Apák a gyereknevelésben - Hogyan befolyásolja az apával töltött idő a gyerek intelligenciáját? Mi az, amit a gyerek az apától tanul meg?

Szegleti Gabriella

Gyerek fejlődése

Szegleti Gabriella


Apák a gyereknevelésben - Hogyan befolyásolja az apával töltött idő a gyerek intelligenciáját? Mi az, amit a gyerek az apától tanul meg? Az apáknak már a fogantatástól jelentős szerepük van a gyermeknevelésben, sőt az apákra legalább annyira szükség van, mint az anyákra! Szegleti Gabriella gyermekpszichológus a legérdekesebb hazai és nemzetközi apaszereppel kapcsolatos kutatásokat magyarázza. Magasabb az IQ-juk azoknak a gyerekeknek, akik sok időt töltenek az apjukkal » - állapították meg a University of Newcastle kutatói. A korai években együtt töltött idő még a kisgyerek későbbi karrierjére is hatással lehet.

Ennek kapcsán Szegleti Gabriella gyermekpszichológust kérdeztük arról, hogy mivel nyújtanak mást az apák a fejlődésben lévő kisgyerekek számára, és miért fontos legalább annyira az ő jelenlétük kora gyermekkorban, mint az édesanyáké. Megdöbbentő válaszokat (is) kaptunk.

A babáknak, kisgyerekeknek komoly szükségük van az apukákra is
Magasabb az IQ-juk azoknak a gyerekeknek, akik sok időt töltenek apjukkal - állapították meg a University of Newcastle kutatói. A kora gyermekkorban együtt töltött idő még a gyerek későbbi pályafutására is kihathat. A kutatók azt is kimutatták, az apák hajlamosabbak jobban odafigyelni fiaikra, mint lányaikra.

A kutatás során egészen nagyszabású, több mint 11 ezer, 1958-ban született brit férfit és nőt vizsgáltak meg. Kikérdezték az anyákat, hogy az apa milyen gyakran vett részt a közös programokban, milyen gyakran olvasott neki vagy szervezett szabadidős programokat. A magasabb IQ mellett az ilyen gyerekek könnyebben igazodtak el közösségekben, mint azok, akik kevesebb figyelmet kaptak apjuktól. A különbség még 42 éves korban is érezhető volt. A kutatást vezető Daniel Nettle jelentős különbségről beszél. Azt is hozzáteszik, a lényeg az, hogy egy második felnőtt is komoly szerepet játsszon a gyerek életében.



Nem csak az anyának, az apának is kiemelt szerepe van a korai fejlődésben
- A gyermekek fejlődését vizsgáló szakemberek korábban csak az anyához fűződő kapcsolat hatásait vizsgálták. A tradicionális kötődéselmélet olyan érzelmi hierarchiát feltételez, amelyben szinte kizárólag az anyának van szerepe, az apa csupán „másodrendű” személy. A szülő-gyermek-kapcsolatok közel hat évtizedes kutatási tapasztalatai az utóbbi időben alaposan átértékelték a korai elméleteket. Napjainkra bebizonyosodott, hogy az apának szinte ugyanakkora szerepe van a korai fejlődésben, a gyermek mentális fejlődésében és későbbi szocializációjában, mint az anya személyének - magyarázza Szegleti Gabriella a Bethesda Gyermekkórház pszichológusa.

A kisgyerek az apától tanulja meg a dominanciát, versenyt, magabiztosságot
- Az apa-gyermek kötődéselmélet első megfogalmazója a francia Daniel Paquette, aki leírta, hogy a gyermek számára az anyai és apai kötődés egészen mást jelent. Míg az anya testesíti meg a gondoskodást, a biztonságot, az érzelmeket, addig az apa az erőt, a védelmet, a külvilág iránti nyitottságot, a kíváncsiságot, a játékosságot jelenti.

Az apával töltött idő sokkal játékosabb, kockáztatóbb, mint az anyai kapcsolat. Az apa-gyermek játékban keveredik a szülői értelem és fegyelem, aminek fontos szerepe van az optimális fejlődésben. A játék alkalmával a gyermek apjától megtanulhatja, hogy mit jelent a dominancia fogalma, erősödhet benne a magabiztosság érzése, és a versenyképesség kialakulásában is segítséget kaphat.

A megfigyelések szerint az apák az anyáknál gyakrabban kezdeményeznek stimuláló, mozgásos játékokat. Gyermeküket bátorítják a megismerő, helyzetmegoldó próbálkozásokban. Mindez a kreatív gondolkodást fejleszti. Velük ellentétben az anyák leginkább a biztonságra törekszenek. Ez alapján érthető, és egyértelmű, hogy az apák szerepe a nevelésben kifejezetten jótékonyan hat az intellektusra - magyarázza Szegleti Gabriella.

Apák a gyereknevelésben - Hogyan befolyásolja az apával töltött idő a gyerek intelligenciáját? Mi az, amit a gyerek az apától tanul meg?


Tudományos vizsgálatok az apa szerepét illetően


Több korábbi kutatás a témát pont az ellenkező oldalról közelíti meg, az apa jelenlétének hiányától, és annak következményeitől.

Az apa nélkül felnőtt gyerekek agya más lenne, mint akik teljes családban nevelkedtek?
Meglehetősen sokkoló kutatási eredmény látott napvilágot Kanadában (McGill Egyetem kutatása), miszerint az apa nélkül felnőtt gyermekek agya más, mint azoké, akik teljes családban nőttek fel. (Bár még csak állatkísérletekben bizonyított, az emberhez hasonló monogám és nevelési ösztöneikben is hasonló úgynevezett kaliforniai egerek agyán tesztelték.)

Azt találták, hogy az apa nélküli utódok nemcsak a magatartásukban, hanem a döntéshozatalért, problémamegoldásért felelő agyműködésben is rosszabbul teljesítettek. Az utódok idegrendszeri fejlődését, felnőttkori társadalmi-szociális viselkedését befolyásolja az apa hiánya. Ugyanakkor jelenléte növeli a gyermekek teljesítőképességét.

Az apahiány növelheti a gyerek kriminalisztikai hajlamát
Egy másik kutatási eredmény arról számol be (Center of Social Justice, Nagy-Brittania), hogy az apahiány nagyobb arányú erőszakot és esetleges kriminalisztikai hajlamot eredményezhet a gyerekekben.

Az apa nélkül felcseperedő gyerekek maguk is laza házastársak lesznek később?
A pécsi Evolúciós Pszichológiai Kutatócsoport kutatásai is azt emelik ki, hogy a fejlődés és szocializációs folyamatokban az egyik legfontosabb tényező az apa jelenléte és szerepe a családon belül. Vizsgálati eredményeink azt mutatják, hogy az apa nélkül felnövő gyerekek életvezetése elmozdul abba az irányba, amelyet leginkább az érési folyamatok felgyorsulása, a szabályszegő viselkedés gyakoribbá válása, a párkapcsolatok fellazulása jellemez - a teljes családban felnövő személyekhez képest.

Már a fogantatástól szerepük van az apáknak
- Ezen kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a csecsemők és kisgyermekek mentális fejlődése, intellektusa és későbbi pozitív szocializációja érdekében az apa személyének, az apa-gyermek kötődésnek, a hasznos együtt töltött időnek már a fogantatástól fontos szerepe van - hangsúlyozza Szegleti Gabriella gyermekpszichológus.

Fotók: Pixabay, Rawpixel

Szegleti Gabriella

Gyerek fejlődése

Szegleti Gabriella


2016.02.03