Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Nyelvtanulás babáknak, kisgyermekeknek - Miért jó a korai nyelvtanulás? Mire figyelj, ha otthon tanítod idegen nye - Szülők Lapja

Nyelvtanulás babáknak, kisgyermekeknek - Miért jó a korai nyelvtanulás? Mire figyelj, ha otthon tanítod idegen nyelvre a gyermeked?

Szülőklapja képMelyek a korai nyelvtanulás előnyei? Miért érdemes a babákkal, kisgyermekekkel babaangolra járni? Bezavarhat-e egy második nyelv a kisgyerek későbbi nyelvi fejlődésébe? Mi kell a sikeres nyelvtanuláshoz? Hogyan foglalkozz te a kisgyerekkel otthon?

Szerző: Fürész-Mayernik Melinda
2016-01-07
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Fürész-Mayernik Melinda
baba- és gyermek angol oktató
kérdezd szakértőnket a témában >>

„Pici korban már érdemes tanítgatni a gyermeket? Beszélhetek hozzá angolul?” – Fürész-Mayernik Melinda kisgyermekkori nyelvoktató számára elég gyakran teszik fel ezekt a kérdéseket a korai nyelvtanulás, illetve a babaangol kapcsán.

Szakértőnk elmondja, hogy miért tartja nagyszerű lehetőségnek, ha a babák nyelvtanulásával már ideje korán el tud kezdeni foglalkozni a szülő, illetve hasznos tippeket is ad a sikeres nyelvtanításhoz, illetve az otthoni játékos nyelvi fejlesztéshez.

Korai nyelvtanulás, babaangol


Tévhit, hogy a korai nyelvtanulás később ártalmas lehet
Sajnos manapság még mindig az a téves nézet él az emberek többségében, hogy a korai nyelvoktatás valami ártalmas, felesleges és a gyermek számára megterhelő dolog. Így azok a szülők, akik szeretnének bevezetni gyermekük életébe egy második nyelvet, sokszor elbizonytalanodnak, hogy vajon tényleg érdemes-e ilyen korán elkezdeni, és nem okoznak-e ezzel sérülést a gyermekük számára. Előre gondolkodva azzal is tisztában vannak, hogy a jövőbeli boldogulásukhoz nélkülözhetetlen lesz, hogy jól beszéljenek idegen nyelveket és az iskolában ne kínlódva kelljen azt elsajátítaniuk.

A szakemberek, pedagógusok, gyógypedagógusok, védőnők és nyelvtanárok között is akadnak olyanok, akik nem értenek egyet a korai kezdéssel, azonban ezek mögött az érvek mögött általában nem találunk bizonyított tényeket. Ahogyan a két- vagy többnyelvű családban felnövő gyermekek sem lesznek diszlexiások, magatartási zavarosak, pöszék, megkésett beszédfejlődésűek.

Minél korábban kezdődik a nyelvtanulás, annál kevésbé alakul ki akcentus
Bizonyított tény, hogy a minél korábbi kezdéssel elkerülhető az akcentus, hiszen az újszülött bármely nyelv hangkészletének elsajátítására képes, nem tesz különbséget a nyelvek között, azt a nyelvet fogja később használni, amelyiket hallja.  Maga a nyelv elsajátításának folyamata pedig nem tanulás, nem is szeretem ezt a szót használni, különösen amikor kicsikről van szó. Ahogyan az anyanyelvét sajátítja el a gyermek, ugyanúgy „szedi fel” egy második nyelv szavait és nyelvtani szerkezeteit, anélkül, hogy ezt valóban tanítanánk neki. Az anyanyelv elsajátításakor is a dajkanyelv szavait, a hangsúlyokat, hanglejtésünket használjuk, játszunk a hangunkkal, énekelünk, mondókázunk és minden beszédünk tartalmát kifejezzük mimikával, gesztusokkal, tehát szemléltetünk.

Amikor egy második nyelven beszélünk a kicsihez, ugyanezeket a módszereket használjuk. A szakemberek külön terminussal jelölik a 10 év alatti és 10 év feletti nyelvtanulást, az előbbit nyelvelsajátításnak, az utóbbit valóban tanulásnak hívják, hiszen máshogyan rögzülnek az információk.

