Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Ne - Szülők Lapja

Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Neurofeedback terápiáról?

Szülőklapja képA Neurofeedback terápiát gyerekeknek a német egészségügyi kassza gond nélkül finanszírozza, a finn orvosok gyógyszeres kezelés helyett ezt írják fel az ADHD-s gyereknek. A módszerrel akár 5-10 pontot is fel lehet tornászni az IQ-szinten - mégis, a magyar szülők többsége az iskolai nehézségek kapcsán hall róla először.

Szerző: Szülők lapja
2016-02-15
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Hullán Gabriella
Gyógypedagógus
kérdezd szakértőnket a témában >>

Áronka 5 és fél éves enyhén autista kisfiú, akinek a szociális problémái mellett, többek között a figyelemmel és a koncentrációval is meglehetős nehézségei akadnak, ami pedig az iskolaérettség alapkövetelménye lenne. Szülei terápiáról-terápiára járva eljutottak a sokak számára idegenül csengő Neurofeedback terápiához. Fél év tréning után a kisfiúnál látványos változásokat tapasztaltak: viselkedése a szokásosnál jóval rendezettebbé vált, az addig kalandozó figyelme jelentősen javult, a számára feltett kérdésekre egyre adekvátabb válaszokat kezdett adni, ami korábban nem volt róla elmondható. Áronkát addig az esti mese a tévében csak néhány percig kötött le, figyelme és érdeklődése a terápiának köszönhetően olyan sokat változott, hogy nyáron már végignézte a másfél órás Minyonok rajzfilmet egy balatoni kertmoziban – mesélik egymás szavába vágva az óvodás kisfiú szülei…

A Neurofeedback terápiáról, annak gyerekekre gyakorolt jótékony hatásairól a legilletékesebb szakembereket kérdeztük.
 

Neurofeedback terápia gyerekeknek


Milyen gyerekek fejlesztését segíti a Neurofeedback terápia?
- A terápia elsősorban a hiperaktív, figyelemzavaros gyerekeknek javasolt, de még nagyon sok gyermekkori problémánál ismert a tréning kedvező hatása. Sokat segíthet szorongásos zavaroknál - ez esetben egyéni és családterápiával együttes alkalmazása javasolt. Autisztikus viselkedészavaroknál, Asperger szindrómánál is sokat segít. Agresszív, autoagresszív, impulzuskontroll-zavaros gyerekeknél az önkontroll megerősítését támogatja. A terápia hatására a gyerekek könnyebben beilleszkedni az osztályközösségbe, könnyebben végig tudják ülni a tanórát, éppen ezért sokan akkor keresnek fel engem, amikor a pedagógusok eltanácsolják a kisgyereket az iskolából, arra kérik a szülőket, hogy legyen a gyerek magántanuló, amit érthető módon a szülő szeretne elkerülni – mondja dr. Fehér Gabriella pszichológus, a készülék hazai forgalmazója, aki több mint 10 évvel ezelőtt saját gyermekén alkalmazva bizonyította be a műszeres terápia sikerét.

Normál képességű gyerekeknél: iskolára való felkészülésben, iskolai beilleszkedésben és tehetséggondozásban tud segíteni
A Neurofeedback azonban nem csak idegrendszeri zavarokkal küzdő vagy úgynevezett „disz”-es gyerekeknek ajánlott, hanem képességfejlesztésre is javasolt.
- Egészséges gyerekeknél tovább fejleszti a koncentrációs képességet, a figyelmet, ezért például a kiemelkedően tehetséges gyerekek fejlesztésében is használják. Magyarországon a magas szinten sakkozó gyerekek versenyre felkészítésében vagy a zenei tehetségek esetében kerül képbe a Neurofeedback tréning, és szintén egyre többet alkalmazzák sportolóknál, akik teljesítményüket szeretnék továbbfokozni – teszi hozzá a doktornő.
Kérdésünkre, hogy valóban növelhető-e a terápia által az IQ-szint, a szakember elmagyarázza: - Külföldi kutatások alátámasztották, hogy az IQ valóban növekszik, amit egyfajta "mellékhatásként"foghatunk fel, ugyanis amikor a gyermek jobban tud figyelni, összeszedettebb lesz, és az hat az IQ-pontszámra is – teszi hozzá dr. Fehér Gabriella.

Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Neurofeedback terápiáról?
A terápiát leghamarabb óvodáskorban lehet elkezdeni, amikor a kisgyerek figyelmét már tartósan le tudja kötni egy mese - mondja dr. Fehér Gabriella pszichológus

Az autista kamasz néha a nagymamáját is megverte, agresszivitása a terápia hatására lecsendesedett
- Jól emlékszem arra a kamasz fiúra, akinek a nagymamája keresett meg autista unokája miatt – kezdi mesélni Póka Mára a 11. Kerületi Pedagógiai Szakszolgálat gyógypedagógusa, aki a hazai neurofeedback terapeutákat oktatja. - A hölgy arcát több, friss seb éktelenítette, beszélgetés közben elkeseredésében néha elsírta magát. Elmondta, hogy a vele élő unokája verte meg, már nem először. Ilyenkor ő és a gyerek is kórházba kerül rövid időre. Valójában nem haragszik rá, ő próbálja nevelni, mivel a szülei belefáradtak ebbe a szélmalomharcba. Lemondtak arról az esélyről, hogy egyetlen fiúk állapotában pozitív változás következzen be. Mielőtt hozzám kerültek, a fiú kiváló értelmi képességeit csak ritkán kamatoztatta és az egyszerű elvárható szociális szabályokat sem tartott be. A nehézkesen beinduló és a kezdetben csak humoron alapuló kapcsolatunk végül meghozta a gyümölcsét: ritkábbá váltak az agresszív megnyilvánulásai, szüleivel egyre több időt töltött, vizsgái sikeresek lettek. A következő osztályt, ami a gimnázium első éve volt, ugyanabban az iskolában kezdhette az előtte szóban forgó bentlakásos intézmény helyett – meséli Póka Mária.

A nem beszélő autista fiú a rendszeres kezelések után a „beszélő” csoportba került
- Egy súlyosabb autista 9 éves kisfiú „nem beszélő” csoportba járt. Tisztán, érthetően, grammatikailag megfelelően ejtette a szavakat, mondatokat, ám mindezt nem tudta kommunikációra használni. Olvasni tudott, írni, számolni nem. Ujjai között kényszeresen pörgetett valamilyen fonalat vagy drótot. Maszkszerű mosolygása nem nekem szólt, kérdéseit egymás után többször feltette, amire soha nem várta meg a választ. A kitartó egy-másfél éves heti 2-3 alkalmas kezelés, valamint a szülők nyitottsága, készsége, együttműködése megindította ennek a reménytelennek tűnő állapotú gyermeknek a fejlődését. A következő tanévben „beszélő” csoportba került. Azóta édesanyja naponta tréningezi, ma már ír és számol is - eleveníti fel egyik legemlékezetesebb páciensét Póka Mária.

Neurofeedback: pszichológiai alapokon megágyazott hatékony tanuláselméleti módszer
A tréning elsődleges célja, hogy hatékonyabb idegi működést idézzen elő. Ehhez a pszichológia és neurológia alapjait felhasználva egy korszerű EEG készüléket fejlesztette ki, ami ezt a mérhető és befolyásolható állapotot az eredeti, normál értékekre igyekszik visszaállítani, ami által a kiinduló probléma (például idegrendszeri éretlenség, figyelemzavar, hiperaktivitás, szorongás, alvászavar) megszűnik. - A neurofeedback egy tanuláselméleti, illetve pszichológiai módszer is, az EEG készülék „tanítja meg az agynak a helyes állapotot” – mondja Hullán Gabriella a Neurofeedback Zugló gyógypedagógusa, Áronka fejlesztője. - Több érdeklődő szülő kérdezte már tőlem, hogy elektromossággal ingereljük-e a gyerek agyát terápia közben? Nos, mindenkit meg kell nyugtatnom, a terápia alatt a készülék az agy elektromos jeleit érzékeli, ám oda elektromosságot nem vezet. Nincs áram a szenzorban, amely a jeleket veszi, és amiket a gyerekekre fejére rögzítünk. A terapeuta az, aki a számítógép segítségével a  visszacsatolást generálja. A módszer tehát egyszerű kondicionáláson alapszik – teszi hozzá a szakember.

