Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Ha a csecsemő, kisgyermek elmarad a fejlődésben - Mikor fordulj szakemberhez? Milyen problémára melyik fejlesztési - Szülők Lapja

Ha a csecsemő, kisgyermek elmarad a fejlődésben - Mikor fordulj szakemberhez? Milyen problémára melyik fejlesztési módszer hatásos?

Szülőklapja képKatona-módszer, Pető-módszer, Dévény módszer (DSGM I. és II.), TSMT torna, HRG gimnasztika, Delecato módszer, Alapozó terápia, Komplex mozgásterápia, Ayres terápia (DSZIT), Sindelar program, Korai Fejlesztő program - zavarokkal, elmaradásokkal, gyengeségekkel, disz-es funkciókkal működő gyerek számára.

Szerző: Iveszics Tünde
2016-03-16
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Iveszics Tünde
Védőnő
kérdezd szakértőnket a témában >>

Munkám során egyre gyakrabban találkozom a fejlődésükben (például mozgás, beszéd, pszichés fejlődésben) valamilyen mértékben elmaradt babákkal, gyermekekkel. Ez az elmaradás lehet alig észrevehető, vagy akár látványos is.

Az is előfordulhat, hogy csak a szülőt zavarja egy valós vagy vélt elmaradás és az is lehetséges, hogy a védőnő észleli, jelzi a problémát. Kérdésként ilyenkor mindig felmerül, hogy hová lehet vinni ilyen esetben a gyermeket? Milyen lehetőségek vannak, és nem mellesleg azok mennyibe kerülnek? Van-e államilag finanszírozott ellátás országosan vagy egyénileg kell keresni megfelelő szakembert? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ ebben az írásomban, ami nem is volt annyira egyszerű. Azt gondoltam védőnőként mindent tudok a témáról, de tévedtem. Így, amit leírok az a saját tudásom, tapasztalatom mellett ismerősök meginterjúvolása és az internet segítségével íródott.

Bármi szokatlant észlelsz a babánál, fordulj szakemberhez!
Az első és legfontosabb tanácsom, hogy bármit észlelsz gyermekednél, ami zavaró, vagy aggodalmat kelt benned, vidd szakemberhez! Veszítenivalód nincs, hiszen vagy beigazolódik az aggodalom, és akkor időben elkezdődhet a kezelés, fejlesztés, vagy megnyugtatnak, hogy gyermeked fejlődése normális ütemben és korának megfelelően zajlik. Ha védőnőd jelez, bármennyire is nem értesz vele egyet, mindenképpen lépned kell. Ne keress kifogásokat! Lehet, hogy te is kihagytad a forgást, vagy nem másztál, a családban pedig sokan csak nagyon későn indultak el, és nem is olyan „féloldalas” a gyermek, ha jelzést kapsz, nézd meg a lehetőségeket és menj el szakemberhez mielőbb.
 

1. Katona-módszer (neurohabilitációs tréning)

Elsőként a Katona-módszert mutatnám be, hiszen ez az egyik legrégebben rendelkezésre álló fejlesztési lehetőség hazánkban és elsőként az állami rendszerben is ezzel a módszerrel találkozhatsz.

A módszer kidolgozója: Prof. dr. Katona Ferenc fejlődésneurológus

A módszer lényege
Diagnosztikus és terápiás módszer is egyben, amellyel felismerhető a kóros irányú idegrendszeri fejlődés. A módszer tehát az eltérő, kóros irányú idegrendszeri fejlődés mozgásterápiája. A vizsgálatot ideggyógyász szakorvos végzi, aki a szülőnek otthoni feladatokat ad. Ez a módszer így a szülőnek jelent mindennapos elfoglaltságot, hiszen otthon szigorúan, minden nap meghatározott ismétlésszámban (napi 4-6 alkalommal, 15-20 percig) kell a gyakorlatokat (a meglévő, úgynevezett elemi mozgásmintákat) elvégezni. A módszer tulajdonsága, hogy az idegrendszer stimulálásával indirekt ingerlést ad annak. Kontrollvizsgálatra szükség szerint, általában havonta szükséges járni, ahol a kapott eredmény alapján módosítják az otthoni kezelési javaslatot a baba fejlődésének megfelelően.