A gyerek hozzáállása a nyelvhez sokszor a szülő hozzáállásán múlik
Az első és legfontosabb lépés, hogy a szülők egymás között megbeszéljék, hogy ők hogyan vélekednek a korai nyelvoktatásról. Más a helyzet, ha a két szülő nem azonos anyanyelvű, illetve olyan országban élnek, ahol nem az anyanyelvüket beszélik, hiszen itt eleve adottak a lehetőségek, és a gyermek azt a nyelvet/azokat a nyelveket fogja használni, amiket hall. Tehát például apával angolul, anyával csak magyarul beszél, a környezetében pedig lehetséges, hogy egy harmadik nyelven kommunikál.

Ám nem ez az egyetlen út, hiszen Magyarországon magyar anyanyelvű szülőként is átadhatunk akár egy tanult nyelvet gyermekünknek, akkor is, ha nem vagyunk nyelvtanárok. Nyilván a nyelvet azért érdemes olyan szinten beszélni, hogy azt hitelesen használhassuk a kicsivel, vagyis fontos, hogy magunkat is képezzük.

6 érv, amiért érdemes bevezetni az idegen nyelvet a babák, kisgyerekek életébe

 1. a gyerekek játék közben, észrevétlenül tanulnak, miközben a világot felfedezik, úgy szívják magukba az új információkat
 2. a kicsik ösztönösen tanulnak nyelveket, nincsenek gátlásaik, nem szoronganak, bátran mernek megszólalni, beszéln
 3. a kisgyerekek képesek bármely nyelv logikai és fonológiai elsajátítására
 4. megismernek egy új kultúrát, ezáltal empatikus képességeik is fejődnek
 5. a nyelvtanulás segíti az anyanyelvi készségek, a rugalmas gondolkodás és kreativitás fejlődését, illetve más nyelveket is könnyebben tanul majd a jövőben
 6. pozitív attitűd alakul ki a nyelvek iránt, szívesen fog nyelvet tanulni, nem egy kötelező tantárgy lesz az iskolában

Mit vár a szülő a gyerektől a nyelvtanulás kapcsán?
Miután a szülők eldöntötték, hogy bevezetnek egy második nyelvet is a gyermekük életébe, érdemes meghatározni a célokat: Mi a cél az idegen nyelv bevezetésével? Hova, milyen szintre szeretnél eljutni a gyermekeddel? Ez fogja meghatározni a további lépéseket, hogy mikor, hogyan és mennyit foglalkozzatok a nyelvvel, vagyis a stratégiát, illetve a saját magad képzését: Te mit teszel a siker érdekében, milyen a nyelvhez való hozzáállásod és hogyan tudod magad fejleszteni?

Nyelvtanulás babáknak, kisgyermekeknek - Miért jó a korai nyelvtanulás? Mire figyelj, ha otthon tanítod idegen nyelvre a gyermeked?
Sikeres nyelvátadás lépései (Fürész-Mayernik Melinda)

Így lesz sikeres a nyelvtanulás! 12 kulcsszó a szülőknek


Ha már megvan az elhatározás, akkor néhány kulcsszó a sikeres nyelvtanuláshoz:
 • Idő
 • Rendszeresség
 • Következetesség
 • Motiváció
 • Hit
 • Kitartás
 • Csinálni, csinálni, csinálni
 • Együttlét
 • Közös játék öröme
 • Türelem
 • Móka, kacagás
 • Szeretet
Angolozás otthon, a gyerekszobában - hogyan csináld?

Légy hiteles!
Az otthoni angolozásnak, az angol nyelvi foglalkozásnak az első és legfontosabb célja a közös játék és a nyelv megszerettetése, hogy a gyermek jó viszonyban legyen a nyelvvel és a nyelvtanulással, hogy megmutassuk egy másik nyelv szépségeit, a kultúrát és a dalokat, mondókákat. A gyermek a szülőtől a hozzáállást lesi el, neki az lesz természetes, amit tőled lát. Csináld szívesen, énekelj átéléssel, akkor lesz hiteles! Ha úgy érzed, hogy magad is meg kell erőszakolnod, amikor angolul beszélsz, akkor inkább próbáljatok egy játszócsoportot, nyelvi foglalkozást keresni, ahol a többiek segítségével te is bátrabb leszel. Ha pedig nem szeretnél beszélni, akkor még mindig ott van az éneklés, hallgassatok együtt angol dalokat, akár játék közben is!

