Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Ne - Szülők Lapja

Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Neurofeedback terápiáról?

Szülőklapja képA Neurofeedback terápiát gyerekeknek a német egészségügyi kassza gond nélkül finanszírozza, a finn orvosok gyógyszeres kezelés helyett ezt írják fel az ADHD-s gyereknek. A módszerrel akár 5-10 pontot is fel lehet tornászni az IQ-szinten - mégis, a magyar szülők többsége az iskolai nehézségek kapcsán hall róla először.

Szerző: Szülők lapja
2016-02-15
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Hullán Gabriella
Gyógypedagógus
kérdezd szakértőnket a témában >>

Áronka 5 és fél éves enyhén autista kisfiú, akinek a szociális problémái mellett, többek között a figyelemmel és a koncentrációval is meglehetős nehézségei akadnak, ami pedig az iskolaérettség alapkövetelménye lenne. Szülei terápiáról-terápiára járva eljutottak a sokak számára idegenül csengő Neurofeedback terápiához. Fél év tréning után a kisfiúnál látványos változásokat tapasztaltak: viselkedése a szokásosnál jóval rendezettebbé vált, az addig kalandozó figyelme jelentősen javult, a számára feltett kérdésekre egyre adekvátabb válaszokat kezdett adni, ami korábban nem volt róla elmondható. Áronkát addig az esti mese a tévében csak néhány percig kötött le, figyelme és érdeklődése a terápiának köszönhetően olyan sokat változott, hogy nyáron már végignézte a másfél órás Minyonok rajzfilmet egy balatoni kertmoziban – mesélik egymás szavába vágva az óvodás kisfiú szülei…

A Neurofeedback terápiáról, annak gyerekekre gyakorolt jótékony hatásairól a legilletékesebb szakembereket kérdeztük.
 

Neurofeedback terápia gyerekeknek


Milyen gyerekek fejlesztését segíti a Neurofeedback terápia?
- A terápia elsősorban a hiperaktív, figyelemzavaros gyerekeknek javasolt, de még nagyon sok gyermekkori problémánál ismert a tréning kedvező hatása. Sokat segíthet szorongásos zavaroknál - ez esetben egyéni és családterápiával együttes alkalmazása javasolt. Autisztikus viselkedészavaroknál, Asperger szindrómánál is sokat segít. Agresszív, autoagresszív, impulzuskontroll-zavaros gyerekeknél az önkontroll megerősítését támogatja. A terápia hatására a gyerekek könnyebben beilleszkedni az osztályközösségbe, könnyebben végig tudják ülni a tanórát, éppen ezért sokan akkor keresnek fel engem, amikor a pedagógusok eltanácsolják a kisgyereket az iskolából, arra kérik a szülőket, hogy legyen a gyerek magántanuló, amit érthető módon a szülő szeretne elkerülni – mondja dr. Fehér Gabriella pszichológus, a készülék hazai forgalmazója, aki több mint 10 évvel ezelőtt saját gyermekén alkalmazva bizonyította be a műszeres terápia sikerét.

Normál képességű gyerekeknél: iskolára való felkészülésben, iskolai beilleszkedésben és tehetséggondozásban tud segíteni
A Neurofeedback azonban nem csak idegrendszeri zavarokkal küzdő vagy úgynevezett „disz”-es gyerekeknek ajánlott, hanem képességfejlesztésre is javasolt.
- Egészséges gyerekeknél tovább fejleszti a koncentrációs képességet, a figyelmet, ezért például a kiemelkedően tehetséges gyerekek fejlesztésében is használják. Magyarországon a magas szinten sakkozó gyerekek versenyre felkészítésében vagy a zenei tehetségek esetében kerül képbe a Neurofeedback tréning, és szintén egyre többet alkalmazzák sportolóknál, akik teljesítményüket szeretnék továbbfokozni – teszi hozzá a doktornő.
Kérdésünkre, hogy valóban növelhető-e a terápia által az IQ-szint, a szakember elmagyarázza: - Külföldi kutatások alátámasztották, hogy az IQ valóban növekszik, amit egyfajta "mellékhatásként"foghatunk fel, ugyanis amikor a gyermek jobban tud figyelni, összeszedettebb lesz, és az hat az IQ-pontszámra is – teszi hozzá dr. Fehér Gabriella.

Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Neurofeedback terápiáról?
A terápiát leghamarabb óvodáskorban lehet elkezdeni, amikor a kisgyerek figyelmét már tartósan le tudja kötni egy mese - mondja dr. Fehér Gabriella pszichológus

Az autista kamasz néha a nagymamáját is megverte, agresszivitása a terápia hatására lecsendesedett
- Jól emlékszem arra a kamasz fiúra, akinek a nagymamája keresett meg autista unokája miatt – kezdi mesélni Póka Mára a 11. Kerületi Pedagógiai Szakszolgálat gyógypedagógusa, aki a hazai neurofeedback terapeutákat oktatja. - A hölgy arcát több, friss seb éktelenítette, beszélgetés közben elkeseredésében néha elsírta magát. Elmondta, hogy a vele élő unokája verte meg, már nem először. Ilyenkor ő és a gyerek is kórházba kerül rövid időre. Valójában nem haragszik rá, ő próbálja nevelni, mivel a szülei belefáradtak ebbe a szélmalomharcba. Lemondtak arról az esélyről, hogy egyetlen fiúk állapotában pozitív változás következzen be. Mielőtt hozzám kerültek, a fiú kiváló értelmi képességeit csak ritkán kamatoztatta és az egyszerű elvárható szociális szabályokat sem tartott be. A nehézkesen beinduló és a kezdetben csak humoron alapuló kapcsolatunk végül meghozta a gyümölcsét: ritkábbá váltak az agresszív megnyilvánulásai, szüleivel egyre több időt töltött, vizsgái sikeresek lettek. A következő osztályt, ami a gimnázium első éve volt, ugyanabban az iskolában kezdhette az előtte szóban forgó bentlakásos intézmény helyett – meséli Póka Mária.

A nem beszélő autista fiú a rendszeres kezelések után a „beszélő” csoportba került
- Egy súlyosabb autista 9 éves kisfiú „nem beszélő” csoportba járt. Tisztán, érthetően, grammatikailag megfelelően ejtette a szavakat, mondatokat, ám mindezt nem tudta kommunikációra használni. Olvasni tudott, írni, számolni nem. Ujjai között kényszeresen pörgetett valamilyen fonalat vagy drótot. Maszkszerű mosolygása nem nekem szólt, kérdéseit egymás után többször feltette, amire soha nem várta meg a választ. A kitartó egy-másfél éves heti 2-3 alkalmas kezelés, valamint a szülők nyitottsága, készsége, együttműködése megindította ennek a reménytelennek tűnő állapotú gyermeknek a fejlődését. A következő tanévben „beszélő” csoportba került. Azóta édesanyja naponta tréningezi, ma már ír és számol is - eleveníti fel egyik legemlékezetesebb páciensét Póka Mária.

Neurofeedback: pszichológiai alapokon megágyazott hatékony tanuláselméleti módszer
A tréning elsődleges célja, hogy hatékonyabb idegi működést idézzen elő. Ehhez a pszichológia és neurológia alapjait felhasználva egy korszerű EEG készüléket fejlesztette ki, ami ezt a mérhető és befolyásolható állapotot az eredeti, normál értékekre igyekszik visszaállítani, ami által a kiinduló probléma (például idegrendszeri éretlenség, figyelemzavar, hiperaktivitás, szorongás, alvászavar) megszűnik. - A neurofeedback egy tanuláselméleti, illetve pszichológiai módszer is, az EEG készülék „tanítja meg az agynak a helyes állapotot” – mondja Hullán Gabriella a Neurofeedback Zugló gyógypedagógusa, Áronka fejlesztője. - Több érdeklődő szülő kérdezte már tőlem, hogy elektromossággal ingereljük-e a gyerek agyát terápia közben? Nos, mindenkit meg kell nyugtatnom, a terápia alatt a készülék az agy elektromos jeleit érzékeli, ám oda elektromosságot nem vezet. Nincs áram a szenzorban, amely a jeleket veszi, és amiket a gyerekekre fejére rögzítünk. A terapeuta az, aki a számítógép segítségével a  visszacsatolást generálja. A módszer tehát egyszerű kondicionáláson alapszik – teszi hozzá a szakember.

Hogyan zajlik egy átlagos terápia gyerekeknél?
A gyakorlatban ezt úgy a legkönnyebb elképzelni, hogy a kisgyerek fejére agyhullámokat mérő szenzorokat rögzítenek, és miközben a kisgyerek a számítógép előtt ülve kedvenc meséjét nézi, a terapeuta a gyerek agyhullámainak mintázatát folyamatosan követve, azokat az egyéni optimális érték felé közelíti. Úgy állítja be a szoftvert, hogy a mese akkor legyen csak jól látható és élvezhető minőségű, ha a kisgyerek el tud lazulni, szorongását megszünteti és kellőképpen figyel. Ha gyerek nem figyel, izeg-mozog (izommozgást végez), akkor a számítógép képernyőjén a mese képei "összemennek", zavaró hanghatás hallatszik, egyszóval a mese élvezhetetlenné válik. A kissé zavaró képi és hanghatások arra késztetik a gyereket, hogy ismét a képernyőre figyeljen. Megfelelő mennyiségű tréning után a gyerek a korábbi tapasztalatai alapján tudni, „érezni” fogja, milyen nyugalmi szint szükséges ahhoz, hogy a mesefilm hibátlanul legyen levetítve. Később majd ezt a betanult, begyakorolt tudatállapotot, érzetet fogja tudni előidézni más hétköznapi helyzetekben, vagy akár az iskolában is.