Mennyi idős kortól ajánlott: újszülött kortól

Kinek, mikor ajánlott:

•    agykárosodás
•    Down-szindroma
•    az újszülött gyengesége
•    izomtónus zavarok
•    tartási, egyensúlyi problémák
•    szopási, táplálási nehézség
•    fejlődési elmaradás, késés
•    egyéb betegségek, állapotok (például a családban öröklődő idegrendszeri betegség vagy koraszülés)

Államilag finanszírozott rendszerben való elérhetőség: igénybe vételéhez megfelelő orvosi indok, diagnózis és javaslat, így beutaló is szükséges.
Az országban mindenhol elérhető, ahol gyermekneurológiai szakrendelés működik.
 


2. Pető-módszer (konduktív pedagógia) – Hungarikum

A módszer kidolgozója: Dr. Pető András orvos, gyógypedagógus

A módszer lényege
Kiindulási alapja, hogy a központi idegrendszer olyan erőtartalékkal rendelkezik, ami elegendő lehet ahhoz, hogy károsodása esetén is képes legyen új kapcsolatok kialakítására, vagyis a regenerációra. A konduktív pedagógia egyik legfontosabb célja (életkortól függetlenül), hogy tanulni tanítson, vagyis a tanulási képességeket fejlessze. A fejlesztés során motivál, rávezet, érdekeltté tesz, amit mindig, minden életkorban csoportos formában alkalmaz.
A konduktor főiskolai végzettséggel rendelkező szakember, aki a mozgássérültek komplex konduktív nevelését végezheti minden életkorban.

Mennyi idős kortól ajánlott: újszülött kortól (és felnőtteknek is)

Kinek ajánlott:
A központi idegrendszer sérülésekor, ami bekövetkezhet a szülés előtt, alatt, vagy gyermek illetve felnőtt korban is (bénulások, spina bifida, ataxia, később Parkinson kór, Sclerosis multiplex, aphasia, stb.)

Államilag finanszírozott rendszerben való elérhetőség: korai fejlesztőkben országszerte és ott, ahol konduktor dolgozik (például kórház, klinika, bölcsőde, óvoda, iskola, nevelési tanácsadó). Állami rendszerben ingyenes az ellátás.

Forrás és bővebb információ: www.konduktorok.hu
 

3. Dévény módszer (DSGM = Dévény speciális manuális technika - Gimnasztika Módszer)

A módszer kidolgozója: Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző

A módszer lényege
A Dévény-módszer komplex mozgásrehabilitációs eljárás. Olyan mozgásfejlesztő módszer, melynek során a szakember az izom-, ín- és kötőszövetrendszert speciális manuális technikával (kézzel) kezeli. A fogások az izomzatra és az idegrendszeri szabályozásra is hatnak. A masszázsnak tűnő kezelés (ami nem masszázs) az idegsejteket aktivizálja, így az agyban a sérült, kikapcsolt részek aktivizálódnak vagy más területek veszik át feladatukat. A módszer segít az "agyi tartalékállomány" beindításában, amivel lehetővé válik az aktív izommunka.
A speciális manuális kezelés nem pótolja az aktív mozgásokat, hanem előkészíti azok végzését.

A DSGM két nagy működési területet ölel fel, két alaptechnikája közös alapelvekre épül, közöttük szerves összefüggés van.

DSGM I.: Speciális manuális technika (SMT) újszülötteknél/kisgyerekeknél alkalmazott technika
Az SMT a masszázstól gyökeresen eltérő, kézzel végzett izom-ínkezelés, amely hangsúlyosan foglalkozik az inakkal és az izom-ín egységeket borító vékony hártyával (fasciával).
Alkalmazásának célja:
•    Kontraktúrák (izomrövidülések, ízületi zsugorodások, letapadások) oldása
•    Az izomzat kóros helyzetének normalizálása
•    Direkt idegrendszeri stimuláció
 
DSGM II.: Analitikus gimnasztika (AG) - 3.5 éves kortól
A módszer a művészi torna szemléletét, módszerét és gyakorlatanyagát használja fel korrekciós céllal egyéni aktív torna és zenés csoportos tanítás formájában. Célja a tudatos, pontos, célszerű, harmonikus mozgás kialakítása a sérülés adta lehetőségeken belül.

A kezelést gyógytornászok végzik, akik posztgraduális képzés keretében sajátítják el a módszert az Orvostovábbképző Egyetemen. A szülőnek nem kell otthon tornáztatni, masszírozni a babát/gyermeket. A kezelések szükség szerint hetente többször vagy hetente, kéthetente zajlanak. Eleinte a babák végig sírják, majd ahogy az állapot javul, a mozgás rendeződik, csökken az ellenkezés, vagyis a fájdalom.

