Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Szülői kérdőív babák fejlődéséhez - Mikor mit tud a baba? Így ellenőrizheted gyermeked fejlődését te magad - Szülők Lapja

Szülői kérdőív babák fejlődéséhez - Mikor mit tud a baba? Így ellenőrizheted gyermeked fejlődését te magad!

Szülőklapja képEzekből a szülői kérdőívekből megtudhatod, hogy a magyar gyermekek fejlődési átlagával megegyező-e, annál lassúbb vagy gyorsabb a babád, kisgyermeked fejlődése. Ha eltérő fejlődésmenetre gyanakszol, mindenképpen konzultálj szakemberrel, védőnővel, gyermekorvossal, aki a szükséges teendőket megbeszéli veled!

Szerző: Szülők lapja
2016-09-05
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A 2012 tavaszán elindult TÁMOP 6.1.4. néven futó, közismertebb nevén "Koragyermekkori program" kapcsán a szakértők olyan módszert dolgoztak ki, amely a korábbiaknál jóval hatékonyabban segíti kiszűrni a csecsemők fejlődésében való megtorpanását. A szűrésbe a gyermeküket legjobban ismerő szülőket is bevonták, a korábbiaknál még intenzívebben.

- A szakemberek célja ezzel egyértelműen az volt, hogy a csecsemő eltérő fejlődését a család mihamarabb észrevegye, és ezáltal minél korábbi életszakaszban elkezdődhessen a baba fejlesztése - mondta el megkeresésünkre Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) elnöke.

A szülő a gyermek legjobb ismerője, ezért is fejlesztették ki a szülői kérdőíveket
- A több éven át előkészített, és 2012-ben elindult uniós program céljaként azt határozták meg, hogy a koragyermekkori szűrővizsgálatokkal minél korábban, minél több babánál, kisgyermeknél észre lehessen venni, ha a baba fejlődése nem átlagos ütemben zajlik. A program egyik fontos része lett, hogy a szűrővizsgálatba a szülőket is bevonják. Fontos, hogy az apuka és az anyuka tisztában legyen azzal, hogy mire mikor kell figyelnie, melyek azok a fejlődési mozzanatok, amelyeket az egyes életkorokban a gyermeknek már produkálni kell és az esetleges eltérés esetén javasolt a konzultáció szakemberrel- tette hozzá az elnök.

A módszertani fejlesztés 2015-ben zárult, a közel másfél év után elmondható, hogy egyelőre országosan még nem lett kötelezően bevezetve a program a gyermekalapellátásban, de a szülők már így is használhatják ezeket a kérdőíveket, amelyek eredményéről konzultálhatnak a körzetileg illetékes védőnővel, a gyermeket ellátó orvossal - mondta el Csordás Ágnes gyermekek megújult szűrési módszertana kapcsán.


MIKOR MIT TUD A BABA? BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL-HÓNAPRA - KATTINTS A RÉSZLETEKÉRT »»


Szűrőteszt babák fejlődéséhez - szülői kérdőív


Teszteld a babádat, kisgyermekedet most! Ha szeretnéd megtudni, hogy a babád egészségesen, a rendes ütemben fejlődik-e, töltsd le a gyermeked életkorának megfelelő kérdőívet az alábbiak közül!

Figyelem! A kérdőív csupán tájékoztatást ad arról, hogy gyermeked a hasonló korú gyerekekkel együtemben fejlődik-e vagy sem, de diagnózist nem állít fel. Amennyiben ez alapján eltérő fejlődésmenetre gyanakszol, fordulj szakemberhez (védőnő, gyermekorvos)!

Szülői kérdőív 1 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 2 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 4 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 6 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 9 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 12 hónapos babákhoz »»

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

Szülői kérdőív 15 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 18 hónapos babákhoz »»

Szülői kérdőív 24 hónapos kisdedekhez »»

Szülői kérdőív 2,5 éves kisgyermekekhez »»

Szülői kérdőív 3 éves kisgyermekekhez »»

Szülői kérdőív 4 éves kisgyermekekhez  »»

Szülői kérdőív 5 éves kisgyermekekhez  »»

Szülői kérdőív 6 éves kisgyermekekhez »»

Szülői kérdőív 7 éves kisgyermekekhez  »»

Világviszonylatban is új: az összes magyar csecsemőt és kisgyermeket próbálják lekövetni
A Szülői kérdőív Magyarországon, de világviszonylatban is egyedülálló. Sok országban használnak szülői megfigyelésen alapuló kérdőíveket a gyermek fejlődésének nyomon követésére, de arra még nem volt példa, hogy egy ország összes csecsemője és kisgyermeke fejlődését követni próbálták volna. A szülői megfigyelésen alapuló kérdőívet hazai szakemberekből (gyermekneurológusok, gyermekgyógyászok, pszichológusok, védőnők, gyógypedagógusok, gyógytornászok) álló csoport fejlesztette ki és a 0-7 éves gyermekek pszichomotoros fejlődésének nyomon követéséhez ad segítséget a szülők és a szakemberek számára.

