Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > „Az orvos kérdezett rá, miért van a gyerek feneke kidörzsölődve” - Amikor az apa szexuálisan bántalmazza a s - Szülők Lapja

„Az orvos kérdezett rá, miért van a gyerek feneke kidörzsölődve” - Amikor az apa szexuálisan bántalmazza a saját kisfiát

Szülőklapja képTe tudnál aludni annál az embernél, aki megerőszakolt? Te bele tudnál nézni a gyermeked szemébe, és volna erőd azt mondani neki: muszáj megtenned, mert erre kötelez a bíróság… Dr. Gyurkó Szilvia, a wmn.hu szerzőjének írása.

Szerző: dr. Gyurkó Szilvia
2016-04-08
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Dr. Gyurkó Szilvia mindig megpróbál távolságtartóan elemezni, sorozatában a gyerekvédelmi és igazságszolgáltatási rendszer problémáit igyekszik feltárni és bemutatni. Ebben az ügyben azonban nem tudott higgadt maradni, ahogy mi sem - ezért tesszük közzé most a wmn.hu gyermekkori szexuális abúzussal foglalkozó cikkét.

A kezdetektől figyelemmel kísértem a történetét, és amikor pár hete megtudtam, mi lett a büntetőeljárás vége, olyan düh és harag öntött el, mint korábban soha. Az öt évvel ezelőtt átélt borzalmak ellenére Levente egy édes, helyes gyerek volt, aki a szőnyegen játszott a kisvasúttal az egyik szobában, míg mi, felnőttek átbeszéltük az ügyével kapcsolatos tennivalókat a másikban. Az anyja szép, okos, fiatal nő volt, aki ugyan megroppant attól, ami történt, de mindent megtett azért, hogy a gyerekét megvédje, és bízott benne, hogy a végén jóra fordul a sorsuk. Bízott abban, hogy mindenki teszi a dolgát: az igazságszolgáltatási rendszer igazságot szolgáltat, a gyerekvédelmi meg védi a gyerekét.

Nem ez történt.

A történetek a kisfiút és az édesanyját is tönkretették
Levente ma egy dühös és problémás gyerek, az anyja életét pedig totálisan felemésztette a különböző hatóságokkal vívott szélmalomharc. Csontsoványan és egyre keserűbben járja a köröket a különböző hivatali épületekben, keresi a lehetséges támogatókat, és a lelke mélyén nem akarja elhinni, hogy mindez megtörténhet.

Mindketten tönkrementek. Sokat gondolkodom azon, hogy mit tehettünk volna másképpen; mikor hoztunk rossz döntéseket, mikor hibáztunk, hol siklott ki a történet. És igen nagy fájdalmam, hogy csak ilyeneket találok: az a szakértői vizsgálat felületes és szakmaiatlan volt, ezt a szakértőt feltehetően befolyásolták, rosszul jártunk azzal, hogy azt az ügyészt levették az ügyről, az a bíró nem akart felelősséget vállalni… sokféle rajtunk kívül álló ok, de a végén mindennek mégis ki fizeti meg az árát? Egy most 9 éves gyerek.

Úgyhogy innen üzenem mindazoknak, akik mulasztásukkal, felkészületlenségükkel, gyávaságukkal, tudatlanságukkal vagy korruptságukkal hozzájárultak ehhez a szégyenletes helyzethez: mindannyian felelősök vagytok!

"Miért van a gyerek bőre kidörzsölve a fenekénél?" - ezt kérdezte a gyermekorvos
- Levente történetét én mesélem el, az anyja, mert ő még csak kilencéves. A fiam négyéves volt, amikor munkaügyben elutaztam külföldre, és őt az apjára bíztam. Amikor három nap múlva hazajöttem, Levente, aki addigra már szobatiszta volt, újra elkezdett bepisilni, rémálmai voltak, árnyékként követett mindenhova, és nem volt hajlandó kakilni. Ez végül odáig fajult, hogy orvoshoz kellett vinni, beöntést kapott, és ennek során kérdezett rá az orvos, miért van a gyerek bőre kidörzsölődve a fenekénél. Akkor nem is értettem, mire gondol... Néhány héttel később azonban a fiam rám bízott egy nagy titkot: elmondta, hogy amíg nem voltam itthon, az apja és az apjának az egyik gyerekkori barátja meztelenre vetkőztették őt, és mindenféléket műveltek vele. Elmondta, hogyan néz ki egy felnőtt férfi nemi szerve, és hogy az „mit csinál, amikor örül”. Akkor és ott… megfordult velem a világ.

A férj természetesen mindent tagadott
Fogalmam sincs, mennyi idő múlva tudtam megszólalni újra. Kérdezgettem még egy kicsit Leventét, de szemernyi kétségem sem volt afelől, hogy az igazat mondja. Összepakoltunk, átmentünk anyámékhoz, majd miután Levente elaludt, elmentem a rendőrségre, és feljelentettem a férjemet. Egy héttel később beadtam a válópert is.

A férjem természetesen mindent tagadott. Megfenyegetett telefonon, e-mailben, személyesen is, hogy ha nem vonjuk vissza a vádakat, akkor kinyír minket. A gyereket megvárta az óvodánál, átkiabált hozzá az óvoda kerítésén keresztül, hogy ő tudja: csak kitalálta az egészet, és nem haragszik rá, de ne csináljon butaságot, mert baj lesz.

