Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Minden koraszülött babának szüksége van fejlesztésre - egy koraszülött baba sikertörténete - Szülők Lapja

Minden koraszülött babának szüksége van fejlesztésre - egy koraszülött baba sikertörténete

Szülőklapja képGergő baba agyvérzéses koraszülöttként jött a világra. Egyáltalán nem volt biztos az, hogy valaha meg tud tanulni járni… Ma 6 éves ügyes kisfiú, aki teljesen hagyományos oviba jár, és képességeivel kitűnik kortársai közül. Egy koraszülött baba és fejlesztőinek sikertörténete – interjú az édesanyával.

Szerző: Szülők lapja
2015-05-27
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Tunyogi Erzsébet
Konduktor, pszicho-terapeuta
kérdezd szakértőnket a témában >>

Tunyogi Erzsébet és a róla elnevezett Gyógyító Játszóház számos eredményt tudhat már maga mögött. Az egyik kiemelkedő példa a most januárban lett 6 éves Gergő és családja esete, akiknél azóta már született, nem koraszülöttként egy újabb csodálatos kisfiú, Peti is, velük beszélgettünk arról, mit éltek át pár éve.

Szülők Lapja (SZL): Mikor kerültetek Gergővel Tunyogi Erzsébetékhez?

Zsuzsa (ZS), Gergő édesanyja: Nagyon korán kerültünk hozzájuk, másokhoz képest is. Gergő most 6 éve, januárban született. Koraszülöttként jött a világra, ráadásul egyes és kettesszintű agyvérzettként, az összesen négy fokozatból. Ez viszonylag enyhébb állapotnak mondható, azonban annyira rossz kilátásaink voltak arra nézve, hogy ő valaha járni fog, hogy orvosai azt javasolták, mielőbb kezdjük el a fejlesztését. Annyit kértek tőlünk, hogy várjuk meg ezzel a 6 hetes kort, és csak utána vigyük el -  ezután jelentkeztünk Erzsébetéknél.

SZL: Milyen következményekkel számolhattatok volna, ha esetleg nem így tesztek?

ZS: Gergőnél már nem csak a mozgás fejlődésének problémáját látták, hanem a koraszülöttekre jellemző szembetegség, a ROP (retinopathia) is jelentkezett nála. ROP esetén az ideghártyát kóros erek „lyukasztják át”, így fiziológiailag a látás képzése nem tud megvalósulni, ezért neki még pici babaként (nem volt 2 hónapos ekkor)  mindkét szemén lézeres szemműtétet hajtottak végre, ambulánsan a PIC-ben. Ezzel megakadályozták azt, hogy egyáltalán ne lásson, ugyanis az erei fejlődéséből azt állapították meg, hogy szinte biztos, teljes vakság várt volna rá. Így tehát a látása és a mozgása is korlátozott maradhatott volna. Én folyamatosan mondom neki ezek miatt is, mennyire különleges kis ember Ő.

SZL: Hogyan éltétek meg a kezdeti sokkot, ami ezzel a helyzettel jár?

ZS: Nehezen. Az első pár napban a teljes kétségbeesés állapotában voltam, sőt, fizikailag is nagyon rosszul éreztem magam a szülés után, olyannyira, hogy nem is engedtek fel hozzá. Terhességi toxémiával kerültem kórházba, emiatt is történt a koraszülés. A toxémia a terhesség alatt alakult ki, ekkor a testem úgy érzékelte, mintha a magzat nem a testem része lett volna és ki akarta magából lökni. Ez nem sikerült, így a szervezetem saját maga, azaz ellenem kezdett fordulni. Olyan tünetekkel járt mindez, mint magas vérnyomás, teljes testi ödéma, fehérje jelent meg a vizeletemben, máj- és vesekárosodásom volt. Ebben az állapotban, mielőtt a legnagyobb baj megtörténne, szokták megszakítani a terhességet, és kiveszik a babát a további károsodás elkerülése végett, védve a baba és a mama életét is. Gergő emiatt született 28 hétre, császármetszéssel.

SZL: Mi vitt előre benneteket ebben az elképesztően nehéz időszakban?

ZS: Nekem nagy szükségem volt a Párom jelenlétére. Addig is, amíg a kórházba jártunk Gergőhöz, és azután is, hogy hazajöttünk. Együtt mentünk az első vizsgálatra is Tunyogi Erzsébetékhez, itt minden alkalommal minden szülő megkapja a teljes programot arra vonatkozóan, mi várható gyermeke fejlesztése során az elkövetkezőkben. Nagyon izgalmas volt, apukám például még a játszóházban használatos pocirollert is nekiállt Gergőnek barkácsolni otthon, házilag. Minden ott alkalmazandó feladathoz igyekeztük megtalálni a legjobb alternatívát otthonra. Nagyon fontos, hogy otthon is elvégeztük a kiadott feladatainkat. Szinte állandóan maceráltuk, több feladat alatt is előfordult, hogy sírt, hiszen nem minden kellemes neki, fájhatott neki, izomláza volt, ezeket nehéz volt neki  és nekünk megcsinálni, majd’ megszakadt a szívem… Az vitt előre, hogy tudtam, minden egyes feladat elvégzésével könnyebbé teszem a későbbi életét. 2 éves koráig hordtuk őt a játszóházba, utána született Peti, Gergő tesója.

SZL: Mi az, amit igazán kiemelnél a játszóházas évekből, mit kaptatok az ottani szakemberektől?

