A bölcsőhalál újabb áldozata: elhunyt egy tündéri egy hónapos kisbaba - A gyászoló apa leveléből idézünk

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


A bölcsőhalál újabb áldozata: elhunyt egy tündéri egy hónapos kisbaba - A gyászoló apa leveléből idézünk Egy végtelenül szomorú és szívszorító email érkezett a szerkesztőségünkbe. Egy elkeseredett, dühös, önmagát vádló, gyászoló édesapa írta meg nekünk, hogyan veszítették el az egy hónapos, csodálatos kisbabájukat... Pedig a bölcsőhalál, más néven hirtelen csecsemőhalál közismert a legtöbb szülő számára, mégsem beszélünk róla eleget. Ebben szerettünk volna segíteni. Egy végtelenül megrendítő és szívszorító email érkezett nemrégiben a szerkesztőségünkbe, ami kivétel nélkül mindannyiunkat megrázott. A gyászukban magukra maradt család küldte el nekünk elkeseredett sorait, akik nemrégen vesztették el 1 hónapos kisbabájukat. Fájdalmuk, gyászuk még nagyon friss...

A helyzet fölött a fiatal szülők értetlenül, megtörve, csendben állnak. Önmagukat és a szakembereket vádolják csecsemőjük hirtelen elvesztése miatt. A 36 éves édesapa levelével már csak egyet szeretne elérni: hogy a bölcsőhalálról minden szülő tudjon, a váratlan helyzetre kellően felkészüljön.
Hosszú és részletes leírásából kiderül, hogy milyen okok vezettek a tragédiához - a levélből most részleteket közlünk:

A tragédia után most itthon vagyunk, csendben és némán, orvosi-lelki-pszichológiai segítség nélkül
"Sajnos egy héttel ezelőtt veszítettük el családunk legfiatalabb tagját, aki csak egy hónapos csöppség volt - és a rengeteg kérdőjel mellé csak az a sok düh társul, amit az orvosok iránt (is) érzünk. Tudom és tudjuk, hogy már semmi nem segít, csak az nyugtat bennünket, ha újra és újra megpróbáluk felhívni a többi szülőtárs figyelmét a bölcshalál veszélyére, a légzésfigyelő fontosságára.
(...)
A kórházban szülés után képtelenség volt pihenni, a nővérek rendszeresen zaklatták a kismamákat, egyáltalán nem hagyták őket aludni, pihenni, reggel 5:30-6:00 között már kiverték őket az ágyból. Minden csak a szoptatásról szólt: szopik-nem szopik, az állandó szemrehányásokat kaptak a friss anyukák, ugyanakkor a bölcsőhalál veszélyére senki nem hívta fel a figyelmet, mi sem gondoltunk rá, hiszen annyira, de annyira egészséges volt a kisbabánk. Miután a kórházból hazakerültünk egy alkalommal kint járt nálunk a gyermekorvos, szinte meg sem nézte az újszülött babánkat a szülés után. Kint volt kétszer a védőnő, de senki nem figyelmeztetett a veszélyekre, mindvégig csak azt firtatták, hogy 10-15 deka fogyás vagy hízás történt-e.
(...)
A kezdeti nehézségek miatt az első hónapunk alvás és pihenés nélkül telt. A feleségem szinte éjjel nappal ébren volt a baba miatt. A kisbabának vettünk babaágyat, de nem volt hajlandó abban aludni, így mindig közvetlenül az anyukája mellett  töltötte az éjszakát. Már amennyit aludni akart - 1 óránál többet sose tudott, mert folyton éhes volt.
A végzetes éjszakán a baba először nem tudott elaludni aztán végleg, örökre, csendben elaludt...
(...)
Mondjátok meg, honnan is tudhattuk volna, hogy ennyire bármikor bekövetkezhet a halál?!
A tragédia után most itthon vagyunk, csendben és némán, orvosi-lelki-pszichológiai segítség nélkül, mert ahogy a kisbaba, úgy mi sem érdekeljük már az orvosokat.
Tudjuk, hogy az életnek mennie kell tovább, de néha úgy tűnik, hogy semmi értelme… én csak az új céljaimat tartom szem előtt, hogy másnak még segítsek, úgy érzem, hogy sokat teszek, ha mások figyelmét felhívom a bölcsőhalálra. De a feleségemet már semmi nem tudja vigasztalni."


Vezető szakportálként kötelességünknek érezzük, hogy az újszülött kisbabák szüleinek figyelmét időről-időre felhívjuk a bölcsőhalál végzetes veszélyeire. A lenti cikkeket időről időre közreadjuk, így teszünk most is:

A bölcsőhalál oka
Magyarországon évente még mindig sok babát veszítenek el a szüleik hirtelen bölcsőhalál következtében. De vajon mi okozhatja a bölcsőhalált, vagy más néven hirtelen csecsemőhalált? Olvasd el cikkünket, és tudj meg többet a bölcsőhalál lehetséges okairól! »

A bölcsőhalál kivédése
Ma már elvileg megvan a lehetősége annak, hogy kivédjük ezt az értelmetlen tragédiát. Olvass tovább, ha tudni szeretnéd, hogyan lehet felkészülni a hirtelen csecsemőhalál megelőzésére! »

Mit tegyél, ha leáll a gyermek légzése? Tudd meg, mi az újraélesztés menete csecsemőknél »

Kapjanak több tájékoztatást a távozó kismamák még a kórházban!
A vidéki család megrendítő levele után felkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) illetékes munkatársait is, akik válaszlevelükben így reagáltak:
- A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Családtervezési Programjának részeként működik a „Szülők Leszünk!?” program. Ennek kiemelt témája az elsősegélynyújtás, azon belül is a bölcsőhalál megelőzésével kapcsolatos ismeretek elsajátítása. A programban részt vevő leendő szülők tájékoztatást kapnak a bölcsőhalál lehetséges rizikófaktorairól, és a megelőzési lehetőségekről. A Családtervezési program részét képezi a Szoptatási tanácsadás is, továbbá a programban részt vevőknek lehetőségük van szükség esetén veszteség-feldolgozó pszichológiai segítség igénybevételére.
Az Emmi legmélyebb együttérzését fejezte ki a családnak a baba elvesztése kapcsán.

A család fájdalmában a Szülők Lapja szereksztősége mélyen osztozik. Ezzel a cikkel szeretnénk kifejezni őszinte részvétünket, felhívni a többi szülő figyelmét a bölcsőhalál valós veszélyére, és őszinte emléket állítani ennek az angyali kisbabának, akinek sajnos ilyen rövid idő jutott közöttünk.

Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2016.04.01