Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Így utazhatnak a babák és kisgyermekek az autóban a KRESZ szerint - Mire figyelj babaülés, gyerekülés vásárlá... - Szülők Lapja

Így utazhatnak a babák és kisgyermekek az autóban a KRESZ szerint - Mire figyelj babaülés, gyerekülés vásárlásakor? Fogyasztóvédelmi szakértő ajánlása

Szülőklapja képHa egy kisgyermek biztonsági védelem nélkül utazik az autóban, és 50 km/h-nál ütközik, akkor a teste huszonötszörös erővel csapódik tehetetlenül ide-oda, ami maradandó egészségügyi károkat is okozhat. Ezt hivatott a biztonsági gyermekülés kivédeni!

Szerző: Dr. Farkas Nóra
2016-02-23
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Farkas Nóra
Fogyasztóvédelmi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>

Az autózás veszélyes üzem. Már csak abból adódóan is, hogy hiába tartjuk be mi magunk a szabályokat, tele vannak a közutak sebességhatárt túllépő, felelőtlenül előzgető és meggondolatlan manőverekbe kezdő sofőrökkel. Mégis mit tehetünk, hogy a lehető legnagyobb védelmet biztosítsuk a csecsemők, kisgyermekek számára, ha autóval utazunk?

Biztonsági gyermekülés - ma már szerencsére kötelező a használata
A kocsik biztonsági övét nem kisgyermekekre tervezték, így bizony alkalmatlanok arra, hogy egy koccanás vagy akár egy hirtelen fékezés során kellő védelmet nyújtsanak. Sőt, ütközés esetén a picik komoly sérüléseket szenvedhetnek, akár meg is fulladhatnak, ha esetükben a felnőttekre méretezett övet használjuk. A védelem nélkül utazó gyermekek pedig már viszonylag kis, 50 km/h-s sebesség mellett történő karambolnál is testsúlyuk huszonötszörösének megfelelő erővel csapódhatnak az előttük lévő ülésnek vagy repülhetnek ki a szélvédőn. Belegondolni is rettenetes!

A megoldás: a gyermek súlyához és életkorához igazodó gyermekbiztonsági rendszer használata. E speciális eszköz használatát nem csak a józan ész, és a kicsik élete, épsége miatti felelősségérzet indokolja, hanem a KRESZ szabályai is kötelezővé teszik. Ha pedig nem tartjuk be az előírásokat, bizony komoly büntetésre számíthatunk! A rendőrség információi szerint a helyszínen 15 ezer forintos fix bírságra számíthat az, aki a gyermekét nem megfelelően szállítja, ha pedig a szabálysértést rendőri feljelentés követi, akkor 30 ezer forintra rúg a büntetés mértéke.

Melyek a biztonsági gyermekülésre vonatkozó legfontosabb tudnivalók?
Először is kiemelném, hogy 150 centiméter alatti gyermekünket - főszabály szerint - csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállíthatjuk. Az egyik legfontosabb kivétel, hogy a harmadik életévét betöltött, 135 centiméternél magasabb gyermek a személygépkocsi hátsó ülésén biztonsági övvel rögzítve is szállítható, amennyiben az a testméretéhez igazítható.

Ugyanakkor nincs szükség gyermekbiztonsági rendszer alkalmazására a menetrend szerint közlekedő autóbuszokban, a taxi hátsó ülésén vagy a mentő betegellátó terében sem.

Hogyan utazhatnak babák, kisgyerekek az autóban a KRESZ szabályai szerint? Olvasd el ebben a cikkünkben!

Mire ügyeljünk a babaülés, gyermekülés megvásárlásakor?
A babák, kisgyerekek biztonsága érdekében olyan ülést válasszunk, amely illeszkedik alkatukhoz, magasságukhoz! A megfelelő termék kiválasztásához némi támpontot ad, hogy a biztonsági gyermekülések súlycsoportonként vannak kategorizálva. A legkisebbeknek úgynevezett bébikagylót, a nagyobb gyerkőcöknek, akik még nem elég magasak a gyárilag beépített biztonsági övek megfelelő használatához, pedig lehetőleg háttámlás biztonsági ülést válasszunk!

Így utazhatnak a babák és kisgyermekek az autóban a KRESZ szerint - Mire figyelj babaülés, gyerekülés vásárlásakor? Fogyasztóvédelmi szakértő ajánlásaCélszerű, ha az ülés megvásárlása során velünk van a gyermek is, így kipróbálhatja, mennyire kényelmes, megfelelő-e a szélessége, a hosszúsága. A háttámla, illetve a fejtámasz magassága egyébként akkor jó, ha a gyermek füle fölé ér. Ennek egy esetleges ütközésnél a fej védelme szempontjából van jelentősége.

Ezen felül van még egy fontos feladatunk: csak olyan ülést vegyünk meg, amelyen rajta van a biztonságot igazoló jóváhagyási jel. Ez igazolja, hogy az előírásoknak megfelelően kialakított, kellő védelmet nyújtó termékkel van dolgunk.
 