Hogyan zajlik egy átlagos terápia gyerekeknél?
A gyakorlatban ezt úgy a legkönnyebb elképzelni, hogy a kisgyerek fejére agyhullámokat mérő szenzorokat rögzítenek, és miközben a kisgyerek a számítógép előtt ülve kedvenc meséjét nézi, a terapeuta a gyerek agyhullámainak mintázatát folyamatosan követve, azokat az egyéni optimális érték felé közelíti. Úgy állítja be a szoftvert, hogy a mese akkor legyen csak jól látható és élvezhető minőségű, ha a kisgyerek el tud lazulni, szorongását megszünteti és kellőképpen figyel. Ha gyerek nem figyel, izeg-mozog (izommozgást végez), akkor a számítógép képernyőjén a mese képei "összemennek", zavaró hanghatás hallatszik, egyszóval a mese élvezhetetlenné válik. A kissé zavaró képi és hanghatások arra késztetik a gyereket, hogy ismét a képernyőre figyeljen. Megfelelő mennyiségű tréning után a gyerek a korábbi tapasztalatai alapján tudni, „érezni” fogja, milyen nyugalmi szint szükséges ahhoz, hogy a mesefilm hibátlanul legyen levetítve. Később majd ezt a betanult, begyakorolt tudatállapotot, érzetet fogja tudni előidézni más hétköznapi helyzetekben, vagy akár az iskolában is.

Gyerekeknél rövid idő alatt látványos fejlődést lehet elérni
- Ahhoz, hogy lássuk az eredményt, legalább heti 2-3 alkalom terápia ajánlott, mivel az idegrendszer csak a rendszeres megerősítés révén tudja hatékonyan megtanulni, hogy hogyan működhet optimálisan. Egy intenzív tréning kétségtelen előnye, hogy aránylag rövid idő alatt látványos fejlődést képes produkálni, melyet akár minden egyes tréningalkalom után, az adott gyakorlás számszerű adatai is alátámasztanak – fűzi hozzá Hullán Gabriella.

Áronka szülei lassan egy éve járnak Neurofeedback terápiára, és állítják, hogy az összes eddig kipróbált módszer közül ez az, amelyik a leghatékonyabbnak bizonyult náluk. – Mindamellett, hogy látom, a kisfiam ezeken a kedves meséken milyen jól szórakozik, és ezekből mennyi új ismeretet merít, egyenletes fejlődését hétről-hétre tapasztalom, ami az iskolához közeledve bizakodással tölt el - mondja az anyuka.

Szakértők: dr. Fehér Gabriella, Póka Mária, Hullán Gabriella

Címkék: neurofeedback, terápia, gyerek, figyelemzavar, iskolai gond, autzimus, hiperkatív, Asperger, gyógypedagógus

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Viselkedési zavar, hiperaktivitás, autizmus - diétával hatékonyan kezelhető!
Viselkedési zavar, hiperaktivitás, autizmus - diétával hatékonyan kezelhető!