Kinek ajánlott:
•    akiknél valamilyen testi-fizikális probléma tapasztalható
•    olyan újszülötteknek, akiknél oxigénhiány lépett fel a szüléskor, koraszülöttek vagy veleszületett betegségük van
•    a szülési agykárosodás
•    a csökkent izomtónusú (hypoton) csecsemőknél legkésőbb 12, a fokozott izomtónusú (spasztikus) csecsemőknél legkésőbb 5 hónapos korig kell megkezdeni a kezelést az agy tartalékállományának beindítása miatt
•    egyéb neurológiai elváltozásoknál
•    izomtónus eltéréseknél
•    csecsemőkori tartási rendellenességeknél (például ferde nyak, dongaláb)
•    idősebb korban (3 éves kor után) fejleszt, korrigál
•    bármilyen mozgássérülés, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt
•    nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél, testtartásbeli vagy gerincproblémák esetén (segít a helyes testtartás megtanulásában, tudatosításban, gerincproblémák korrigálásában)
•    a baleseti utókezelésben, orthopédiai kórképeknél, reumatológiai betegségeknél

Mennyi idős kortól ajánlott: újszülött kortól (és felnőtteknek is)

Államilag finanszírozott rendszerben való elérhetőség: olyan intézményekben lehet ingyenesen elérhető, ahol a gyógytornásznak van ilyen végzettsége (ez bárhol lehet). A tapasztalat azonban az, hogy főleg magánúton elérhető a módszer.

Árak országszerte: fél órás kezelés ára kb. 3500-5000 Ft

Forrás: internet

DÉVÉNY MÓDSZERRŐL TOVÁBBI INFO EBBEN A CIKKBEN »
 

4. TSMT módszer (Tervezett Szenzomotoros Tréning)

A módszer kidolgozója: Lakatos Katalin

A módszer lényege
A TSMT konkrét feladatok elvégzésével fejleszt, feladatsora a nagy- és finommozgások fejlesztése során érleli, strukturálja tovább az idegrendszert. Első alkalommal felmérik a gyermek állapotát, és ehhez igazítják a neki megfelelő, egyéni feladatsort. A kapott eredmény, a százalékban kimutatott teljesítmény a szülő számára is objektíven tükrözi a gyermek aktuális érettségét, fejlettségét, vagy éppen elmaradását. A foglalkozások egyéni és kiscsoportos formában zajlanak. A személyes konzultáción segítenek az otthon, naponta rendszeresen végzendő feladatsort begyakorolni. Kontroll 6-8 hét múlva szükséges, amikor a szakértő megvizsgálja a fejlődés mértékét, és egy újabb vagy nehezebb feladatsort állít össze.

Állapot- és mozgásvizsgálat területei:
1.    idegrendszer
2.    mozgás
3.    testvázlat, térbeli tájékozódás, lateralitás
4.    taktilis terület
5.    ritmusvizsgálat

TSMT diagnosztika – az állapot- és mozgásvizsgáló teszt jellemzői:
•    Megmutatja, hogy a gyermek teljesítményproblémáinak oka organikus-e
•    5 éves kortól
•    Objektív, a vizsgálat eredményét százalékban adja meg, ami az elmaradás szintjét teszi szemléletessé
•    Iskolai beválást/beilleszkedést prognosztizálja
•    40-45 perc
•    Státusz és folyamat diagnosztikára alkalmas.
•    Nagyrészt nonverbális, utánzáson alapul a feladatok végrehajtása (elmarad a teljesítményszorongás

Két típusa a TSMT- I és II.
A TSMT-I-nél az „Állapot és mozgásvizsgálatban” 50%-nál alacsonyabb, 1–1,5 évnél nagyobb elmaradás, míg a II-nél  50–75% közötti az eredmény.

A módszer hátránya, hogy sok múlik a szülőn, hiszen, ha nem következetes, kitartó, akkor nem is várható hamar látványos eredmény.

Kinek ajánlott:
•    megkésett vagy eltérő fejlődésmenet
•    megkésett beszédfejlődés
•    súlyos beszédhiba
•    tanulási, magatartási, beilleszkedési zavarok
•    hiperaktivitás, figyelemzavar
•    egyensúlyi zavar
•    ügyetlen mozgás
•    feladat- és szabálytudat hiánya
•    önbizalom, önismeret fejlesztés

Mennyi idős kortól ajánlott: 1-12 éves kor között

Államilag finanszírozott rendszerben való elérhetőség: korai fejlesztőkben elérhető egyes városokban, de inkább egyéni, magán lehetőségek vannak.

