Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Mire fog emlékezni a gyermeked az első 3 évéből? - ezt mondja a szakértő - Szülők Lapja

Mire fog emlékezni a gyermeked az első 3 évéből? - ezt mondja a szakértő

Szülőklapja képTöbbségünknek nincsenek emlékei életünk első három évéről, de vajon mi lehet ennek az oka? Miért olyan nehéz a visszaemlékezés? A válasz valahol a megszületésünknél keresendő...

Szerző: Potyondi László
2015-06-02
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Többségünknek nincsenek emlékei életünk első három évéről. Vajon miért, mi miatt nem emlékezünk erre az időre? A kérdést Potyondi László pszichopedagógus fejtegeti.

Az Ayres hintából a kisgyerekek a születésükkel azonos módon másznak ki
Gyerekekkel végzett fejlesztő foglalkozások alkalmával gyakran tapasztalom, hogy a játék során szerzett szenzoros ingerek hatására a gyerekeknél ebből a korai időből emlékek jönnek elő. Az Ayres-hintából minden gyerek, akivel több, mint másfél évtizedes munkám során dolgoztam, a születésének megegyező módon bújik ki.
A farfekvéssel születettek mindig lábbal előre másznak ki belőle, akire a köldökzsinór rátekeredett, az belegabalyodik a hintába, annak kötelébe, és a császármeséssel születetteket mindig ki kell segíteni belőle. Mindig megkérem a szülőket, hogy az első pár alkalommal maradjanak a váróban, mert gyakran előfordul, hogy a játék hevében előtóduló emlékektől láthatóan megijednek a gyerekek, ilyenkor kirohannak a szüleikhez egy ölelésre, puszira, majd megnyugodva visszatérnek az örömteli játékhoz.

Vajon mik lehetnek ezek az emlékek? Miért olyan nehéz rájuk visszaemlékezni? Gondoljunk csak bele, hogyan is születünk erre a világra?

A babák idegrendszere az első három évben rohamosan fejlődik
Idegrendszerünknek még csak a fele van meg. Egy csecsemő agyának a súlya 600-700 gramm a felnőtté 1500 gramm körüli. Ebben a kezdetleges idegrendszerben minden genetikusan kódolva van, ami szükséges a járáshoz, futáshoz, játékhoz, beszédhez. Amit nagyszüleink gondoltak, hogy a gyereket tanítani kell a járásra, ma már tudjuk, hogy nem igaz, minden gyerekben genetikusan kódolva van a járás képessége, csak az idegrendszernek meg kell hozzá érni a szenzoros ingerek hatására.
Hozzáértő szakemberek már az újszülött csecsemőnél ki tudják váltani a járást, mászást, kúszást, az elemi mozgásmintákat a megfelelő intenzitású ingerek adásával. Ennek a viszonylag éretlen idegrendszernek, az élet első három évében rohamos fejlődésen kell átesnie, hogy mindent meg tudjon tanulni, amire később szüksége lesz.

Az emlékeink megvannak, csak nem hívhatók elő
Minden nap körülbelül 100.000 idegsejt képződik, melynek a feladata ellátásához a megfelelő helyre kell vándorolnia. A hippokampusz feladata, hogy az emlékeket a megfelelő címkékkel ellátva a hosszútávú emlékezetbe iktassa. Az új idegsejtek létrehozása és rendszerbe kapcsolása azonban olyan sok energiát emészt fel, hogy a fiatal agyban a címkézés elmarad, enélkül pedig elveszik a hozzáférési útvonal, vagyis az emlék megvan ugyan, de nem hívható elő./Frankland/.

Intenzív ingerek mozgósít(hat)ják a babák éretlen idegrendszerét
Ahhoz, hogy ebben az értetlen idegrendszerben egy ingerület elérjen a megfelelő helyre, ahol a megfelelő válasz születhet, szükség van az inger nagy intenzitására. Ekkor beszélünk magas ingerküszöbről, mikor láthatóan a gyermek nem érzékeli az őt ért fájdalomingert. Egy baráti összejövetelen az akkor tizenegy hónapos fiam elejtette az üvegpoharat, melyből ivott, ami hangos csattanással szilánkokra tört a padlón. Fiam ijedten felnézett, és tisztán érthetően azt mondta „Eltört!”. Döbbenten összenéztünk. Jól hallottuk? Tud beszélni? Persze, ezt követően még két hónapig nem szólalt meg, de az őt érő inger olyan intenzív volt, hogy elég energiát tudott mozgósítani az idegrendszerben, hogy ki tudta mondani, amire hirtelen gondolt.

Az újszülött csecsemőkben az ismeretlen ingerek riadalmat keltenek
Azok az események melyek riadalmat keltenek bennünk, hatásukra stressz hormon keletkezik a szervezetben, és menekülésre késztetnek minket, nagy intenzitású ingert keltenek, melyek könnyebben aktivizálják idegrendszerünket. Ilyen eseményből számtalan van csecsemőkorunkban.
Először is kipréselnek minket egy szűk csatornán melyben nem fér el a koponyánk, koponya csontjainknak egymásra kell csúsznia. Megérkezünk egy hideg ismeretlen világba, ahol az anya pocakjában lévő 37 fokhoz képest legalább 8-10 fokkal hidegebb van kint. Addig az anya hasa megszűrte a külvilág hangjait, csillapította a tapintási ingereket és megvédett minket a szagoktól, és most hirtelen minden irtózatos intenzitással dől ránk.

