7 dolog, amitől minden kisgyerek fél - Ezzel a módszerrel segítheted leküzdeni a szorongását

Dr. Árvainé Koczok Márta

Gyerek fejlődése

Dr. Árvainé Koczok Márta


7 dolog, amitől minden kisgyerek fél - Ezzel a módszerrel segítheted leküzdeni a szorongását A szorongó kisgyerekek könnyen le tudják vezetni feszültségüket, ha még cumiznak vagy plüssállatkájukat szorongatják, anyához-apához bújnak. A nagyobbacska gyerekeknek viszont mást módszert kell kínálnunk, hogy félelmüket, aggodalmukat fel tudják dolgozni. Tanítsd meg gyermekedet relaxálni, hogy oldódjon benne a feszültség. A szülő sokszor tehetetlennek érezi magát, amikor azt látja, hogy gyermeke szorong. Egy baba, kisgyerek még könnyen odabújik szülei ölébe, cumizik, magához öleli kedvenc plüssét, takaróját. De mi a helyzet a nagyobbakkal, akik már nem cumiznak, nem takaróznak, kevésbé bújnak?

Velük kapcsolatban a legjobb, amit tehetünk, ha felvértezzük őket olyan készségekkel, melyek segíthetnek a hétköznapi problémák megoldásában, a nehézségek leküzdésében. Az egyik ilyen megoldás lehet az ellazulás és önmegnyugtatás képessége. A témáról dr. Árvainé Koczok Márta tanácsadó szakpszichológust kérdeztük.

Mi mindentől szoronghat a gyermek?
Szakértőnk egy korábbi cikkében elmondta, melyek azok a dolgok, melyektől minden kisgyerek fél és szorongással tölti el:
  • Félhet attól, hogy elhagyják a szülei
  • Ha bűntudata van valami miatt
  • Ha önállóságában korlátozzák
  • A szülők közötti problémák miatt aggódik
  • Nem megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás esetén
  • Életkori sajátosságként jelenik meg óvodáskorban a haláltól, elmúlástól való félelem
  • Iskoláskorban pedig megjelenik a teljesítményszorongás


Gyermekkori relaxáció alapjai - 5 tipp szülőknek a sikeres ellazításhoz


Aki még sosem relaxált, tanácstalan lehet, hogy kezdjen neki. Az alábbiakban felsorolok néhány tudnivalót, amire érdemes odafigyelni ahhoz, hogy minél pihentetőbb legyen az ellazulás.
Szerintem az a legpraktikusabb, ha a szülő a gyermekével együtt végzi a gyakorlatokat. Így lesz egy nagyon pozitív közös élményük, és így az esetleg ugyancsak szorongó szülő is elsajátíthatja az ellazulás képességét.
 
1. Az időpont kiválasztása - Mikor és milyen gyakran relaxáljon a gyermek?
Talán az egyik legnehezebb a megfelelő időpont kiválasztása. Kötött a napirend, óvodába, iskolába, munkába járunk, semmire sincs idő.
A szorongó gyermek esetén a megoldást azonban mindennél fontosabb! Inkább hagyjatok ki egy-két szakkört, minthogy erre ne jusson idő. Érdemes egy fix időpontot találni a rendszeres relaxációnak. Ez segíti az ellazulást. Amikor kialakult a lefekvés ideje is, automatikusan elkezd ásítozni az ember... Ugyanígy van ez a relaxációval is, előbb-utóbb megszokja a szervezet, és kívánja a szokott időben.

Az az ideális, ha naponta kétszer tudjátok végezni a gyakorlatokat, később igény szerint alakíthatjátok, sőt utána már a gyerkőc egyedül, önállóan bármikor alkalmazhatja (például dolgozat előtt, edzés után, szereplés előtt, orvosi vizsgálat előtt a váróban).

Sok szakember a reggeli és esti időszakot javasolja. Ilyenkor általában saját kényelmes ágyunkban, alvás közeli állapotban könnyebben lelazítunk. Tapasztalatból tudom, hogy (kis)gyerekes családoknál a reggeli relaxálás esélye kizárt. Ám mégis érdemes legalább átbeszélni, hogy kire mi vár aznap.

