Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Gyógytorna babáknak, gyermekeknek - Mikor szükséges? Mikor felesleges? Gyermekgyógytornász válaszol - Szülők Lapja

Gyógytorna babáknak, gyermekeknek - Mikor szükséges? Mikor felesleges? Gyermekgyógytornász válaszol

Szülőklapja képA gyermekgyógytorna időnként elengedhetetlen, vannak esetek, amikor melegen ajánlott, és van úgy, hogy nem feltétlenül szükséges, de ártani nem árt. Ezekről az esetekről kérdeztük gyermekgyógytornász szakértőnket, aki több mint 20 éve foglalkozik gyermekekkel.

Szerző: Kovács Andrea
2016-08-31
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Kovács Andrea
Gyermek gyógytornász
kérdezd szakértőnket a témában >>

Divat vagy tényleg szükséges a gyermeknek gyógytornára járnia? Egy görög mondás szerint „a mozgás sok mindenre orvosság, de nincs olyan gyógyszer, ami a mozgást helyettesítené".  Különösen igaz ez a gyermekgyógytornákra melyekkel lehetséges gyógyítani, fejleszteni, szinten tartani és megelőzni.   A kérdésre válaszolva vannak esetek, amikor muszáj, vannak esetek, amikor ajánlott és vannak esetek, amikor nem muszáj, csak lehetőség van rá - de ártani sosem árt.  

A gyógytornász legfontosabb feladata tájékoztatni a szülőt, ha baj van
Ha nem is olyan ütemben, mint a technikai csodái, de a gyógytorna mozgástudományának terén is vannak fejlődések, mint új vizsgálati módszerek, új tapasztalatok és új gyógytorna eszközök esetén.

Az, hogy sérüléssel született babákkal gyógytornázni szükséges, ez már rég természetes, de csak az utolsó két évtizedben érettbe az gyakorlat, hogy egy egészséges gyermek mozgásának furcsaságaira is oda tudjunk figyelni szülőként és szakemberként is. Ennek azért van kiemelkedő jelentősége, mert sok minden megelőzhető gyógytornával - gondoljunk itt egy későbbi ízületi deformitásra, fájdalomra vagy akár az írás-olvasás tanulására, vagy csak egy nem esztétikus testtartásra.

Fontos a nagyon enyhe elváltozások idejében való korrigálása, mert a szokás nagy úr és különösen fontos ez gyermeknél ahol folyamatos növekedés áll fent.

A gyógytornásznak egy mozgás vizsgálatnál az az egyik legfontosabb feladata, hogy tájékoztassa  a szülőt, hogy az a probléma, amit észlel a mozgásfejlődésben, mozgás kivitelezésben milyen mértékű, és mik lehetnek a későbbi következményei. Hisz minden relatív és nem mindegy, hogy egy adott gyerek meg sem tanul járni vagy csupán nem ő lesz a legjobb mozgású gyerek az iskolában.

Melyek a gyermekgyógytorna céljai?

  • A diagnózissal rendelkező gyermekek (szerzett vagy veleszületett neurológiai, ortopédiai problémák), esetében a cél a maximális mozgástudás megtanítása, mely kötelező.
     
  • A „minimál diagnózissal” (enyhe izomtónus vagy más enyhe problémával) rendelkező gyerek, esetében a cél a mozgás normalizálása, egyes dolgok prevenciója, amely ajánlatos.
     
  • Az egészséges gyermekek esetében a cél a mozgásuknak tökéletesítése, ügyesítése, egyes dolgok prevenciója, amely egy lehetőség.

A kisgyerekek enyhe mozgásproblémáját sokszor elbagatellizáljuk
Mindhárom csoportot fontosnak és hasznosnak tartom, ugyanakkor azt tapasztalom, hogy a minimál diagnózissal rendelkezők felett siklik el néha félre a szemünk. A mozgásdiagnosztizáló orvosok néha bagatellizálnak, és azt a kijelentést teszik, hogy nem kell törődni az enyhe elváltozásokkal; ezzel szemben a gyógytornászok, mozgásfejlesztők riogatják szülőket. Természetesen a realitás megtartása nem mindig lehetséges és egyszerű, de úgy érzem nagyon fontos törekedni rá.

Melyik módszer az igazán "jó" babák, kisgyerekek esetén?
Nehezen lehet szétválasztani, hogy melyik módszer mire hat, mert hát az emberi szervezet egy teljes egész, és minden összefüggésben van mindennel.  Azt hogy milyen módszert milyen irányzatot alkalmazunk a babáknál/gyermeknél, azt az adott gyereknél, helyzetben lehet megítélni. Nincs jó vagy rossz módszer, hisz minden módszernek vannak tudományos és/vagy gyakorlati alapjai, tapasztalatai és pozitív eredményei. A kulcs talán abban rejlik, hogy melyiket mikor és milyen mértékben alkalmazzuk. A célja mindegyiknek a gyógyítás és fejlődés.

A gyermekgyógytornát  - a szerint hogy milyen kivitelezésű módszereket alkalmazunk - 3+1 nagy csoportba osztanám, melyeket még további több csoportba lehetne osztani:

1. manuális terápiák, amelyek idegrendszeri és kötőszöveti ingerlésen keresztül aktiválják a mozgásokat. Ezeket a terápiákat csak gyógytornász végezheti.

2. aktív gyógytornák, melyekben izommunkákkal, funkcióba hozatallal, a testsúly áthelyezéssel és apró ízületi mozgásokkal befolyásoljuk, aktiváljuk a mozgások fejlődését és helyességét. Ezeket a terápiákat gyógytornász és egyes gyakorlatokat szülő is végezheti.

