Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Mennyi a normális hőmérséklet és pulzusszám a babáknál, gyermekeknél? - Szülők Lapja

Mennyi a normális hőmérséklet és pulzusszám a babáknál, gyermekeknél?


Mennyi lehet az újszülött/csecsemő/kisded és kisgyermek légzésszáma, pulzusa, vérnyomása és testhőmérséklete? Normális-e a babáknál a 37,5 °C –os hőmérséklet? Szakértőnk egy táblázatba foglalja össze, hogy a baba fejlődése során ezek az értékek miként alakulnak, és elmagyarázza, hogy a kisbaba életfunkciói milyen változáson mennek keresztül.

Szerző: Hekkel Zoltán
2014-06-05
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

"A gyermek az nem kicsinyített felnőtt!"

Ez az idézet igaz valamennyi különbözőségre, amely egy „kisembert” és egy felnőttet érint! Ide tartozik az életfunkciók fenntartása, a keringési és légzési rendszer által, illetve az emésztés, immunitás, hőháztartás, anyagcsere működése – kezdi ismertetőjét dr. Hekkel Zoltán mentőtiszt.

A csecsemő szervezete a felnőttéhez képest még fejletlen
Valamennyi szervrendszer működése nagyban eltér csecsemő- és gyermekkorban a felnőttekétől. Ebből adódik, hogy ha valamely működése zavart szenved, és a normálistól eltér, akkor annak kezelése is merőben más lesz, mint a felnőtt korú emberé.
Ezt a szakirodalom azzal magyarázza, hogy csecsemő- és gyermekkorban a szervezet a felnőttkoréhoz képest még fejletlen.

A kisbaba egyedfejlődése az élővilágon belül páratlan
Egy emberöltő első két évtizedében valamennyi szervünk még fejlődő stádiumba sorolható. Ez hatványozottan jellemző az életünk hajnalára. Újszülött,- csecsemő,- és gyermekkorban az emberi szervezet olyan fejlődésen megy keresztül, amely az élővilágban egyedülálló. Egyedisége abban rejlik, hogy rövid időn belül, olyan képességű élőlényt hoz létre a természet, mely intelligenciával, nagy tudással, önálló gondolkodással és beszédkészséggel rendelkezik.
Ahhoz, hogy ez teljesüljön, milliárdnyi sejt és annak elemei játszanak szerepet, illetve milliónyi biológiai-, kémiai-, biokémiai-, élettani- stb. folyamatnak kell lezajlania sikeresen. A biológiai fejlődésünk ebben a korban a legérzékenyebb a külvilág számos ingereire, ekkor a legtörékenyebb a szervezetünk.

A baba egészséges fejlődéséhez a gyors anyagcserére van szükség
Hogy csecsemő, - és gyermekkorban a fejlődés zökkenőmentesen menjen, ahhoz egy viszonylag gyors anyagcsere szükséges. Hisz, csak a gyors anyagcsere tudja biztosítani a gyors egyedfejlődést. Ehhez a szervezetnek meg kell felelni bizonyos feltételeknek.

Keringési rendszer
A keringési rendszer működése szaporábban zajlik, mint felnőttkorban, ami így a gyors anyagcseréhez és normális fejlődéshez hozzájárul.

Légzés
A légvételek száma is fokozódik ebben a korban, azért hogy az oxigén és szén-dioxid a szükséges mértékben tudjon cserélődni.

Emésztés
Emésztésük is - bár fejletlen- a perisztaltika révén fokozottabb, ezzel magyarázható a viszonylag hígabb székletük. A sok hasfájás is azt mutatja, hogy nehezebben emésztenek meg különböző ételeket, akár anyatejet vagy tápszert, hisz még az emésztőtraktusuk is fejlődő stádiumban van.

Vizeletkiválasztás
A gyors anyagcserével magyarázható, hogy a vizeletkiválasztó rendszerük napi szinten sokkal többször választ ki vizeletet, mint felnőtteknél. Emiatt több lesz a használt pelenka is. Megfigyelhető az idő előre haladtával, hogy minél inkább cseperedik a gyermek, a pelenkázást is kevesebbszer kell elvégezni. El kezd lassulni az anyagcseréjük. Kevesebb, dúsabb székletük lesz, napi 4-5-ről, 2-3-ra lecsökken.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés


Vérkeringés
A vérkeringés is lelassul a szükséges mértékben a fejlődés során, légvételek száma is csökkenő tendenciát mutat. Ahogy lassul az anyagcsere, úgy csökkennek azok az értékek, melyek csecsemő- és gyermekkorban meghatározzák az alapvető életfunkciókat. Ez azt mutatja, hogy közelít a felnőttkori normális értékekhez minden szervi paraméter, azaz a felnőtté válás útjára lép a szervezet.