Árak országszerte: nagyon eltérő, körülbelül 3-7000 Ft/alkalom.
 


5. HRG - Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika 

A módszer kidolgozója: Lakatos Katalin

A módszer lényege
A módszer 1994 óta levédett magyar rehabilitációs eljárás, játékos vízi fejlesztő torna. A fejlesztés vízben történik, a 370 mozgásfeladat 2-3 év alatt tanítható meg a gyermeknek. Első alkalommal egy idegrendszeri és mozgásos felmérés történik, annak érdekében, hogy megállapítsák, mely területeken van elmaradás, és a mi a fejlesztés iránya. Az órák egyénileg vagy kiscsoportban zajlanak, ahol ének és mondókázás kíséri a játékot és a feladatokat. A kezdő csoportban a szülő is jelen lehet, így a gyermek könnyebben oldódik fel.
A HRG terápia szenzoros és motorikus képességeket fejleszt, javítja a koncentráció- és feladatmegoldó képességet, tehát segíthet megkésett beszéd- és mozgásfejlesztésben, figyelemzavar esetén, értelmi fejletlenség esetén.
A HRG-terapeuta az órákon bemutatja a gyakorlatokat, elmagyaráz, irányít és korrigál szükség szerint.  
A módszer nem javasolt azoknál a gyermekeknél, akik gyakorta kapnak légúti fertőzést, arcüreg,- középfülgyulladást, vagy ekcémásak, allergiás kiütéseik vannak.

A heti 1 alkalom mellett szükség van szárazföldi szenzomotoros terápiák folyamatos végzésére is.

Kinek, mikor ajánlott:
•    viselkedészavar
•    megkésett pszichomotoros fejlődés
•    autizmus
•    részképesség-gyengeség
•    figyelem, feladattartás zavara
•    szem-kéz koordináció, finommozgások fejlesztése
•    nagy - és finommozgások koordinációja
•    kóros reflexek és kóros testtartások leépítése
•    alkalmazkodás (új közeghez, társakhoz)
•    egyensúlyfejlesztés
•    beszédfejlesztés (mozgás összekapcsolása a beszéddel)
•    fej és törzskontroll kialakítása
•    izomtónus normalizálása

Mennyi idős kortól ajánlott: 3 hónapos kortól

Államilag finanszírozott rendszerben való elérhetőség: beutalóval is igénybe lehet venni - TB támogatott

Árak országszerte: eltérő.
 


6. Delecato - módszer

A módszer kidolgozója: Carl Henry Delacato amerikai neurológus

A módszer lényege
A módszer elméleti alapja, hogy az emberi agy a különféle tevékenységek és környezeti ösztönzések hatására fejlődik. Párhuzamot vontak a törzsfejlődés és az egyedfejlődés között is, így elméletük szerint minden gyermeknek be kell járnia a fejlődés meghatározott szakaszait, tehát előbb kell forognia, majd hason kúsznia, azután négykézláb másznia, majd járnia. Ha valamelyik kimarad, vagy nem gyakorlódik be alaposan, akkor a gyermek nem tudja teljes mértékben kibontakoztatni a képességeit, ami tanulási nehézséghez, viselkedési problémához, magatartás zavarhoz vezethet, mert a mozgás segítségével járódnak be az idegpályák, fejlődnek az agyi rendszerek. A terápia lényege, hogy a gyermekek a mozgás szintjén élik újra életüknek egy korábbi szakaszát (ha erre nem képes, akkor felnőtt segítségével gyakorolja a kimaradt mozgásformát). Ezzel az érésben elmaradt területek lehetőséget kapnak a deficitek ledolgozására, pótlására.

Kinek ajánlott:
•    beszédfejlődés zavara, beszédhibák
•    mozgásfejlődésben elmaradás, bizonytalan mozgás
•    ügyetlen gyermek, egyensúly zavar, mozgáskoordinációs probléma
•    dominancia zavar
•    tanulási akadályozottság
•    diszlexia, diszgráfia
•    diszfázia, diszkalkulia
•    szervi eredetű hiperaktivitás
•    figyelemzavar, magatartás zavar

Különböző irányai vannak, így egyénileg (otthon a szülő gyakorol minden nap) vagy csoportos formában is elérhető. A szakember, ahogy tudom, néhol óvodákban is tart foglalkozásokat. A módszer magyar változata a Kulcsár Mihályné által kidolgozott Komplex mozgásterápia, amit már több helyen is elérhető, de az sem ingyenes, valamint az Alapozó terápia (l. alább).

