Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Hagyd a gyereket unatkozni! Milyen foglalkozásra van szükségük valójában a babáknak, kisgyermekeknek? A pszichol - Szülők Lapja

Hagyd a gyereket unatkozni! Milyen foglalkozásra van szükségük valójában a babáknak, kisgyermekeknek? A pszichológus tanácsai

Szülőklapja képAnyukák, akik mindenhova hordják a babát, kisgyereket: babaangolra, babaúszásra, ringatóra, baba-mamatornára és anyukák, akik úgy gondolják, hogy a babának otthon kell fejlődnie. Kinek van igaza? Árt-e vagy használ a sok különóra, fejlesztés? Pszichológust kérdeztünk.

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
2016-01-20
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Árvainé Koczok Márta
tanácsadó szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>

Ma valamiért a túlbuzgó anyukáknak van nagyobb respectjük a szülői társadalmon belül, ami napjainkban egyre szélesebb körben elfogadott jelenség. Ők azok anyukák, akik minden nap fáradhatatlanul más-más baba-mama foglalkozásra hordják a csecsemőiket, kisbabáikat.

De valóban minden nap különfoglalkozásra, fejlesztésre, babaangolra, babaúszára lenne szükségük a babáknak? És baj-e egyáltalán, ha egy anyuka jobbnak gondolja, hogy sehova sem „járatja” az egészségesen fejlődő kisbabáját? Mennyi foglalkozás árt vagy használ a babáknak, kisgyerekeknek? Dr. Árvainé Koczok Márta tanácsadó szakpszichológust kérdeztük ezekről a kérdésekről, illetve a nem olyan rég exponált „túlbuzgó anyuka jelenségről”.

A gyerekek 5-6 éves korukig nem tudnak unatkozni
Látott már valaki unatkozó csecsemőt? Tétlenül maga elé bámuló 1 évest? Én még nem, és biztosan állítom, hogy a gyerekek körülbelül 5 éves korukig nem is unatkoznak, ám ha úgy neveljük a gyerekeket, hogy mindig valamivel kiszolgáljuk őket (még akkor is, amikor arra nincs is feltétlenül szükségük), kialakíthatjuk bennük azt a hozzáállást, hogy nekik semmit nem kell tenniük, majd úgyis történni fog valami. Így pedig hamar unatkozó kisgyerekekké válhatnak, akik folyton nyaggatják szüleiket, hogy menjenek ide-oda, csinálják ezt vagy azt.

No, de kérdem én: Akkor ki is unatkozik: a gyerek vagy a felnőtt?

Babaúszás, ringató, babatorna - mennyi foglalkozásra van szükségük a babáknak?
Sok szülő számára nagy váltás a munkahelyből kiszakadás, ami egy egész másfajta életvitelt jelent otthon: az anyukák sokszor egyedül maradnak a babával. Hirtelen azt sem tudjuk, mit-hogyan csináljunk. Egyesek babanaplót vezetnek, és millió fotót készítenek a kisdedről, szinte napi szinten posztolnak a Facebookon, hogy gyermekük édesen ezt vagy azt csinált. Míg mások mindenféle foglalkozásokra (babaúszás, masszázs, ringatók, baba-mama torna) hordják a gyereküket, mert ezek köztudottan fejlesztenek egy sor képességet.

A kisbabák és óvodáskorú gyermekek számára rengeteg foglalkozás elérhető már. A szülők számtalan lehetőség közül válogathatnak, azonban jó, ha tudjuk: jóból is megárt a sok. Ma már kutatások igazolják, hogy a túl sok extra foglalkozás stresszt jelenthet a gyermek számára, és növelheti szorongását.

MELYIK ÉLETKORBAN MIRE VAN SZÜKSÉGÜK A BABÁKNAK, KISGYEREKEKNEK AZ EGÉSZSÉGES FEJLŐDÉSHEZ?

0-1 éves kor

Ebben az időszakban a csecsemőnek 1, maximum két emberre és kiszámítható napirendre, elegendő alvásra és táplálékra van szüksége, ahhoz hogy egészségesen fejlődjön.

