Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Mindent a fogzásról: fogak sorrendje, a fogzás 13 gyakori tünete, fájdalomcsillapító praktikák kisbabáknak fogz - Szülők Lapja

Mindent a fogzásról: fogak sorrendje, a fogzás 13 gyakori tünete, fájdalomcsillapító praktikák kisbabáknak fogzás esetén

Szülőklapja képMikor bújnak ki a baba első fogacskái? Általában milyen sorrendben törnek elő a tejfogak? Mindegyik baba megszenvedi a fogzást vagy lehetnek egészen enyhék a tünetek? Mivel segíthetsz a kisbabádnak, hogy csillapítsd a fájdalmát fogzáskor? Konkrét, gyakorlatias tanácsok védőnő szakértőnktől, aki több évtizedes tapasztalatából merít.

Szerző: Iveszics Tünde
2016-08-15
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Iveszics Tünde
Védőnő
kérdezd szakértőnket a témában >>

A fogzás időszaka sok családban okoz álmatlan éjszakákat, nyűgös napokat. Vannak azonban bőven olyan családok is, akiknél a fogacskák áttörése semmilyen változást nem hoz a baba hétköznapi viselkedésében. Egy ideje figyelem, miért is élik meg babák-családok a fogzást teljesen eltérően. Írásomban röviden összefoglalom az ezzel a témával kapcsolatos eddigi tapasztalataimat. Iveszics Tünde védőnő írása.
 

Fogzás (dentitio)


Az első tejfogak áttörése általában fél éves korban várható. Ettől azonban gyakran tapasztalok jóval előbbi és későbbi kibújást is. Van, aki foggal születik, róluk mondják, hogy táltosok. Aztán vannak olyan babák is, akiknél az első fogak bőven egy éves kor után bújnak csak elő. Ilyenkor azt szoktam mondani, legalább később romlanak.

Az első fogacskák áttörése után havonta (körülbelül 2-5 hetente) bújnak elő az újabbak, általában párosával. E téren is lehet eltérés, hiszen sok az olyan baba is, akinek egy ideig csak 1 vagy később 3, vagy 5 kis tejfogacska mosolyog csak a szájában, és a fogacska párjára akár hetekig is várni kell. Egy-egy fog áttörése 4-7 napig tarthat. Van, akinek észre sem veszik, és bizony vannak olyanok is, akiknél fájdalmas, gyötrelmes időszak a fogak áttörése. Van, akiknél ez a nehéz időszak pár napig tart, és vannak olyanok is, akiknél sajnos hetekig, vagy akár hónapokig is.

A fogak áttörési sorrendje általában
1.    alsó, vagy felső két metszőfog
2.    alsó, vagy felső két oldalsó metszőfog
3.    alsó, vagy felső két szemfog
4.    alsó, vagy felső két elülső őrlő
5.    alsó vagy felső hátulsó őrlők

Így 1 éves korra általában 6 - 8, míg 1,5 éves korra körülbelül 16, és 2 éves korra már mind a 20 aprócska tejfogacska ott csücsül a baba pici szájában.
 

Fogzási tünetek


A fogzás kapcsán fellépő kellemetlen tüneteknek viszonylag széles a skálája. Az alábbiakban sorra veszem az általam eddig tapasztaltakat.

1.    Nyálzás
Van olyan baba, aki már újszülött kora óta folyamatosan nyálzik és van olyan is, akire egyáltalán nem jellemző a fokozott nyáltermelés a fogzás idején. A nyáltermelés mértékét csökkenteni nem igazán tudod. Tippem, hogy használj előkét, ami felfogja a nyálat.

2.    Duzzadt íny
Ez sem minden babára jellemző. Előfordulhat, hogy nem is veszed észre a duzzadtságot, de az is megeshet, hogy hetekkel a fog átbújása előtt már duzzadt a baba ínye. Ezzel sem tudsz igazán mit kezdeni, tapasztalatom az, hogy ez a babákat nem zavarja.

3.    Fehér íny vagy fehér kis göb az ínyen
Időnként látni az előbújó fogak előtt fehér elváltozást az ínyen. Ez sem zavarja a babát, és nincs is vele teendőd. A fog előbújásakor el fog múlni.

