Babák, kisgyermekek folyadékigénye, táplálás - Mit és mennyit egyen, igyon a gyermeked a hőségben? Védőnő tanácsai

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Babák, kisgyermekek folyadékigénye, táplálás - Mit és mennyit egyen, igyon a gyermeked a hőségben? Védőnő tanácsai Honnan tudhatod, hogy a baba szomjas vagy nem iszik eleget? Anyatejet vagy vizet adjunk a babáknak a nyári forróságban? Mennyi a babák, kisgyerekek folyadékigénye nyáron? Milyen ételeket emészt könnyebben ilyenkor a baba, kisgyerek? A hosszan tartó, tikkasztó hőség a kisbabák, kisgyerekek szervezetét is megviseli, akik különbözőképpen reagálhatnak a nagy melegre. Tapasztalataim szerint a kicsik ilyenkor nyűgösebbek, hisztisebbek, étvágytalanabbak lehetnek, és ráadásul még éjszaka is gyakrabban felébredhetnek.

Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány hasznos ötletet, amivel segíthetsz babádnak abban, hogy jobban érezze magát a legmelegebb napokon is - Iveszics Tünde védőnő tanácsai.
 

Folyadékbevitel nyáron babáknál, csecsemőknél, kisdedeknél


Honnan lehet tudni, hogy a baba, kisgyerek nem iszik eleget?
Az egyik legfontosabb a nyári melegben kicsiknél, nagyoknál, felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitele. Sajnos gyakran hajlamosak vagyunk a szervezet jelzéseit figyelmen kívül hagyni e téren, és mi magunk sem iszunk eleget. Nagyobb gyerekek sem jelzik mindig, ha szomjasak és a játékba is gyakorta belefeledkezhetnek.

Figyelj tehát fokozottabban a nagy melegben gyermekedre és persze saját magadra is!  A nem elegendő folyadékbevitel első jele lehet a sűrűbb, koncentráltabb vizelet és a cserepes, kiszáradt száj mellett a lepedékes nyelv.

Adjunk-e csecsemőknek vizet a forróságban?
Az egészen kicsi, anyatejes babáknál elég, ha kizárólag szoptatsz. Jelenleg egyébként is a baba által irányított, igény szerinti szoptatás a követendő. A hőségben gyakrabban tedd mellre (mindig a soron következő mellre, mivel a tej első része a vízdúsabb, míg a hátsó a zsírban dús, tápláló).

Gyakran épp az orvos utasítására adnak vizet vagy teát a pár hetes, jól szopó, és gyarapodó babának. Azt gondolom, figyeld a babát, és tudni fogod, hogy szükséges-e megkínálni plusz folyadékkal.

Ha szükség is van a szopás mellett pár korty vízre, azt előtte forrald fel, és kiskanállal kínáld, kortyonként a kicsinek. Még egyszer jelzem, ezzel nem értek egyet, mert számos kutatás bizonyította, hogy az anyatej még nagy melegben is elegendő a babáknak. Az anyatej majdnem 90%-a víz! Sőt az úgynevezett elülső tej víztartalma még ennél is nagyobb lehet.

Milyen italt adjunk a babáknak, gyerekeknek a kánikulában?
Ha nagyobb a baba, vagy már nem szopik, természetesen akár félóránként is megkínálhatod folyadékkal. Jobb, ha pohárból kínálod a folyadékot, de ha másképp nem megy, a cumisüveg vagy az úgynevezett csőrös pohár is jó.



Folyadék pótlására gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt a legjobb a víz, amibe tehető kevés citrom is. A citromnak keleten hűtő hatást tulajdonítanak, ami a testet belülről és kívülről alkalmazva is lehűti. Ezért jó nyáron az oly régóta ismert és bevált limonádé. Cukor helyett mézet (de csak másfél éves kor felett), vagy valamilyen kevésbé feldolgozott édesítő növényt (például steviát) javaslok édesítés gyanánt, de a legjobb édesítés nélkül fogyasztani, kicsit hűsen.

Olvasd el ezt is!
Ne csak vizet adj a gyereknek kánikulában - Ezek a legjobb folyadékok, ha itt a nagy meleg »


Ha a gyermek nem fogadja el a vizet, fél éves kor után kínálható neki vízzel hígított friss gyümölcsök leve. A cukros üdítőket nem javaslom, hiszen az üres kalóriák mellett nem csillapítják megfelelően a szomjat, ráadásul a cukor vizet köt meg, így a folyadék valójában nem a test hidratálását fogja szolgálni.

