak a gyermek, hanem a szülő is érezze jól magát
Egy jó játszóház nem csak a gyerekekre, hanem az őket kísérő felnőttekre is gondol. Bár nem ez a legfőbb szempont, de nem árt, ha egy kicsit saját magunkkal is törődünk. Komfortosabban érezzük magunkat, ha kényelmesen helyet tudunk foglalni, egy kávét nyugodtan meginni, a kikészített újságokat átlapozgatni. Egyes játszóházak gondoltak a mozogni és sportolni vágyó szülőkre is: amíg az anyukák az edzőteremben kis mozgással kikapcsolódnak, addig a gyerekek nyugodtan játszhatnak. Hiszen akkor visszük szívesen és örömmel játszóházba a gyerekeket legközelebb is, ha mi magunk is kellemesen érezzük magunkat.

AJÁNLOTT JÁTSZÓHÁZAK>>

Miért érdemes játszóházba járni?
Aki egyszer már belekóstolt a játszóházak világába, annak ez nem kérdés. Így is akadnak szülők, akik számára nem egyértelmű a játszóházak nyújtotta számos előny és lehetőség. A felmérésünkben feltett kérdésünkre, miszerint: „Miért érdemes játszóházba járni?” - sokféle válasz érkezett a játszóházaktól.
Íme, a leggyakoribbak:

-    baba/gyermek közös játéka a szülővel, közös családi élmény
-    vagy éppen ellenkezőleg: míg a gyerek játszik, a szülő kikapcsolódhat
-    nagymotoros mozgásfejlesztés főképp 4-5 éves korúaknak
-    önbizalom növelés a képességfejlesztésen keresztül

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

HOGYAN VÁLASSZ BABAVÁRÓ VITAMINT?

Nézd meg, hogy miért fontos a terhességi vitamin, és hogy mi alapján érdemes választani!
Kattints ide a bővebb információért >>

vonal

[x] hirdetés

-    biztonság
-    szocializációs élmények - a szülő megfigyelheti a gyermeke társas viselkedését
-    változatosság, eltérés az otthonitól
-    SNI-s gyeremek esetén akár sorsfordító is lehet

A felsoroltak mellett ne feledjük, a gyermek a játékon keresztül tanul. Minél több játékot adunk a kezébe, annál több inger éri, és annál többet tapasztal. A játékkal ráadásul megelőzhető egy sor tanulási- és figyelemzavar; illetve játékos gyakorlatokkal megkönnyíthető a tanulás. „Kisgyermekkorban megalapozható jó képességekkel az egész életben könnyebb boldogulni. Tudományosan bizonyított tény, hogy a hatékony, játékalapú koragyermekkori programok sokszorosan megtérülnek az egyén, illetve az egész társadalom számára” – adta válaszul az egyik képességfejlesztő pedagógiai módszeréről ismert játszóház.

Mennyi idős kortól vigyük gyermekünket először játszóházba?
A játékot nem lehet elég korán kezdeni, mert annyira fontos szerepe van a baba (később kisgyermek) fejlődésében. Éppen ezért, amint legyűrtük a fertőzésveszélyek feletti aggodalmunkat, már indulhatunk is játszóházba a kicsivel, hogy mihamarabb sok új játékkal és élményekkel ismertessük meg. A játszóházak a korai fejlesztésben rejlő lehetőségeket, illetve a mai anyukák igényeit felismerve, a már egészen a kiskorú babák fogadására is fel vannak készülve. Egyes helyeken már akár a 6 hónapos babákat is jól le lehet kötni, és az anyukával közös baba-mama programok is kifejezetten ezt a korosztályt célozzák meg. Bátrabb anyukák a még csak pár hónapos babákat is magukkal viszik a játszóházakba, de mégsem ez a jellemző.
A felmérést kitöltő válaszadó játszóházak a játszóházi „kezdést” körülbelül 1 éves kor körül ajánlják.

Milyen extra szolgáltatásokat nyújtanak a játszóházak?
A visszaérkezett válaszokból megtudható az is, hogy a játszóházak manapság már nem csak szó szerint vett „játszó-házként” üzemelnek - az üzemeltetők ügyes árukapcsolással további családbarát és egyéb ismeretterjesztő szolgáltatásokat rendeltek az eredeti játszóházi funkcióhoz.

Születésnapi zsúrokMiért fontos a gyerekeknek a játszóház?
A szülők számára köztudott, hogy a játszóházak legtöbbjében születésnapi zsúrt lehet tartani: a szülő előre befizetett összegért cserébe nem csak a kiváló helyszínt kap, hanem programot, animátort, bohócot, tortát, menüket, és legfőképpen nyugalmat! A felmérés válaszai előrevetítik, hogy a játszóházak növekvő népszerűsége miatt hamarosan a családok már nem csak a gyermek születésnapi zsúrját, hanem a névnapi rendezvényeket és más családi eseményeket is játszóházakban fognak tartani.