Gyerekeknél rövid idő alatt látványos fejlődést lehet elérni
- Ahhoz, hogy lássuk az eredményt, legalább heti 2-3 alkalom terápia ajánlott, mivel az idegrendszer csak a rendszeres megerősítés révén tudja hatékonyan megtanulni, hogy hogyan működhet optimálisan. Egy intenzív tréning kétségtelen előnye, hogy aránylag rövid idő alatt látványos fejlődést képes produkálni, melyet akár minden egyes tréningalkalom után, az adott gyakorlás számszerű adatai is alátámasztanak – fűzi hozzá Hullán Gabriella.

Áronka szülei lassan egy éve járnak Neurofeedback terápiára, és állítják, hogy az összes eddig kipróbált módszer közül ez az, amelyik a leghatékonyabbnak bizonyult náluk. – Mindamellett, hogy látom, a kisfiam ezeken a kedves meséken milyen jól szórakozik, és ezekből mennyi új ismeretet merít, egyenletes fejlődését hétről-hétre tapasztalom, ami az iskolához közeledve bizakodással tölt el - mondja az anyuka.

Szakértők: dr. Fehér Gabriella, Póka Mária, Hullán Gabriella

Címkék: neurofeedback, terápia, gyerek, figyelemzavar, iskolai gond, autzimus, hiperkatív, Asperger, gyógypedagógus

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Viselkedési zavar, hiperaktivitás, autizmus - diétával hatékonyan kezelhető!
Viselkedési zavar, hiperaktivitás, autizmus - diétával hatékonyan kezelhető!

A gyereked túlságosan fáradt, sokszor ingerlékeny, netán agresszív vagy autisztikus tünetei vannak? Gondoltál már arra, hogy nem szándékosan viselkedik így, hogy Téged bosszantson, hanem egyes élelmiszerek okozzák viselkedési zavarát? Kezelhető-e diétával a figyelemzavar, szétszórtság, hiperaktivitás, és a többi ismert viselkedési probléma?

tovább a cikkre
Hogyan befolyásolja az idegen nyelv tanulása az agyi folyamatokat?
Hogyan befolyásolja az idegen nyelv tanulása az agyi folyamatokat?

Az idegen nyelv tanulásának fontossága vitathatatlan - számos előnye származik annak, aki nyelveket beszél. De vajon hogyan hat az idegennyelv elsajátítása az agyunkra? Svéd kutatók megállapításai az idegennyelv-tanulásról és nyelvérzékről.

tovább a cikkre
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít

Rendkívül hatékony módszer: koraszülött babák fejlődésének támogatására és kisgyermekeknél előforduló beszédkésés, dadogás, figyelemzavar, szorongás, iskolai tanulási nehézségek, hiperaktivitás, autizmus, epilepszia, agresszív viselkedés és még sok egyéb tünet kezelésére.

tovább a cikkre
Mi a jele, ha óvodás, iskolás gyermekünk szorong, gondjai vannak a barátkozással?
Mi a jele, ha óvodás, iskolás gyermekünk szorong, gondjai vannak a barátkozással?

Hogyan ismerhető fel, hogy gyermekünk szorong a közösségben? Mit tegyünk szorongó gyermekünkkel? Mire van szükségük a félénk, visszahúzódó vagy éppen agresszív gyerekeknek? Szociális szorongásról, illetve a visszahúzódó gyerekekről pszichológus szakértőnket kérdeztük.

tovább a cikkre
Hiperaktív a gyermekem?
Hiperaktív a gyermekem?

„Mocorog”, „mindig babrál valamivel”, „állandóan jár a keze-lába”, „nem bír egy helyben ülni” – manapság az így viselkedő gyermekeket az óvónők, tanárok vagy szülők egyre gyakrabban illetik a hiperaktív jelzővel. A bűvös kifejezés bizonyos esetekben a gyermek felmentésére, míg más helyzetekben a nevelés hiányára irányuló célzásként jelenik meg.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Hullán Gabriella - Gyógypedagógus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Sajtos hús

Sajtos hús

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 fő részére 300 g csirkemell filé 2 tojás 300 ml tejföl 300 g reszelt sajt só pici bors olaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. Sóval, borssal vékonyan bedörzsöljük (esetleg helyette valamilyen sülthús fűszerkeverékkel), és olajjal vékonyan kikent, magas falú tepsibe, vagy hosszúkás üvegtálba fektetjük. A tejfölt elkeverjük a toj&aacu(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Beragasztotta a kisfia száját a tatabányai anya, mert nem tudott tőle tévét nézni - 5 év börtönt is kaphat

vissza vissza