Mennyi a babák, kisgyerekek folyadékigénye?
A csecsemők folyadékigénye fél éves korukig napi 150 ml/ testsúly kilogramm, ami 1 éves korra eléri a körülbelül egy liternyi mennyiséget, majd 3-5 éves korra a körülbelüli 1,5 litert. Természetesen az igény nagy melegben, fokozott izzadáskor, lázas megbetegedések esetén ennél több lehet!
Nekünk, felnőtteknek napi 2-3 litert kellene fogyasztanunk, de különösen nagy melegben (vagy lázas megbetegedések esetén is!) ennél jóval több az igény.

Babák, kisgyermekek folyadékigénye, táplálás - Mit és mennyit egyen, igyon a gyermeked a hőségben? Védőnő tanácsai

A kínált folyadék hőmérséklete gyermekeknél ne legyen túl hideg, még nagyobb gyermekeknek sem. A kicsik nagyon érzékenyek a hőmérsékletekre, ami nekünk kellemesen hideg, nekik már jéghidegnek tűnhet.

Gyermeknél különösen fontos, hogy mindig friss folyadékot, és ne állottat kapjanak. Még a vízben is elszaporodhatnak a kórokozók a nagy melegben, ha az sokat áll a cumisüvegben, a pohárban, vagy a műanyag palackban (főleg, ha a palackból már ittak is előtte).
 

Táplálkozás nyáron babáknál, csecsemőknél, kisdedeknél


Javasolt a könnyű ételek fogyasztása. Krémlevesek, turmixok, joghurtos ételek, gyümölcsös, zöldséges ételek a legjobbak. Jó, ha nem terheljük fölöslegesen szervezetünket nehéz, zsíros, cukros vagy nagyon fűszeres ételekkel. Fontos azonban a megfelelő só-, és ásványi anyagok bevitele is. Természetesen nem az ételek túlsózásáról van szó ez esetben.

Javaslom a házi gyümölcsös joghurtot (joghurt és nyári gyümölcsök összekeverve ízesítés nélkül is nagyon finomak), vagy házi fagyit (előbbi, akár joghurt nélkül elkészítve is remek hűsítő), valamint a hideg gyümölcsleveseket, turmixokat, zöldségleveket, leveseket minden mennyiségben. A párolt húsok, grillezett zöldségek, nyári főzelékek is nagyon finomak. Köretként nagy melegben a zöldség is elegendő lehet.

Olvasd el ezt is!
Ha a gyerek enni sem nagyon akar a melegtől, akkor jó megoldás lehet egy hűs, vitamindús turmix - 5 szuper turmixreceptet is mutatunk »
 

Kisgyermekek táplálása


Mivel ilyenkor mi magunk is kevésbé kívánjuk a nehéz, laktató ételeket, a gyermeknek is könnyű, úgynevezett nyári ételeket kínálj.
Egyéves korig főleg zöldség és gyümölcs képezze a táplálás alapját. A fehérje bevezetését kicsit eltolhatod, akár el is halaszthatod.

Ha már kap fehérjét (húst, tejterméket), azok adását ne vidd túlzásba. Inkább könnyű zöldséges ételeket kínálj. Húst elég, ha heti 2-3x kap, ami mellé 9-10 hónapos korban a tejtermékek közül a sajtok és joghurt adható, utóbbi gyümölcsökkel összekeverve, turmixlova. Az étrend alapját tehát ekkor is a gyümölcs és a zöldség adja. Ezekből ez időben igen nagy a választék. Kínálhatod nyersen, vagy leves, főzelék, szósz, köret formában, vagy nagyobbaknak salátaként tálalva.

A nagyok szeretik a gyümölcsös fagyikat, jégkrémeket, jégkásákat, amit házi alapanyagokból te is könnyedén elkészíthetsz. Azt gondolom, érdemes kísérletezni!

Ha nagyon étvágytalan a gyermeked, figyelj a tálalásra, arra, hogy kívánatos legyen a gyermek elé letett étel. Lehetőség szerint étkezzen együtt a család, hiszen ekkor mindenkinek jobban esik az étel.

Szerző: Iveszics Tünde védőnő
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2016.07.12