Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > 4 szuper nyelvtanulós játék otthonra! Így tanulja meg a gyerek könnyedén a szavakat - Szülők Lapja

4 szuper nyelvtanulós játék otthonra! Így tanulja meg a gyerek könnyedén a szavakat

Szülőklapja képHogyan segíthetsz az iskolás gyermekednek a németben, angolban vagy más idegen nyelvben? Hogyan tudsz vele otthon gyakorolni úgy, hogy te sem beszélsz igazán jól angolul vagy németül? 4 szuper játékötletet mutatunk, amivel a kisiskolás gyerekek játszva és könnyedén megtanulhatják az idegen szavakat!

Szerző: Fürész-Mayernik Melinda
2016-04-04
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Fürész-Mayernik Melinda
baba- és gyermek angol oktató
kérdezd szakértőnket a témában >>

Angol szakos tanítóként sokszor kapom a szülők részéről a kérdést, hogy miként segíthetik a gyereküket az angol nyelvben, ha ők nem vagy csak nagyon minimális szinten beszélnek angolul. De gondot okozhat a gyermek angol leckéjében való segédkezés néha akkor is, ha a szülő beszéli a nyelvet, de nem tudja, hogyan „adja át a tudását”, milyen módszerekkel, ami közel áll az iskolai tanuláshoz, mert nem szeretné például összezavarni a gyermekét.

Ebben a bejegyzésben az iskolás gyerekek szüleinek szeretnék mankót adni, néhány ötletet, hogy miként segíthetik a gyerekeiket az angol nyelvben.

Még a nyelvtanulásnál is számít a szülői minta
Az első és legfontosabb, amit a szülő tehet, hogy jó példát mutat. Ezzel valószínűleg nem mondok újat, hiszen a sportban és az élet egyéb területein is meghatározó, hogy milyen mintát lát a gyermek a felnőttektől, a szüleitől. Elsősorban nem abból tanul, amit mondunk neki, hanem amit csinálunk, azt fogja utánozni. Vagyis ha azt látja a gyermek, hogy a szülő is tanulja a nyelvet, szívesen használja, akár napi szinten, akár egy-egy angol nyelvű sláger meghallgatásával vagy film megnézésével, máris nagyszerű példát lát a gyermek maga előtt. Mutassunk pozitív példát, ne hangoztassuk a gyerek előtt, hogy „Én sem tudok angolul…” vagy „Nekem se ment soha a nyelvtanulás”, hiszen így azt fogja érezni, hogy ez nem egy fontos tudás, aminek jó lenne a birtokába jutni.

Tanulj játszva a gyerekkel!


Az iskoláskorú gyerekeknél tartsuk szem előtt, hogy a szülei vagyunk és nem a tanárai. Ne akarjuk tanítani a gyereket, arra ott vannak a pedagógusok. Különböző játékokkal segíthetjük, ne tartsunk „pótangolt” vagy korrepetálást és ne a poroszos kikérdezési módszereket válasszuk. Legyünk inkább az angol nyelvű játszópajtásai gyerekünknek, figyeljünk erre már 1. osztálytól, így a nyelvet és a szülő segítségét pozitív élményként fogja megélni.

1. Játsszatok angol nyelvű társasjátékokkal, rengeteg online játék is található az interneten, amit együtt tudtok kipróbálni, aztán pedig versenyezhettek is.

2. Nézzetek együtt angol nyelvű filmeket, hallgassatok angol slágereket, keressétek meg a dalszövegüket, nézzétek meg, hogy miről szól. Máris jobban fog rögzülni a szókincs, amit ő maga keresett meg.

3. Kérdezzük meg a gyermekünket, hogy ő miért tartja fontosnak a nyelvtudást, nyelvtanulást, miért szeretne nyelvet beszélni? Ezzel a belső motivációját erősítjük, ami sokkal erősebb, mintha külső kényszerből kellene nyelvet tanulnia. A nehéz időkben az általa megfogalmazott célokkal tudjuk meggyőzni.

4. Keressük meg a gyermek érdeklődésének megfelelő dolgokat és ezeket kapcsoljuk össze az angol nyelvvel! Nézhetünk focival kapcsolatos oldalakat, divatblogokat, számítógépes oldalakat angolul. Keressünk idegen nyelvű oldalakat a gyermeket érdeklő témákban és olvassuk őket együtt!

5. Kerüljön elő az idegen nyelv minden nap valamilyen formában!

A gyerek magasabb szintű nyelvtanulásához keress egy jó nyelvtanárt
Nagyon fontos a pedagógus-szülő együttműködése. Kérdezd meg a gyermeked tanárát, hogy mi az a terület, amiben fejlődnie kell, milyen módszerekkel, segédeszközökkel tudod őt otthon segíteni. Adjon neked hozzá anyagokat, ajánljon internetes oldalakat, amiket otthon használhattok.

Ha már mindent megpróbáltál otthon és nem látod a fejlődést, nem tudod, hogyan léphetnétek tovább és már valóban nem tudsz neki segíteni (például nyelvtani szabályokban), mert magasabb szinten kellene tudnod hozzá angolul, akkor, ha megteheted, keress a gyermeked mellé egy magántanárt, aki segítheti az iskolai előmenetelét.