Délután-estefelé, amikor hazaérkeztek, lehet az egyik időpont. Ez segít az átállásban, lenyugvásban. 10-20 perc kikapcsolás után jöhet a lecke, vagy a játék. Így nem érzi a gyermek, hogy nem foglalkoztak vele, és könnyebben elfoglalja magát egyedül. A második időpont pedig lehet fürdés után (a meleg víz is segít ellazulni), vagy vacsora után, vagy közvetlenül elalvás előtt.

Az elalvási nehézséggel, vagy rémálmokkal küzdő gyermekeknél ez utóbbi kifejezetten hasznos.

2. Az ideális hely - Mi a legideálisabb hely a relaxáció számára?
A megfelelő hely megtalálása is nehézséget szokott okozni. Olyan helyet keressetek, ahol mindketten kényelmesen elfértek, és zavartalanul lehettek kb. 20-30 percre.

Kapcsold ki, vagy némítsd le a telefonodat, ügyelj arra, hogy ne csöngessenek, ne nyissanak be hozzátok. Ez most a ti időtök! Ha mégis megzavarnak, kezdjétek újra, folytassátok tovább a relaxációt. Ne bosszantsd fel magad rajta.

3. Az ideális testhelyzet - Hogyan végezzétek a gyermekkel közös relaxációt?
Eleinte még nem tudja az ember, ülve vagy fekve relaxáljon-e. Én azt javaslom, próbáljatok ki minél több testhelyzetet, időpontot és helyet, hogy érezzétek, milyen körülmények között tudtok a legjobban kikapcsolni, ellazulni.

Ülő helyzetben nem fenyeget annyira a tényleges alvás veszélye. Háton fekve viszont nem kell sehol sem feszítened, tartanod a testedet (például fejedet), könnyebben el lehet lazítani az izmokat.

4. Szék, fotel, nyugágy, ágy, föld - melyik a legjobb?
Az, hogy vajon min/miben relaxáltok valószínűleg függ a helyiségtől, amiben zavartalanul lehettek. Alkalmas lehet az ágy, a kanapé, fotel, de akár egy fa szék is.
Feküdni lehet szőnyegen, vagy polifoam-on is, párnával, párna nélkül.
Próbáljatok ki minél több lehetőséget!
Figyeljétek meg közben testetek és elmétek hogyan reagál a különbségekre, aztán válasszátok ki a Nektek legmegfelelőbb ülő-, vagy fekvő alkalmatosságot.

5. Ruha a relaxálás közben - Milyen öltözékben érdemes a gyakorlatokat végezni?
Kényelmes ruhában relaxáljatok. Ne szorítson se hasban, se nyakban az adott ruhadarab. És figyeljetek arra, hogy ne fázzatok, ne is legyen túl melegetek relaxáció közben.
 

Relaxációs technikák - 3 technika gyerekeknek


Számos technika létezik, ha mi magunk nem gyakoroljuk egyiket sem, nehéz lehet választani. Én a praxisomban, és a családomban is a következőket használom, így nyugodt szívvel ajánlom:

1. A relaxációs mesekönyv nagyon hatékony eszköz lehet a család számára a megfelelő relaxációs technika elsajátításához. Tapasztalataim szerint Lori Lite: A dühös polip c. könyve könnyedén és élvezettel alkalmazható.

2. Szeparációs szorongással küzdők számára pedig Patrice Karst: A láthatatlan fonal című könyve indíthat el tartalmas beszélgetéseket a gyermekeinkkel, illetve nyugtathatja meg a kicsit, amikor nem tudunk vele lenni.

3. 10 éves kor fölött pedig érdemes elsajátítani az autogén tréning módszerét, mely egy életen át biztos mankóként szolgál majd - a videómegosztókon sokféle segítséget kaphattok ezzel kapcsolatban, számos relaxáló, ellazító, önbizalomerősítő gyakorlatot feltöltöttek.

Szerző: dr. Árvainé Koczok Márta
Fotó: Pixabay

Dr. Árvainé Koczok Márta

Gyerek fejlődése

Dr. Árvainé Koczok Márta


2016.02.03