Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Milyen a gyermeked lelkiállapota? Ezekre a jelekre figyelj a rajzán a grafológus szerint - Szülők Lapja

Milyen a gyermeked lelkiállapota? Ezekre a jelekre figyelj a rajzán a grafológus szerint


Egy kisgyerek lelkiállapotát leghatékonyabban az alkotásai, rajzai tükrözik. A 3 éves gyerekek már rajzolnak. Rajzolnak és rajzolnak egészen 6-7 éves korukig. Pont addig, amíg az iskoláztatás szabálykövetelő elvárásai mélyen be nem hatolnak személyiségükbe.

Szerző: Bari Ilona
2015-04-27
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Bevallom nekem egy ideig nem mondott sok mindent egy gyermek rajza főleg a 4-6 éveseké nem. Még is valami megfogott, elgondolkodtatott, amikor egy- egy kiemelkedő figurát láttam a papíron. Annyira nem odaillő volt, és annyira más művészi látásmóddal készült, hogy kezdtem érdeklődni a „tudomány” és a kutatások, felmérések iránt - valójában hogyan is értékeljem ezeket az ábrákat mint grafológus.

„Édes gyerekrajzok” – amikor semmi „feltűnő” nincs a rajzokon
Nincs is semmi nagy látnivaló egy „normális”, kiegyensúlyozott gyermek rajzaiban, ha csak az nem, hogy érzékelhető, hogy a felnőttek, szülők foglalkoznak vele, fejlesztik értelmét, de nem kívánnak többet mint azt, hogy  gyerekük élje meg a gyermekkort. Ilyenkor a rajzok, az ábrák a színezések, nem kiugróan figyelemfelkeltőek, de nem is hangsúlytalanok. Amolyan édesek.

Amikor a satír megjelenik a gyerekrajzokon...
Akkor kezdődik az érdekesség, jobban mondva a személyiség kibontakozása avagy a grafológus szakmabelisége, amikor megjelenik egy satír, sötétszínű, kusza vagy nagy hangsúlyt kapó. Netalán még emberi alakkal kombinált, a csúcshatás, ha meg is személyisíthető. Na, ekkor jön a bumm. A környezetnek a feketeleves, a figyelmeztetés vagy a felismerés. Már ha megtörténik. Bizony van, hogy nem.
Akad mentegetőzés, ráfogás és kifogásos nyafogás. A grafológus meg hallgat és állítja igen, igen, de ez akkor is ott van és oka van. Na persze, reménykedik a szakember, idővel csak leesik, mit is akart mondani az elemzése. Rengeteget tudnék mesélni az ilyen személyes tapasztalatokból. Egy biztos túl sok joga egy grafológusnak nincs fejre koppintani, akár gyerekrajz akár kézírás elemzést végzünk.

De van olyan rajzos elemzés is, amikor a pozitív dolgok emelkednek ki. Például egy 3 éves kisgyermek rajzai annyira komponáltak és rendezettek, szabályosak voltak, hogy az ötött eszembe, jó lenne évek múlva is látni a rajzait ennek a gyermeknek. Biztosan valamiféle művész lesz, de akár még vezető, irányító egyéniség is válhat majd belőle. A grafológus álma ilyenkor, hogy évekkel később kimondhassa, „na én már akkor megmondtam…”

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés


Mit mond a tudomány a gyerekrajzokról?
A gyermekrajzoknak szintén van tudományos előéletük, mindig is kutattuk, és kutatni fogjuk gyermekeinket. Hogyan nevelhetjük okosabban, fejleszthetjük hatékonyabban kicsinyke elméjüket.
3 évesen már rajzolnak. Rajzolnak és rajzolnak 6-7 éves korukig. Pont addig, amíg az iskoláztatás szabálykövetelő elvárásai mélyen be nem hatolnak személyiségükbe. Ettől a kortól kezdve már a kézírásukat is kérheti a grafológus egy elemzéshez.  12 éves kortól a rajzok átváltoznak tudatossá, és tart a tudatosság jó hosszan, amíg az elme megint el nem kezd lázadni a szabályok és elvárások ellen, és akkor megint megjelenik a művésziesség, a szabadelvűség a rajzokban. Már aki addigra megkedveli a rajzolgatást. Sokan megunják és más kifejező eszközhöz nyúlnak.

A gyerekek lelkiállapotát leghatékonyabban az alkotásaik mutatják meg. Ami nem más, mint a rajzaik.Nagyon, de nagyon sok gyermek elhelyezési perben kértek tőlem szakvéleményt a gyermek rajzai, esetenként ez több rajz elemzésében. Ami nem jelent mást, hogy az igazságszolgáltatás ilyen eszközök alkalmazása révén is jól akar dönteni. Jelzem itt nem a szülő anyagi és presztízskérdéses állapota a fő. Mert magát a gyermeket nem elég szeretni, nevelni is kell!

Szerző: Bari Ilona
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: gyerek, gyerekrajz, grafológia

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyermekrajzok - Mit tudhatunk meg a gyermekünk rajzaiból?

Mire következtethetünk a gyermekek rajzaiból? Mit jelent, ha a rajz főmotívuma kitölti az egész lapot, vagy ellenkezőleg, ha a gyermek mindent csak kicsiben ábrázol? Miről árulkodnak a színek? Mire utal, ha a gyermek rajzai túlságosan is megváltoznak?

tovább a cikkre
Bántalmazott gyermekek megrázó családrajzai

Futótűzként terjednek a világhálón a bántalmazott gyerekek rajzaiból nyílt kiállítás sokkoló képei. A döbbenetes gyermekrajzok rávilágítanak a családon belüli erőszak felismerésének fontosságára és annak visszavonhatatlan következményeire. Mutatjuk a rajzokat.

tovább a cikkre
A gyermekrajzok alapján így nézne ki a világ - tündéri fotók

Telmo Pieper holland művész leporolta a gyerekkori rajzait, és a Photoshop segítségével életre keltette azokat. Az egykori gyerekrajzok megelevenítik azt a világot, amiről 4-5 évesen fantáziáltunk. Villáminterjú a művésszel az újjászületett gyerekkori rajzairól és gyermeki kreativitásról.

tovább a cikkre
Rajzolás kisgyerekeknél - Mikor alakul ki? Miért fontos? Hogyan értelmezd a rajzokat?

A rajzolás a kisgyermek impulzív, spontán, játékos tevékenysége. Mozgásos cselekvésekből indul ki. A gyerekek kezének csontosodása, a finom mozgásainak összerendezettsége - amely az írás valódi elsajátításához szükséges -, csak a 7. életév körül alakul ki. Fontos, hogy addig biztosítsunk számukra minél több lehetőséget a gyakorláshoz!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott burgonya

Rakott burgonya

Egytálételek >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db burgonya 2-3 ek joghurt 1 db paradicsom 100 g darált csirkemell margarin petrezselyem

Recept:

A 2 közepes méretű burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, vagy megsütjük, majd hámozás után krumplinyomón áttörjük.

Egy kis méretű (cca. 7-8 cm) átmérőjű hőálló edényt margarinnal kikenünk és a burgonya felét bele si(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza