Ezt a mesét mondd el a gyermekednek, hogy könnyebben elaludjon és pihenten ébredjen!

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Ezt a mesét mondd el a gyermekednek, hogy könnyebben elaludjon és pihenten ébredjen! Relaxációs mese kisgyerekeknek, amely az esti fürdés és vacsora után segít nekik ellazulni és álomba szenderülni. Mondogasd neki az ágyban lefekvés után, hogy könnyebben elaludjon, és másnap pihenten ébredjen. Ezt a gyerekeknek szóló relaxációs mesét Hanula Erika író-pedagógus írta saját gyerekeinek még akkoriban, amikor fiai a nagy játszótéri hancúrozás után csak nagy nehezen tudtak lenyugodni és elaludni. A relaxációs mese az esti fürdés és vacsora után segít a kisgyerekeknek könnyebben ellazulni és álomba szenderedni.


Az álompor - esti relaxáció gyerekeknek


Ezt a mesét mondd el a gyermekednek, hogy könnyebben elaludjon és pihenten ébredjen!
(Rajzolta: Bálint Mariann)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Álombogár. Ez az Álombogár Tündérország kellős közepén kedvenc fája kedvenc ágán üldögélt és lógázta a lábát.

Egyszer csak leugrott az ágról, háromszor megpördült maga körül és máris a szobádba termett. Pont az ágyad lábához érkezett. Azért jött hozzád, hogy segítsen ellazulni, elaludni.

Előveszi a táskáját, ami csordultig van töltve csillogó-villogó álomporral. Majd elkezdi szórni rád. Ahol a por hozzád ér, ott ellazul a tested.

Figyeld meg, hogyan szór tele álomporral a bogár:

A lábfejedet.

A térdedet.

A combodat.

A hasadat.

A mellkasodat.

A kezeidet.

A karjaidat és a válladat.

Az arcodat, a csukott szemeidet és a hajadat.

Végül pedig a párnádra is szór egy keveset, hogy ha éjszaka megfordulnál, akkor is álomporhoz érj.

Az álompor segít, hogy éjszaka nyugodtan tudjon pihenni a tested, lelked és hogy arról álmodjál, ami most a legkedvesebb a számodra.

Jó éjszakát!


Tippek a relaxációs mese elbeszéléséhez


Én azért tartom fontosnak az ilyen meséket, mert ha a relaxálásra (a későbbiekben meditálásra) való igény gyakorlattá válik a gyerekek életében, ha olyan elengedhetetlen lesz, mint a mindennapi fogmosás, akkor hatalmas kincset adunk a kezükbe.
Emlékszem, egy alkalommal Gergő fiam nagyon-nagyon kimerült volt este, de akkor is érdeklődve kérdezte: “Anya, lehet ma is egy kis szórás?”...

1. Amikor a testrészeket sorolod, azt mindig szép lassan és tagoltan mondd, hogy legyen ideje az egyes testrészekre odafigyelni, azt ellazítani. Ez nagyban segíti a testtudat kialakulását.

2. Az is fontos, hogy a mese alatt végig csukva legyen a gyerek szeme - ez segít, hogy még jobban befelé tudjon figyelni.

3. Ha a gyerek valamelyik testrésze fáj vagy beteg - oda az Álombogár pluszban egy kis gyógyító port is szórjon.

Ha szeretnél még több ilyen mesét olvasni, látogass el Hanula Erika a Csupa Szív magazin szerzőjének oldalára, ahol egy teljes e-könyvnyi relaxációs mesét találsz, sőt, hozzá tartozó “feladatokat” is, ami még tovább segíti a gyerekeket a tudatosság útján.

Írta: Hanula Erika, Csupa Szív magazin
Képi illusztráció: Bálint Mariann készítette kizárólag "Az Álompor" című relaxációs mese illusztrációjához. A grafika a szerző engedélyével jelenik meg.

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2016.08.10