Mennyi idős kortól ajánlott: 5 éves kortól 16 éves korig

Államilag finanszírozott rendszerben való elérhetőség: nem találtam meg a módszert az állami rendszerben, tehát ingyenesen nem elérhető

Árak országszerte: nagyon eltérő (felmérés és első gyakorlatsor kb. 6-8 ezer Ft, további gyakorlatsor kb. 3-4 ezer Ft). Csoportos foglalkozás kb. 1000 Ft/alkalom.


 

7. Alapozó terápia

A módszer kidolgozója: Dr. Marton-Dévényi Éva, Tóth Gábor, Szerdahelyi Márton

A módszer lényege
A Delacato terápia továbbfejlesztett változata, mely szintén az idegrendszer fejlesztését célozza meg. A gyerekekkel az emberi mozgásfejlődés minden egyes szakaszát újra átveszik, és így lehetőség van a korábban „kimaradt” agyi, idegrendszeri pályákat „újraírni”. A kezelt gyerekek a módszer segítségével magas fokú mozgásügyességig képesek eljutni. Gyakorlatsoraival a beszéd működéséért felelős agyi területek is fejlődnek, illetve más fejlesztő pedagógia gyakorlatokkal is kiegészítik a foglalkozásokat (például tér, idő, emlékezet fejlesztés). A terápiás folyamatban nagyon fontos a gyermek és a terapeuta között kialakuló elfogadó-szeretetkapcsolat.

Kinek ajánlott:
•    beszédfejlődési zavar
•    kiejtési hiba, pöszeség
•    olvasás, írásgyengeség
•    figyelemzavar
•    fejlődésben, érésben elmaradás
•    enyhe fokú értelmi fogyatékosság
•    mozgásügyetlenség

Mennyi idős kortól ajánlott: 5 éves kortól 16 éves korig

Államilag finanszírozott rendszerben való elérhetőség: nem találtam adatot.

Árak országszerte: 3000-6000 Ft az egyéni, a csoportos pedig 1000-3500 Ft (óriási a szórás országszerte).
 

8. Komplex mozgásterápia

A módszer kidolgozója: Kulcsár Mihályné fejlesztőpedagógus, neuropedagógus

A módszer lényege
Delacató módszere alapján összeállított terápiás lehetőség, melynek lényege a tanulási nehézségek megelőzése, illetve korrekciója mozgásterápia segítségével. A gyakorlatok az elemi mozgásmintákra épülnek (például a fej emelése, forgás, gurulás, kúszás, mászás, ülés, állás, járás). DSGM után is javasolt, miután a gyógytornász masszírozással rendbe hozta a fizikai problémákat. Egy komplex felméréssel indul, ami akár 2 órát is igénybe vehet. A szülő itt is aktív közreműködő, mivel otthon minden nap ő fejleszt.

Kinek ajánlott:
-    mozgásbeli elmaradás (elmaradt vagy keveset gyakorolt mozgások pótlása, begyakorlása)
-    megkésett beszédfejlődés
-    részképesség zavarok
-    tanulási nehézségek
-    pszichés gátlások
-    térérzékelés, az egyensúlyérzék zavara
-    finommozgásoknál eltérés

Egyéni és csoportos lehetőség is van (fejlesztő torna, például Pécsen az „Örökmozgó”)

Mennyi idős kortól ajánlott: csecsemőkortól már lehetséges, de igazán 3-5 éves kortól, és felnőttkorban is

Államilag finanszírozott rendszerben való elérhetőség: nem találtam adatot.

Árak országszerte: egyénire állapot felmérés 10 000 Ft körüli árban van, utána 4 000 Ft a konzultáció, a csoportos foglalkozások ára kb. 700 – 1000 Ft.
 