Kressz-oktatás, kiállítások, baba-mama programok
Az ünnepi rendezvényeken túl, a megkérdezett játszóházak különféle plusszolgáltatást említettek meg: kresz-oktatástól kezdve - a hüllőkiállításon, környezetvédelmi előadáson, népi játékokon, kézműveskedésen át, falusi gyerekek rég elfeledett játékáig sok izgalmas kiegészítő programokat kínálnak a gyerekek számára. A legtöbb helyszín délelőttönként az anyukákat és csecsemőjüket „babás-mamás” programokkal várja. Dúdoló, ringató, csilingelő, tátika, móka-mozgás-muzsika – a többféle elnevezés mind ugyanazt takarja - ezeken az alkalmakon kellemes környezetben játékosan énekelve-ringatva fejlesztgetik az édesanyák a mindenre kíváncsi babákat. A játszóházak a nagyobb gyerekekre is gondolnak, ezért nekik angolórákat, logopédiai foglalkozásokat, ritkábban tornákat, és tematikus táborokat szerveznek.

Mennyibe kerülnek a játszóházak?
A játszóházak árait meglehetősen nehéz egymással összehasonlítani: van ahol perc alapú, máshol 15 perc, megint máshól 30 illetve 60 perc alapú a számlázás, és akadnak olyan helyszínek is, ahol kizárólag - korlátlan időre szóló- napijegy váltható. Ebből adódóan kedvezmény is rengeteg féle létezik - a legnépszerűbbek a hét eleji-, testvér-, kísérő és korszerinti kedvezmények.
A vidék-főváros különbözőség a játszóházak árában is tükröződik. Általában elmondható, hogy a fővárosi játszóházak kb. 15-20%-kal magasabb áron kínálják szolgáltatásaikat, mint a vidékiek – hozzátéve azt, hogy ez nagyban függ a lokációtól, a játszóház méretétől, színvonalától, szolgáltatásaitól, stb.
A hét eleji időpontok rendszerint olcsóbbak, azonban a kedveltebb és sűrűbb hétvégi időpontokhoz közeledve, amikor a szülők jobban ráérnek, egyre drágulnak az árak.


Árak Budapesten
-    hétköznap 900-1300 Ft/óra/gyerek,
-    hétvégén 1300-1500 Ft/óra/gyerek

Árak vidéken
-    hétköznap 500-900 Ft/óra/gyerek
-    hétvégén 900- 1300 Ft/óra/gyerek

Míg Budapesten egy akciós napijegy 2500 Ft, addig vidéken ugyanez 1600-1800 Ft körüli. Budapesten a havi korlátlan bérlet 12 000 Ft körüli, vidéken ugyanez 8000-10000 Ft körül mozog.

 


AJÁNLOTT JÁTSZÓHÁZAK>>

Fotók: Freedigitalphotos.netCímkék: baba, gyerek, játék, játszóház, fejlesztő játék, fejlesztő foglalkozás, gyermekfelügyelet, baba-mama program, játszóház ár

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Így készülj gyermekeddel az iskolára! Konkrét gyakorlatok és fejlesztőjátékok
Így készülj gyermekeddel az iskolára! Konkrét gyakorlatok és fejlesztőjátékok

Bár az iskolakezdés időpontját törvény szabályozza, nem árt tisztában lenni azzal, hogy óvodás gyermekünk valóban iskolaérett-e. Cikkünkben nem csak az iskolaérettség kritériumai lettek egybegyűjtve, hanem gyógypedagógus által ajánlott fejlesztőgyakorlatok és egy iskolaérettségi feladatlap is.

tovább a cikkre
Játékos mondókák - Játék az ujjacskákkal
Játékos mondókák - Játék az ujjacskákkal

Ez elment vadászni... - és sok más kedves mondóka.
Bárhol, bármikor játszható mondókák, amiket a kicsik is nagyon szeretnek.

tovább a cikkre
Játékos torna lúdtalp ellen - Ezeket ajánlja a gyógytornász
Játékos torna lúdtalp ellen - Ezeket ajánlja a gyógytornász

Minden baba telitalpasnak születik, a láb boltozatai csak később, a felállás és a járás során a lábra ható izmok munkája eredményeként alakulnak ki. Ezeket az izmokat játékos tornával, különböző eszközökkel otthon is erősíthetjük.

tovább a cikkre
A hintázás nemcsak játék, fejleszti a gyermeked!
A hintázás nemcsak játék, fejleszti a gyermeked!

A hinta kezdetben szabadban levő játéknak indult, de ma már a tudományos kutatások bizonyítják , hogy egy igen hatékony fejlesztő eszköz. Fejleszti a gyerekek egyensúlyérzékét és a mozgáskoordinációját.

tovább a cikkre
Fejlesztő játékok - együtt játszik a család
Fejlesztő játékok - együtt játszik a család

Összeállításunkban olyan feladatok szerepelnek, melyek bármikor, bárhol játszhatóak és nemcsak élvezetesek csemeténk számára, de sokat tanulhat, sokat fejlődhet általuk. Ezek a játékok arra is jók, hogy elviselhetőbbé tegyük számára a hosszú utazást, vagy a sorban állást, esetleg az étteremben a várakozást.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Gyümölcsös kukoricapehely

Gyümölcsös kukoricapehely

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Ízlés szerinti gyümölcs (turmixolva 1,5 dl) 2-3 evőkanál kukoricapehely

Recept:

A lereszelt, vagy turmixolt, esetleg centrifugált gyümölcsbe (kb. 1,5 dl) beáztatunk 2-3 evőkanál kukoricapelyhet. Amikor felpuhult, akkor az egészet turmixoljuk.

Tipp!
Amennyiben az áztatás előtt a kukoricapelyhet szalvéta között sodrófával összetörjü(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Megmentették egy 4 éves gyermek életét a zalai rendőrök - A kislány az éjszaka közepén kóborolt el otthonról

vissza vissza