4.    Fokozott rágási igény
A fogzás egyik első jele lehet, hogy a baba előszeretettel szopogatja, rágcsálja a saját kezét, a te ujjadat vagy egyéb tárgyakat. Sok, jó minőségű rágókát lehet kapni, érdemes egyet, kettőt venni. Azonban nem biztos, hogy a baba szívesen rágcsálja a kifejezetten erre a célra gyártott rágókát. Van olyan baba, aki szereti a kulcsokat szopogatni, rágicsálni ilyenkor. Ennek háttere az, hogy a fém jól tartja a hideget, általában hideg is és ez nagyon jól csillapítja a terület fájdalmát. Ha kulcsot adsz a babának, előtte jól mosd el és fertőtlenítsd! Tapasztalatom az, hogy a baba jó érzéssel találja meg azt az eszközt (játékot, használati tárgyat vagy bármit), amit rágicsálva enyhül a kellemetlen panasza.

5.    Alvás körüli problémák
Ez az egyik legkellemetlenebb tünet a szülők számára. Ha a fogzásig jól aludt a babád, akkor nagy valószínűséggel valóban a fogzás maga váltotta ki a tünetet. Ebben az esetben nyugodj meg, ahogy jött, úgy el is fog múlni a probléma és pár nap múlva újra jól alvó babád lesz. Kitartás, megértés és nyugalom! Ha pár nap alatt nem enyhül a probléma, akkor kipróbálhatsz homeopátiás komplex szert, kúpot, mely segíti az alvást hasfájás, fogzás okozta fájdalom esetén.

6.    Nyűgösség, sírás
Ez is nagyon kellemetlen tünet. Ebben az esetben is fontos a baba megértése, a több ölelés, simogatás, szeretgetés. Gondolj arra, hogy a fogzási fájdalom okozta sírás nem örök, élethosszig tartó állapot, hanem átmeneti, néhány napnál tovább pedig semmiképpen nem fog tartani.

7.    Száj körüli piros, apró kiütések
Ezt gyakorta látni az éppen fogzó baba szája környékén, két oldalt, vagy az álla alatt. Esetleg a nyak is lehet is pöttyös, ha oda is lecsorog a baba nyála. Kezeld a száj környékét valamilyen természetes alap és hatóanyagú védő, ápoló krémmel. Ilyen lehet egy körömvirág vagy az aloe hatóanyagú krém. Célszerű gyakran szárazra törölni a száj környékét, de fontos, hogy inkább itató mozdulatokkal, mint törléssel.

8.    Laza széklet, hasmenés
Előfordulhat, hogy a fogzás kapcsán pár napig, akár egy hétig is, ok nélkül lazább a baba széklete. Erre sokan mondják azt, hogy a felgyorsult anyagcsere okozza, ami a fogak áttöréséhez is szükséges. Ha nincs más ok, és a széklet nem bűzös, büdös, nem kelti betegség, fertőzés benyomását, akkor nincs okod az aggodalomra. Hamarosan rendeződik az emésztőrendszer működése. Kínáld meg gyakrabban gyermeked folyadékkal, ha több napon át lazább a széklete, persze ne erőltesd, csak annyit adj, amennyit szívesen elfogad.

9.    Piros popsi
A gyulladt területet kezeld elsősorban természetes alapanyagú krémekkel (aloe, körömvirág, propoliszos). Arra vigyázz, hogy ne dörzsöld törlőkendővel, inkább használj puha vattakorongot és hidegen sajtolt olajat (bármelyiket) a tisztításhoz, vagy egyszerűen vízzel mosd meg. Ha nem használ az előbbi, jöhet a hatóanyagos kenőcs: cink-oxidos, panthenolos, dexpantenolos, amiket gyógyszertárban és drogériákban is megvásárolhatsz. Hagyd szellőzni a bőrt sokat, ha lehet. A fényterápia alkalmazása is segítheti a gyógyulást.

10.    Hőemelkedés, láz
A lázat nem szükséges csillapítani, csak akkor, ha a szubjektív rosszullétet okoz. Magas lázat viszont már csillapíts! Lázcsillapításnál elsőként a fizikális lázcsillapítás vagy a homeopátia és a Schüssler sók jussanak eszedbe.