9. DSZIT - dinamikus szenzoros integrációs terápia / Ayres terápia

A módszer kidolgozója: Dr. Anna Jean Ayres (1920-1988) amerikai ergoterapeuta, agykutató és pszichológus

A módszer lényege
Kiindulási alapja, hogy a cselekvés az ember alapvető igénye, ami önmagában is gyógyító hatású. A foglalkozások nem konkrét feladatsorokból állnak, hanem a gyerekeke szabadon játszhatnak a rendelkezésre álló rengeteg játékkal, eszközzel. A terapeuta feladata a segítés, támogatás, irányítás, miközben a gyermek észrevétlenül, a saját ütemében tanul, fejlődik.
A foglalkozások alatt a gyerekeket egyensúlyi, érzékszervi oldalról érik ingerek a játékok által, miközben az idegrendszerük, agyi működésük is folyamatosan edződik, javul az agyféltekék közötti kapcsolat, ami kihat számos más területre is (beszédkészség, figyelemzavar, feladatmegoldás, rendezett mozgás, szociális, beilleszkedési zavarok).
Az Ayres terápia felkészíti a gyermeket arra, hogy később olyan 30-60 perces foglalkozásokon vegyen részt, (például TSMT terápia, Alapozó terápia) melyek már kitartó figyelmet, koncentrációt igényelnek.
A heti 2-3 alkalommal zajló terápia hatására a gyermek nyitottabb, boldogabb, magabiztosabb, rendezett viselkedésű, örömmel mozgó lesz. Önként választ nehezebb feladatokat, jobban tud az adott célra koncentrálni. Elfogadja a kihívásokat, ezzel javul az önbizalma. A kezelések során önmaga kezdeményezi a cselekvéseket, a tervezést, és a variációkat. A többi gyermekkel is javul a kapcsolata.

Kinek ajánlott:
•    szülési traumák után, mikor a csecsemő nyugtalan, rossz alvó, nehezen alkalmazkodik az új körülményekhez
•    figyelemzavaros
•    tanulási nehézségekkel küzdő
•    nehezen beszélő
•    kézmozgásában ügyetlen
•    megkésett mozgásfejlődésű
•    nehezen szokik be a közösségbe (bölcsi, ovi)
•    társas kapcsolataikban sikertelen
•    koraszülött
•    autista vagy autisztikus tüneteket mutató gyerekeknek
•    hiperaktív gyermekeknek és
•    mozgássérült és ügyetlen, összerendezetlen mozgású gyermekek
•    tanulási problémák esetén

Mennyi idős kortól ajánlott: csecsemőkortól iskoláskorig

Államilag finanszírozott rendszerben való elérhetőség: nem találtam adatot

Árak országszerte: felmérés 6000-10 000 Ft, kontroll 3-4000 Ft körül van, a csoportos foglalkozás is 3-4000 Ft/alkalom.
 


10. Sindelar program

A módszer kidolgozója: Brigitte Sindelar osztrák pszichológus, pszichoterapeuta

A módszer lényege
Ez szintén egy komplex fejlesztő program, amelynek célja az idegi eredetű tanulási és magatartási zavarok megelőzése, illetve a zavar elmélyülésének megállítása, a tanulási zavart okozó részképesség-gyengeségek felismerése és terápiája óvodáskorban és iskolát kezdő gyermekeknél. A módszer szerint a gyakorlást az alapoknál kell kezdeni, azon a szinten, ahol a kognitív képesség még megfelelően működik, akkor is, ha ez a szint a gyermek életkorához képest alacsonyan van. Átfogó képességvizsgálattal kezd, majd következik a fejlesztés, amiben a szülőnek is aktív része van, hiszen naponta (legfeljebb) 10 percet kell gyakorolnia gyermekével folyamatosan minimum 6-8 hónapig. Eredmény a módszer szerint 3 hónap után várható. A szakember havonta végez vizsgálatot és határozza meg a további otthoni munkát. A program lezárásakor végzett vizsgálattal megállapítható, hogy a gyermek mennyit fejlődött.

A fejlesztés az ismeretszerzés legfontosabb területeire terjed ki:
•    figyelem
•    észlelés
•    az észlelési területek összekapcsolása
•    emlékezet
•    sorrendiség
•    térbeli tájékozódás

Egyéni és kiscsoportos formában zajlik a fejlesztés. A programok gyakorlatai más fejlesztő eljárásokkal is jól kombinálhatóak. Célja a tanulási zavar megelőzése, illetve kisiskoláskorban a zavar elmélyülésének megakadályozása
Szakember képzése az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán történik, Sindelar- Zsoldos program 1. és 2. néven (hazai adaptálója Dr. Zsoldos Márta).