Az oxyológia /sürgősségi orvostan/ életkor szerinti csoportosítása

újszülöttkor születéstől számított kb. 1. hét
csecsemőkor 1. hét- 1. életév
kisdedkor 1-3 évig
kisgyermekkor 3-6 évig
gyermekkor 6-14 évig
serdülőkor 14-18 évig


Élettani értékek az oxyológia szerint

  légzésszám pulzus  vérnyomás  testhőmérséklet
újszülött 45-60/perc 140-150/perc  60-70/40-50 Hgmm 35,5-37 °C
csecsemő 40-50/perc 140-145/perc 80/60 Hgmm 36,8-37,5°C
kisded 24-40/perc 130-140/perc 90-96/70-76 Hgmm 36,5-37,2°C
kisgyermek 22-34/perc 110-125/perc 96-102/76-82 Hgmm 35,8-36,9°C
gyermek 18-30/perc 100-110/perc 102-118/82-98 Hgmm 35,8-36,8°C
serdülő 12-16/perc   60-100/perc 120-128/80-92 Hgmm 35,5-36,8°C

    
A fenti táblázatból is látható, hogy a fejlődés során valamennyi életfunkció kezd „normalizálódni”, ahogy telik az idő beállnak ezek az értékek a végleges felnőttkori tendenciába.

Hogyan változnak a baba életfunkciói a hónapok során?
A „kisember”, ahogy növekszik, anyagcseréje hétről-hétre, hónapról-hónapra úgy lassul. Légzési munkája és szívverése is csökken, ahogy gyarapodik a súlya. Minden szívdobbanása erőteljesebb, amit a vérnyomás növekedése magyaráz és inkább már ez fog dominálni, hogy eljuttassa az oxigénnel telített vért valamennyi sejthez. Eddig ezt csecsemő-és gyermekkorban a szapora szívveréssel biztosította.

Miért normális a babáknál a 37,5 °C-os hőmérséklet?
A gyors anyagcsere a biofizika törvény szerint is hőtermeléssel jár. Emiatt újszülött-csecsemőkorban a testhőmérséklet normális felső határa akár elérheti a 37,5°C-ot is. Ez ugyebár felnőtteknél vagy gyermekkorban is már a hőemelkedés fogalmát kimeríti, de ebben a korban teljesen fiziológiás lehet. Természetesen, ha észlelünk például 37,3°C-ot a gyermekünknél, és társulnak hozzá panaszok és tünetek, akkor gondolhatunk valamilyen fertőzési folyamatra, de önmagában nem rejt veszélyt. Fontos megjegyezni, hogy valamennyi élettani érték egyéntől függő /kor, nem, testsúly, testalkat, adottságok, öröklődés stb./.

Ahogy felnőttek, úgy gyermekek között is vannak eltérő adottságúak, akik ellátás szempontjából több figyelmet igényelnek. Ide tartoznak a például krónikus asztmás betegek, akiről egy következő cikkemben lesz szó.  

Fotó: Freedigitalphotos.net
Szerző: Hekkel Zoltán mentőtiszt, KH-MEDworks Kft. ügyvezető

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: újszülött, csecsemő, kisded, kisgyermek, baba, élettani funkció, csecsemő fejlődése, csecsemő légzése, csecsemő pulzusa, csecsemő hőmérséklete

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A bölcsőhalál, vagy hirtelen csecsemőhalál oka és megelőzése

Magyarországon is évente sok babát veszítenek el a szüleik hirtelen bölcsőhalál következtében. De vajon mi okozhatja a bölcsőhalált, vagy más néven hirtelen csecsemőhalált? Ausztrál kutatók újabb lehetséges okot találtak a szörnyű esemény hátterében.

tovább a cikkre
A csecsemő rázásának, feldobálásának veszélyei

Frontális ütközéshez hasonló hatása van az egy éven aluli gyerekre, ha valaki megrázza, mert a csecsemő még nem tudja megtartani a fejét - figyelmeztet a megrázott gyerek szindrómára a Semmelweis Egyetem közleménye.

tovább a cikkre
A koraszülött, a csecsemő és a kisgyermek tanulási képességének fejlesztése

A koraszülött, de sérülést nem szenvedett csecsemők és kisgyermekek fejlesztésére sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, mint érett újszülött társaikéra.

tovább a cikkre
A csecsemők sejtik a gondolatainkat?

Egy magyar pszichológus legújabb kutatási eredményei szerint akár már a hét hónapos gyermekek is sejtik, hogy mi jár a másik fejében.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonyapüré

Paradicsomos burgonyapüré

Főzelékek >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 kisbaba részére: 100 gramm burgonya 1-2 db friss paradicsom 1 kis zellerlevél 1 teáskanál olaj

Recept:

A megtisztított, kockára vágott burgonyát beletesszük egy kis lábosba. Annyi vízzel öntjük fel, hogy a burgonyát éppen ellepje. Forrástól számítva 15-20 percig lassú tűzön puhára főzzük. Közben a friss paradicsomokat nyersen átpasszírozzuk egy szűr(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Így alakul át a középiskolai szakképzés a 2020/2021-es tanévtől! - Összeszedtük a legfontosabb változásokat

vissza vissza