3. szenzoros tornák, melyekben különböző ingereken keresztül aktiváljuk a mozgásokat. Ezeket a terápiákat házi feladatban a szülő vagy egyes esetekben a gyógytornász végzi.

+1 kiegészítő terápiák


Gyógytorna babáknak, gyermekeknek - Mikor szükséges? Mikor felesleges? Gyermekgyógytornász válaszol

Kovács Andrea a Mackógyógytorna vezető gyógytornásza munka közben


Aktív Mackógyógytorna


A mozgásfejlesztésben egy nagyon fontos puzzle-darabnak tartom az aktív gyógytornát, ami egy kicsit el van hanyagolva. Ezek azok a gyógytorna gyakorlatok, amelyeket egy alapos mozgásvizsgálat után - az egész testet figyelembe véve, egyénre szabottan - nagyon hatékonyan lehet alkalmazni. A babák első évükben a nagymozgásokat (forgás, kúszás, mászás) tanulják. Ha ezeket a mozgásokat nagymértékben vagy kismértékben segíteni szükséges, akkor olyan testhelyzeteket, mozdulatokat végzünk a gyermekkel, amelyek munkára (aktivitásra) bírják azokat a testrészeket (izmokat) melyek a mozgás kivitelezéséhez elengedhetetlenek. Ezekből a helyzetekből, mozdulatokból „házi feladatot” is lehet adni.

Babák aktív tornája - Ha nehéz a hason fekvés
Ha nehéz a hason fekvés a babának, akkor lehet a mellkasa alá egy törölközőt vagy egy hasaltatót tenni és eközben jobbra-balra tolni a testsúlyát vagy akár még egy játékot is felajánlani a nem testsúlyos oldala felől.

Kisgyerekek aktív tornája - mindig csak játékosan történhet
A nagyobb gyermekeknél már mondhatjuk is, hogy mit csináljanak, náluk egy nagyon fontos dolog az eszköz. Az eszköz és fantáziájuk segítségével tudjuk végrehajtatni azokat a gyakorlatokat, amelyekre szüksége van. Például, ha azt akarom, hogy egyenes háttal, törzscsavarással nyújtózkodjon egyik kezével előre másikkal hátra (vagyis a gerinc és vállöv izmainak a „dolgoztatása”) akkor két műanyag tányér segítségével  azt mondom, hogy a fejével egy padlásfeljárót kell felfele tolni, és az aszalt barackkal egyszerre kell megkínálnia az előtte és hátánál ülő barátját.

Fontos, hogy a gyerek mozgás közben jól érezze magát
A gyermekgyógytornában kisebb a páciens, de nagyobb a feladat. A gyógytorna gyakorlatok  összeállításánál a legnagyobb fejtörést mindig a kivitelezés okozza  a gyógytornásznak, ehhez rengeteg ötlet és érdekes eszköz szükségeltetik. És e mellé jön még a különböző korosztályú, nagyságú és érdeklődési körű gyermek. Ezért fejlesztetünk ki olyan Mackógyógytorna eszközöket, melyeket  a gyógytorna foglakozásokon használunk, és olyanokat is, amit a szülő otthon használhat a gyermekkel.

A gyermekgyógytorna foglakozások alatt fontos, hogy a gyerek jól érezze magát és örömét lelje a mozgásban, de ugyanakkor legyünk szülőként és terapeutaként is következetesek és határozottak a nemszeretem részeknél, gyakorlatoknál.

Szerző: Kovács Andrea, a Mackórendelő vezető gyógytornásza
Fotó: Pixabay

Címkék: gyermekgyógytorna, baba, kisgyermek, forgás, kúszás, mászás, mozgásfejlődés, babafejlődés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz
Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz

Az okostelefonok korában milliónyi képet csinálunk nap mint nap, egy részüket digitálisan őrizgetjük, néhányat posztolunk a Facebookra. A legtöbbről azonban elfeledkezünk, a sok adat között később pedig már lehetetlenség visszakeresni. Ezért a legemlékezetesebb pillanatokat érdemes kinyomtatni, és albumba rendezni.

tovább a cikkre
Hozzátáplálás: ezeket a hibákat követi el a legtöbb szülő a hozzátáplálás során! Mire figyelj oda, hogy gyermeked egészségesen fejlődjön?
Hozzátáplálás: ezeket a hibákat követi el a legtöbb szülő a hozzátáplálás során! Mire figyelj oda, hogy gyermeked egészségesen fejlődjön?

A túl korai vagy a helytelenül megkezdett hozzátáplálás, illetve a gyermekkori vashiány lehet a felelős azért, hogy az emberiség negyede vérszegény, százból ketten pedig lisztérzékenyek derül ki a WHO adataiból. Mikor szabad a tehéntejet bevezetni babáknál? Mikortól adható glutén gyerekeknek? Szakértők válaszait a cikkben találod.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Kovács Andrea - Gyermek gyógytornász

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Omlett

Omlett

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db tojás 80 gr reszelt sajt 30 gr vaj, vagy olaj

Recept:

A tojásokat felverjük, a reszelt sajt felét belekeverjük. Az így kapott masszából két lapot sütünk. Csak az egyik oldalát sütjük, majd megszórjuk reszelt sajttal és egymásra hajtjuk.
Ízesíthető sóskával, spenóttal, reszelt sárgarép&aacu(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Beragasztotta a kisfia száját a tatabányai anya, mert nem tudott tőle tévét nézni - 5 év börtönt is kaphat

vissza vissza