Kinek, mikor ajánlott:
•    részképesség zavarok
•    rendezetlen, bizonytalan mozgás, egyensúlyproblémák, koordinációs problémák
•    téri orientáció zavara.
•    az egymásutániság, a sorrendek felfogásának nehézsége
•    nehezen marad egy feladatnál
•    nem szívesen rajzol
•    rossz ceruzafogás
•    nem szereti a memória játékokat
•    a felolvasott mese nem köti le
•    sokszor visszakérdez, nem érti, mit kell csinálnia
•    beszédhiba
•    észlelési problémák
•    iskoláskorban tanulási nehézségek, koncentráció zavar, figyelemzavar, teljesítménye elmaradás, önálló munka nehéz, írása görcsös, helyesírással is sok gond van
•    dyslexia, dysgrafia, dyscalkulia, vagy ezek gyanúja
•    enyhe értelmi fogyatékosság
Mennyi idős kortól ajánlott: óvodáskortól (5-7 évesek) és általános az iskolásoknak is javasolt (tanulási zavart okozó részképesség-gyengeségek felismerése és terápiája óvodáskorban és iskolát kezdő gyermekeknél)
Államilag finanszírozott rendszerben való elérhetőség: nem találtam adatot, illetve, ahol ilyen végzettséggel rendelkező szakember dolgozik az állami intézményben.

Árak országszerte: felmérés 6000-10 000 Ft, kontroll 3-4000 Ft körül van.
 

+1. Korai Fejlesztők

Budapesten és a nagyobb városokban elérhető fejlesztő központok. Érdemes rákeresni, kérdezősködni, hogy a közeletekben van-e ilyen lehetőség. Beutaló úgy tudom nem kell – jelentkezz be és tájékoztatnak.

„A Budapesti Korai Fejlesztő Központ fő tevékenysége a kora gyermekkori intervenció, mely 0-6 éves korú, megkésett, eltérő fejlődésű, vagy fejlődési zavar szempontjából veszélyeztetett kisgyermeknek és családjának nyújt
•    komplex diagnosztikai vizsgálatot (vizsgálatot 3 éves korig vállalunk),
•    egyénre szabott, tervszerűen felépített fejlesztő és terápiás programot,
•    egyéb szociális segítséget és tanácsadást.
A kora gyermekkori intervenció tehát egy szolgáltatás-rendszer, mely egyedülálló módon több szakember (gyermekorvos, gyógypedagógus, mozgásterapeuta, integrációs szakember) együttes munkáját feltételezi, és maximálisan szem előtt tartja a gyermek állapotát csakúgy, mint a család igényeit és körülményeit.”

Forrás: http://www.koraifejleszto.hu

 

+2. Pedagógiai szakszolgálatok


Ide sem kell beutaló, a szülő is jelentkezhet, ha gond van a gyermekkel. Időpontot adnak és segítenek, ha esetleg nem oda való a gyermek. 3 éves kortól fogadják a gyermekeket.
„A pedagógiai szakszolgálati intézményekben egyesülnek az eddig különböző fenntartatásban és működtetési formában funkcionáló szakértői bizottságok, nevelési tanácsadók, beszédjavító intézetek és egyéb szakszolgálati feladatot ellátó intézmények. 2013 szeptemberétől elindult az iskola- és óvodapszichológiai ellátás, valamint a kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozása.

A pedagógiai szakszolgálatok tevékenységi körébe tartozik az ép és az eltérő fejlődésű gyermekek kérelemre történő vizsgálata, fejlesztése (szülői kérésre is). Ezen belül a korai fejlesztés- és gondozás, a tanulási képesség vizsgálata, gyógypedagógiai tanácsadás, logopédiai ellátás, a magatartás- és viselkedészavarok korrekciója, a sajátos nevelési igényű tanulók pályaorientálása, fejlődésük szakmai kontrollja.

A gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, az oktatás és gondozás mellett a fejlesztő nevelés, a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs tevékenység, továbbá az országos szakértői és rehabilitációs tevékenység, a nevelési tanácsadás, a logopédiai ellátás, a továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás, valamint a konduktív pedagógiai ellátás, a gyógytestnevelés tartozik a szakszolgálat feladatai közé. A két új elem: az iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás, a kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozása.”

