Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Nyelvtanulás kisgyermekkorban - Szülők Lapja

Nyelvtanulás kisgyermekkorban


Az idegen nyelvnek a játékhoz hasonló örömforrássá kell válnia. A legjobb út tehát a természetesség, a spontán élethelyzetek, a mókás, játékos szituációk kihasználása, a sok-sok dal, versike, mondóka, mozgásos játék gyakorlása, amit ez a korosztály imád és mindennél jobban élvez.

Szerző: Szülők lapja
2008-12-01
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

Beépíthetjük a mindennapi rutinba a zenehallgatást, rajzfilmek közös megtekintését (több nyelvű DVD-k, internetről letölthető anyagok), felolvashatunk rövid, egyszerű meséket szépen illusztrált gyerekkönyvekből. Bármit is játszunk, csinálunk, helyezzük előtérbe a szemléltetést! (képek, rajzok, bábok, kártyák… stb.) Rendkívül hasznos lehet még idegen anyanyelvű beszélővel tartott szorosabb kapcsolat, rendszeresített közös játék, persze ha erre lehetősége nyílik a családnak.

Akár a legelső napoktól énekelhetünk, mondókázhatunk más nyelven is gyermekünknek vagy bekapcsolhatunk kedves, lágy dallamú „babazenét”, gyermekdalokat tartalmazó CD-t. Ha érzünk magunkban annyi bátorságot, hogy idegen nyelven beszéljünk hozzá, hát tegyük meg, méghozzá a legelején. Nem muszáj egész nap, köthetjük a második nyelvet bizonyos napszakhoz vagy tevékenységhez. A következetesség szabályát azonban ajánlatos betartani.
Nem kell túl sokat várnunk az idegen nyelven tartott baba- illetve kisgyermek foglalkozásokkal sem. A számunkra megfelelő foglalkozás kiválasztásánál tartsuk szem előtt a következőket:
• A légkör mindig vidám, oldott és barátságos legyen (ahol a tanulás valóban gyerekjáték!)
• Tartalmazzon eredeti énekeket, gyerekverseket, mondókákat és sok-sok mozgásos játékot, hogy minél több érzékszervük legyen bevonva és egész testükkel reagálhassanak az őket ért ingerekre
• Ez esetben is, mint az óvodában és az iskolában inkább pedagógust illetve foglalkozásvezetőt válasszunk, aki, ha nem is anyanyelvi, de nagyon szép kiejtéssel beszéli a nyelvet, megfelelő szakmai háttérrel bír, kedves, nyitott, mosolygós személyiség, aki „ért a gyermekek nyelvén”, türelmes és nagy empátiás készséggel rendelkezik
• Olyan programot keressünk, ahol mi is aktív részesei lehetünk az eseményeknek. Így közös élményekben gazdagodunk, nem szalasztjuk el a varázslatos pillanatokat, erősítjük az anya-gyermek kapcsolatot és rengeteg ötletet meríthetünk az otthoni, gyermekünkkel való foglalkozáshoz.
• Végül de nem utolsó sorban: nem biztos, hogy a legdrágább foglalkozás a legjobb…

A korai nyelvelsajátítás mellett szól tehát több lényeges tényező is: a nyelvek közvetítésével nem az a cél, hogy a gyerek egy-két év alatt tökéletesen beszéljen egy másik nyelvet, hanem elsősorban azzal a nagy ajándékkal gazdagítjuk, mely a későbbiekben lehetővé teszi számára a nyelvtanulással kapcsolatos pozitív attitűd, a nyelvek iránti fogékonyság kialakulását és a görcsök, szorongások nélküli, természetes nyelvhasználatot.


Orosz Mónika
A Spotty Frog nyelvtanulás megálmodója

 

Címkék: kisgyermek, nyelvtanulás, idegen nyelv, játék, korai nyelvelsajátítás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Korai nyelvtanulás vagy nyelvelsajátítás

Életünkben egyre fontosabb szerepet töltenek be az idegen nyelvek. Nyelvtudás hiányában csökkennek esélyeink a felsőoktatásba való bejutáshoz, korlátozódnak munkahelyi lehetőségeink, de nehezebben boldogulunk akár egy külföldi nyaralás váratlan élethelyzetében is.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sajtos rúd

Sajtos rúd

Sütemények >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 16 dkg liszt 18 dkg sajt 12 dkg vaj 3 tojás sárgája 2 evőkanál tejföl só

Recept:

A lisztet, a reszelt sajtot, a vajat és a 2 tojás sárgáját összekeverjük, hozzáadunk 1 evőkanál tejfölt és egy kis sót. Összegyúrjuk, kétszer kinyújtjuk, mint a vajas tésztát, majd hideg helyre tesszük.

Egy óra múlva 1/2 cm vastagra ny&uac(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Így alakul át a középiskolai szakképzés a 2020/2021-es tanévtől! - Összeszedtük a legfontosabb változásokat

vissza vissza