Ne akarj nyelvtant tanítani!
Nem kell szavakat és nyelvtant tanítanod, sem számon kérned, csupán énekelj szívből, akár angolul is! Az otthoni nyelvi perceket meg lehet támogatni nyelvi foglalkozásokkal is, illetve hanganyaggal, videókkal, így a saját kiejtésed is fejlődni fog!

Hallgassatok együtt angol dalocskákat!
Hallgassatok sok-sok angol dalt együtt, ezekből mindketten profitálhattok! Ne tanítani akard, szeresd meg a nyelvet, amit szeretnél átadni, hiszen a nyelv szeretete fog átragadni a gyermekedre is!

Szerző: Fürész-Mayernik Melinda, Angol Kalauz Program alapító
Fotó: Pixabay

Címkék: babaangol, korai nyelvttanulás, baba, idegen nyelv, nyelvoktatás babakorban, nyelvtanár

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Nyelvtanulás kisgyermekkorban: árt az anyanyelvi fejlődésnek a korai nyelvtanulás?
Nyelvtanulás kisgyermekkorban: árt az anyanyelvi fejlődésnek a korai nyelvtanulás?

Vajon késlelteti a korai nyelvtanulás a baba természetes nyelvi fejlődését? Megterheli a babát a családban használt második nyelv? A túl korai nyelvtanulás miatt nehezebben tanulja majd az édes anyanyelvét? Tények és tévhitek a korai nyelvtanulásról cikkünkben.

tovább a cikkre
Mikortól tanuljon idegen nyelvet a kisgyermek? – 13 tipp az otthoni játékos nyelvtanuláshoz
Mikortól tanuljon idegen nyelvet a kisgyermek? – 13 tipp az otthoni játékos nyelvtanuláshoz

Éveken keresztül tartotta magát az a nézet, hogy az óvodás korú gyermekek idegen nyelv tanulása csak felületes lehet. A jelenlegi kutatások éppen az ellenkezőjét támasztják alá! A kisgyermek életében a legideálisabb időszak egy új nyelv tanulására: a 3-4 éves kor. Nézzük az okokat, indokokat.

tovább a cikkre
Nyelvtanulási nehézségek - feladatok, amikkel könnyebben tanul majd a gyermekünk
Nyelvtanulási nehézségek - feladatok, amikkel könnyebben tanul majd a gyermekünk

Mik a nyelvtanulás nehézségei? Mi az oka a nyelvtanulás kudarcának? Mi a kapcsolat a tanulási nehézség és az idegen nyelv tanulása között? Szakértőnk, Tarján Vera az alábbi cikkében világít rá ezen nehézségekre és számos fejlesztő feladatot megoszt velünk.

tovább a cikkre
Nyelvtanulás kisgyermekkorban
Nyelvtanulás kisgyermekkorban

Az idegen nyelvnek a játékhoz hasonló örömforrássá kell válnia. A legjobb út tehát a természetesség, a spontán élethelyzetek, a mókás, játékos szituációk kihasználása, a sok-sok dal, versike, mondóka, mozgásos játék gyakorlása, amit ez a korosztály imád és mindennél jobban élvez.

tovább a cikkre
Korai nyelvtanulás vagy nyelvelsajátítás
Korai nyelvtanulás vagy nyelvelsajátítás

Életünkben egyre fontosabb szerepet töltenek be az idegen nyelvek. Nyelvtudás hiányában csökkennek esélyeink a felsőoktatásba való bejutáshoz, korlátozódnak munkahelyi lehetőségeink, de nehezebben boldogulunk akár egy külföldi nyaralás váratlan élethelyzetében is.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Fürész-Mayernik Melinda - baba- és gyermek angol oktató

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET novemberben - Csúsznak a kifizetések a munkaszüneti nap miatt tovább

November elseje, mindenszentek idén szerdára esik - emiatt sok család a megszokottól később kapja meg a különféle családtámogatási juttatásokat. Mikor érkezik novemberben a családi pótlék,...

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Répafelfújt

Répafelfújt

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 20 g vaj 20 g liszt 150 ml tej, vagy babatej 50 g sárgarépapüré 20 g reszelt sajt fél tojás

Recept:

A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és habzásig hevítjük. Felöntjük a tejjel, vagy babatejjel és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a megfőzött, ledarált répapürét, valamint a reszelt sajtot és a fél tojást. Tűzálló tálban megsütjük.
(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Családtervezés

Több millió forintot elenged a kormány a lakáshitel-tartozásodból - Most jött ki a rendelet, íme, a részletek!

vissza vissza
Advertisement