11.    Étvágytalanság, szopás elutasítása
Ez is csak pár napig fog tartani, átmeneti állapot. Ne aggódj, és ne is erőltesd az evést! Egy jól fejlődő, szeretettel körülvett baba előbb-utóbb enni fog. És azt is vedd figyelembe, hogy a kicsik még tudják, mikor mennyi ételre van szükségük. Mi már nem mindig.

12.    „Harapás” (bimbó harapása)
Ez minden bizonnyal csak számodra kellemetlen dolog, hiszen babád nem tudja, hogy ezzel az akciójával fájdalmat okoz (okozott) neked. Én azt gondolom, tedd ilyenkor azt, ami spontán jön belőled. Ha feljajdulsz a fájdalomtól (persze ne üvölts, mert azzal megijeszted!), és azonnal elveszed a cicit tőle, akkor talán kötni fogja az eseményhez a reakciódat. Tehát legyen egy kis szünet a szopiban és ha nem is érti meg, magyarázd el neki, hogy fájdalmat okozott neked, ami miatt szomorú vagy. Kis pihenő után folytasd a szoptatást. Ha újra harap, újra azonnal jelezz neki. Gondolj arra, hogy nagyon sok anya szoptatja 2 akár 3 éves kisbabáját, akkor, amikor a kisgyermek szája már tele van fogakkal. A szopás egy teljesen más technika, mint a harapás. A babák hamar rájönnek erre, hamar tudni fogják, hogy a kettő más célt szolgál, máskor és másra kell alkalmazni.

13.    Duzzadt nyirokcsomók
Ezt is gyakorta jelzik a szülők. Mutatják a baba nyakszirtjét, füle mögötti, állkapcsa alatti területet, a kis nyakat, hogy valami nem stimmel. Ezeken a területeken több, kevesebb apró kis göb tapintható, olykor láncszerűen követve egymást. Ez hosszan (több hétig) is fennállhat, és ha zavar, illetve nem vagy biztos a dolgodban, mutasd meg gyermekorvosotoknak. Ha növekednek, akkor is. Nagyon fontos ilyenkor, hogy a szakember kizárja a komolyabb problémát! Ha a göbök mellett egyéb tünetet is tapasztalsz, mindenképpen fordulj orvoshoz!


Hogyan segíthetsz a babának, ha fáj a foga?


1.    Rágókák - A választék ár, forma, anyag tekintetében is igen széles.

2.    Babafogkefe - A fogkefével a baba finoman masszírozhatja az ínyét.

3.    Babamasszázs:
•    az arc, főleg a száj körüli terület, orca két oldala
•    fül és a fül körüli, előtti, mögötti rész
•    kéz - ujjak
•    talp - lábujjak

4.    Borostyán nyaklánc - Megoszlanak a vélemények a hatékonyságával kapcsolatban!

5.    Ibolyagyökér rágóka

6.    Fogínynyugtató szerek: gélek, oldatok, ecsetelők – Gyógyszertárakban (és drogériákban ebből is széles a választék.

7.    Lázcsillapító ínyre dörzsölése - Néha szoktam javasolni, hogy az éppen otthon lévő lázcsillapító szirupból kenjenek, masszírozzanak ujjal az ínyre, oda, ahol a fogacska éppen kibújni készül és fájhat a babának az adott terület. Ezt inkább este érdemes bevetni, de nem hosszú ideig (2-3 napig maximum).

8.    Homeopátiás monokomponensű szerek - A modalitástól függően több szer is szóba jöhet, ugyanakkor homeopátiás alkati szer adása is megfontolandó, de ehhez mindenképpen homeopata orvos segítségét kell kérned!

9.    Schüssler-sók is alkalmasak lehetnek a tünetek kezelésére, azonban ezek alkalmazásakor a legoptimálisabb, ha arcdiagnoszta segítségét is kéred.