Minden nap remegő gyomorral léptünk ki az utcára, hogy vajon mi fog történni aznap, de az azért tartotta bennünk a lelket, hogy elindult a büntetőeljárás, és bíztunk benne, előbb-utóbb börtönbe kerülnek életünk megkeserítői.

Én természetesen kértem a párhuzamosan folyó válóperben, hogy a gyerek nálam legyen elhelyezve, és ne kelljen látnia az apját. A bíróság engem tett meg a gyerek gondviselőjének, azonban a felügyelt kapcsolattartás mellett döntött, és Leventét minden második héten be kellett vinnem a gyerekjóléti szolgálathoz, ahol másfél óráig próbálták őt egy légtérben tartani az apjával.

Sírt és földhöz vágta magát
Néha csak végigsírta, néha úgy tett, mintha az apja nem is lenne jelen. Máskor meg a földhöz verte magát. A szívem szakadt meg minden egyes alkalommal, de muszáj volt elvinnem őt, különben minket büntettek volna meg.

Levente sokszor volt beteg, és persze mindent megtettünk hogy „ellógjuk” az alkalmakat, de így is rendszeresen találkozott a fiam az erőszaktevőjével a büntetőeljárás teljes ideje alatt. Mondjuk, legalább a másik zaklatóját nem kellett látnia többé, mert amint elindult az eljárás, ő külföldre költözött.

A büntetőeljárásban az elején minden „jól ment”. Leventét szavahihetőnek értékelték a szakértők, hittek neki a rendőrök, az ügyész is támogató volt. Aztán teltek az évek, kaptunk egy fiatal bírót, aki sosem ítélkezett még ilyen ügyben, és nekem úgy tűnt, mintha félt volna döntést hozni. Újabb és újabb szakértőket rendelt ki, Levente pedig egyre nehezebben vette rá magát, hogy az újabb és újabb vadidegen bácsiknak és néniknek elmondja, mi történt vele.

Időközben három ügyészt is elhasználtunk, majd öt és fél évnyi vizsgálódás, nyomozás és bírósági tárgyalás után, idén januárban úgy döntött a bíró, hogy nincs elég bizonyíték, és felmenti az apát...

A CIKK FOLYTATÁSÁHOZ KATTINTS IDE »

A cikk eredetileg a D.Tóth Kriszta által alapított wmn.hu oldalon jelent meg. Másodközlés az oldal engedélyével történt.
Fotó: Pixabay

Címkék: gyerek, gyerekvédelem, igazságszolgáltatás, pedofil, gyermekbántalmazás, apa, abúzus

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Szavakkal is lehet verni! Milyen szavakkal bántalmazzuk érzelmileg gyermekeinket nap mint nap?
Szavakkal is lehet verni! Milyen szavakkal bántalmazzuk érzelmileg gyermekeinket nap mint nap?

"A testi sértésekről készíthető látlelet, és megmondható, hogy hány napon belül gyógyulnak, de ki mondja meg egy szóról, egy hangsúlyról vagy egy röhögésről, hogy meddig lehet utána életben maradni, s miféle belső vérzésekbe hal bele ilyenkor a gyerek?” Pszichológus szakértőnk a gyermekbántalmazásról, szülői agresszióról, és az „ellopott gyermekkor”-ról világosít fel bennünket.

tovább a cikkre
Bántalmazott gyermekek megrázó családrajzai
Bántalmazott gyermekek megrázó családrajzai

Futótűzként terjednek a világhálón a bántalmazott gyerekek rajzaiból nyílt kiállítás sokkoló képei. A döbbenetes gyermekrajzok rávilágítanak a családon belüli erőszak felismerésének fontosságára és annak visszavonhatatlan következményeire. Mutatjuk a rajzokat.

tovább a cikkre
A pedofilok köztünk vannak! Hogyan óvjuk meg gyermekeinket a szexuális erőszaktól?
A pedofilok köztünk vannak! Hogyan óvjuk meg gyermekeinket a szexuális erőszaktól?

Milyen gyerekeket szemel ki magának a pedofil elkövető? Milyen gyerekekből lesznek a legvédtelenebb áldozatok? Milyen módszerrel keríti be áldozatait a pedofil? Hogyan készítsük fel gyermekeinket a szexuális zaklatásra? Gyakorlati tanácsok klinikai szakpszichológus szakértőnktől, amiről minden szülőnek tudnia kell.

tovább a cikkre
"5 éves voltam, amikor a bácsi a bugyimba nyúlt" - Minden 10. gyereket szexuálisan bántalmaznak Magyarországon

„Ha az ember szülőként kerül szembe a szexuális bántalmazás problémájával, az első kérdése az, hogy miként kerülhetné el, hogy az ő gyerekével ilyen megtörténjen, a második pedig, hogy milyen jelekből veheti észre, ha valaki bántotta a gyerekét…„ (Víg Sára gyermekpszichológus).
Riport gyermekkori szexuális bántalmazásról, amelyben felnőttek számolnak be az egykori gyermekkori traumákról.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré hercegnő módra

Burgonyapüré hercegnő módra

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g sertéshús (comb vagy karaj) 250 g burgonya 10 g vaj 100 ml tej 10 ml étolaj 3 g vöröshagyma petrezselyemzöld kakukkfű só

Recept:

Az apróra vágott vöröshagymát olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, fűszerezzük kakukkfűvel és apróra vágott petrezselyemzölddel és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Közben a megtisztított, kockára vágott burg(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Beragasztotta a kisfia száját a tatabányai anya, mert nem tudott tőle tévét nézni - 5 év börtönt is kaphat

vissza vissza