Meztelenség és együtt fürdés: Hogyan hat a gyerekre? - Ezt mondja a pszichológus

Dr. Árvainé Koczok Márta

Gyerek fejlődése

Dr. Árvainé Koczok Márta


Meztelenség és együtt fürdés: Hogyan hat a gyerekre? - Ezt mondja a pszichológus Baj-e, ha a gyerek előtt meztelenül járkálunk a lakásban? Mikortól kerüljük a gyerekek előtti meztelenkedést? Meddig fürödhet együtt apa és lánya? Sokan úgy vélik, természetes, hogy a gyermek meztelenül is láthatja szüleit, pl. fürdés vagy öltözködés közben. Mások teljesen elzárkóznak ettől, mert zavarja őket a kis lurkó bámuló tekintete, érdeklődése, olykor kínos kérdései. Melyik a helyes hozzáállás? Meddig mutatkozhatunk meztelenül a gyermekünk előtt? Hogyan viselkedjünk előtte? - tesszük fel szülőként a kérdéseket.

Ebben a témában, mint oly sok gyermeknevelési kérdésben, sem könnyű egyértelmű választ adni, de azért van néhány szakmai szempont, amit érdemes szem előtt tartani - mondja dr. Árvainé Koczok Márta pszichológus.


A gyerekek utánzás és azonosulás révén tanulják a nemi szerepeket
Dr. Szilágyi Vilmos szexuálpszichológus szerint a gyermekek pszichoszexuális fejlődésének alapja a saját biológiai nemmel való azonosság felismerése és elfogadása (ld.: Szexuálpszichológia, Medicina, 2006). A gyermekünk tehát azonosulás és utánzás révén sajátítja el a nemi szerepeket is, éppen ezért nem mindegy, hogyan viselkedünk előtte, mint nő és férfi.

A szülők tudattalanul alakítják ki gyermekükben, hogyan kell kisfiúként, illetve kislányként viselkedni. Ennek köszönhetően a gyerekek 3 éves korukra tisztában vannak azzal, melyik nemhez tartoznak, főként a külsőségek alapján.

A 4-10 éves gyerekek szexuális kíváncsisága fokozódik
"A 4-10. életév során megszilárdul a pszichoszexuális identitás, és fokozatosan kiépül a nemi szerep. Ekkor fokozódik a gyermekekben a szexuális kíváncsiság, fantázia, és játék. A gyermek kezdi felfedezni a saját testét."

 Az óvodás-, vagy kisiskolás korú gyermekeknél éppen ezért olyan szexuális megnyilvánulások is jelentkezhetnek, melyek aggodalmat kelthetnek a szülőkben, pedagógusokban egyaránt. Ilyenkor fontos, hogy ne szégyenítsük meg a gyermeket, és ne tiltsuk örömszerző tevékenységét, ugyanakkor beszélgessünk vele sokat, hiszen az ekkor szerzett benyomások kihatnak az egész pszichoszexuális fejlődésre!



Szégyenlős szülőnek szégyenlős lesz a gyermeke?
Szilágyi Vilmos szerint kétféle magatartásra érdemes odafigyelni:
1) Magamutogatás (exhibicionizmus) vágya és öröme,
2) Szégyenlősség (rejtőzködés)

Mindkettőt tanulja a gyermek. Az utóbbit különösen könnyen, ha a szülők maguk is szégyenlősek, és otthon tilos a meztelenség.

A gyermekben természetesen él a világ megismerésére, így a test felfedezésére irányuló kíváncsiság is. Ezt úgy tudja kielégíteni, hogy megfigyel másokat (szüleit, testvéreit), vagy pedig kérdéseket tesz fel.

Ha a szülő nem ad számára kielégítő magyarázatot, akkor ez jelentős mértékű szorongást eredményezhet nála. Ugyanakkor hamar el is veszíti kérdezőkedvét, ha a szülő zavarba jön, esetleg megharagszik a kérdések hallatán, kitér a válaszadás elől, netán hamis magyarázatot ad.

Láthatja-e a gyerek a szüleit meztelenül?
Szilágyi Vilmos szerint "a szülői ház elsődleges feladata a gyermek biológiai nemével megegyező szexuális identitásának kialakítása, és nemi szerepének megalapozása. Vagyis azonosulni tudjon a vele egyező nemű szülővel, sajátítsa el az empátia és szeretet készségét, az "ősbizalmat", és kapjon őszinte választ az őt érdeklő, szexuális vonatkozású kérdésekre."

Fontos tehát, hogy a gyermek láthassa a szüleit meztelenül. Ám arról nem esett még szó, meddig ajánlott ez, és mire figyeljen közben a szülő.

Mi a helyes szülői magatartás a meztelenség kapcsán?
- Legyen természetes, hogy bizonyos helyzetekben (pl. fürdés, öltözködés) látjuk egymást meztelenül
- Ne csináljunk a meztelenségből nagy ügyet
- Az a jó, ha jóban vagyunk a testünkkel, önmagunkkal. Fontos, hogy elfogadjuk, szeressük magunkat úgy, ahogy vagyunk. Ez az alapja a hiteles magatartásnak
- Kommunikáljunk őszintén
- Ha kényelmetlenül érezzük magunkat, nem kell erőltetni, csak azért, mert a szakemberek szerint így kellene
- Válaszoljunk a gyermek életkorának megfelelően az őt érdeklő kérdésekre! Legyenek rövidek, könnyen érthetőek a válaszok
- Ne legyen tabu a meztelenség! Lehessen róla beszélni, lehessen természetesen megnyilvánulni
- Fogadjuk el, hogy ez is a fejlődés része, ezzel is foglalkozni kell


Mikortól ne mutatkozzunk meztelenül a gyerek előtt?
E kérdésnek a megválaszolásában fontos támpont az, hogy az érintettek hogyan érzik magukat az adott helyzetben. Ugyanis lehet, hogy nem zavar, ha óvodás gyermekünk látja, amint átöltözünk, de egy kamasz esetében már érezhetjük kényelmetlenül magunkat. Ilyenkor előfordulhat, hogy ők jeleznek hamarabb: most már ne segítsünk nekik öltözni, fürdeni, vagy jelzésképpen magukra zárják a fürdőszoba ajtót.

Meddig fürödhet együtt apa és lánya, mikortól ne zuhanyozzon anya a fia előtt?
Ellenkező nemű szülő esetén hamarabb jelentkezhet a zavaró érzés. Egy jól működő családban, ösztönösen érezzük, jelezzük egymás felé a határokat.

Könnyen és rugalmasan lehet változtatni a szokásokon. Azt gondolom, hogy a szülők ösztönös megérzésére lehet hagyatkozni ezekben a kérdésekben.  A hangsúly a természetességen van.

Fontos, hogy a családtagok figyeljenek egymásra, legyenek rugalmasak, őszinték, és hitelesek, akkor a gyermekük (pszichoszexuális) fejlődése is harmonikus lesz.

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta pszichológus
Fotó: Freepik/user18526052

Dr. Árvainé Koczok Márta

Gyerek fejlődése

Dr. Árvainé Koczok Márta


2015.06.04