Forrás:.http://www.oktatas.hu


Összegzésként, ha baj van:

1.    Fejlődésneurológiai szakrendelések országosan - háziorvosi beutalóval - innen szükség esetén gyógytornára utalnak tovább (ez ingyenes lehetőség)
2.    Korai fejlesztő központok országosan (itt több fejlesztési lehetőség van jelen, ingyenesen, például DSGM, TSMT is)
3.    Pedagógiai szakszolgálat (itt is több szakember van, így több lehetőség közül kapja a gyermek azt, ami számára szükséges és ez is ingyenes, beutaló nem szükséges)
4.    Egyénileg pedig számtalan lehetőség közül választhatsz, amikért azonban fizetned kell – helyenként változó a kínálat és az ár is (és nagyon elgondolkodtató volt számomra, hogy miért „virágzik” ez az ellátási mód országosan ilyen mértékben).

Összeállította: Iveszics Tünde
Fotó: Pixabay

Címkék: Katona-módszer, Pető-módszer, Dévény módszer (DSGM I. és II.), TSMT torna, HRG gimnasztika, Delecato módszer, Alapozó terápia, Komplex mozgásterápia, Ayres terápia (DSZIT), Sindelar program, Korai Fejlesztő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Neurofeedback terápiáról?
Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Neurofeedback terápiáról?

A Neurofeedback terápiát gyerekeknek a német egészségügyi kassza gond nélkül finanszírozza, a finn orvosok gyógyszeres kezelés helyett ezt írják fel az ADHD-s gyereknek. A módszerrel akár 5-10 pontot is fel lehet tornászni az IQ-szinten - mégis, a magyar szülők többsége az iskolai nehézségek kapcsán hall róla először.

tovább a cikkre
Dévény-torna: A jövőben minden gyermek ingyen járhat majd a tervek szerint
Dévény-torna: A jövőben minden gyermek ingyen járhat majd a tervek szerint

A számos kisgyerek életét segítő Dévény-módszer eddig sokaknak elérhetetlen volt, ám a legújabb rendelettervezet szerint hamarosan minden segítségre szoruló baba eljuthat a szakemberhez. Ha a minisztérium rábólint a javaslatra, és megvalósul az egészségbiztosító általi finanszírozás, egy régóta esedékes probléma oldódna meg.

tovább a cikkre
Koraszülött babák fejlesztése Tunyogi módszerrel
Koraszülött babák fejlesztése Tunyogi módszerrel

Minél korábban kezdődik meg a koraszülött babák fejlesztése, annál jobb eredmények érhetők el. A zenés fejlesztés csecsemőkorban hatással van a beszédre, mozgásra, figyelemre, sőt iskoláskorban a matematika elsajátítását is megkönnyítheti – és ez nem csak koraszülött csecsemőknél igaz.

tovább a cikkre
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít

Rendkívül hatékony módszer: koraszülött babák fejlődésének támogatására és kisgyermekeknél előforduló beszédkésés, dadogás, figyelemzavar, szorongás, iskolai tanulási nehézségek, hiperaktivitás, autizmus, epilepszia, agresszív viselkedés és még sok egyéb tünet kezelésére.

tovább a cikkre
Gyermek-neurológiai szűrések hiányát pótolja a Gézengúz Alapítvány Salgótarjánban
Gyermek-neurológiai szűrések hiányát pótolja a Gézengúz Alapítvány Salgótarjánban

Számos rendelő zárt be, óvodai helyek szűntek meg a Nógrád megyei Salgótarjánban az elmúlt években. A koraszülött és születési károsult gyermekekkel foglalkozó, budapesti székhelyű Gézengúz Alapítványt sok család kereste meg erről a környékről. Több hónapos előkészítő munka után Maiczenné Földi Réka segítségével elindították az alapítvány salgótarjáni tagozatát

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Iveszics Tünde - Védőnő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET novemberben - Csúsznak a kifizetések a munkaszüneti nap miatt tovább

November elseje, mindenszentek idén szerdára esik - emiatt sok család a megszokottól később kapja meg a különféle családtámogatási juttatásokat. Mikor érkezik novemberben a családi pótlék,...

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott tök

Rakott tök

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300-400 g tök 80 g darált hús 15 g rizs 20 g sajt 20 g olaj 50 g tejföl, vagy kefír bors petrezselyemzöld, vagy kapor zsemlemorzsa

Recept:

A friss tököt előfőzzük, majd a félpuha tököt margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük.
A darált húst és a rizst kevés olajon megpároljuk. A rizses darált húst a tökre rétegezzük, a tetejére sajtot sz&o(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki?

vissza vissza
Advertisement