A gyereked túlságosan fáradt, sokszor ingerlékeny, netán agresszív vagy autisztikus tünetei vannak? Gondoltál már arra, hogy nem szándékosan viselkedik így, hogy Téged bosszantson, hanem egyes élelmiszerek okozzák viselkedési zavarát? Kezelhető-e diétával a figyelemzavar, szétszórtság, hiperaktivitás, és a többi ismert viselkedési probléma?

tovább a cikkre
Hogyan befolyásolja az idegen nyelv tanulása az agyi folyamatokat?
Hogyan befolyásolja az idegen nyelv tanulása az agyi folyamatokat?

Az idegen nyelv tanulásának fontossága vitathatatlan - számos előnye származik annak, aki nyelveket beszél. De vajon hogyan hat az idegennyelv elsajátítása az agyunkra? Svéd kutatók megállapításai az idegennyelv-tanulásról és nyelvérzékről.

tovább a cikkre
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít

Rendkívül hatékony módszer: koraszülött babák fejlődésének támogatására és kisgyermekeknél előforduló beszédkésés, dadogás, figyelemzavar, szorongás, iskolai tanulási nehézségek, hiperaktivitás, autizmus, epilepszia, agresszív viselkedés és még sok egyéb tünet kezelésére.

tovább a cikkre
Mi a jele, ha óvodás, iskolás gyermekünk szorong, gondjai vannak a barátkozással?
Mi a jele, ha óvodás, iskolás gyermekünk szorong, gondjai vannak a barátkozással?

Hogyan ismerhető fel, hogy gyermekünk szorong a közösségben? Mit tegyünk szorongó gyermekünkkel? Mire van szükségük a félénk, visszahúzódó vagy éppen agresszív gyerekeknek? Szociális szorongásról, illetve a visszahúzódó gyerekekről pszichológus szakértőnket kérdeztük.

tovább a cikkre
Hiperaktív a gyermekem?
Hiperaktív a gyermekem?

„Mocorog”, „mindig babrál valamivel”, „állandóan jár a keze-lába”, „nem bír egy helyben ülni” – manapság az így viselkedő gyermekeket az óvónők, tanárok vagy szülők egyre gyakrabban illetik a hiperaktív jelzővel. A bűvös kifejezés bizonyos esetekben a gyermek felmentésére, míg más helyzetekben a nevelés hiányára irányuló célzásként jelenik meg.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Hullán Gabriella - Gyógypedagógus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Gyermekbántalmazás bejelentése: hova fordulhatsz, ha bántalmazásra gyanakodsz a környezetedben? Családjogi szakértő válaszol tovább

Bántalmazás, szexuális zaklatás - sajnos egyre többször merülnek fel a gyermekek sérelmére elkövetett, ilyen jellegű bűncselekmények. Tudjuk-e, mi a hivatalos útja, módja annak, hogy egy...

Év végi szabadság kiadása: mi a hivatalos eljárás? Hogyan lehet szabadságot átvinni a következő évre?  tovább

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot a törvény szerint, ettől csak néhány esetben lehet eltérni. Melyik az a 4 eset, amikor a szabadság átvihető a következő...

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Karácsonyi beigli -
 klasszikus recept

Karácsonyi beigli - klasszikus recept

Sütemények >>
18 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Töltelékhez (2 rúdhoz) Diós: 25 dkg darált dió vagy Mákos: 25 dkg darált mák 15 dkg cukor 1 marék rumos tejbe beáztatott mazsola 1,5 dl tej Tésztához (2 rúdhoz): 40 dkg liszt 20 dkg Ráma 2 tojássárgája 1 dl tejföl 2 evőkanál cukor 2,5 dkg (kocka)élszető fél vanília rúd közepe

Recept: Töltelék elkészítése
A klasszikus karácsonyi beigli diós vagy mákos töltelékkel készül.

Kisebb lábasba beleöntjük a tejet, a finoman kikapargatott vaníliát, a cukrot és a darált diót (vagy mákot). Egy picit pároljuk, (...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Családtervezés

Babát szeretnél? 7+1 dolog, amit tegyél meg, hogy könnyebben sikerüljön teherbe esned (x)

vissza vissza