Hagyd a gyereket unatkozni! Milyen foglalkozásra van szükségük valójában a babáknak, kisgyermekeknek? A pszichológus tanácsai

A gondozó (anya, apa vagy nagymama) a nap 24 órájában vele van, és igyekszik kitalálni a gyermek igényeit: ha éhes, megeteti, ha fáradt elaltatja, ha fáj a hasa, megtornáztatja, ha érdeklődik, életkorának megfelelő játékokat (például mintás játszószőnyeg, csörgő, rágóka) ad neki.

A krónikus fáradtság az anyukák nagy ellensége, akik a könnyebb megoldást választva, bekapcsolják a tévét, hogy a gyerek ne legyen egyedül, vagy berakják a zenélő hintába, ami elringatja a kisbabát.

Ebben az életkorban akkor érdemes „felborítani” a napirendet különféle foglalkozásokra járásokkal, ha az valamilyen előírt fejlesztés (például Dévény-torna, kötelező vizsgálatok), illetve ha a gyermek nem válik emiatt nyűgössé, zaklatottá.

A csecsemők sem egyformák, vannak, akik szeretik, ha mindig történik körülöttük valami új, esznek-alszanak, amikor és ahol tudnak. Mások azonban igénylik a kiszámíthatóságot, a nyugalmat, a kevesebb ingert. Igazából ez akkor okozhat problémát, ha az anya és a gyermek személyisége nagyon különböző (például anya pörgős, aktív személy, míg a baba csendes, nyugalomra vágyó, vagy fordítva).

Mit játssz a 0-1 éves pici babáddal fejlesztő foglalkozások helyett?
- megkérhetsz egy korai fejlesztő szakembert vagy a védőnőt, hogy mutasson néhány ötletet, hogyan lehet a picit megtornáztatni, megmasszírozni - ezeket naponta meg lehet csinálni, és a babák ezt nagyon élvezik!
- egyszerű mondókák, énekek
- zenehallgatás, táncolni, ringatni
- fontos számukra a testi kontaktus (hordozókendő hasznos lehet)
- ölbéli játékok, zötyögtetés (hóc-hóc katonára), kuszkolás (kerekecske-gombocska)

JÁTÉKOS MONDÓKÁK, TORNÁZTATÓK »


1-3 éves kor

A gyermek számára kezd kinyílni a világ, egyre több dolog érdekli, szívesen van már együtt más gyerekekkel. Ez is személyiségfüggő, mert vannak nagyon szorongó, csak a biztonságos, kiszámítható környezetben feloldódó gyerekek, velük türelmesebbnek kell lennünk, nem igazán működik esetükben a „mély vízbe dobás” technika.

Hagyd a gyereket unatkozni! Milyen foglalkozásra van szükségük valójában a babáknak, kisgyermekeknek? A pszichológus tanácsai

Ekkor jut mozgásfejlődésük is a „csúcsára”: elindulnak, majd futnak, másznak, ugranak biztonsággal. Ez a szülőknek is sokszor feladja a leckét, egyik másik gyerkőcnek komoly mozgásigénye van már ilyenkor, és bizony sokan elgondolkoznak, hogy úszásra vagy focira hordják-e majd őket, ha lehet, már most azonnal. Pedig bizonyos, edzés-szintű mozgásra (például karate, foci) elegendő 5 éves kortól elkezdeni járni, addig amúgy sem nagyon fogadják őket, mert 5 éves korig még nem alakul ki a szabálykövetés a gyerekeknél.

Fontos ebben az időszakban - melyet a dackorszak tesz még nehezebbé -, hogy a gyermek biztonságos keretek között azt csinálhassa, amit akar (például játszótéren, játszóházban szülői felügyelettel mászhat, de az ablakba, létrára, veszélyes helyekre nem!), hogy önállósága fejlődhessen. A sok frusztráció, állandó alkalmazkodás, sok szabály és keretek (amit a sok foglalkozás megkíván) fokozhatja a kisgyermek agresszióját, nyugtalanná teheti őt.