Mivel nem rendelkezik az újszülött elég információval az őt körülvevő környezetről, ezért az őt érő ingerek riadalmat kelthetnek bennük. Azokat az emlékeket, melyek olyan mértékű feszültséget, félelmet jelentenek számára, amit nem tud elviselni, elfojtódnak, a tudatunk számára elérhetetlenné válnak.

Miért nem emlékszünk életünk első 3 évére?
Freud azzal magyarázza a gyerekkori amnéziát (életünk első három évére nem emlékszünk), hogy olyan traumatikus volt számunkra, hogy azt teljes egészében elfojtottuk. Ezek az elfojtott emlékek melyek negatív érzelmeket hordoznak magukban aztán egész életünkön át elkísérnek minket megkeserítve életünket, nem is értve, miért félünk bizonyos dolgoktól, miért viselkedünk érthetetlenül bizonyos helyzetekben. Ezek az emlékek törnek elő a terápia során, melyeket újra átélve megoldást találhatunk rájuk, illetve elveszíthetik fenyegető mivoltukat, átértékelődnek bennünk.

Szerző: Potyondi László pszichopedagógus
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: szülés, születés, újszülött, szülőcsatorna, agyfejlődés, babafejlődés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Hogyan befolyásolja az idegen nyelv tanulása az agyi folyamatokat?
Hogyan befolyásolja az idegen nyelv tanulása az agyi folyamatokat?

Az idegen nyelv tanulásának fontossága vitathatatlan - számos előnye származik annak, aki nyelveket beszél. De vajon hogyan hat az idegennyelv elsajátítása az agyunkra? Svéd kutatók megállapításai az idegennyelv-tanulásról és nyelvérzékről.

tovább a cikkre
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít

Rendkívül hatékony módszer: koraszülött babák fejlődésének támogatására és kisgyermekeknél előforduló beszédkésés, dadogás, figyelemzavar, szorongás, iskolai tanulási nehézségek, hiperaktivitás, autizmus, epilepszia, agresszív viselkedés és még sok egyéb tünet kezelésére.

tovább a cikkre
Szoptatás - Miért fontos a babának, milyen pozitív hatásai vannak?
Szoptatás - Miért fontos a babának, milyen pozitív hatásai vannak?

Tudtad, hogy a szoptatással egyúttal fejleszted kisbabád beszédértését, logikáját, de akár későbbi olvasási képességét? De nem csak ezeket, hanem még sok minden mást is! Gyógypedagógus szakértőnk a szoptatást merőben új megvilágításba helyezi, és elárulja nekünk, hogy az milyen fontos agyi-idegrendszeri fejlődési folyamatokra hat jótékonyan.

tovább a cikkre
Miért fontos a mozgás a babának és a mamának?
Miért fontos a mozgás a babának és a mamának?

Gyermeked felfedezési, tanulási és szórakozási vágya még automatikusan összekapcsolódik a mozgással. A mozgáson keresztül fejlődik az izomereje és érzékelése, a mozgáskoordinációja, egyensúlyérzéke, finommanipulációja, ritmusérzéke, koncentrációs, és természetesen a térbeli tájékozódó képessége.

tovább a cikkre
Babák mozgásfejlődési vizsgálatának fontossága
Babák mozgásfejlődési vizsgálatának fontossága

A baba mozgásának fejlődése nemcsak a felülés, az átfordulás és járás minőségét és időbeli megjelenését befolyásolja, ennél sokkal nagyobb szerepe van a gyermek fejlődésében. Az elmaradás akár az egész életminőségét befolyásolhatja, ezért rendkívül fontos, hogy minél hamarabb szakemberhez forduljon, aki eltérést tapasztal.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Gyermekbántalmazás bejelentése: hova fordulhatsz, ha bántalmazásra gyanakodsz a környezetedben? Családjogi szakértő válaszol tovább

Bántalmazás, szexuális zaklatás - sajnos egyre többször merülnek fel a gyermekek sérelmére elkövetett, ilyen jellegű bűncselekmények. Tudjuk-e, mi a hivatalos útja, módja annak, hogy egy...

Év végi szabadság kiadása: mi a hivatalos eljárás? Hogyan lehet szabadságot átvinni a következő évre?  tovább

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot a törvény szerint, ettől csak néhány esetben lehet eltérni. Melyik az a 4 eset, amikor a szabadság átvihető a következő...

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Bogyóleves

Bogyóleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 ml olaj 20 g fehérliszt 20 g Graham liszt só köménymag levesgyöngy vagy pirított zsemlekocka

Recept:

Az olajat egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a lisztet, állandó kevergetés mellett világosbarnára pirítjuk. Egy kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, köménymaggal ízesítjük. Jól kiforraljuk. Levesgyöngy&(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Családtervezés

Babát szeretnél? 7+1 dolog, amit tegyél meg, hogy könnyebben sikerüljön teherbe esned (x)

vissza vissza