ZS: Sok minden pozitívum közül, amit a játszóházban tapasztaltunk az egyik kiemelendő az, hogy az ott dolgozó szakemberek a családot megpróbálják egyben tartani. Az, hogy a baba sérülten és/vagy korán jön világra egy olyan tehetetlen, tanácstalan, állapotba taszítja az embert, amiből nem látja a kiutat, és egyfajta bénultság lesz úrra rajta. Sokunkban megvan persze az ösztön, hogy a lehető legjobbat biztosítsa a gyereknek, de vannak olyan korlátok, amit átlépni egyedül nehéz. Hiába szeretném, hogy megtanuljon járni a háromnaposan agyvérzést kapott baba, ha nem tudom, hogy kell. Itt a Játszóházban viszont pontosan azt tanítják meg nekünk, anyukáknak és apukáknak, hogy mi vagyunk a legfontosabbak a gyereknek és igenis mi vagyunk azok, akik tehetünk, és a legtöbbet tehetjük azért, hogy minden a lehető legjobb irányba menjen. Azzal, hogy folyamatosan mi is le vagyunk kötve a fejlesztéssel, hogy aktívan részt veszünk benne, segít kibillenteni a tehetetlenségből. Mindig kaptunk kisebb részcélokat és mindig olyan nagy öröm volt megélni, hogy ezt is elértük együtt.

Akárhányszor meglátok valakit az utcán, aki mozgáskorlátozott idegrendszeri károsodás miatt, mindig eszembe jut, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy vannak Emberek, akik segítettek nekünk, hogy egészséges gyermekünk legyen. Azt gondolom, hogy ennek természetesnek kell lennie a XXI. században, hogy legyen ilyen hely és ezért meg is kell tennie mindent a társadalomnak. Ha nem lenne Erzsébet, Annamari és a Többiek, akkor mi mind a társadalom peremére sodródtunk volna. Mostanra két gyönyörű gyermekünk van, akik óvodásak. Mi mindketten a férjemmel dolgozhatunk, mert a gyerekek egészségesek és nem felejtjük el, hogy az életet, amit élhetünk most hogyan érhettük el.

Minden koraszülött babának szüksége van fejlesztésre - egy koraszülött baba sikertörténete

Tunyogi Erzsébet éppen egy koraszülött babával játszik (Fotó: Tunyogi Játszóház)

SZL: Gergő jelenleg hol tart, mennyit fejlődött?

ZS: Gergő ma korosztályának megfelelő csoportba jár oviba, és abszolút behozta a kortársait testileg, mozgásban is. Sőt, mivel értelmileg is fejlesztettük őt Erzsébetéknél, még ha elfogultak is vagyunk, Gergő láthatóan extra okos lett. A körülményekhez képest ez óriási eredmény és nagyon nagy hálával tartozunk mindazoknak, akik fejlesztésében részt vettek. A kórházi orvosainktól kezdve, akik egyből Tunyogi Erzsébethez irányítottak, a játszóházi szakembereknek és magunknak is, akik végigcsináltuk ezt az egészet és természetesen Gergőnek, akiért mindez történt, hogy ilyen ügyesen részt vett ebben.

A Gyógyító Játszóház intézménye mint Tunyogi Pedagógiai Szakszolgálat >> várja a gyermekeket és családjukat.

Címkék: koraszülött baba, koraszülött fejlesztés, Tunyogi játszóház

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Lusta a baba, vagy lemaradt a fejlődésben?
Lusta a baba, vagy lemaradt a fejlődésben?

Nem fordul át időben a baba? Ügyetlenül fogja meg a tárgyakat? Késik a beszéde? Mi számít egyáltalán fejlődési késésnek? A szakember szerint nincs lusta csecsemő, csak fejlődésében akadályozott baba - fejleszteni pedig egyáltalán nem ciki.

tovább a cikkre
Sérült gyerekek - angyalok a mindennapokban
Sérült gyerekek - angyalok a mindennapokban

Tunyogi Erzsébet szakértőnk egy megható, tanulságos történetet oszt meg velünk Karácsony alkalmából. Mert bizony vannak családok, ahová kis angyalkák születnek...

tovább a cikkre
Mit játsszunk a csecsemővel és a kisgyermekkel?
Mit játsszunk a csecsemővel és a kisgyermekkel?

Hogyan fejlődnek az érzékszervek? Milyen játékokkal lehet támogatni, segíteni a fejlődést? Szakértőnk tanácsai a látás és a hallás fejlesztésére.

tovább a cikkre
A koraszülött, a csecsemő és a kisgyermek tanulási képességének fejlesztése
A koraszülött, a csecsemő és a kisgyermek tanulási képességének fejlesztése

A koraszülött, de sérülést nem szenvedett csecsemők és kisgyermekek fejlesztésére sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, mint érett újszülött társaikéra.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Tunyogi Erzsébet - Konduktor, pszicho-terapeuta

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Omlett

Omlett

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db tojás 80 gr reszelt sajt 30 gr vaj, vagy olaj

Recept:

A tojásokat felverjük, a reszelt sajt felét belekeverjük. Az így kapott masszából két lapot sütünk. Csak az egyik oldalát sütjük, majd megszórjuk reszelt sajttal és egymásra hajtjuk.
Ízesíthető sóskával, spenóttal, reszelt sárgarép&aacu(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Beragasztotta a kisfia száját a tatabányai anya, mert nem tudott tőle tévét nézni - 5 év börtönt is kaphat

vissza vissza