Cél, hogy hamarabb ki lehessen szűrni a veszélyeztetett gyermekeket
- A gyermek legjobb ismerője a szülő, ezért az ő megfigyelése, tapasztalata nagyon fontos a fejlődés menetének, illetve megakadásának a meghatározásához - hangsúlyozta a MAVE elnöke. A TÁMOP 6.1.4. „Koragyermekkori program” célja az volt, hogy a szülők és az alapellátók minél hamarabb és pontosabban észleljék a fejlődésükben veszélyeztetett gyermekeket, hogy hosszú távon is nőjön a beiskolázásra alkalmas gyermekek aránya.

Egyre több az SNI-s gyerek az iskolákban
A programra annál is inkább égető szükség volt, mert egyre több az úgynevezett SNI-s (sajátos nevelési igényű) gyermek kerül az általános iskolák padsoraiba, és nekik durván csak a fele jutott megfelelő időben valamely korai fejlesztést biztosító intézménybe. A megdöbbentő statisztikai adatokat tovább elemezve egyértelműen kiderül, hogy jelenleg körülbelül 5000 csecsemő születik úgy, hogy korai fejlesztésre szorulna, ám mégsem kapja meg azt - közülük még mindig csak pár százat kezdenek időben fejleszteni. Ezért is vált rendkívül szükségessé a 2015 tavaszán záródott nemzetközi színvonalú új gyermekszűrési program, amiről  2016-ban, 1 évvel a projekt zárását követően még mindig csak kevés szülő tud, és vélhetőleg a szakmában is csak lassan fog jól működő gyakorlatként megvalósulni.

MIKOR MIT TUD A BABA? BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL-HÓNAPRA - KATTINTS A RÉSZLETEKÉRT »»

Címkék: szülői kérdőív, babafejlődése, eltérő fejlődés, fejlődési zavar, baba, csecsemő, korai fejlesztés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: mire jó a hintázás, csúszdázás, mászókázás, libikókázás?
4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: mire jó a hintázás, csúszdázás, mászókázás, libikókázás?

Miért hasznos a mászókázás, függeszkedés? Mit fejleszt a hinta vagy a libikóka? Mire utal, ha egy kisgyerek fél a hintázástól? Melyik játékeszköz javítja a stratégiai gondolkodást és melyik alkalmas inkább a szétszórt, magatartászavaros gyerekeknek?

tovább a cikkre
Egy különleges iskola Down-szindrómás, autista és más tanulásban-értelmileg akadályozott gyermek számára - Ingyenes oktatás, gyerekre szabott fejlesztés a SOFI-ban
Egy különleges iskola Down-szindrómás, autista és más tanulásban-értelmileg akadályozott gyermek számára - Ingyenes oktatás, gyerekre szabott fejlesztés a SOFI-ban

Egy speciális iskola, a SOFI igazgatónőjével beszélgettünk az iskoláról, az Életjel Alapítvány közreműködő munkájáról, sikereikről, örömeikről - miközben hasznos tanácsot igyekszünk nyújtani azoknak a szülőknek, akiknek éppen aktuális a speciális iskolaválasztás kérdése.

tovább a cikkre
Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Neurofeedback terápiáról?
Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Neurofeedback terápiáról?

A Neurofeedback terápiát gyerekeknek a német egészségügyi kassza gond nélkül finanszírozza, a finn orvosok gyógyszeres kezelés helyett ezt írják fel az ADHD-s gyereknek. A módszerrel akár 5-10 pontot is fel lehet tornászni az IQ-szinten - mégis, a magyar szülők többsége az iskolai nehézségek kapcsán hall róla először.

tovább a cikkre
4+4 fejlesztő játék leendő elsősöknek - Nyomtatható sablonnal, leírással
4+4 fejlesztő játék leendő elsősöknek - Nyomtatható sablonnal, leírással

Miért fontos felkészülni az iskolára? Milyen a jó és milyen a gyereket leginkább frusztráló készülődés? Milyen játékokkal hangolhatod rá a gyermekedet arra, hogy hamarosan iskolába fog járni? Sárosdi Virág gyógypedagógust és hatgyermekes édesanyát kérdeztük.

tovább a cikkre
A koraszülött, a csecsemő és a kisgyermek tanulási képességének fejlesztése

A koraszülött, de sérülést nem szenvedett csecsemők és kisgyermekek fejlesztésére sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, mint érett újszülött társaikéra.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Almán sült csirkecomb kakukkfüves almapürével

Almán sült csirkecomb kakukkfüves almapürével

Sültek >>
18 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Hozzávalók 4 főre 4 közepes csirkecomb 5 közepes méretű édes alma 3 teáskanál mustár Só, őrölt fehérbors Kakukkfű, oregáno, petrezselyemzöld

Recept:

Az almák magházát almamagozóval eltávolítjuk, majd meghámozzuk a gyümölcsöket. Ezután fél centis karikákat vágunk belőlük, és egy alufóliával kibélelt tepsibe rétegezzük a karikákat. Erre az almarétegre rakjuk a befűszerezett csirkecombokat,(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Tele vagy kérdésekkel a babavárásról, gyereknevelésről? - Ezernyi kérdésre egy jó válasz: BabaMama Expo 2019

vissza vissza