4 játék otthonra, hogy a gyerek játszva tanulja a szavakat


Bár nem értek egyet a szódolgozatokkal, és meggyőződésem, hogy puszta szavak tanulásával még nem fog a gyerekünk ép mondatokat összerakni, még mindig nagyon népszerű ez a fajta számonkérési mód az iskolákban, így, íme néhány ötlet a kikérdezéses módszer helyett, hogyan tehetjük például a szótanulást játékossá otthon:

Készítsünk a megtanulandó szavakból képkártyákat, szókártyákat, amikkel aztán játszhatunk. Ha nem tudunk szépen rajzolni, vagy nincs rá időnk, akkor az interneten „flashcards” néven kereshetünk az adott témához kapcsolódó képkártyákat, amiket aztán nyomtatás után használhatunk.

Futkározós játék
A gyerekek egyik nagy kedvence, hiszen itt nem kell egy helyben ülniük, mégis tanulhatnak. A kiválasztott képkártyákat tegyük a szobában a földre egymástól 1-2 méteres távolságban szétszórva. Beszéljük meg, hogy melyik képen mit látunk, hogy tisztában legyünk a szavakkal. Hívjunk egy szót, aminek a képe a földön szereplő kártyák között van, a gyerkőc feladata pedig, hogy odafusson ahhoz a képhez, amit hallott.

Csapd le játék
Tegyük le magunk elé a képkártyákat, beszéljük meg, hogy melyiken mit látunk. Itt is az adott szót fogjuk hívni angolul, a gyerek feladata pedig, hogy lecsapjon arra a képre, amelyiket kértük. Ehhez akár légycsapót is használhatunk, de ha nincs otthon, akkor a kezével is lecsaphat rá.

Memóriajáték
Tegyük le a képkártyákat a gyermek elé és nevezzük meg őket! Kérjük meg a csemeténket, hogy csukja be a szemét, addig mi elveszünk egy kártyát, majd fel kell ismernie, hogy melyik hiányzik. Nagyobbaknál egyszerre többet is elvehetünk.

Párosítós játék
Amikor már a helyesírást is gyakorolni kell, akkor a képkártyák mellé kinyomtathatjuk csak a szókártyákat is, amiket össze kell párosítani a játék során.

Összefoglalva, a legtöbb, amit a szülő a gyermeke angol tudásáért tehet, ha pozitív példával áll előtte és támogatja, játékos úton közelíti meg a nyelvtanulást!
Sok sikert kívánok Nektek és vidám angolozást! És ne feledd, már azzal hatalmas előrelépést tettél, hogy elolvastad ez a cikket, hiszen ez is azt bizonyítja, hogy szeretnéd gyermeked segíteni az angol nyelvtanulásban!

Szerző: Fürész-Mayernik Melinda kisgyermekkori nyelvoktató, Angol Kalauz program alapítója
Fotó: Pixabay

Címkék: nyelvtanulás, gyerek, iskolás gyerek, angol, német, idegen szavak, játékos angol

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Nyelvtanulás babáknál, kisgyermekkorban - Ideális életkor, a korai nyelvtanulás előnyei, 5 tipp, hogy sikeres legyen
Nyelvtanulás babáknál, kisgyermekkorban - Ideális életkor, a korai nyelvtanulás előnyei, 5 tipp, hogy sikeres legyen

Miért áll rá jobban a babák, kisgyerekek agya az idegen nyelvtanulásra, mint a felnőtteknek? Milyen számos előnye van a korai nyelvtanulásnak? Mikor érdemes kezdeni az idegen nyelvek tanulását gyerekeknél, és mikor lesz már „késő”?

tovább a cikkre
Nyelvtanulás babáknak, kisgyermekeknek - Miért jó a korai nyelvtanulás? Mire figyelj, ha otthon tanítod idegen nyelvre a gyermeked?
Nyelvtanulás babáknak, kisgyermekeknek - Miért jó a korai nyelvtanulás? Mire figyelj, ha otthon tanítod idegen nyelvre a gyermeked?

Melyek a korai nyelvtanulás előnyei? Miért érdemes a babákkal, kisgyermekekkel babaangolra járni? Bezavarhat-e egy második nyelv a kisgyerek későbbi nyelvi fejlődésébe? Mi kell a sikeres nyelvtanuláshoz? Hogyan foglalkozz te a kisgyerekkel otthon?

tovább a cikkre
Hogyan befolyásolja az idegen nyelv tanulása az agyi folyamatokat?
Hogyan befolyásolja az idegen nyelv tanulása az agyi folyamatokat?

Az idegen nyelv tanulásának fontossága vitathatatlan - számos előnye származik annak, aki nyelveket beszél. De vajon hogyan hat az idegennyelv elsajátítása az agyunkra? Svéd kutatók megállapításai az idegennyelv-tanulásról és nyelvérzékről.

tovább a cikkre
Korai kétnyelvűség
Korai kétnyelvűség

A korai nyelvtanítás helyességét erősíti a nyelvészek által megfigyelt ún. „biológiai sorompó” jelensége is. A kutatók szerint két fontos „biológiai sorompó” van az ember életében, amelynek nemcsak az anyanyelv elsajátításában van döntő szerepe, de az idegen nyelv megtanulásában is.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Fürész-Mayernik Melinda - baba- és gyermek angol oktató

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Brokkolileves

Brokkolileves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g brokkoli 30 ml tej 8 g liszt só őrölt kömény 10 g trappista sajt

Recept:

Az alaposan megmosott brokkolit sóval, őrölt köménnyel ízesített vízben megfőzzük. A lisztet elkeverjük a tejjel, ezzel habarjuk be a levest. Még pár percig főzzük. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.DIETETIKUS VÉLEMÉNYE

Egyszerű, k&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Beragasztotta a kisfia száját a tatabányai anya, mert nem tudott tőle tévét nézni - 5 év börtönt is kaphat

vissza vissza