Mit játszhatsz 1-3 éves kisgyermekeddel?
- pakolósat (dobozból bőröndbe, bőröndből szatyorba szinte bármit) - ezzel elő lehet készíteni az elpakolás képességét
- építő játékok (például duplo, megablocks)
- gyurmázás, festés, firkálás
- játszótér: hintázás, mászás, homokozás
- vízben játék (például öntögetés samponos flakonból kispohárba)
- tologatós-húzogatós játékok
- énekek, mondókák (minden kisgyerek szereti a ritmusos dalokat-mondókákat), lehet táncolni is
- lapozgatók, képeskönyvek nézegetése, olvasgatása: „hol van a …?” - játék, „mutasd meg a …-t!”
- imádnak öltözni: kesztyű, sapka, sál, cipő mindig legyen elől, amit felvehet
- hagyjuk segíteni: teregetésnél, takarításnál, főzésnél is lehet egy-egy kis feladatot rábízni.

JÁTÉKOS MONDÓKÁK, LOVAGOLTATÓK »


Óvodás kor - és a szakkörök

Ma már nem lehet olyan óvodát találni, ahol ne lennének extra foglalkozások: néptánc, zeneovi, angol, hittan, úszás. Ott van a gyerek úgyis egész nap, milyen jó, hogy sok mindennel megismerkedhet.

Hagyd a gyereket unatkozni! Milyen foglalkozásra van szükségük valójában a babáknak, kisgyermekeknek? A pszichológus tanácsai

Csupán annyit ne felejtsünk el, hogy ezeknek a gyerekeknek még nagyon kevés irányított foglalkozásra van szükségük. Akkor fejlődnek a legjobban, ha rengeteg idejük van szabad játékra: legyen az babázás, építés, kocsi tologatás, vagy szabad levegőn kergetőzés, mászókázás, bújócskázás. Fontos, hogy mi felnőttek (pedagógusok, szülők, nagyszülők) megtanítsuk őket játszani, és akkor nem fognak unatkozni, bármikor kitalálják, mihez kezdhetnének.

Járhat a gyerkőc ilyen foglalkozásokra, ha jól érzi ott magát! Ha viszont nem szívesen megy, fáj a hasa, fáj a feje, egyáltalán oviba sem szívesen jár, akkor ne erőltessük!

Mit játszhatsz óvodáskorú gyermekeddel?
Tanítsd meg minél több mindennel játszani, akkor fogja tudni lefoglalni magát. Eleinte nyilván többet kell velük együtt játszani, de mikor már ügyesebbek, egyedül is egyre több ideig elvannak.
- építő játékok (például duplo, lego)
- kártyajátékok
- sakk
- egyéb társasok
- kirakózás
- festés, gyurmázás, rajzolás, firkálás, színezés (soha ne legyen kritika! - nem baj, ha nem olyan ügyes, ne vegyük el a kedvét sohasem, az alkotás öröme számít)
- sok mozgás (szabad levegőn, szabadon!)
- mindennapos meseolvasás
- szerepjátékok (plüssel, babákkal bármilyen élethelyzetet el lehet játszani)
- vonjuk be őket is a házimunkába (nagyon szívesen segítenek!), a rendrakásból lehet versenyt csinálni, a takarításnál pl. a porszívózás vagy a felmosást nagyon élvezik!

JÁTÉKOS MONDÓKÁK, VERSIKÉK FÜRDÉSHEZ »

Ezeket gondold végig, mielőtt foglalkozást választasz a kisgyereknek
1. Összességében tehát láthatjuk, hogy a különféle foglalkozásokkal nincsen semmi gond, ezek valóban hasznosak, ám fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, ne vigyük túlzásba, illetve hogy saját igényeinket, vágyainkat ne erőltessük a gyermekünkre.
2. Fontos, hogy minden életkorban szem előtt tartsuk gyermekünk személyiségét, igényeit, életkori jellemzőit, és érdeklődését.
3. Ne legyen minden nap külön óra, legyen saját ideje is a gyereknek.
4. Találjuk meg az egyensúlyt a mindennapokban, és ha valami nem jó, ne féljünk változtatni rajta (nem kell csak azért egész évben egy szakkörre járni, ha rosszul érzi magát, vagy nagyon elfárad, mert már elkezdte!).
5. Emellett pedig próbáljunk meg a gyermekünkkel sok olyan közös élményeket átélni, melyekre más életkorokban már nem lesz lehetőség. Néhány perc közös játék olyan érzelmi többletet ad szülőnek és gyermeknek egyaránt, mely egy fejlesztéssel, foglalkozással sem szerezhető meg.

