Egy hetes letölthető mintaétrend az 1-3 éves babák részére - Így lehet okos és egészséges is

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Egy hetes letölthető mintaétrend az 1-3 éves babák részére - Így lehet okos és egészséges is

7 jó tanács, hogy a babák és kisgyerekek egészségesek és ellenállók legyenek az őszi-téli megbetegedésekkel szemben. Mennyit kell inniuk a babáknak naponta? Miért szükséges a D-vitamin a babák fejlődésében? Heti mintaétrenddel az 1-3 éves korosztály számára.

Hogyan lehetnek a babák és kisgyerekek egészségesek és ellenállók az őszi-téli megbetegedésekkel szemben? Mennyit kell inniuk a babáknak naponta? Miért szükséges a D-vitamin a babák fejlődésében? Heti letölthető mintaétrenddel az 1-3 éves korosztály számára.

Így lehet okos és egészséges a kisgyermeked - 7 jó tanács


1. Már a várandós kismamáknak is oda kell figyelniük a hidratációra, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyanak, de a szoptató édesanyáknak is kiemelten fontos ez, mivel a baba megemelkedett folyadékigényét is ki kell elégíteniük.

2.  Az anyatejes csecsemők számára elsődleges és legfontosabb az anyatej, amennyiben szükséges, forralt csapvízzel, vagy babavízzel már az egészen kicsik is megkínálhatók.

3. A nagyobb gyerekeket naponta többször kínáljuk meg innivalóval! A védőnői ajánlás alapján az ajánlott napi folyadékmennyiség 100-120 ml/kg. Ezt érdemes szűrt csapvízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel pótolnunk. A tea (cukor nélkül) és a friss gyümölcslevek szintén jó szomjoltók lehetnek, a szénsavas és cukros üdítőket azonban kerüljük! Ezek nemcsak, hogy nem oltják a szomjat, de jelentős cukortartalmuk miatt plusz kalóriaforrást is jelentenek.

4. Érdemes gyerekekkel megismertetni, megkedveltetni minél több zöldséget és gyümölcsöt, mert a bennük található vitaminok és ásványi anyagok segítenek az egészséges immunrendszer fenntartásában is.

5. Minél színesebb egy zöldség/gyümölcs, annál magasabb a vitamin tartalma. A vitamin megőrzéséhez minél kíméletesebben kell elkészíteni ezeket az ételeket. A párolást részesítsük előnyben a főzés helyett. A gyümölcsök pedig akár a desszertet is helyettesíthetik, és amellett, hogy kevesebb cukrot tartalmaznak, a természetes ízeket is megkedveltetik a gyerekekkel.

6. A D-vitamint a szervezet napfény hatására állítja elő, és kiemelten fontos a kisgyermekek számára kedvező élettani hatásai miatt. Hozzájárul például az immunrendszer és a csontok egészséges működéséhez, és a sejtfejlődéshez.

7. Fontos, hogy kihasználjuk a jó időt, és lehetőleg minél több időt töltsünk a kicsikkel szabad levegőn játékkal, mozgással. A rendszeres, életkornak megfelelő mozgás az egészséges életmód, az egészséges fejlődés egyik kulcsfontosságú összetevője. Megakadályozza az elhízást, segíti a tüdő fejlődését, elősegíti a csontok fejlődését, a jobb oxigén ellátottság miatt pedig növeli még az agyi kapacitást is.

Egy hetes letölthető mintaétrend az 1-3 éves babák részére - Így lehet okos és egészséges is

Heti étrendjavaslat az 1-3 éves korosztály számára*:
*Készítette Dusa Fanny, a Mens Mentis Egészségcentrum szakembere (kattins a képre és nagyobb méretben megnyílik)

 

 

Egy hetes letölthető mintaétrend az 1-3 éves babák részére - Így lehet okos és egészséges is

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Heti étrendjavaslat az 1-3 éves korosztály számára*:
*Készítette Dusa Fanny, a Mens Mentis Egészségcentrum szakembere

Az első 1000 nap - a gyermek fejlődésének alapja
Az első 1000 napban a gyermekek egész életüket meghatározó fejlődésen mennek át. A terhesség ideje alatt magzatként, majd életük első éveiben szervezetükben soha meg nem ismételhető minőségi és mennyiségi változások mennek végbe. Életünk első 1000 napjában a legintenzívebb a kognitív területek - mint a gondolkodás, a nyelvi képességek, az emlékezet - fejlődése, de ebben az időszakban alakul ki a bélflóra és az immunrendszer is.

Ekkor válik véglegessé a zsírsejtek száma, ami meghatározza a későbbi elhízásra való hajlamot. Az első 1000 nap kritikus a felnőttkori csontsűrűség, magasság és vérnyomás szempontjából is, azaz hosszú távon ez az időszak döntően befolyásolja a gyermek későbbi életét, egészségét. Megfelelő táplálkozással csökkenthető például a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

A Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület - a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társasággal együttműködve - éppen azért kezdeményezte az Első 1000 nap programot, hogy erre a kiemelten fontos időszakra felhívják a társadalom és a szakma (orvosok, védőnők) figyelmét.

Forrás: Első 1000 nap
Fotó: Freepik

 

 


Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2014.09.29