De nem érnek ám véget az aggódó szülő teendői a gyerkőc testi adottságaihoz igazodó, biztonságossági előírásoknak megfelelő gyermekülés beszerzésével!

Először alaposan át kell olvasni a használati-kezelési útmutatót: Hogyan kell rögzíteni a gyerekülést? Menetiránnyal háttal vagy előre? Rögzíthető az első ülésre vagy inkább a hátsóra? Mi a teendő a légzsákkal?
Megannyi kérdés, amelyre a vásárlói tájékoztatónak - magyar nyelven - lépésről-lépésre, rajzokkal és ábrákkal illusztrálva választ kell adnia.

Néhány fontos óvintézkedésre ugyanakkor én magam is felhívnám a figyelmet:

1. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy minden egyes indulás előtt - sőt, hosszabb út esetén akár többször is - leellenőrizzük, a rögzítés kellően feszes-e!
2. A kellő védelem érdekében elengedhetetlen, hogy a gyermekülés saját övrendszerét a ruházat vastagságától függően állítsuk be. Sőt, célszerű a kabátot levennünk a lurkóról, mielőtt beültetjük az autóba, mert a vastag kabátról, anorákról könnyen lecsúszhat az öv. Miután feszesre húztuk az övet, természetesen be is takargathatjuk a gyermeket, nehogy fázzon.
3. A legtöbb gyerkőcöt hamar elnyomja az álom, ha autóban utazik. Ugyanakkor, ha csemeténk felettébb örökmozgó, bizony nehezen viselheti az órákon át tartó kötöttséget. Ilyenkor sokat segíthet, ha útközben játszunk vele.
4. Ügyeljünk azonban arra, hogy csak könnyű, puha játékok kerüljenek a kezébe, hiszen a kemény tárgyak komoly sérüléseket okozhatnak egy esetleges ütközés során.
5. A kalaptartóra se helyezzünk nehéz dolgokat, mert fékezéskor azok előrerepülhetnek, és súlyos sebeket ejthetnek a velünk utazó gyermeken.

Csupán némi elővigyázatosságra, odafigyelésre van szükség, de a számunkra legfontosabb ember élete, testi épsége múlhat rajta. Vigyázzunk hát rájuk, a közutakon is!

Szerző: Dr. Farkas Nóra fogyasztóvédelmi szakértő
Fotó: carchanel.com

Címkék: biztonsági gyermekülés, babaülés, autós ülés gyerekeknek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Gyermeküléssel kapcsolatban is van változás a szeptembertől érvényes Kresz-módosításban
Gyermeküléssel kapcsolatban is van változás a szeptembertől érvényes Kresz-módosításban

Az iskolakezdéshez időzítve egyértelművé válnak és a változó nemzetközi rendelkezésekhez igazodnak a gyermekek közlekedésének biztonságát szolgáló előírások.

tovább a cikkre
Hogyan utazhatnak a babák és a gyerekek az autóban a KRESZ szabályai szerint?
Hogyan utazhatnak a babák és a gyerekek az autóban a KRESZ szabályai szerint?

Hogyan szabad szállítani az autóban a babákat és a gyerekeket a KRESZ előírása szerint? Mikortól ülhetnek az első ülésre a gyerekek? Miért nem utazhat az anyukára kötve kenguruban a kisbaba? Ha bizonytalan vagy a válaszokban, akkor cikkünkből tájékozódhatsz, hogy biztosan elkerüld a rendőri bírságot.

tovább a cikkre
A gyermekek védelme miatt módosul a KRESZ
A gyermekek védelme miatt módosul a KRESZ

A jövőben egy álló gyermekszállító busz mellett legfeljebb 30 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnának el a járművek, és ez a sebesség lenne kötelező ott is, ahol gyermekek léphetnek az úttestre - ezt is tartalmazza a közúti közlekedés szabályait (KRESZ) módosító kormányrendelet tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Farkas Nóra - Fogyasztóvédelmi szakértő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Gyermekbántalmazás bejelentése: hova fordulhatsz, ha bántalmazásra gyanakodsz a környezetedben? Családjogi szakértő válaszol tovább

Bántalmazás, szexuális zaklatás - sajnos egyre többször merülnek fel a gyermekek sérelmére elkövetett, ilyen jellegű bűncselekmények. Tudjuk-e, mi a hivatalos útja, módja annak, hogy egy...

Év végi szabadság kiadása: mi a hivatalos eljárás? Hogyan lehet szabadságot átvinni a következő évre?  tovább

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot a törvény szerint, ettől csak néhány esetben lehet eltérni. Melyik az a 4 eset, amikor a szabadság átvihető a következő...

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Hideg túrós körteleves

Hideg túrós körteleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g körte 30 g tehéntúró 100 ml tej víz citromlé

Recept:

A megtisztított, magházától megfosztott, érett körtét vízzel felhígított tejjel, tehéntúróval összeturmixoljuk, citromlével ízesítjük. Lehűtve tálaljuk.DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:

Kalciumban, fehérj(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Családtervezés

Babát szeretnél? 7+1 dolog, amit tegyél meg, hogy könnyebben sikerüljön teherbe esned (x)

vissza vissza