Szerző: dr. Árvainé Koczok Márta
Fotó: Pixabay

Címkék: csecsemő, baba, gyerek, baba-mamatorna. babaúszás, babaangol, babafejlődés, gyermekfejlődés, mit játszunk a babával

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Hazudik a gyerek? 10+1 szelíd nevelési módszer, amivel megtanulja az őszinteséget
Hazudik a gyerek? 10+1 szelíd nevelési módszer, amivel megtanulja az őszinteséget

Még a legjobb családokban is bizony előfordul, hogy a kisgyermek néha füllent. Baj-e vagy sem, ha a gyerek időnként nem mond igazat a szülőnek? Hogyan lehet őszintének nevelni a gyereket már a kezdetektől? 10+1 tanács pszichológus szakértőnktől.

tovább a cikkre
Ezért fontos a családi béke a kisgyermekek számára! A gyermekünk viselkedése megmutatja, ha baj van
Ezért fontos a családi béke a kisgyermekek számára! A gyermekünk viselkedése megmutatja, ha baj van

A babák már pocakban érzik édesanyjuk minden feszültségét és rezdülését. Később a családi minták hatnak a gyerekek személyiségfejlődésére. Hogyan neveljünk kiegyensúlyozott gyermeket? Mire figyeljünk oda, és mit kerüljünk a hétköznapok során? Hogyan viselkedik a kisgyerek, ha a családban nincs minden rendben?

tovább a cikkre
Eleget mozognak-e a gyermekeink?
Eleget mozognak-e a gyermekeink?

Régen kimutatták már, hogy a megfelelő mozgás dopamint szabadít fel az agyban, aminek következtében örömöt élhetünk át. A kezdeti izzadós-elfáradós szakasz után, így a testi-lelki jól-létet is megtapasztalhatjuk. Jutalom ez cserébe a fáradozásunkért. Többek között ezért is fontos a mozgás gyermekkorban, felnőttkorban egyaránt.

tovább a cikkre
Figyelemzavar, magatartászavar - Mit tehet a szülő és mikor kell szakemberhez fordulni?
Figyelemzavar, magatartászavar - Mit tehet a szülő és mikor kell szakemberhez fordulni?

Gyermeked nem tud odafigyelni az iskolában? Szétszórt a figyelme és nem tud egy dologra koncentrálni? Otthon is folyton unszolni kell? Életkori sajátosságról van szó vagy segítségre szorul? Pszichológus szakértőnk véleménye az iskolai figyelem problémákról és a koncentrációs nehézségekről.


tovább a cikkre
Baj-e, ha egy ágyban alszunk a gyermekünkkel? - Pszichológus véleménye
Baj-e, ha egy ágyban alszunk a gyermekünkkel? - Pszichológus véleménye

Normális-e, ha a szülők a kisbabájukkal vagy a gyerekükkel együtt alszanak? Egészségesen fejlődik-e az a gyerek, aki a szülői hálóban alszik? Baj-e, ha a szülők a gyermek mellett élnek házaséletet? Miért nem tud az anya a gyerekről leválni? Nem késő változtatni! - gyakorlati tanácsok párkapcsolati szakértőnktől.

tovább a cikkre
Az apuka szerepe a gyermeknevelésben - hogyan lehet valaki jó apa?
Az apuka szerepe a gyermeknevelésben - hogyan lehet valaki jó apa?

Az édesapák számára kevés irodalom, segítség van. A szakirodalmak nagy része inkább az édesanyákhoz, édesanyákról szól. Éppen ezért ez a cikk most abban segít eligazodni, hogyan lehet valaki jó apa, miből áll össze az apa szerepe a gyermeknevelésben, illetve a gyermek identitásának alakulásában.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Árvainé Koczok Márta - tanácsadó szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré hercegnő módra

Burgonyapüré hercegnő módra

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g sertéshús (comb vagy karaj) 250 g burgonya 10 g vaj 100 ml tej 10 ml étolaj 3 g vöröshagyma petrezselyemzöld kakukkfű só

Recept:

Az apróra vágott vöröshagymát olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, fűszerezzük kakukkfűvel és apróra vágott petrezselyemzölddel és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Közben a megtisztított, kockára vágott burg(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Beragasztotta a kisfia száját a tatabányai anya, mert nem tudott tőle tévét nézni - 5 év börtönt is kaphat

vissza vissza