10.    Aloe vera (naponta többször is használható)

11.    Fentiek mellett adhatsz még hideg (de nem jéghideg!) italt kortyonként.

Szerző: Iveszics Tünde védőnő
Fotó: Pixabay

Címkék: csecsemő, baba, fogzás, védőnő, rágóka, duzzadt íny, babasírás, rosszalvó baba

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Tejfogak - Mikor bújnak ki az első fogak? Hogyan kell helyesen fogat mosni? Hogyan kerüld el a tejfogak szuvasodását, elszíneződését?
Tejfogak - Mikor bújnak ki az első fogak? Hogyan kell helyesen fogat mosni? Hogyan kerüld el a tejfogak szuvasodását, elszíneződését?

Mikor bújnak ki az első fogacskák babáknál? Mi a helyes módja a tejfogak megtisztításának? Elkerülhető-e a tejfogak szuvasodása? Mi a teendő, ha a tejfogak teljesen elfeketedtek a cukros italoktól? Gyermekorvos válaszol.

tovább a cikkre
Játékos fogmosás - Hogyan vegyük rá gyermekünket a fogmosásra?
Játékos fogmosás - Hogyan vegyük rá gyermekünket a fogmosásra?

Meg lehet a gyerekekkel szerettetni a fogmosást? Igen! Egy kis fantáziával és játékkal Te is könnyen rá tudod venni gyermekedet, hogy fogat mosson. Ilyen egyszerű az egész, és még élvezni is fogja. Fogkeféket előkészíteni, játékos fogmosás következik!

tovább a cikkre
Borostyánnyaklánc - tényleg segít a fogzásnál? Szakértő válaszol!
Borostyánnyaklánc - tényleg segít a fogzásnál? Szakértő válaszol!

Egyre több kismama vásárol gyermekének borostyánból készült nyakláncot, mert azt hallotta, hogy segít a fogzásnál csillapítani a fájdalmat és megnyugtatja a kisbabát. Igaz, hogy valóban segít a borostyán? Vagy csak egy jó marketing fogás? Vegyünk-e a csecsemőnek borostyánkő nyakláncot?

tovább a cikkre
A fogzástól lehet lázas a baba? Hogyan könnyítsük meg a fogzást?
A fogzástól lehet lázas a baba? Hogyan könnyítsük meg a fogzást?

Ha egy kisbaba nyugtalan, nyűgös és lázas, gyakran a fogzásra kenik az egészet. Egy új tanulmány szerint bár a fog áttörésekor valóban megemelkedhet kicsit a testhőmérséklet, a magasabb láz nem a fogzás tünete.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Iveszics Tünde - Védőnő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Gyermekbántalmazás bejelentése: hova fordulhatsz, ha bántalmazásra gyanakodsz a környezetedben? Családjogi szakértő válaszol tovább

Bántalmazás, szexuális zaklatás - sajnos egyre többször merülnek fel a gyermekek sérelmére elkövetett, ilyen jellegű bűncselekmények. Tudjuk-e, mi a hivatalos útja, módja annak, hogy egy...

Év végi szabadság kiadása: mi a hivatalos eljárás? Hogyan lehet szabadságot átvinni a következő évre?  tovább

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot a törvény szerint, ettől csak néhány esetben lehet eltérni. Melyik az a 4 eset, amikor a szabadság átvihető a következő...

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Karácsonyi beigli -
 klasszikus recept

Karácsonyi beigli - klasszikus recept

Sütemények >>
18 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Töltelékhez (2 rúdhoz) Diós: 25 dkg darált dió vagy Mákos: 25 dkg darált mák 15 dkg cukor 1 marék rumos tejbe beáztatott mazsola 1,5 dl tej Tésztához (2 rúdhoz): 40 dkg liszt 20 dkg Ráma 2 tojássárgája 1 dl tejföl 2 evőkanál cukor 2,5 dkg (kocka)élszető fél vanília rúd közepe

Recept: Töltelék elkészítése
A klasszikus karácsonyi beigli diós vagy mákos töltelékkel készül.

Kisebb lábasba beleöntjük a tejet, a finoman kikapargatott vaníliát, a cukrot és a darált diót (vagy mákot). Egy picit pároljuk, (...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Családtervezés

Babát szeretnél? 7+1 dolog, amit tegyél meg, hogy könnyebben sikerüljön teherbe esned (x)

vissza vissza